Hölö kyrka. Foto: Wikipedia/Håkan Svensson (Xauxa)

Enskild anmälan kan stoppa fortsatta skolavslutningar i lantlig Södertäljeförsamling

Skolavslutningar i den lantliga Hölökyrkan utanför Södertälje kan snart vara ett minne blott, om en enskild anmälare får bestämma. Kommunen anser, efter att Skolinspektionen skickat över ärendet, att den lokala församlingen höll i en för stor del av programmet, som bland annat gick ut på att bjuda in de som ville till fika i kyrkan samma eftermiddag. Nu är många församlingsbor rejält upprörda och oroliga över att deras tradition ska tas ifrån dem, berättar kyrkoherde Åsa Lindgren för Nya Tider.

I Södertälje kommuns södra utkanter ligger kommundelen Hölö-Mörkö, en relativt sett lantlig idyll och en övervägande svensk oas mitt i det annars mångkulturella Södertälje. På Hölöskolan har skolavslutningar traditionsenligt alltid hållits för bland annat avgångseleverna i nionde klass i samarbete med den lokala församlingen i Svenska kyrkan. Under avslutningsceremonin brukar eleverna hålla till i kyrkan och bland annat sjunga sommarpsalmer men också bjudas på fika för de som så vill efteråt. Men år 2021 års skolavslutning skulle komma att innebära att de existerande traditionerna kom att ifrågasättas kraftigt.

Kände sig kränkt och anmälde till Skolinspektionen

De återkommande skolavslutningsceremonierna har hittills varit uppskattade av Hölö-Mörköborna. Det här året var eleverna dock tvungna att hålla ceremonin på skolgården invid Hölöskolan på grund av de då ännu förhärskande pandemirestriktionerna. Eleverna sjöng sedan ”Idas sommarvisa” samt ”Den blomstertid nu kommer”, en psalm som är helt godkänd av Skolinspektionen att sjungas vid dylika sammanhang. Bägge nämnda sånger har sjungits av generationer svenska skolelever. Förutom att ursvenska sommarvisor sjöngs, berättade denna skolavslutning även två präster om lokala historiska händelser i bygden, plus att de delade ut fikabiljetter till de som ville ha och hälsade alla välkomna att komma på kaffe och bulle i Klockargården lite senare under dagen.

Att kyrkan delade ut fikabiljetter och hälsade de närvarande välkomna till kyrkans lokaler senare under dagen uppskattades dock inte av alla. En, enda person kände sig uppenbarligen kränkt och skickade in en anmälan till Skolinspektionen. Enligt vad nättidningen Samhällsnytt, som tagit del av själva anmälningshandlingen, ska den som skickade in klagomålet ha upplevt att ungdomarna utsattes för indoktrinering:

”Kyrkan fick möjligheten att indoktrinera elever, marknadsföra sig och ägna sig åt rekrytering med inbjudan till gratis godis och gott vid kyrkan senare under dagen”, står det bland annat i anmälan.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

🟠 INRIKES Den miljöpartistiska bostads-, integrations samt jämställdhetsministern Märta Stenevi har nyligen presenterat ett nytt utredningsuppdrag som går ut på att myndigheter ska samverka för att dels öka säkerheten kring moskéer i Sverige, dels kartlägga utsattheten för så kallad islamofobi. Ett uttalat mål är att islamkritik ska klassas som rasism, vilket gör att särskilt MP närmar sig det islamistiska partiet Nyans som vill kriminalisera islamofobi.

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.