Skip to Content

Att bostadspriserna inte rasat än beror dels på injektionerna av statliga pengar som möjliggör allt mer riskfyllda lån, dels på tillskottet av uppåt 30 000 nya invandrare varje år som behöver bostad. Bild: Hökerumsbygg
ANALYS

En orolig höst med högre arbetslöshet och banker som driver på utlåningen

PappersupplaganNya Tider v. 30

De ekonomiska förutsättningarna inför hösten 2020 skiljer sig mycket från de senaste årens. Riskerna för ekonomiska bakslag är, enligt de flesta bedömare, väsentligt mycket högre i år. Huvudorsaken är givetvis coronapandemins effekter. Redan före sommaren förutspåddes hög arbetslöshet på grund av ökade konkurser, en utveckling som fortsätter att oroa. Oron för effekterna av ett prisfall på bostadsmarknaden lyser igenom lite överallt, men bankerna går på offensiven för att öka utlåningen.

Publicerad: 22 juli, 2020, 14:05

  • Svenska

Läs även

Nya Tider har under våren skrivit flera gånger om olika aspekter på pandemin ur ett ekonomiskt perspektiv. Det blir än mer intressant att följa den utvecklingen under hösten, när effekterna av det stora antalet varsel som lagts det andra kvartalet börjar realiseras. Den öppna arbetslösheten, exklusive alla subventionerade jobb, särskilda utbildningsplatser och annan sysselsättningsterapi, har redan nått 9 procent av arbetskraften enligt Arbetsförmedlingen. Och varslen fortsätter att öka på relativt bred front. I maj varslades totalt 8 568 personer och i juni 11 337, en ökning med 33 procent.

Ingen tycks tro att det läget skall förbättras under hösten, utan snarare att situationen förvärras kraftigt fram till början av nästa vår. Flera bedömare pekar på risken för en arbetslöshet på upp emot 12-13 procent eller mer 2021. Riskerna i den svenska ekonomin ökar uppenbart, när allt fler riskerar att bli arbetslösa. Det är inte heller bara restaurang- och besöksnäringarna som drabbas. Den största ökningen av varsel sker just nu inom tillverkningsindustrin och transportsektorn, två branscher som är helt avgörande för att svensk ekonomi skall fungera.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svidande kritik från Riksrevisionen mot Migrationsverket

INRIKESEn omfattande rapport från Riksrevisionen visar på omfattande fusk med anhöriginvandring till Sverige och ger svidande kritik mot Migrationsverket som man menar har brister på flera områden. Brister som leder till att personer tar sig till Sverige i syfte att medverka i kriminella gäng, leva på bidrag samt ett ökat terrorhot när potentiella terrorister ges uppehållstillstånd.

Polisförbundet motarbetar fortsatt aktiva SD-medlemmar – utan stöd i stadgarna

INRIKESI början av mars fick Transportarbetarförbundet bakläxa i Stockholms tingsrätt, vilket betyder att förbundet inte får utesluta medlemmar som också är med i Sverigedemokraterna. Trots domen har få fackföreningar ändrat sin SD-fientliga hållning. Ett av dem är Polisförbundet, rapporterar Polistidningen. Nya Tider kan nu avslöja att Polisförbundet inte har stöd i sina stadgar för att motarbeta medlemmar som kombinerar förtroendeuppdrag i facket med att vara med i SD.

Åklagaren fortsätter jakten på Hedin

INRIKESTrots ett mycket tydligt frikännande i tingsrätten, väljer nu åklagaren att överklaga domen till hovrätten. Processerna mot Karl Hedin innehåller en mängd märkliga inslag, och förefaller vara politiskt motiverade, något som också framkom då åklagaren i tingsrätten ville åberopa Hedins engagemang i vargfrågan som bevisning. Till Nya Tider säger Hedin att han har svårt att förstå överklagan, och att den inte kan ha ett annat syfte än att skada honom i ytterligare något år.

Domstol ger Nordfront rätt om klassikerskydd

TRYCKFRIHETNordiska motståndsrörelsen (NMR) och deras nätpublikation Nordfront kommer även fortsättningsvis att få citera verk av ett antal svenska författare från 1800-talets nationalromantik. Detta till följd av en dom vid Stockholms tingsrätt den 15 april.

Sjukvårdens dilemma – fler och dyrare hyrpersonal

SJUKVÅRDDen svenska sjukvården konsumerar enorma resurser. Cirka 44 procent av kostnaderna för sjukvården är personalkostnader. Under ett par decennier har det pågått en allt snabbare utveckling mot att en allt större andel av personalen är inhyrda konsulter istället för att vara anställda. Oftast handlar det om läkare, men allt fler sjuksköterskor tar också steget att hyra ut sig själva istället för att vara anställda. Regionernas förmåga att organisera vården sätts på prov.

Regeringen ger miljoner till kritiserad pizzametod för gängkriminella

INRIKESDen 14 april meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen i vårändringsbudgeten ger 6 miljoner för att sprida den kritiserade ”Sluta skjut-metoden” för att minska dödsskjutningarna bland gängkriminella, en metod där polisen träffar våldsbenägna brottslingar för samtal i grupp där de också äter pizza tillsammans. Projektet har prövats i Malmö, men skall nu spridas över hela landet.

Regeringen vill förbjuda förintelseförnekelse

INRIKESRegeringen, med Morgan Johansson (S) i spetsen vill nu förbjuda det man kallar för förintelseförnekelse och vill kunna sätta människor i fängelse för att de inte tror på den officiella historieskrivningen.

Kvinna mördad vid Linköpings tågstation

INRIKESEn kvinna anfölls av en knivbeväpnad man vid en av tunnlarna mellan perrongerna vid Linköpings tågstation. Hon fördes svårt skadad till sjukhus men avled av de allvarliga skadorna. En man har gripits misstänkt för dådet.

Gå till arkivet

Send this to a friend