Skip to Content

LEDARE

Ett bättre samhälle är vår upprättelse

PappersupplaganNya Tider v. 03

Publicerad: 19 januari, 2018, 14:07

  • Svenska

Läs även

I detta nummer recenserar Nya Tiders Stefan Pettersson den nya boken Priset från professor Karl-Olov Arnstbergs förlag, där tolv dissidenter berättar om uthängningar, vänner som tar avstånd och förstörd karriär. Talande nog väntar de flesta intellektuella svenskar till pensionsåldern innan de går ut med sina åsikter offentligt, men bättre sent än aldrig, som man säger.

JOAKIM LARSSON håller tal på Sergels torg sommaren 1997, veckan efter att han blivit misshandlad av våldsverkare på vänsterkanten som systematiskt överföll invandringskritiker. Han har på sig samma kläder som när han blev attackerad. DN skrev ”bråk uppstod” om attacken mot den lilla grupp som anordnade torgmötet. Joakim Larsson har varit i frysbox ända sedan Jimmie Åkesson valdes till SD:s partiledare 2005. Foto: Privat

Att vara kurdisk nationalist i Sverige är jättefint. Det applåderas. Att vara svensk nationalist är kontroversiellt, farligt, suspekt. Men det har varit värre. Vad de som var aktiva sverigedemokrater på 1990-talet och i början av 00-talet fick utstå har nog många svårt att förstå i dag.

Torgmöten angreps med påkar och stenar medan polisen stod och tittade på. Familjer fick stenbumlingar inkastade genom fönsterrutorna i sina hem. Maskerade våldsverkare kunde överfalla en på vägen till jobbet och slå mot knäskålarna med kofot. Om man hade tur nöjde sig vänsterextremisterna med att elda upp ens bilar.

Många fick sina liv förstörda. En del knäcktes totalt, andra blev bittra. Några tog livet av sig. Ändå fortsatte arbetet och resulterade så småningom i att SD kom in i riksdagen.

Om man inte var med på den tiden kan man inte förstå hur psykiskt påfrestande det var. Dessa personer är de verkliga hjältarna. Och de är i dag bortglömda. Det är symptomatiskt att inte en enda SD-veteran omnämns i Priset. Å andra sidan är nog inte många av de verkliga kämparna kvar i partiet i dag.

Och precis som några av författarna tar upp, personer som Ann Heberlein och Anna Dahlberg borde först be om ursäkt för vad de gjort. Att totalvända år 2017, när vansinnet pågått i flera decennier, kännetecknar en ”fejk-dissident”, som det kallas i Priset.

Man kan dock tackla motgångar på olika sätt. Vår vice chefredaktör Sanna Hill började engagera sig redan i högstadiet. När hon gick i gymnasiet började lokala AFA spreja hatbudskap på hennes höghus, inte en utan många gånger.

I skolan spred de flygblad med en bild på Sanna och texten ”Lär känna din lokala nazist”. Sanna kontrade dock och gjorde egna flygblad med texten ”Lär känna din lokala nationalist”, där hon förklarade vad hon stod för.

Att engagera sig för ett bättre Sverige är i många avseenden ett privilegium. Om man förlorat några ”vänner” som inte kan acceptera att man tycker olika, så öppnar sig i stället vägen till en ny och äkta kamratskap där man stöttar varandra. Där alla brinner för visionen om ett samhälle som är värdigt att lämna över till nästa generation.

Att klaga på att våra motståndare, de som förstör Sverige och saboterar folkets framtid, inte gillar oss, är att tillmäta dem för stor betydelse. De tillhör gårdagen. Deras samhälle har redan havererat. Med det fria ordets hjälp försöker vi medverka till återuppbyggnad på sund grund.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend