Skip to Content

LEDARE

Ett bättre samhälle är vår upprättelse

PappersupplaganNya Tider v. 03

Publicerad: 19 januari, 2018, 14:07

  • Svenska

Läs även

I detta nummer recenserar Nya Tiders Stefan Pettersson den nya boken Priset från professor Karl-Olov Arnstbergs förlag, där tolv dissidenter berättar om uthängningar, vänner som tar avstånd och förstörd karriär. Talande nog väntar de flesta intellektuella svenskar till pensionsåldern innan de går ut med sina åsikter offentligt, men bättre sent än aldrig, som man säger.

JOAKIM LARSSON håller tal på Sergels torg sommaren 1997, veckan efter att han blivit misshandlad av våldsverkare på vänsterkanten som systematiskt överföll invandringskritiker. Han har på sig samma kläder som när han blev attackerad. DN skrev ”bråk uppstod” om attacken mot den lilla grupp som anordnade torgmötet. Joakim Larsson har varit i frysbox ända sedan Jimmie Åkesson valdes till SD:s partiledare 2005. Foto: Privat

Att vara kurdisk nationalist i Sverige är jättefint. Det applåderas. Att vara svensk nationalist är kontroversiellt, farligt, suspekt. Men det har varit värre. Vad de som var aktiva sverigedemokrater på 1990-talet och i början av 00-talet fick utstå har nog många svårt att förstå i dag.

Torgmöten angreps med påkar och stenar medan polisen stod och tittade på. Familjer fick stenbumlingar inkastade genom fönsterrutorna i sina hem. Maskerade våldsverkare kunde överfalla en på vägen till jobbet och slå mot knäskålarna med kofot. Om man hade tur nöjde sig vänsterextremisterna med att elda upp ens bilar.

Många fick sina liv förstörda. En del knäcktes totalt, andra blev bittra. Några tog livet av sig. Ändå fortsatte arbetet och resulterade så småningom i att SD kom in i riksdagen.

Om man inte var med på den tiden kan man inte förstå hur psykiskt påfrestande det var. Dessa personer är de verkliga hjältarna. Och de är i dag bortglömda. Det är symptomatiskt att inte en enda SD-veteran omnämns i Priset. Å andra sidan är nog inte många av de verkliga kämparna kvar i partiet i dag.

Och precis som några av författarna tar upp, personer som Ann Heberlein och Anna Dahlberg borde först be om ursäkt för vad de gjort. Att totalvända år 2017, när vansinnet pågått i flera decennier, kännetecknar en ”fejk-dissident”, som det kallas i Priset.

Man kan dock tackla motgångar på olika sätt. Vår vice chefredaktör Sanna Hill började engagera sig redan i högstadiet. När hon gick i gymnasiet började lokala AFA spreja hatbudskap på hennes höghus, inte en utan många gånger.

I skolan spred de flygblad med en bild på Sanna och texten ”Lär känna din lokala nazist”. Sanna kontrade dock och gjorde egna flygblad med texten ”Lär känna din lokala nationalist”, där hon förklarade vad hon stod för.

Att engagera sig för ett bättre Sverige är i många avseenden ett privilegium. Om man förlorat några ”vänner” som inte kan acceptera att man tycker olika, så öppnar sig i stället vägen till en ny och äkta kamratskap där man stöttar varandra. Där alla brinner för visionen om ett samhälle som är värdigt att lämna över till nästa generation.

Att klaga på att våra motståndare, de som förstör Sverige och saboterar folkets framtid, inte gillar oss, är att tillmäta dem för stor betydelse. De tillhör gårdagen. Deras samhälle har redan havererat. Med det fria ordets hjälp försöker vi medverka till återuppbyggnad på sund grund.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Erik Svensson

    Bra att du lyfter fram dessa hjältar, Vávra! Jag hoppas att de kommer att ges upprättelse och att förövarna kommer att straffas trots att det gått många år.

  • Snövit

    Tack så mycket för denna text! Den är viktig.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Omvärlden är mer rädd för svenska smittan än för Covid-19

OPINION: KATERINA JANOUCHSverige behandlas som pestsmittat inte bara på grund av den ofantligt större spridningen av Covid-19, utan även på grund av alla samhällssjukdomar som grasserar: kriminalitet, bidragsberoende, terrorismexport, kvävd yttrandefrihet etc. Veckans debattör, Katerina Janouch, menar att ”den svenska smittan” av grannländerna faktiskt uppfattas som ännu värre än coronaviruset.

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUpploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend