Skip to Content

Vahid Khodamoradi kunde genom sina dubbla identiteter lura rättsväsendet. Nu visar Nya Tiders granskning att den som har ansvaret att upptäcka och korrigera dubbla identiteter är ingen annan än den asylsökande själv. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Ett avslöjande som borde skaka om myndighetssverige

PappersupplaganNya Tider v. 10

Olika myndigheter har olika sätt att hålla koll på invandrares identitet och de pratar inte med varandra. Nya Tiders granskning visar att det är den enskilde migranten som förväntas agera mellanhand mellan myndigheterna och underrätta dem om till exempel sina dubbla identiteter. De myndighetspersoner som Nya Tider talar med uttrycker stor frustration, men på politisk nivå händer ingenting.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:21

  • Svenska

Läs även

Rättsväsendet, Skatteverket, Kronofogden, vården … Överallt där vi frågar hör vi irritation eller uppgivna suckar angående situationen med hur dubbla identiteter hanteras – eller snarare inte hanteras – av det svenska systemet.
Efter vårt avslöjande i NyT v.7/2019 om hur kvinnomisshandlaren Vahid Khodamoradi kunde öka sina chanser att få lägre straff och slippa utvisning genom att bli dömd omväxlande under olika identiteter, forskade vår reporter Dan Malmqvist vidare i varför det var Nya Tider och inte Skatteverket eller någon annan myndighet som upptäckte detta.

Resultatet är frapperande: svenska myndigheter har olika system för att hantera asylsökandes identiteter, och det finns ingen samordning över huvud taget angående detta mellan myndigheterna. Efter att vi pressat de ansvariga kryper det till slut fram att man på något sätt förväntar sig att den asylsökande själv, på eget bevåg och utan att känna till sitt ansvar i detta, ska underrätta andra myndigheter om sina eventuella andra identiteter.

Detta alltså i ett land som är världskänt för sin byråkrati som håller stenkoll på invånarna från födsel till begravning, och som berömmer sig själv för att ha den äldsta kontinuerliga folkbokföringen i världen.

Exakt hur utbrett det är med dubbla identiteter finns det inte ens någon uppskattning om, det förs ingen statistik över dubbla identiteter och över lag verkar det som att just detta är en blind fläck hos svenska myndigheter. Trots uppgivenhet och frustration som vi hör från enskilda tjänstemän ignoreras problemet fullständigt på högre nivå.

Det borde vara politiskt sprängstoff när en sådan här skandal uppdagas, här har partierna verkligen chans att visa krafttag mot utbrett fusk, brottslighet och undvikande av rättvisan. Som Olle Felten, före detta ledamot av Riksdagens skatteutskott, säger till Nya Tider, så är folkbokföringen grundläggande för att andra myndigheter ska fungera – att rätt person beskattas, får bidrag eller döms.

Det är dessutom lätt att sätta in åtgärder, till exempel att låta polisen kolla finger­avtryck i Eurodac, den databas där Migrationsverket lägger in asylsökandes fingeravtryck. Det är ett rent politiskt beslut och lätt att genomföra, om viljan hade funnits.

Den bild som framträder vid Nya Tiders granskning är att problemet med dubbla identiteter är inbyggt i det svenska systemet. Det är lätt att skaffa sig, det ger stora ekonomiska och juridiska fördelar, och det är ingen myndighet som bryr sig.

Om man jämför med hur stora resurser man lägger på att jaga laglydiga svenskar över hela världen för att se till att de betalar skatt eller sin sjukvårdsräkning från Sverige, är det ännu ett bra exempel på den ”anarko­tyranni” som blir allt tydligare i västvärlden. De laglydiga kläms åt för minsta regelbrott samtidigt som systemet inte kan hantera de verkligt kriminella elementen. Det är ljusår från det gamla folkhemmet där samma regler skulle gälla för alla.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bra avslöjande. Bedrägeri och urkundsförfalskning är olagligt och kan polisanmälas av myndigheterna när de upptäcker saken. Det behövs nog ingen stor mängd poliser för denna uppgift. Det kan bli Sveriges mest lönsamma poliser om det hela kombineras med utvisning.

  • Ollfel

    Detta är en skrämmande verklighet! Alla vet om att det är så, men ingen i ansvarig ställning vill göra någonting åt problemet. Skatteverket har haft ett utvecklingsprojekt i mer än elva år, men på grund av resursbrist har man inte kommit i mål med ett nytt system för befolkningsregistret. Nu är den använda modellen redan gammal och man behöver komma loss i ett nytt projekt med modern teknik för att lyckas. Men det krävs också resurser och prioriteringar för att lösa frågan. Ansvaret för att det inte finns på palts ligger hos regeringen.

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

Gå till arkivet

Send this to a friend