Skip to Content

Endast 8 procent av barn med coronavirus smittade sina föräldrar

Publicerad: 1 december, 2020, 17:58

  • Svenska

Enligt en ny studie vid sjukhuset Vall d’Hebronn i Barcelona smittade endast 8 procent av barn med coronaviruset en familjemedlem. Studien ägde rum mellan den 1 juli och den 31 oktober, och omfattade 1 081 barn och 3 515 familjemedlemmar. Det ska tilläggas att barnen fått sina diagnoser efter så kallade PCR-test, som ifrågasatts och kritiserats för att vara missvisande och ge positiva resultat även för osmittade individer.

Studiens första resultat presenterades i augusti, från data insamlad mellan den 1 mars och den 31 maj då Spanien befann sig i strikt lockdown och skolorna var stängda, och visade att 3,5 procent överförde smittan till familjemedlemmar. Den senaste presentationen gäller data från sommaren och hösten, då skolor varit öppna och barnen haft mer kontakt.

Till den spanska dagstidningen El Pais säger Pere Soler, chef för den pediatriska avdelningen för smittsamma och immunbristsjukdomar vid Vall d’Hebron:
– Den senare studien bekräftar att barn överför viruset i mindre utsträckning än vuxna i hemmet, vilket studiens första del verkade visa. Nu ser vi att barns fria rörlighet och återgång till skolan inte har lett till en större spridning av viruset.

Magda Campins, chef för profylaktisk medicin och epidemiologi vid samma sjukhus, säger:
– Covid-19:s påverkan på barn i Katalonien fortsätter att vara mycket begränsad efter perioden med isolering, då barnen har rört sig fritt. I över 70 procent av fallen spreds smittan av en vuxen.

Antalet PCR-tester utförda på barn har ökat dramatiskt vid sjukhuset. Från 36 400 i augusti, till 79 140 i september och över 140 000 i oktober. Sedan skolorna öppnades igen har totalt 287 046 barn testats med PCR-test.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-11-30/spanish-study-finds-only-8-of-children-with-coronavirus-transmitted-it-to-their-family.html

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Finland varnar: Nya muterade coronaviruset smittar lättare – håll längre avstånd

Publicerad: 22 januari, 2021, 09:27

Folkhälsomyndigheten i Finland presenterade igår, den 21 januari, ett pressmeddelande med skärpta råd för att begränsa spridningen av det muterade coronaviruset. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL), som är landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten i Sverige, bör nu minst två meters avstånd hållas, och mask användas även vid dessa längre avstånd.

”Nya muterade coronavirusvarianter smittar och sprids snabbare än den tidigare coronavirusvarianten. Därför rekommenderar THL nu ett säkerhetsavstånd på mer än två meter till andra människor. Utöver detta bör närkontakter minskas ytterligare”, skriver myndigheten.

Finlands statsepidemiolog Mika Salminen manar nu till ytterligare försiktighet:

”Eftersom det muterade coronaviruset sprids lättare måste vi vara allt mer försiktiga och hålla ett säkerhetsavstånd på mer än två meter till andra. Närkontakter bör begränsas endast till de mest nödvändiga. Det är också viktigt att söka sig till coronatest för minsta symtom som eventuellt tyder på smitta”, säger Salminen, som alltså är Finlands motsvarighet till Anders Tegnell.

Vidare lyder en av rubrikerna i pressmeddelandet: ”Ansiktsmask bör användas i offentliga lokaler, även om det går att hålla ett säkerhetsavstånd på mer än två meter”.

”För närvarande rekommenderar THL att personer som fyllt 12 år använder ansiktsmask i hela landet. Användningen av ansiktsmask rekommenderas i kollektivtrafiken och i andra offentliga transportmedel, i offentliga lokaler och vid publika evenemang inklusive skolor och läroverk från och med årskurs 6 i grundskolan samt i arbetsgemenskaper inomhus, om flera personer arbetar eller vistas i samma lokaler. Ansiktsmask ska alltid användas i dessa lokaler, även när ett säkerhetsavstånd på mer än två meter kan hållas”.

Användning av ansiktsmask är dock endast frivilliga rekommendationer, inte tvång. En majoritet av befolkningen använder mask i kollektivtrafiken, anger Helsingfors lokaltrafik till Svenska Yle.

