Skip to Content

Prins Dimitrij Romanovitj Romanov, född 1926, son till prins Roman Petrovitj Romanov och grevinnan Prascovia Sheremetjeva, anländer till Krim.
Utrikes

En Romanov återvänder och bosätter sig på Krim

Dimitrij Romanovitj Romanov ämnar flytta tillbaka till Krim från Danmark, förklarade han överraskande sedan han landat på Krim för en tre dagars vistelse. Han är en av få kvarvarande ättlingar till Romanovätten. Ryska myndigheter hoppas att adelns återkomst kan hela såren från oktober­revolutionen 1917.

Publicerad: 6 september, 2015, 20:47

  • Svenska

Läs även

Den kejserliga ryska familjens överhuvud prins Dimitrij Romanovitj Romanov med hustru Dorrit, född Reventlov, landade tisdagen den 25 augusti på Krim. Under sin tre dagar långa vistelse på Krim kommer prins Romanov att inte bara besöka Livadijapalatset utan även familjens gamla egendom Dulber.

Prins Dimitrij Romanov bor sedan mer än 20 år tillbaka i Danmark, men inför ett stort journalistuppbåd informerade han överraskande att såvida hans hustru inte misstycker, så kommer de att sälja huset i Danmark och flytta till Krim. Prinsen är 89 år gammal och längtar till familjens slott på Krim och barndomens sommarminnen.

Dimitrij Romanovitj  Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Dimitrij Romanovitj
Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Det var också från Krim som delar av den kejserliga ryska familjen år 1919 lämnade det av bolsjevikerna sönderslitna Ryssland ombord på ett brittiskt skepp. Även den siste tsarens mor, kejsarinna Marija Fjodorovna, född som danska prinsessan Dagmar, lämnade sitt Ryssland från Krim. Det berättas att kejsarinnan med blicken följde Krims konturer från däck tills landet försvann bortom horisontlinjen.

Krims medelhavsklimat och underbara vyer attraherade den äkta ryska adeln och många ståtliga palats byggdes på halvöns höjder och sluttningar. Däribland den kejserliga familjens stora slott Livadija, där Jalta-konferensen hölls i februari 1945 och där den sjuke amerikanske presidenten Roosevelt inkvarterades. Premiärminister Churchill fick njuta av Vorontsovpalatsets skönhet, generalissimus Stalin hade sin favorit: Jusupovpalatset.

Således när en Romanovättling bosätter sig på Krim blir detta en historisk händelse, inte enkom för familjen utan även för Ryssland. Prins Dimitrij Romanovitj Romanov är barnbarns barnbarn till tsaren Nikolaj I (1796-1855). Den ryske presidenten, premiärministern och kulturministern är inte bara patriotiska utan mycket historieintresserade och kommer med all säkerhet att bistå prinsen med all erforderlig hjälp.

Parlamentarikern Vladimir Petrov i Sankt Petersburg gick i juni ut med ett lagförslag om att välkomna tillbaka Romanovättens medlemmar till Ryssland och även återlämna vissa egendomar till dem. Han hoppas att detta ska bli en hjälp till att övervinna de politiska motsättningarna i landet som finns kvar sedan bolsjevikernas terrorvälde och vara ”en symbol för Rysslands andliga pånytt­födelse”. För den europeiska historien blir detta en markering och en återkomst till den kristna europeiska traditionen.

Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Gravid mamma mördad på sin semester

UTRIKESDen unga mamman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes make överfölls av knivbeväpnade män i sin hyrda bungalow vid stranden på en semesterort i Sydafrika. Mannen överlevde med livshotande skador medan den unga kvinnan avled tillsammans med fostret på grund av de många knivhuggen mot hennes mage.

Eugenik i Nigeria

UTRIKESEugenik är något som i västerländer är politiskt inkorrekt och ses som avskyvärt och otänkbart. Något oväntat är Nigeria den nation som går längst med eugenik för den egna befolkningen sett internationellt. Statliga initiativ för ökad medvetenhet och till och med lagar som skall stoppa giftermål mellan partners som anses genetiskt inkompatibla är metoder som används i eugenikens tjänst.

Salvini vill genomföra folkomröstning för att stoppa öppnande av hamnar

Inför 80 000-100 000 anhängare krävde senator Matteo Salvini, partiledare för nationalistiska Lega, att en folkomröstning ska hållas i Italien för att stoppa den nya regeringens planer på att öppna landets hamnar för organisationer som transporterar migranter. Nya Tider var på plats under dagen.

Den arktiska islossningen kan öka samarbetet Kina-Ryssland

UTRIKESKlimatförändringarna och de tekniska framstegen kommer snart att se Arktis öppnas för nya handelsvägar, och regionens växande ekonomiska potential, liksom militär infrastruktur, kräver uppmärksamhet från de globala makterna.

Amsterdams museum avskaffar uttrycket ”Guldåldern”

UTRIKESAmsterdams museum, som dokumenterar historien om staden, har beslutat att sluta använda uttrycket ”Gouden Eeuw” (Guldåldern) eftersom termen inte är politiskt korrekt.

De Gula västarna – varifrån kom de, och vad gör de nu?

UTRIKESDe Gula västarna – les Gilets jaunes – fortsätter att protestera. Faktum är att de aldrig slutat. En ”hård kärna” har samlats varje lördag till fortsatta protester mot den sittande regeringen och dess politik, även över sommaren, och har vid det här laget gjort så i 10 månader. En ”revolutionär” källa, signaturen ”Révolution permanente”, hävdar att nu blir de Gula västarna åter fler igen.

Manifestation i Ålborg: Stoppa folkutbytet!

UTRIKESIdentitära aktivister på Nordjylland rivstartade i lördags morse med en manifestation mot befolkningsutbytet mitt på det berömda landmärket Limfjordsbron.

Gambiansk invandrare våldtog 11-årig flicka

UTRIKESDen 31-åriga gambiske invandraren Haji Kaloga våldtog en 11-årig flicka efter att ha brutit sig in i hennes hem. Nu har han dömts till 13 års fängelse för den brutala våldtäkten.

Gå till arkivet

Send this to a friend