Skip to Content

Vahid Khodamoradi kunde genom sina dubbla identiteter lura rättsväsendet. Nu visar Nya Tiders granskning att den som har ansvaret att upptäcka och korrigera dubbla identiteter är ingen annan än den asylsökande själv. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Ett avslöjande som borde skaka om myndighetssverige

PappersupplaganNya Tider v. 10

Olika myndigheter har olika sätt att hålla koll på invandrares identitet och de pratar inte med varandra. Nya Tiders granskning visar att det är den enskilde migranten som förväntas agera mellanhand mellan myndigheterna och underrätta dem om till exempel sina dubbla identiteter. De myndighetspersoner som Nya Tider talar med uttrycker stor frustration, men på politisk nivå händer ingenting.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:21

  • Svenska

Läs även

Rättsväsendet, Skatteverket, Kronofogden, vården … Överallt där vi frågar hör vi irritation eller uppgivna suckar angående situationen med hur dubbla identiteter hanteras – eller snarare inte hanteras – av det svenska systemet.
Efter vårt avslöjande i NyT v.7/2019 om hur kvinnomisshandlaren Vahid Khodamoradi kunde öka sina chanser att få lägre straff och slippa utvisning genom att bli dömd omväxlande under olika identiteter, forskade vår reporter Dan Malmqvist vidare i varför det var Nya Tider och inte Skatteverket eller någon annan myndighet som upptäckte detta.

Resultatet är frapperande: svenska myndigheter har olika system för att hantera asylsökandes identiteter, och det finns ingen samordning över huvud taget angående detta mellan myndigheterna. Efter att vi pressat de ansvariga kryper det till slut fram att man på något sätt förväntar sig att den asylsökande själv, på eget bevåg och utan att känna till sitt ansvar i detta, ska underrätta andra myndigheter om sina eventuella andra identiteter.

Detta alltså i ett land som är världskänt för sin byråkrati som håller stenkoll på invånarna från födsel till begravning, och som berömmer sig själv för att ha den äldsta kontinuerliga folkbokföringen i världen.

Exakt hur utbrett det är med dubbla identiteter finns det inte ens någon uppskattning om, det förs ingen statistik över dubbla identiteter och över lag verkar det som att just detta är en blind fläck hos svenska myndigheter. Trots uppgivenhet och frustration som vi hör från enskilda tjänstemän ignoreras problemet fullständigt på högre nivå.

Det borde vara politiskt sprängstoff när en sådan här skandal uppdagas, här har partierna verkligen chans att visa krafttag mot utbrett fusk, brottslighet och undvikande av rättvisan. Som Olle Felten, före detta ledamot av Riksdagens skatteutskott, säger till Nya Tider, så är folkbokföringen grundläggande för att andra myndigheter ska fungera – att rätt person beskattas, får bidrag eller döms.

Det är dessutom lätt att sätta in åtgärder, till exempel att låta polisen kolla finger­avtryck i Eurodac, den databas där Migrationsverket lägger in asylsökandes fingeravtryck. Det är ett rent politiskt beslut och lätt att genomföra, om viljan hade funnits.

Den bild som framträder vid Nya Tiders granskning är att problemet med dubbla identiteter är inbyggt i det svenska systemet. Det är lätt att skaffa sig, det ger stora ekonomiska och juridiska fördelar, och det är ingen myndighet som bryr sig.

Om man jämför med hur stora resurser man lägger på att jaga laglydiga svenskar över hela världen för att se till att de betalar skatt eller sin sjukvårdsräkning från Sverige, är det ännu ett bra exempel på den ”anarko­tyranni” som blir allt tydligare i västvärlden. De laglydiga kläms åt för minsta regelbrott samtidigt som systemet inte kan hantera de verkligt kriminella elementen. Det är ljusår från det gamla folkhemmet där samma regler skulle gälla för alla.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bra avslöjande. Bedrägeri och urkundsförfalskning är olagligt och kan polisanmälas av myndigheterna när de upptäcker saken. Det behövs nog ingen stor mängd poliser för denna uppgift. Det kan bli Sveriges mest lönsamma poliser om det hela kombineras med utvisning.

  • Ollfel

    Detta är en skrämmande verklighet! Alla vet om att det är så, men ingen i ansvarig ställning vill göra någonting åt problemet. Skatteverket har haft ett utvecklingsprojekt i mer än elva år, men på grund av resursbrist har man inte kommit i mål med ett nytt system för befolkningsregistret. Nu är den använda modellen redan gammal och man behöver komma loss i ett nytt projekt med modern teknik för att lyckas. Men det krävs också resurser och prioriteringar för att lösa frågan. Ansvaret för att det inte finns på palts ligger hos regeringen.

Strukturell rasism, en konsekvens av invandring?

OPINIONBjuder man in MENA (Mellanöstern och Afrika) till Sverige, så får man MENA i Sverige. Ju större volymer och ju kortare tillvänjningstid, desto mer överrumplande och förödande blir konsekvenserna i samhället, alldeles oavsett om man medger det eller låtsas att det handlar om en naturlig och förväntad samhällsutveckling.

Magda Gad prisas för “berättande utan skygglappar”

Nya Tiders favoritjournalist i systemmedierna, Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad, får utmärkelsen ”Årets röst” som delas ut av Dagens Opinion.

Förorterna visar hur mångkulturen missgynnar oss alla

OPINION: IZABELLA NILSSON JARVANDIIzabella Nilsson Jarvandi, en ung kvinna med svensk-iransk bakgrund, har vuxit upp i ett av Göteborgs ”utanförskapsområden”. Här berättar hon utifrån sina egna erfarenheter om hur dessa enklaver visar på mångkulturens misslyckande.

Är män eller kvinnor bättre?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI detta nummer avslöjar vi att Försvarsmakten luras för att motivera att fyskraven för vissa befattningar ska sänkas. Samtidigt gör man ett märkligt avsteg från den feministiska doktrinen – man motiverar de nya reglerna med att ett kön skulle vara bättre än det andra i vissa avseenden.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Antidemokratiska lagförslag, Jan Guillou och Aftonbladet den 3 mars

KRÖNIKA Jan Guillou, ökänd vänsteraktivist, författare och flitig skribent för tidningen Aftonbladet, där han alltjämt om han så önskar får allt utrymme till förfogande för att utgjuta sina tårar då han känner sig orättvist behandlad av omvärlden, vilket nuförtiden inträffar allt oftare. Nu senast, den 3 mars, beklagar han sig högljutt över att vissa högerkrafter eventuellt vill föreslå ändrad lagstiftning för IS-terrorister vilka har hunnit bli svenska medborgare, och nu vill återvända till Sverige.

Gå till arkivet