Finland har 632 döda med bekräftad covid-19, nästan 20 gånger färre än Sverige.

Källa: THL

[email protected]

19 procent av vårdpersonal i Karlstad vill inte vaccinera sig

Publicerad: 21 januari, 2021, 06:52

All vårdpersonal vid vård- och trygghetsboenden i Karlstads kommun har fått ett erbjudande om att vaccinera sig mot covid-19. Av omkring 1800 anställda har 300 valt att säga nej till erbjudandet. Det rapporterade Nya Wermlands Tidning, NWT, den 16 januari.

”De som hittills sagt nej till vaccinet i Karlstad har gjort det på grund av bland annat graviditet och rädsla för allergiska reaktioner”, står det vidare i artikeln.

Till och med den 17 januari hade totalt cirka 147 000 personer i Sverige vaccinerats mot covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.

Källa: NWT, Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Stor anti-lockdown-demonstration i Wien

Publicerad: 20 januari, 2021, 08:42

Uppemot 10 000 personer samlades på gatorna i Wien i lördags för att protestera mot landets lockdown-lagar och för att kräva förbundskansler Sebastian Kurz avgång. Demonstrationen föranleddes av att den österrikiska regeringen planerar att förlänga landets nu pågående tredje lockdown längre än planerat.

Enligt RT ignorerade demonstranterna polisens uppmaning om att hålla avstånd och bära mask, och svarade istället med att kramas, pussas och dansa.

Källa: RT

Film: Youtube

[email protected]

Folkomröstning i Schweiz kan stoppa covidrestriktioner

Publicerad: 19 januari, 2021, 08:32

Schweiz kommer att anordna en folkomröstning om att ta ifrån regeringen möjligheten att införa lockdown-åtgärder. Landet har inte infört någon lockdown som många andra europeiska länder, utan har istället – som Sverige – främst betonat det personliga ansvaret. Även vad gäller smittspridning och antalet döda är det ungefär som i Sverige.

Nyligen har den schweiziska regeringen dock infört hårdare åtgärder för att stoppa smittspridningen, vilket lett till en allt mer intensiv debatt om statens rättigheter att bedriva politik som inkräktar på den personliga friheten.

Organisationen Friends of the Constituion har samlat ihop 86 000 underskrifter och därmed uppnått kravet (50 000) för att få till stånd en folkomröstning, som syftar till att riva upp regeringens covid-19-lag som infördes förra året.

Schweiz är en av världens äldsta demokratier med långtgående möjligheter till direktdemokrati. Varje år hålls flera folkomröstningar på nationell nivå, och ännu fler på kantons- och lokalnivå.

Folkomröstningen kommer inte att äga rum förrän tidigast i juni.

Källa: Business Insider

[email protected]

Covid-19 direkt dödsorsak för 17 procent, bidragande dödsorsak för 75 procent

Publicerad: 18 januari, 2021, 09:05

Region Stockholm presenterade den 15 januari en analys om dödsfall på SÄBO (Särskilt boende för äldre) under våren 2020 avseende personer med bekräftad covid-19-infektion.

Undersökningen visar att covid-19 har varit huvudsaklig dödsorsak för 17 procent av dödsfallen på SÄBO, och i ytterligare 75 procent av fallen ha varit bidragande dödsorsak med andra bakomliggande faktorer som ålder, skörhet och multisjuklighet.

För 8 procent av fallen bedöms det vara en annan sjukdom än covid-19 som orsakat dödsfallet.

Medelåldern på de avlidna är 86 år. Av de avlidna är personer med demenssjukdomar överrepresenterade.

Källa: Pressmeddelande, Region Stockholm

[email protected]

Digitalt vaccinationspass utvecklas

Publicerad: 17 januari, 2021, 00:30

En koalition av hälsovårds- och teknikorganisationer, bland andra Microsoft, mjukvarubolaget Oracle och sjukhuset Mayokliniken, arbetar med att utveckla ett digitalt Covid-19-vaccinationspass för att göra det möjligt för företag, flygbolag och länder att kontrollera om människor har tagit vaccinet.

