Skip to Content

Vahid Khodamoradi kunde genom sina dubbla identiteter lura rättsväsendet. Nu visar Nya Tiders granskning att den som har ansvaret att upptäcka och korrigera dubbla identiteter är ingen annan än den asylsökande själv. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Ett avslöjande som borde skaka om myndighetssverige

PappersupplaganNya Tider v. 10

Olika myndigheter har olika sätt att hålla koll på invandrares identitet och de pratar inte med varandra. Nya Tiders granskning visar att det är den enskilde migranten som förväntas agera mellanhand mellan myndigheterna och underrätta dem om till exempel sina dubbla identiteter. De myndighetspersoner som Nya Tider talar med uttrycker stor frustration, men på politisk nivå händer ingenting.

Publicerad: 6 mars, 2019, 17:21

  • Svenska

Läs även

Rättsväsendet, Skatteverket, Kronofogden, vården … Överallt där vi frågar hör vi irritation eller uppgivna suckar angående situationen med hur dubbla identiteter hanteras – eller snarare inte hanteras – av det svenska systemet.
Efter vårt avslöjande i NyT v.7/2019 om hur kvinnomisshandlaren Vahid Khodamoradi kunde öka sina chanser att få lägre straff och slippa utvisning genom att bli dömd omväxlande under olika identiteter, forskade vår reporter Dan Malmqvist vidare i varför det var Nya Tider och inte Skatteverket eller någon annan myndighet som upptäckte detta.

Resultatet är frapperande: svenska myndigheter har olika system för att hantera asylsökandes identiteter, och det finns ingen samordning över huvud taget angående detta mellan myndigheterna. Efter att vi pressat de ansvariga kryper det till slut fram att man på något sätt förväntar sig att den asylsökande själv, på eget bevåg och utan att känna till sitt ansvar i detta, ska underrätta andra myndigheter om sina eventuella andra identiteter.

Detta alltså i ett land som är världskänt för sin byråkrati som håller stenkoll på invånarna från födsel till begravning, och som berömmer sig själv för att ha den äldsta kontinuerliga folkbokföringen i världen.

Exakt hur utbrett det är med dubbla identiteter finns det inte ens någon uppskattning om, det förs ingen statistik över dubbla identiteter och över lag verkar det som att just detta är en blind fläck hos svenska myndigheter. Trots uppgivenhet och frustration som vi hör från enskilda tjänstemän ignoreras problemet fullständigt på högre nivå.

Det borde vara politiskt sprängstoff när en sådan här skandal uppdagas, här har partierna verkligen chans att visa krafttag mot utbrett fusk, brottslighet och undvikande av rättvisan. Som Olle Felten, före detta ledamot av Riksdagens skatteutskott, säger till Nya Tider, så är folkbokföringen grundläggande för att andra myndigheter ska fungera – att rätt person beskattas, får bidrag eller döms.

Det är dessutom lätt att sätta in åtgärder, till exempel att låta polisen kolla finger­avtryck i Eurodac, den databas där Migrationsverket lägger in asylsökandes fingeravtryck. Det är ett rent politiskt beslut och lätt att genomföra, om viljan hade funnits.

Den bild som framträder vid Nya Tiders granskning är att problemet med dubbla identiteter är inbyggt i det svenska systemet. Det är lätt att skaffa sig, det ger stora ekonomiska och juridiska fördelar, och det är ingen myndighet som bryr sig.

Om man jämför med hur stora resurser man lägger på att jaga laglydiga svenskar över hela världen för att se till att de betalar skatt eller sin sjukvårdsräkning från Sverige, är det ännu ett bra exempel på den ”anarko­tyranni” som blir allt tydligare i västvärlden. De laglydiga kläms åt för minsta regelbrott samtidigt som systemet inte kan hantera de verkligt kriminella elementen. Det är ljusår från det gamla folkhemmet där samma regler skulle gälla för alla.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bra avslöjande. Bedrägeri och urkundsförfalskning är olagligt och kan polisanmälas av myndigheterna när de upptäcker saken. Det behövs nog ingen stor mängd poliser för denna uppgift. Det kan bli Sveriges mest lönsamma poliser om det hela kombineras med utvisning.

  • Ollfel

    Detta är en skrämmande verklighet! Alla vet om att det är så, men ingen i ansvarig ställning vill göra någonting åt problemet. Skatteverket har haft ett utvecklingsprojekt i mer än elva år, men på grund av resursbrist har man inte kommit i mål med ett nytt system för befolkningsregistret. Nu är den använda modellen redan gammal och man behöver komma loss i ett nytt projekt med modern teknik för att lyckas. Men det krävs också resurser och prioriteringar för att lösa frågan. Ansvaret för att det inte finns på palts ligger hos regeringen.

EU-valet

DEBATTDen 25 maj för hundra år sedan klubbade riksdagen igenom allmän och lika rösträtt. Detta efter 40 års kamp från arbetarklassen där överklassen också pressades av en tänkbar revolution. Men en eftergift var det. Som överheten aldrig varit bekväm med. Det menar Ulf Nilsson, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Gå till arkivet

Send this to a friend