Skip to Content

LEDARE

Ett bättre samhälle är vår upprättelse

PappersupplaganNya Tider v. 03

Publicerad: 19 januari, 2018, 14:07

  • Svenska

Läs även

I detta nummer recenserar Nya Tiders Stefan Pettersson den nya boken Priset från professor Karl-Olov Arnstbergs förlag, där tolv dissidenter berättar om uthängningar, vänner som tar avstånd och förstörd karriär. Talande nog väntar de flesta intellektuella svenskar till pensionsåldern innan de går ut med sina åsikter offentligt, men bättre sent än aldrig, som man säger.

JOAKIM LARSSON håller tal på Sergels torg sommaren 1997, veckan efter att han blivit misshandlad av våldsverkare på vänsterkanten som systematiskt överföll invandringskritiker. Han har på sig samma kläder som när han blev attackerad. DN skrev ”bråk uppstod” om attacken mot den lilla grupp som anordnade torgmötet. Joakim Larsson har varit i frysbox ända sedan Jimmie Åkesson valdes till SD:s partiledare 2005. Foto: Privat

Att vara kurdisk nationalist i Sverige är jättefint. Det applåderas. Att vara svensk nationalist är kontroversiellt, farligt, suspekt. Men det har varit värre. Vad de som var aktiva sverigedemokrater på 1990-talet och i början av 00-talet fick utstå har nog många svårt att förstå i dag.

Torgmöten angreps med påkar och stenar medan polisen stod och tittade på. Familjer fick stenbumlingar inkastade genom fönsterrutorna i sina hem. Maskerade våldsverkare kunde överfalla en på vägen till jobbet och slå mot knäskålarna med kofot. Om man hade tur nöjde sig vänsterextremisterna med att elda upp ens bilar.

Många fick sina liv förstörda. En del knäcktes totalt, andra blev bittra. Några tog livet av sig. Ändå fortsatte arbetet och resulterade så småningom i att SD kom in i riksdagen.

Om man inte var med på den tiden kan man inte förstå hur psykiskt påfrestande det var. Dessa personer är de verkliga hjältarna. Och de är i dag bortglömda. Det är symptomatiskt att inte en enda SD-veteran omnämns i Priset. Å andra sidan är nog inte många av de verkliga kämparna kvar i partiet i dag.

Och precis som några av författarna tar upp, personer som Ann Heberlein och Anna Dahlberg borde först be om ursäkt för vad de gjort. Att totalvända år 2017, när vansinnet pågått i flera decennier, kännetecknar en ”fejk-dissident”, som det kallas i Priset.

Man kan dock tackla motgångar på olika sätt. Vår vice chefredaktör Sanna Hill började engagera sig redan i högstadiet. När hon gick i gymnasiet började lokala AFA spreja hatbudskap på hennes höghus, inte en utan många gånger.

I skolan spred de flygblad med en bild på Sanna och texten ”Lär känna din lokala nazist”. Sanna kontrade dock och gjorde egna flygblad med texten ”Lär känna din lokala nationalist”, där hon förklarade vad hon stod för.

Att engagera sig för ett bättre Sverige är i många avseenden ett privilegium. Om man förlorat några ”vänner” som inte kan acceptera att man tycker olika, så öppnar sig i stället vägen till en ny och äkta kamratskap där man stöttar varandra. Där alla brinner för visionen om ett samhälle som är värdigt att lämna över till nästa generation.

Att klaga på att våra motståndare, de som förstör Sverige och saboterar folkets framtid, inte gillar oss, är att tillmäta dem för stor betydelse. De tillhör gårdagen. Deras samhälle har redan havererat. Med det fria ordets hjälp försöker vi medverka till återuppbyggnad på sund grund.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Erik Svensson

    Bra att du lyfter fram dessa hjältar, Vávra! Jag hoppas att de kommer att ges upprättelse och att förövarna kommer att straffas trots att det gått många år.

  • Snövit

    Tack så mycket för denna text! Den är viktig.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Samma brott olika påföljder

DEBATT

Skolflickornas revolt

DEBATTSkolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Underhållande att vara journalist när verkligheten förnekas

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt vara systemkritisk journalist kan vara riktigt givande ibland, särskilt som verkligheten har hunnit ikapp makthavarna. De kan inte längre slingra sig och deras undanflykter blir allt mer löjeväckande. Oppositionella medier som Nya Tider har en stor uppgift i att konfrontera politiker och systemmedia, som nu låtsas som att de plötsligt kommit till insikt, med hur de aktivt motarbetat sanningen. Vi ska även påminna om de modiga människor som gått i bräschen och riskerat både rykte och karriär.

Gå till arkivet

Send this to a friend