Projektet går under namnet Vaccination Credential Initiative och motiveras med att det är sannolikt att vissa länder kommer att kräva vaccinationsintyg för att kunna resa in i landet i framtiden.

I dagsläget finns en internationell standard för digitala dokument via The Commons Project som visar om en person testat negativt för Covid-19. Tekniken används av tre stora flygbolag och är utvecklad i samarbete med The Rockefeller Foundation. Det nya vaccinationspasset är en vidareutveckling av befintlig teknik.

”Målet med Vaccination Credential Initiative är att ge individer digital tillgång till sina vaccinationsregister så att de kan använda verktyg som CommonPass för att säkert återvända till resor, arbete, skola och vardag, samtidigt som deras privata information skyddas”, säger Paul Meyer, verkställande direktör för The Commons Project till Financial Times den 14 januari.

Källa: The Hill

[email protected]

23 dödsfall rapporterade i Norge efter vaccination

Publicerad: 16 januari, 2021, 08:38

I Norge har 23 dödsfall rapporterats efter vaccination mot coronavirus. Hittills har 13 av fallen undersökts.

”Vanliga biverkningar från vaccinet kan ha bidragit till ett allvarligt förlopp hos sjuka äldre”, rapporterar Statens legemiddelverk i Norge i ett pressmeddelande den 14 januari.

Alla anmälningar om dödsfall efter vaccination utvärderas noga, skriver man vidare.

”Uppgifterna indikerar att vanliga bieffekter från mRNA-vacciner, som feber och illamående, kan ha orsakat döden hos enstaka sjuka patienter”, säger Sigurd Hortemo, överläkare på norska läkemedelsverket.

Källa: Statens legemiddelverk i Norge

[email protected]

Över 10 000 döda med corona i Sverige

Publicerad: 15 januari, 2021, 00:30

Antalet avlidna i Sverige som testat positivt för coronaviruset är nu över 10 000, och dödstalen förväntas öka.

Informationen meddelades på en presskonferens under torsdagen med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen.

– Vi förväntar oss tyvärr att dödsfallen kommer att stiga, sade Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 518 783 personer i Sverige konstaterats smittade av Sars-CoV-2 sedan i mars i fjol.

Just nu pågår vaccinationerna av riskgrupper. Hittills har 0,8 procent, omkring 80 000 personer, av befolkningen vaccinerats.

I våra nordiska grannländer är antalet döda betydligt lägre. Antal dödsfall med corona är i Norge 509, Finland 602 och Danmark 1660. Sverige har alltså fler än tre gånger så många döda som hela övriga Norden tillsammans.

Källa: Folkhälsomyndighetens pressträff

 

[email protected]

Demokrater: Vi smittades av coronaviruset när kongressen stormades

Publicerad: 14 januari, 2021, 08:06

Tre demokratiska ledamöter av den amerikanska kongressen – Bonnie Watson Coleman, Pramila Jayapal och Brad Schneider – har testat positivt för coronaviruset. De tros ha smittats sedan de gömt sig i flera timmar med andra skräckslagna politiker under förra veckans stormning av kongressen.

Enligt de tre demokraterna är det republikanernas fel att de smittats. Detta eftersom deras republikanska kollegor vägrade bära mask när de gemensamt sökte skydd.

”Varje ledamot som vägrar att bära mask ska hållas ansvarig för att de riskerar våra liv”, skrev Jayapal och krävde att böter skulle utdelas till de skyldiga.

På kamerabilder i efterhand har det dock visat sig att Jayapal själv inte bar mask vid åtminstone ett tillfälle.

Nu befarar medicinska experter att betydligt fler kongressledamöter kan ha smittats, vilket skulle göra stormningen av kongressen till en så kallad superspridarhändelse.

USA har det högsta antalet smittade (22,6 miljoner) och döda (367 000) med coronavirus i världen. Till dags dato har omkring tre procent av USA:s befolkning vaccinerats.

Källa: BBC

[email protected]

Malaysias kung suspenderar parlamentet och ställer in val – skyller på corona

Publicerad: 13 januari, 2021, 14:30

Malaysias kung, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, har infört en nödförordning som suspenderar den lagstiftande församlingen åtminstone till augusti i år. I ett tv-tal till nationen hävdar kungen att förordningen inte ska tolkas som en statskupp, då regeringen behåller makten.

