Skip to Content

ORGANISERAT. Nya Tider överraskade ”administratörerna” på T-Centralen i Stockholm just som de inkasserade dagens skörd från en kvinnlig tiggare. Bakom tiggaren syns den Ikea-kasse som hon sitter på hela dagarna. Sedelbunten som överräcktes bestod mestadels av 50- och 100-lappar, men sammantaget rörde det sig uppskattningsvis om flera tusen kronor. Foto: Nya Tider

En trottoar med pappersmuggar

Publicerad: 6 november, 2014, 16:34

  • Svenska

Läs även

Man måste vara falsk som en nyhetsreporter om man inte begriper att masstiggeriet är organiserat. Skrupelfria människohandlare fraktar tiggare från rumänska byar till Sveriges gator. Det är inte den enskilde tiggaren de gör sina pengar på utan omsättningen. Om några tusen rumänska tiggare lämnar över en hundring eller mer om dagen till sina gangsterledare så kan flera hundra ”administratörer” ha en skattefri inkomst på allt från tjugotusen till ett par hundratusen kronor var i månaden. Riskerna är obefintliga.

Eftersom den svenska ”kultureliten” och journalistkåren har svårt att hantera moraliska problem utan att gå upp i falsett, så är få villiga att diskutera frågan. Ändå kryper det fram mellan raderna i olika snyftartiklar att tiggarna utgör ett problem i städerna.

Sedan 2011 är mångkulturen inskriven i den svenska grundlagen. Andra kulturer ska främjas. Det lär finnas närmare tvåhundra utanförskapsområden i Sverige. Där bor stora delar av landets etniska och kulturella minoriteter. I femtiofem av dessa områden har svenska myndigheter inte längre tillträde. Jihadister, beskyddarligor och droghandlare kan agera ostört. Kulturella fenomen som kvinnlig omskärelse, hederskontroll och främmande patriarkala strukturer behöver majoritetssamhället aldrig komma i kontakt med.

I städernas utkanter bor också alla strävsamma invandrare som dagtid åker in till centrum och utför underbetalda sysslor. Inte vet Södermalms tynande journalistkår när de sitter på sin favoritrestaurang att golvet under deras fötter och gaffeln i deras händer rengjorts vid sidan av arbetsrättens regelverk. De gillar mångkultur. Ska man hyckla så ska man göra det så bra att man inte ens själv märker det.

Men en etnisk minoritet avviker och det är de rumänska tiggarna. De gömmer sig inte i ytterområdena. De har intagit städernas mitt med en pappersmugg framför sig. Städar gör de inte, ibland till och med motsatsen.

Det är inte den synen en urban privilegierad storstadsklass önskar möta när den kommer med en smaksensation från NK:s delikatessdisk eller från en chic liten boutique med ett nytt klädesplagg. Det skaver i ögonen att tiggarna inte håller till i Rinkeby eller Tensta.

Den ständigt trätande tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson nästan snubblar över tiggare när hon skyndar från sitt hem på Regeringsgatan i Vasastan. Under sommaren hade hon därför hemliga förhandlingar med den rumänska regeringen att alla tiggare i Sverige skulle skickas ut ur landet. Inom folkrätten kallas den typen av folkförflyttningar för etnisk deportation. Av kulturvänstern blev hon hyllad, för något som de tolkade som omtanke, men tiggarna sitter kvar. Det är bara att hålla hårt i portmonnän och snubbla vidare för Birgitta.

Nästa gång jag är i huvudstaden ska jag lägga några kronor i tiggarnas muggar och uppmana dem att ta med ännu fler släktingar till Stockholms innerstad. Alla som bor på landsbygden borde göra detsamma. En något förvånad klanhövding skulle sitta nere i Rumänien och studera Google map efter Stureplan och Södermalm och dirigera om sina trupper från Emmaboda och Tomelilla.

På Regeringsgatan ligger också Franska skolan. Kanske jag borde tipsa tiggarna om att utbildningsministern Gustaf Fridolin vill att barn som vistas i Sverige ska ha rätt till fri skolgång. Södermalmsskolan och Vasa Real väntar också med öppna armar. Kanske ännu några spänn för mångkulturen. Med ett leende och ett öppet hjärta.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Polisen slår ned på frihetsdemonstration

LEDAREDen 6 mars hölls som utannonserat en demonstration i centrala Stockholm mot de långtgående coronarestriktionerna och för frihet. Demonstrationsrätten finns inskriven i grundlagen, men den bryter regeringen nu mot av smittskyddsskäl.

En regel för dig, en annan för mig

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETTänk dig om anställda på ett av världens största företag fick gå kurser där de uppmanades att vara ”mindre svarta”. Detta eftersom svarthet förknippas med arrogans och okunskap. Du kanske anar hur reaktionerna skulle bli, men vita ska tydligen finna sig i att bli trampade på och diskriminerade.

Överdrivna klimathot skapar energibrist

OPINION: TEGE TORNVALLSverige har inom ramen för Agenda 2030 förbundit sig att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar från år 2030 (se NyT v48/2020). Veckans debattör Tege Tornvall i nätverket Klimatsans har svårt att föreställa sig hur samhället skulle kunna fungera med enbart elbilar, inte minst i vårt kalla klimat. När laddföretagen nu höjer sina laddpriser blir det i princip lika dyrt per mil att åka elbil som vanlig bil. Många nordliga kommuners elbilar gav helt upp nyligen när temperaturen kröp ner mot 20 minusgrader. Vi får elbrist om alternativa energikällor får problem, som översnöade solpaneler och vindmöllor med is på vingarna.

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

LEDARE

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend