Skip to Content

BEVÄRINGAR. Skyldigheten att värna Sverige var kopplad till rätten att rösta, men i dag är de styrande rädda för sitt eget folk. Foto: Armémuseum

En man, ett gevär, en röst

PappersupplaganNya Tider v. 33

Denna paroll från 1901, då den allmänna värnplikten infördes, bygger på att vi gemensamt försvarar och bygger samhället. I dag verkar dock politikerna mer vara rädda för sitt eget folk än för någon yttre fiende.

Publicerad: 19 augusti, 2017, 16:39

  • Svenska

Läs även

Det är intressant att studera paroller förr och nu. Jag har tidigare tagit som exempel den gamla vänsterparollen ”Gör din plikt, kräv din rätt” mot dagens vänsters ”Allt åt alla”. Synen på skyldigheter och rättigheter går även igen i ”En man, ett gevär, en röst”, som arbetarrörelsen började använda efter 1901 års härordning (försvarsbeslut), som gjorde om den allmänna beväringsinrättningen till modern värnplikt. Arbetarna krävde att om alla ska försvara, så ska alla även ha lika rösträtt.

I dag är det mest prat om rättigheter, till exempel anses det vara närmast ett axiom att långväga migranter, som inte betalat en krona i skatt i Sverige, ska ha tillgång till ett omfattande välfärdssystem inklusive retroaktivt barnbidrag för alla sina barn. Skyldigheter lyser med sin frånvaro, till och med så elementära som att man ska lära sig språket och respektera befolkningens sätt att leva.

När den allmänna värnplikten delvis avskaffades upphörde också kopplingen mellan att vara med och bestämma och försvara det gemensamma. En röst krävde inte längre ett gevär. Detta är ett led i en lång tids nedmontering av känslan av att Sverige är något gemensamt, något som alla är delaktiga i och även har skyldigheter mot. Samhället har blivit allt mer uppsplittrat och i dag gör politikerna allt för att tvärtom se till att befolkningen inte ska ha vapen. Det finns två anledningar till detta.

Det första är att man bestämt att Sverige ska vara mångkulturellt, vilket det på rekordtid också blivit. Kulturer som är helt främmande för varandra och som inte har några förutsättningar att samsas förväntas leva fredligt sida vid sida. Det är då ganska naturligt att Sverige är ett av de länder i Europa där man har strängast vapenlagar.

Som kontrast kan vi ta Tjeckien, som var det enda land som sade ett kraftfullt nej till EU:s vapendirektiv och bannlysning av flera olika vapentyper som i dag är tillåtna. Läs mer om detta i vår artikel i detta nummer. Tjeckien är ett homogent land, och det är självklart att många då tycker att det bästa sättet att stoppa elaka skyttar är med snälla skyttar.

Den andra anledningen till att svenska politiker vill ha strängare vapenlagar är helt enkelt att man är rädda för sitt eget folk. Man vill inte att de ska värna sitt eget land, eftersom politikerna i dag gör allt för att förstöra det, flytta ut industrin utomlands, rasera det välfärdssystem som tidigare generationers svenskar byggt upp och byta ut landets befolkning mot främmande folkslag. Om ”en man, ett gevär” fortfarande gällde skulle nog denna transformering av landet vara omöjlig.

Att det förhåller sig på detta sätt kan vi bland annat observera vid de regelbundet återkommande upploppen i invandrarområden. Som bekant har polisen direktiv att inte ingripa, inte ”provocera” och absolut inte gripa någon. När däremot närliggande svenska områden drabbas, och några i befolkningen där bestämmer sig för att gå samman och skydda sina områden mot bilbrännare och plundrare, då ingriper polisen omedelbart och med övervåld, vilket vi tyvärr haft anledning att återkommande rapportera om. Man verkar anse att ett av de största hoten mot tingens ordning är att svenskar börjar organisera sig, det säger inte så lite.

I Tjeckien är man tvärtom mån om att engagera så många som möjligt i aktiviteter som skulle kunna höja försvarsförmågan. Armén vill inte bara stödja skytteföreningar, utan också idrottsföreningar och föreningar för teknik, sjukvård och liknande. Hela folket ska vara delaktigt i samhället och dess försvar.

Det är inte bara ett utmärkt sätt att öka medborgarnas engagemang för sin bygd och sitt land, det är också nyttigt för den enskilde. Det hade behövts i Sverige också, när man tar del av de sorgliga rapporterna om hur nya rekryter har svårt att klara grundutbildningen och till och med måste få hamburgare utkörda till skogen för att inte bryta sin fältövning.

Vapenägande är en självklar rätt i ett fritt land, och att man gör allt för att inskränka den rätten säger mer om situationen i Sverige än om vapenägande i sig. I ett fungerande land behöver de styrande inte vara rädda för sin egen befolkning.

 

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Per Björklund. Foto: Nya Tider

Är du på rätt sida i historien?

Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Vad vill egentligen svenska folket?

LEDAREMajoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Gå till arkivet

Send this to a friend