Val till parlamentet är inte planerade förrän år 2023, men landets största parti, Förenade malajers nationella organisation, har hotat med att dra tillbaka sitt stöd för regeringen och tvinga fram ett nyval. Kungen har dock i coronaförordning även förbjudit val från att hållas under pandemin.

Under hösten ställde kungen in ett fyllnadsval i en lokal valkrets, också med hänvisning till pandemin.

Kungen menar att antalet nya smittade kan komma upp i 8 000 fall per dag i slutet av maj. Han passar därför även på att införa ett generellt reseförbud i landet. Malaysia har cirka 32 miljoner invånare.

Malaysia utlyste senast undantagstillstånd år 1969 efter att hundratals dödats i raskravaller.

Källa:
https://apnews.com/article/kuala-lumpur-general-elections-elections-coronavirus-pandemic-malaysia-47c476998533a46ec9c34e067a7c7510

[email protected]

Riksåklagaren föreslår att coronaböter uppgår till 2000 kronor

Publicerad: 13 januari, 2021, 08:45

Riksåklagaren Petra Lundh föreslår i ett pressmeddelande den 12 januari att den penningböter, som ska delas ut till personer som bryter mot reglerna i pandemilagen, uppgår till 2000 kronor. Ordningsboten ska kunna utfärdas av polisen direkt på plats till den som bryter mot den tillfälliga covid 19-lagens bestämmelser om att vistas på vissa platser.

Riksåklagaren menar att ett bötesbelopp på 2000 kronor är ”rimligt”:

”Bötesbeloppet är valt så att det ska framstå som rimligt och adekvat och därmed få acceptans i samhället”, står det i pressmeddelandet.

– Beloppet bör vara tillräckligt högt för att signalera att överträdelsen är allvarlig. Samtidigt kommer straffansvaret att träffa ungdomar i åldrarna 15–18 år, som normalt har lägre påföljder än vuxna. Det är också så att en överträdelse både kan innebära risk för stor smittspridning och ingen risk för smittspridning alls. Vår samlade bedömning är att 2 000 kronor är en lämplig nivå. Vid allvarligare fall av smittspridning finns möjlighet att använda annan lagstiftning, som till exempel vållande till sjukdom enligt brottsbalkens tredje kapitel, säger riksåklagaren Petra Lundh.

Det blir till slut också Petra Lundh, inte riksdag eller regering, som ensam godkänner sitt förslag. Detta eftersom riksåklagaren har rätt att besluta hur höga bötesbeloppen ska vara för olika brott. Lundh har dock skickat ut sitt förslag på remiss till ”berörda myndigheter” som får veckan ut på sig att svara. Lundh fattar sedan beslut i frågan på måndag den 18 januari.

Källa: Aklagare.se

[email protected]

Doktor i Florida avlider 15 dagar efter att ha tagit Pfizers vaccin

Publicerad: 8 januari, 2021, 16:14

Läkaren Gregory Michael, 56, avled 15 dagar efter att ha tagit Pfizers Covid-19-vaccin. Sjukvården i Miami undersöker nu hans död och menar att det handlar om en ovanlig autoimmun reaktion.

Hans fru, Heidi Neckelmann, säger till lokalmedia att hennes man ”uppsökte akutvård tre dagar efter att ha fått vaccinsprutan eftersom han fått prickar på huden som indikerade intern blödning”. Nu vill hon att hans fall blir till en varning för andra som vill ta vaccinet.

Gregory Michael ska ha varit vid ”god hälsa” och tog vaccinet den 18 december vid Mount Sinai Medical Center i Miami Beach, där han arbetat i tolv år. Han avled den 3 januari av hjärnblödning på grund av brist på blodplättar. Denna brist kallas trombocytopeni och beror i detta fall på en autoimmun reaktion, Immunologisk trombocytopen purpura (ITP), där kroppen angriper de egna blodplättarna. Hos barn uppstår detta tillstånd ibland efter en virusinfektion, men brukar läka ut spontant.

