Skip to Content

Prins Dimitrij Romanovitj Romanov, född 1926, son till prins Roman Petrovitj Romanov och grevinnan Prascovia Sheremetjeva, anländer till Krim.
Utrikes

En Romanov återvänder och bosätter sig på Krim

Dimitrij Romanovitj Romanov ämnar flytta tillbaka till Krim från Danmark, förklarade han överraskande sedan han landat på Krim för en tre dagars vistelse. Han är en av få kvarvarande ättlingar till Romanovätten. Ryska myndigheter hoppas att adelns återkomst kan hela såren från oktober­revolutionen 1917.

Publicerad: 6 september, 2015, 20:47

  • Svenska

Läs även

Den kejserliga ryska familjens överhuvud prins Dimitrij Romanovitj Romanov med hustru Dorrit, född Reventlov, landade tisdagen den 25 augusti på Krim. Under sin tre dagar långa vistelse på Krim kommer prins Romanov att inte bara besöka Livadijapalatset utan även familjens gamla egendom Dulber.

Prins Dimitrij Romanov bor sedan mer än 20 år tillbaka i Danmark, men inför ett stort journalistuppbåd informerade han överraskande att såvida hans hustru inte misstycker, så kommer de att sälja huset i Danmark och flytta till Krim. Prinsen är 89 år gammal och längtar till familjens slott på Krim och barndomens sommarminnen.

Dimitrij Romanovitj  Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Dimitrij Romanovitj
Romanov, 89, flyttar från Danmark till Krim.

Det var också från Krim som delar av den kejserliga ryska familjen år 1919 lämnade det av bolsjevikerna sönderslitna Ryssland ombord på ett brittiskt skepp. Även den siste tsarens mor, kejsarinna Marija Fjodorovna, född som danska prinsessan Dagmar, lämnade sitt Ryssland från Krim. Det berättas att kejsarinnan med blicken följde Krims konturer från däck tills landet försvann bortom horisontlinjen.

Krims medelhavsklimat och underbara vyer attraherade den äkta ryska adeln och många ståtliga palats byggdes på halvöns höjder och sluttningar. Däribland den kejserliga familjens stora slott Livadija, där Jalta-konferensen hölls i februari 1945 och där den sjuke amerikanske presidenten Roosevelt inkvarterades. Premiärminister Churchill fick njuta av Vorontsovpalatsets skönhet, generalissimus Stalin hade sin favorit: Jusupovpalatset.

Således när en Romanovättling bosätter sig på Krim blir detta en historisk händelse, inte enkom för familjen utan även för Ryssland. Prins Dimitrij Romanovitj Romanov är barnbarns barnbarn till tsaren Nikolaj I (1796-1855). Den ryske presidenten, premiärministern och kulturministern är inte bara patriotiska utan mycket historieintresserade och kommer med all säkerhet att bistå prinsen med all erforderlig hjälp.

Parlamentarikern Vladimir Petrov i Sankt Petersburg gick i juni ut med ett lagförslag om att välkomna tillbaka Romanovättens medlemmar till Ryssland och även återlämna vissa egendomar till dem. Han hoppas att detta ska bli en hjälp till att övervinna de politiska motsättningarna i landet som finns kvar sedan bolsjevikernas terrorvälde och vara ”en symbol för Rysslands andliga pånytt­födelse”. För den europeiska historien blir detta en markering och en återkomst till den kristna europeiska traditionen.

Sophie Kielbowska

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Islamistiskt terrorbrott avvärjt i Danmark genom massiv polisinsats

UTRIKESEtt 20-tal personer sitter nu frihetsberövade och väntas bli häktade, misstänkta för förberedelse till terroristbrott efter en massiv polisinsats i Danmark under onsdagen den 11 december. Enligt Köpenhamnspolisen tyder allt på att ett terrorbrott med islamistiska motiv var nära förestående, och en ledande terrorexpert utesluter inte att det under utredningens gång kan avslöjas kopplingar även till Sverige.

Nato behöver en miljard dollar för att hålla AWACS i luften

UTRIKESDet var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg själv som uppgav att en miljard dollar skulle behövas för att förlänga den operativa livslängden för AWACS. AWACS är förkortningen för Airborne Warning And Control System, ett luftburet larm-och ledningssystem.

Milda domar för ”ungdomar” som försökte bränna poliser

UTRIKESTretton unga myndiga män – alla med invandrarbakgrund – närvarade i domstolen i det franska departementet Essonne, men fick endast milda domar för sina avskyvärda gärningar.

Anti-dopningsmyndigheten WADA utesluter Ryssland från internationella tävlingar

UTRIKESWorld Anti-Doping Agency (WADA) informerade den ryska antidopningsbyrån (RUSADA) att Ryssland kommer att uteslutas från stora sportevenemang i fyra år.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Gå till arkivet

Send this to a friend