Skip to Content

Karl Mikael Larson i Rinkeby, stadsdelen som är sinnebilden för mångkultur i Sverige. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

En lantis på drift i Stockholm city

PappersupplaganNya Tider v. 49

Solen glittrar över Strömmen. Riksdags­huset badar i ljus. En man kastar spöet och vevar in. Linan sjunger. Imorse gick jag Drottninggatan ner, förbi vackra äldre hus, sidogator, småparker, stängda butiker, stadsdekoreringar och lejonstatyer. Vandrade förbi de fula byggnaderna vid Sergels torg. Plattan. En gång tänkt som något annat än det blev. Kulturhuset, Stadsteatern. Kulturadelns boningar. De dödas teater.

Publicerad: 5 december, 2020, 15:11

  • Svenska

Läs även

Jag fortsätter över Norrbron. Fridays for future står samlade lite lojt, en man har hängt en pappskiva runt halsen. ”Pappor för klimatet”. Åtta pers kanske. Ingen Greta.

Gamla stans gränder, dess vindlar, färgglada putsade fasader, smidesdetaljer, fönsterluckor, ojämna gatsten. Några högstadieelever väntar utanför Nobels stiftelse.
Några byggarbetare parkerar. Gyldene Fredens flagga hänger över Österlångsgatan. En gång satt de där – poeterna, trubadurerna. Druckna. Nu endast minnen, maläten historia. Inga spöken jagar om natten. Ingen måne lyser stint.

Vänder och går snart Svea­vägen upp. Förbi mordplatsen. En trettiofyra år lång akt utan slut. En miljard kronor dyr utredning. Utan dom. Teorierna är många.
Efter tre timmars promenad vilar jag innan lunch. En vän hämtar upp mig och visar stan.

”Du måste åka en bit från stan också för att se”, säger han och tar mig till tunnelbanan.

”Visst”.

Rinkeby torg. Klockan ett på dagen. Vi kliver av tunnel­banevagnen och åker rulltrappan upp. Passerar gallerian. En smärre chockvåg går genom kroppen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl Mikael Larson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Gå till arkivet

Send this to a friend