Skip to Content

Slottet Tre Kronor i Stockholm. På denna målning ser man lejonets boning längst till höger. Målning av Govert Dirckz Camphuysen, daterad 1661.
HISTORIA

Ett annorlunda krigsbyte

PappersupplaganNya Tider v. 09

Efter att ha plundrat staden Prag på alla dess konstskatter och värdefulla böcker år 1648 förde svenska armén sitt krigsbyte med sig tillbaka till Sverige. Bland dessa beslagtagna målningar, statyer och böcker fanns dock även en levande varelse, nämligen ett lejon som de hittat i kejsarens zoologiska trädgård. När svenskarna återkom till Stockholm i maj 1649 skänkte de kattdjuret som gåva till drottning Kristina.

Publicerad: 1 mars, 2019, 16:00

  • Svenska

Läs även

I juli 1648 drabbades den böhmiska styrka som var stationerad i Prag och leddes av fältmarskalk Rudolf von Colloredo av en brutal överraskning när den svenska armén, ledd av Hans Christoph von Königsmarck, obemärkt lyckades ta sig in på insidan av försvarsmuren. En av kejsarens officerare, Arnošt von Ottowald, hade låtit sig mutas och ledde in svenskarna genom en obevakad ingång. För sina tjänster blev han adlad av svenskarna.

Det dröjde inte länge förrän västra stadsdelen intagits av svenskarna. Detta blev början på våldsamma stridigheter, men svenskarna lyckades aldrig erövra östra delen av Prag, inte ens när Karl Gustaf av Pfalz-Zweibrücken (som sex år senare blev kung av Sverige) anlände i september med förstärkning, på grund av den böhmiska styrkans tappra, osvikliga motstånd.

Lejonet ”Leo” längst upp i tornet på Gripsholms slott har blivit lite av en rikskändis, med tanke på att det är uppstoppat på ett sätt som gör att det mest liknar en seriefigur. Det ägdes av kung Fredrik I. Foto: Kungligaslotten.se

 

Då svenskarna misslyckades erövra hela Prag beslöt de sig för att plundra staden istället. Värdefulla böcker som Silverbibeln och Djävulsbibeln togs, men även målningar, skulpturer och lejonet de hittat i kejsarens zoologiska trädgård blev en del av krigsbytet.

Hur de kunde komma på idén att ta med sig ett lejon, som dessutom lär ha varit fullvuxet, till Sverige är en gåta, men då lejonet trots allt betraktas som djurens konung är det möjligt att de ansåg att det skulle vara en passande gåva till deras drottning. Enligt Stockholms historia under 750 år, som är skriven av Lars Ericson, ska det ha varit ”en ganska gammal och luggsliten representant för djurens konung” som anlände till Stockholms slott i maj 1649 och placerades i en bur i slottets östra ände.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

När kungen stärkte makten

HISTORIADen 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Jeffrey Epstein död – påstås ha tagit sitt liv

USAJeffrey Epstein, en 66-årig miljardär och dömd sexförbrytare som länge rört sig i Washingtons elitkretsar, påträffades död den 10 augusti i ett häkte i New York. Åtalet mot honom gällde prostitutionsverksamhet med minderåriga flickor, och flera mäktiga män hade precis pekats ut som hans kunder när han, enligt myndigheterna, begick självmord. Många uttrycker tvivel över dödsorsaken.

Ett återbesök i eländet

RECENSIONFör några år sedan gjorde Thomas Nydahl tämligen stort intryck med sin essä Black Country (2012). Det var en svidande vidräkning med mångkulturens haveri i det engelska post-industriella hjärtlandet. Nu är han tillbaks med en ny kombinerad essä, reseskildring och debattskrift om ett engelskt landskap, betitlad Från All My Loving till Allahu Akbar (2019).

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

En falsk bild av Sverige

OPINION: HENRIK PAETAUDen enda åtgärd de styrande och deras rapportörer i de ”etablerade” medierna tills vidare tycks ha enats om i detta skjutningarnas förlovade land är att skjuta budbäraren. Svenska folket har systematiskt och uppsåtligt förts bakom ljuset av dem vars uppgift det är att tjäna medborgarna och förvalta nationens kulturarv, som i dag mer än någonsin behövs som ledstjärna för ett vilselett folk. Det menar veckans debattör, Henrik Paetau.

Skytten i El Paso ville skrämma bort invand­rarna från USA

USADen 3 augusti drabbades USA av en av de dödligaste masskjutningarna i modern tid då Patrick Crusius, 21, gick till attack mot ett köpcent­rum i staden El Paso i Texas. Tjugotvå människor sköts ihjäl och ytterligare 24 skadades. Skytten efterlämnade ett manifest där han förklarar att dådet motiverats av undanträngningen av vita människor från deras hemländer.

You­tube censurerar svensk samhällsdebatt

REPORTAGESveriges största kanal för samhällsdebatt på You­tube, SwebbTV, stängdes ned den 2 augusti, bara för att åter släppas in några dagar senare – i båda fallen utan vare sig förvarning eller förklaring. Samtidigt har You­tube stängt ned kanalen Ingrid & Maria som tog SwebbTV i försvar, och nu hotas fler kanaler av nedstängning. Ganska snabbt riktades misstankarna mot regeringen och den ”hotline” som upprättats till internetjättarna för att snabbt kunna censurera uppgifter som är ”orimliga” och ”inte sanna”.

20 år och redan förhärdad brottsling med gediget CV

INRIKESMojtaba Mahdi friades för mordet i Malmö men dömdes för grovt vapenbrott. Det är inte första gången han döms för brott. Nya Tider har gått igenom Mojtabas kriminella CV.

Gå till arkivet

Send this to a friend