Skip to Content

Prins Dimitrij Romanovitj Romanov, född 1926, son till prins Roman Petrovitj Romanov och grevinnan Prascovia Sheremetjeva, anländer till Krim.
Utrikes

En Romanov återvänder och bosätter sig på Krim

Dimitrij Romanovitj Romanov ämnar flytta tillbaka till Krim från Danmark, förklarade han överraskande sedan han landat på Krim för en tre dagars vistelse. Han är en av få kvarvarande ättlingar till Romanovätten. Ryska myndigheter hoppas att adelns återkomst kan hela såren från oktober­revolutionen 1917.

Publicerad: 6 september, 2015, 20:47

  • Svenska

Läs även

Den kejserliga ryska familjens överhuvud prins Dimitrij Romanovitj Romanov med hustru Dorrit, född Reventlov, landade tisdagen den 25 augusti på Krim. Under sin tre dagar långa vistelse på Krim kommer prins Romanov att inte bara besöka Livadijapalatset utan även familjens gamla egendom Dulber.

Prins Dimitrij Romanov bor sedan mer än 20 år tillbaka i Danmark, men inför ett stort journalistuppbåd informerade han överraskande att såvida hans hustru inte misstycker, så kommer de att sälja huset i Danmark och flytta till Krim. Prinsen är 89 år gammal och längtar till familjens slott på Krim och barndomens sommarminnen.

Dimitrij Romanovitj  Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Dimitrij Romanovitj
Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Det var också från Krim som delar av den kejserliga ryska familjen år 1919 lämnade det av bolsjevikerna sönderslitna Ryssland ombord på ett brittiskt skepp. Även den siste tsarens mor, kejsarinna Marija Fjodorovna, född som danska prinsessan Dagmar, lämnade sitt Ryssland från Krim. Det berättas att kejsarinnan med blicken följde Krims konturer från däck tills landet försvann bortom horisontlinjen.

Krims medelhavsklimat och underbara vyer attraherade den äkta ryska adeln och många ståtliga palats byggdes på halvöns höjder och sluttningar. Däribland den kejserliga familjens stora slott Livadija, där Jalta-konferensen hölls i februari 1945 och där den sjuke amerikanske presidenten Roosevelt inkvarterades. Premiärminister Churchill fick njuta av Vorontsovpalatsets skönhet, generalissimus Stalin hade sin favorit: Jusupovpalatset.

Således när en Romanovättling bosätter sig på Krim blir detta en historisk händelse, inte enkom för familjen utan även för Ryssland. Prins Dimitrij Romanovitj Romanov är barnbarns barnbarn till tsaren Nikolaj I (1796-1855). Den ryske presidenten, premiärministern och kulturministern är inte bara patriotiska utan mycket historieintresserade och kommer med all säkerhet att bistå prinsen med all erforderlig hjälp.

Parlamentarikern Vladimir Petrov i Sankt Petersburg gick i juni ut med ett lagförslag om att välkomna tillbaka Romanovättens medlemmar till Ryssland och även återlämna vissa egendomar till dem. Han hoppas att detta ska bli en hjälp till att övervinna de politiska motsättningarna i landet som finns kvar sedan bolsjevikernas terrorvälde och vara ”en symbol för Rysslands andliga pånytt­födelse”. För den europeiska historien blir detta en markering och en återkomst till den kristna europeiska traditionen.

Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Valet i Sachsen-Anhalt kan ge stor psykologisk effekt inför höstens Förbundsdagsval

UTRIKESNågra dagar inför valet i Sachsen-Anhalt varnar näringslivets organisationer för konsekvenser om AfD blir för stora. Man anser att en valframgång i delstaten den 6 maj mycket väl kan bryta psykologiska barriärer och ge AfD en skjuts i väljaropinionen över hela Tyskland,, som väljer ny Förbundsdag i september.

Gå till arkivet

Send this to a friend