Skip to Content

Coca-Cola menar att vita som grupp har en hel del negativa egenskaper. Stillbild: Coca-Colas utbildningsmaterial
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

En regel för dig, en annan för mig

PappersupplaganNya Tider v. 9

Tänk dig om anställda på ett av världens största företag fick gå kurser där de uppmanades att vara ”mindre svarta”. Detta eftersom svarthet förknippas med arrogans och okunskap. Du kanske anar hur reaktionerna skulle bli, men vita ska tydligen finna sig i att bli trampade på och diskriminerade.

Publicerad: 5 mars, 2021, 14:38

  • Svenska

Läs även

Tänk dig att det företag du jobbar på skulle anordna en kurs som uppmanar svarta anställda att bli ”mindre svarta”. I kursen skulle det också ingå en presentation med följande text:

Att vara mindre svart är att:

– Vara mindre högljudd
– Komma i tid
– Följa reglerna
– Prata lugnare
– Ta ansvar
– Inte vara solidarisk med andra svarta

Eller varför inte en kurs i ”kritiska judiskhetstudier” där deltagarna uppmanades att vara mindre judiska genom att vara ”mindre gnälliga”, ”mindre giriga”, ”mindre misstänksamma”, att ”undvika dubbelmoral”, samt att inte vara solidariska mot andra judar.

Är det någon som tror att det inte hade blivit ett gigantiskt ramaskri? Och vad mera är, att det hade upplevts som fullkomligt bisarrt?

Vart tog principen vägen om att se till individen och inte hela gruppen? För den vänsterliberala koalition som idag dominerar diskursen i hela västvärlden är sådana här kurser dock helt rimliga – så länge den utpekade gruppen är ”vita” (eller ”vita, heterosexuella män”). I värsta fall är det något man försöker distansera sig en smula ifrån med ursäkten att ”jamen, det var ju bara en liten del av våra kurser för anställda”. Men det är inget man anser sig tvungen att be om ursäkt för, och ännu mindre rullar det några huvuden bland de ansvariga.

Det är exakt vad Coca-Cola gjort nyligen. Man höll en kurs för anställda där man uppmanade dem att vara ”mindre vita”, exemplifierat av sådant som minoriteter (och självhatande vita) brukar tro om oss: Att vi är arroganta och okunniga om hur de får lida under vårt hemska förtryck; att vi måste ”lyssna” och ”tro” på deras anklagelser mot oss, och ”bryta den vita solidariteten”.

Denna ”vita solidaritet” existerar säkert – men endast i den bemärkelsen att människor, generellt sett, är biologiskt betingade att föredra människor som är genetiskt lika dem själva. Forskning visar att till och med spädbarn föredrar människor som liknar dem själva. I den ”antirasistiska” kursen ingick också iakttagelsen att amerikanska barn redan vid 3-4 års ålder har förstått att det är ”bäst att vara vit”.

Jaha? Och hur lång tid behöver du tillbringa i Kina för att inse att du hade haft vissa sociala fördelar genom att vara kines?

Faktum är att vita är den enda rasgruppen i hela västvärlden som inte tillåts vara öppet solidarisk med sina egna. Vi har i stort sett endast den biologiska betingningen att före­dra våra egna – och den anses vara något som måste bekämpas till varje pris. Samtidigt uppmanas snart sagt varje minoritet att vara solidariska med de sina.

Det är bara för att vita är i majoritet, sägs det ibland. Men där vita är i minoritet gäller lik förbaskat samma sak. Inte minst globalt där vita utgör en liten och krympande minoritet – men ändå förväntas lämna ifrån oss våra hemländer utan att protestera.

Något litet korn av sanning ligger det kanske i de flesta fördomar – möjligtvis även om vita. Men det är en väldigt märklig och faktiskt obehaglig situation vi har i västvärlden idag. Om vita tror att svarta är mer kriminella, så är reaktionen inte att ”svarta män måste skärpa till sig, sluta lämna sina barn vind för våg och lägga av med sin löjliga machokultur” – utan ”vita människor som säger att svarta begår många brott måste stängas ute från samhällsdebatten”. Om däremot svarta människor tror att vita är arroganta och förtryckande – så är reaktionen också att vita måste göra något åt saken genom att sluta uppföra sig arrogant och förtryckande.

Ibland undrar man om det bara är vita som förväntas ta ansvar för saker och ting – vilket kunde sägas vara rasistiskt mot samtliga inblandade.

”Kritiska vithetsstudier” och liknande galna påfund har, inte precis otippat, spritt sig även till Sverige. Måtte dessa rasistiska påfund aldrig få fäste på allvar.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend