Skip to Content

LEDARE

Ett bättre samhälle är vår upprättelse

PappersupplaganNya Tider v. 03

Publicerad: 19 januari, 2018, 14:07

  • Svenska

Läs även

I detta nummer recenserar Nya Tiders Stefan Pettersson den nya boken Priset från professor Karl-Olov Arnstbergs förlag, där tolv dissidenter berättar om uthängningar, vänner som tar avstånd och förstörd karriär. Talande nog väntar de flesta intellektuella svenskar till pensionsåldern innan de går ut med sina åsikter offentligt, men bättre sent än aldrig, som man säger.

JOAKIM LARSSON håller tal på Sergels torg sommaren 1997, veckan efter att han blivit misshandlad av våldsverkare på vänsterkanten som systematiskt överföll invandringskritiker. Han har på sig samma kläder som när han blev attackerad. DN skrev ”bråk uppstod” om attacken mot den lilla grupp som anordnade torgmötet. Joakim Larsson har varit i frysbox ända sedan Jimmie Åkesson valdes till SD:s partiledare 2005. Foto: Privat

Att vara kurdisk nationalist i Sverige är jättefint. Det applåderas. Att vara svensk nationalist är kontroversiellt, farligt, suspekt. Men det har varit värre. Vad de som var aktiva sverigedemokrater på 1990-talet och i början av 00-talet fick utstå har nog många svårt att förstå i dag.

Torgmöten angreps med påkar och stenar medan polisen stod och tittade på. Familjer fick stenbumlingar inkastade genom fönsterrutorna i sina hem. Maskerade våldsverkare kunde överfalla en på vägen till jobbet och slå mot knäskålarna med kofot. Om man hade tur nöjde sig vänsterextremisterna med att elda upp ens bilar.

Många fick sina liv förstörda. En del knäcktes totalt, andra blev bittra. Några tog livet av sig. Ändå fortsatte arbetet och resulterade så småningom i att SD kom in i riksdagen.

Om man inte var med på den tiden kan man inte förstå hur psykiskt påfrestande det var. Dessa personer är de verkliga hjältarna. Och de är i dag bortglömda. Det är symptomatiskt att inte en enda SD-veteran omnämns i Priset. Å andra sidan är nog inte många av de verkliga kämparna kvar i partiet i dag.

Och precis som några av författarna tar upp, personer som Ann Heberlein och Anna Dahlberg borde först be om ursäkt för vad de gjort. Att totalvända år 2017, när vansinnet pågått i flera decennier, kännetecknar en ”fejk-dissident”, som det kallas i Priset.

Man kan dock tackla motgångar på olika sätt. Vår vice chefredaktör Sanna Hill började engagera sig redan i högstadiet. När hon gick i gymnasiet började lokala AFA spreja hatbudskap på hennes höghus, inte en utan många gånger.

I skolan spred de flygblad med en bild på Sanna och texten ”Lär känna din lokala nazist”. Sanna kontrade dock och gjorde egna flygblad med texten ”Lär känna din lokala nationalist”, där hon förklarade vad hon stod för.

Att engagera sig för ett bättre Sverige är i många avseenden ett privilegium. Om man förlorat några ”vänner” som inte kan acceptera att man tycker olika, så öppnar sig i stället vägen till en ny och äkta kamratskap där man stöttar varandra. Där alla brinner för visionen om ett samhälle som är värdigt att lämna över till nästa generation.

Att klaga på att våra motståndare, de som förstör Sverige och saboterar folkets framtid, inte gillar oss, är att tillmäta dem för stor betydelse. De tillhör gårdagen. Deras samhälle har redan havererat. Med det fria ordets hjälp försöker vi medverka till återuppbyggnad på sund grund.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Erik Svensson

    Bra att du lyfter fram dessa hjältar, Vávra! Jag hoppas att de kommer att ges upprättelse och att förövarna kommer att straffas trots att det gått många år.

  • Snövit

    Tack så mycket för denna text! Den är viktig.

Politisk korrekthet i Sverige och Finland

OPINION: HENRIK PAETAUDen politiska korrekthet, som man i Finland hade att rätta sig efter i flera decennier från och med 1945, var i högsta grad pragmatiskt påkal­lad. Trots detta behövde man inte ge avkall på vare sig tryck- eller yttrande­frihet. I Sverige har den politiska korrektheten däremot byggts upp till ett repressivt verktyg för att rättfärdiga ett åsiktsförtryck som på sikt kommer att leda till en ödesdiger polarisering av samhället, skriver veckans debattör filosofie magister Henrik Paetau.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Terrorism i Europa – var det värre förr?

KRÖNIKA Är bombdåden terror eller ej? Myndigheternas nyspråk och motstridiga medieuppgifter förvirrar. En sammanställning av terrorhandlingar i Europa mellan 1970 och 2018 påvisar ett minskande antal dödsoffer genom terrordåd och att etnoseparatistiska grupper med vänsterideologi var värst.

Målmedvetet Kina har utnyttjat naivt väst i handelsfrågan

KRÖNIKAUnder decennier har Kina kunnat dra nytta av västerländsk naivitet genom en reglerad handel på ojämna villkor och därigenom även en överföring av teknologi från väst till Kina. Kina har dragit det längsta strået och det är detta som Donald Trump nu försöker få ett slut på – men han motarbetas på hemmaplan.

Gå till arkivet

Send this to a friend