– Han var vid god hälsa. Han rökte inte, drack alkohol bara ibland och då bara socialt. Han arbetade ute, vi hade kajaker, han gillade att fiska, säger frun till lokalmedia.

Hon berättar vidare att sjukvården testade honom för allt möjligt efteråt, även cancer, men kunde inte finna något fel med honom.

Pfizer säger i ett meddelande till tidningen USA Today att man undersöker dödsfallet, men hävdar: ”Vi tror inte vid denna tidpunkt att det finns någon direkt koppling till vaccinet.”

Heidi Neckelmann är dock av en annan åsikt och menar att hennes mans död är ”100 procent kopplad” till vaccinet.

Enligt ordföranden för Children’s Health Defense, Lyn Redwood, säger i ett uttalande att ITP är en välkänd biverkning av vaccin. Till exempel för mässling-påssjuka-röda hund-vaccin drabbar det mellan en av 25 000 och 40 000.

Heidi Neckelmann berättar att Gregory Michael var en förespråkare av vaccin, men vill nu att hans död ska vara en varning för andra.

– Låt inte hans död vara förgäves. Rädda fler liv genom att sprida denna information, säger hon.

Källa:
https://childrenshealthdefense.org/defender/healthy-florida-doctor-dies-after-pfizer-covid-vaccine/

 

[email protected]

Pfizers VD har själv inte tagit vaccinet

Publicerad: 7 januari, 2021, 23:35

I en intervju i CNBC TV får Pfizers VD Albert Bourla frågan om han själv kommer att ta sitt företags vaccin, varpå han efter lite tvekan svarar att han tänker ta det ”snart”. Men han vill inte ”tränga sig före kön”.

Innan dess har Albert Bourla i intervjun sagt angående de som kanske tvekar lite och vill vänta tills man fått mer klarhet i eventuella biverkningar att han ”önskar att situationen inte var så kritisk så att de kunde få lyxen att fundera på detta”, och tillägger att Covid-19 är ”så dödligt som det kan vara”.

– Beslutet att inte vaccinera sig innebär att man inte bara påverkar sitt liv och sin hälsa, utan tyvärr påverkar det även andras liv och troligen de du älskar mest, de som du träffar oftast. Lita på vetenskapen!, säger han också.

Att han själv inte tagit vaccinet motiverar Bourla med att han ”bara är 59 år gammal och vid god hälsa”.

– Min typ rekommenderas inte att ta vaccinet just nu, så därför väntar jag [ohörbart].

Han påpekar dock att opinionsundersökningar visat att om vaccinföretagens VD:ar skulle ta vaccinet skulle det öka tilliten till det, mer än om till exempel presidenter gör det.

– Med tanke på det försöker jag hitta ett sätt att få vaccinet, trots att det inte är min tur, förklarar Bourla.

Att Pfizers VD själv inte har tagit vaccinet har skapat debatt på nätet, precis av den typ som Albert Bourla kommenterat, där vaccinmotståndare tar det som intäkt för att vaccinet inte är säkert.

[email protected]

Sjuksyster i Portugal avlider efter att ha fått Pfizers vaccin

Publicerad: 5 januari, 2021, 18:45

Ytterligare en person har avlidit efter att ha blivit vaccinerad med Pfizers vaccin mot Covid-19. Sonia Azevedo, 41 och mamma till två barn, arbetade som kirurgassistent och var bland de första hälsoarbetarna som fick vaccinet.

Hon injicerades med Pfizers vaccin onsdagen den 30 december och firade dagen efter nyår med sin familj. Morgonen efter hittades hon död i sin säng.

Hennes pappa beskriver henne som ”frisk och glad” samt att hon ”aldrig drack alkohol”. Nu vill han veta vad som dödade hans dotter.

Sonia Azevedo var stolt över att vara bland de första att få vaccinet och ändrade även sin status på Facebook till ”Covid-19-vaccinerad”.

Källa:
https://www.rt.com/news/511524-portuguese-nurse-dies-pfizer-vaccine/

[email protected].nu

Video: Polis stormar ett hem i Kanada på nyårsafton där sex personer olagligt samlats

Publicerad: 3 januari, 2021, 16:25

En video som sprids på Youtube visar hur polis gör ett tillslag i ett hus i Kanada på nyårsafton och griper minst två personer. Enligt lokala tidningar hade polisen informerats av grannar om den olagliga sammankomsten.

Totalt hade sex personer samlats i hemmet för att fira nyår, men några var inte från det aktuella hushållet och bröt därmed mot de gällande coronarestriktionerna.

[email protected]

Bär mask eller skaka galler

Publicerad: 2 januari, 2021, 15:19

Läs även

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade den 28 december i ett tal till nationen att de som bryter mot maskpåbudet kommer att gripas och straffas med böter och eventuellt även fängelse.

Sydafrika inför nu restriktioner i Nivå 3, vilket innebär att det är obligatoriskt att bära mask utomhus. Enligt myndigheterna införs de striktare reglerna på grund av att fler smittas av Covid-19 och att man befarar att det är en mer smittsam mutation av viruset som står för den snabba spridningen.

Nivå 3 innebär också att alla större evenemang är inställda, att endast ”nödvändiga” affärer är öppna och utegångsförbud efter klockan 21.

Källa:

https://www.thesouthafrican.com/news/ramaphosa-adress-level-3-covid-19-masks-variant-coronavirus-monday-28/

[email protected]

Singapore Airlines inför digitalt coronapass

Publicerad: 24 december, 2020, 12:10

Läs även

Som första flygbolag inför nu Singapore Airlines ett digitalt certifikat som ska visa passagerarens testresultat och vaccination för Covid-19, vilket bolaget ser som en del av ”det nya normala” för flygresor. Vidare menar företaget att certifikatet är ett sätt att använda digital teknologi för att ge kunderna en smidigare upplevelse av detta nya normala.

Singapore Airlines meddelade den 23 december att man ska börja testa den internationella flygorganisationen IATA:s nya app för ”hälsoverifiering”. Appen kallas ”Travel Pass”, och används nu på flygbolagets sträckor från Singapore till Jakarta och Kuala Lumpur. Planen är att utöka programmet, om man är nöjd, till andra sträckor. Certifikatet ska enligt planerna också integreras i flygbolagets vanliga app.

Passagerare som vill flyga dessa rutter måste först låta testa sig på någon av de utvalda klinikerna i Jakarta eller Kuala Lumpur. Där får de sedan antingen ett digitalt certifikat med QR-kod eller ett utskrivet på papper. Detta dokument kommer att kontrolleras både av flygpersonal och Singapores passkontroll.

IATA tillkännagav i november att man arbetade på Travel Pass, som en del av att öppna upp det internationella flygresandet. Förutom Singapore Airlines, har fler flygbolag tittat på lösningen. Till dessa hör australiensiska Qantas Airways, som uppger att ett bevis för vaccination kommer att krävas av alla resenärer som rester till och från Australien.

Företrädare för flygindustrin har dock också varnat för konsekvenserna för en bransch som redan har drabbats hårt av pandemin. Man har bland annat framfört att det borde räcka med ett negativt testresultat, eftersom vaccinering ännu bara är i startgroparna och de riskgrupper som vaccineras först är de som reser minst.

Källa:

https://www.rt.com/news/510601-singapore-covid-passport-launch-vaccine-certificate/

 

[email protected]

Brittiska regeringen arbetar på särskilda pass för personer som testat negativt

Publicerad: 23 december, 2020, 15:38

Läs även

Enligt dagstidningen Daily Mail har den brittiska regeringen gett två företag i uppdrag att utveckla ”frihetspass” för personer som har testat negativt för Covid-19. Ett sådant pass kan bli förutsättningen för att få besöka arbetsplatser, pubar och skolor.

Uppdraget är att utveckla en app för smartphones som skapar ett digitalt pass med QR-kod och bild, som kopplas till det negativa resultatet av ett coronatest. Genom QR-koden kan olika inrättningar scanna besökare och vägra tillträde för de som inte kan uppvisa ett sådant resultat.

Regeringen har tidigare förnekat planer på att skapa särskilda regler för de som testat sig, eller tagit vaccin, men dessa två kontrakt upptäcktes vid en genomgång av de kontrakt regeringen utfärdat. Det ena kontraktet gick till IT-företaget Netcompany UK för att utveckla ett ”Pass/Certifikat för Covid-19”, det andra till Hub Company för utveckling av en app med QR-kod.

Hälsodepartementet vidhåller att regeringen inte planerar att införa ett system med immunitetspass. En källa vid departementet sade till Daily Mail:
– Det handlar om att undersöka sätt som vi skulle kunna använda i framtiden. Man tittar på huruvida det skulle vara möjligt.

Storbritanniens så kallade ”vaccinminister” Nadhim Zahawi sade i slutet av november att han inte skulle bli förvånad om företag började kräva immunitetscertifikat efter vaccinationsprogrammets start. När programmet inleddes började landets offentliga sjukvård, NHS, utfärda särskilda kort till personer som fått sina injektioner. På kortet står att bäraren ska ”se till att ha detta kort i din väska eller plånbok”.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/12/23/uk-govt-begins-work-on-corona-freedom-passports-denies-system-is-imminent/

 

[email protected]

Över 8 000 döda i Sverige

Publicerad: 22 december, 2020, 18:43

Totalt har nu över 8 000 döda konstaterats till följd av Covid-19. Totalt har 174 nya dödsfall rapporterats in sedan i fredags förra veckan, vilket innebär att totalt 8 167 människor har dött till följd av Covid-19 i Sverige. 389 439 personer i Sverige har bekräftats smittade med Covid-19. I fredags var den siffran 367 120. Det innebär en ökning med 22 319 nya fall.

302 personer vårdas på intensivvårdsavdelning med Covid-19 i dagsläget enligt Svenska intensivvårdsregistret. Totalt 3 851 personer med Covid-19 har vårdats på intensivvårdsavdelningar i Sverige hittills.

– Vi har ett ökat antal avlidna vecka för vecka. Och vi förväntar oss att de kommer fortsätta att öka, tyvärr, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under måndagen.

Totalt har 71,6 miljoner fall har registrerats i världen och 1,6 miljoner människor menas ha avlidit enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en liten minskning i den europeiska delen av världen.

Totalt har 51,6 miljoner smittade bekräftats i Europa.

[email protected]

WHO: Nya virusstammen i Storbritannien inte farligare än tidigare

Publicerad: 22 december, 2020, 14:13

I världens medier har det talats om en ny, och särskilt farlig, stam av Covid-19 som härjar i Storbritannien, och flera länder har stängt sina gränser för resenärer därifrån. Världshälsoorganisationen (WHO) går nu ut med budskapet att denna stam inte är särskilt annorlunda mot andra varianter av Covid-19. Vid en presskonferens måndagen den 21 december sade WHO:s chef för hälsokriser Mike Ryan:
– Det finns noll bevis för att den nya varianten av coronaviruset förvärrar sjukdomen.

Enligt WHO är riskerna för personer som smittas av denna virusstam ungefär lika stora som för andra personer som drabbats av Covid-19, och den är varken mer aggressiv eller mer dödlig än de övriga. Stammen förefaller sprida sig något lättare, men smittsamheten avviker inte på ett avgörande sätt, och även denna variant är mycket mindre smittsam än exempelvis påssjuka.

Enligt WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan påverkar denna virusstam inte heller effektiviteten hos nya vaccin:
– Även om vi har sett ett antal förändringar, ett antal mutationer, har ingen hittills haft en betydande påverkan på…virusets mottaglighet för någon av de behandlingar eller mediciner som nu används, eller de vacciner som är under utveckling.

WHO menar också att inreseförbuden för resenärer från Storbritannien hade införts med ett stort mått av försiktighet. Mike Ryan sade vid presskonferensen:
– Vi måste hitta en balans. Det är mycket viktigt att vara transparenta, det är mycket viktigt att berätta för allmänheten hur det är, men det är också viktigt att klargöra att detta är en normal del av ett virus utveckling.

Även Tysklands ledande virolog Christian Drosten har sagt att paniken i samband med upptäckten av den nya virusstammen uppenbarligen var förhastad, eftersom det inte finns några bevis för att denna stam är extremt smittsam, eller har orsakat ökningen av det totala antalet fall i Storbritannien.

Källa:

https://www.rt.com/news/510376-who-uk-new-covid-strain/

 

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend