EU angriper allemansrätten

Allemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Förra veckan skrev jag en ledare med rubriken ”Vad är målet egentligen” om Agenda 2030 och hur denna programförklaring används för att motivera avskaffandet av bilar. Agenda 2030 är en samling punkter om att värna miljön, avskaffa fattigdom i världen och så vidare, men det är först när man tittar på detaljerna som man får reda på hur detta ska göras och vad konsekvenserna blir i praktiken.

Man talar mycket om att folk på landsbygden gör av med mycket resurser och har ett större ”fotavtryck på klimatet” än stadsbor. Att alla skulle åka elbil är helt enkelt orimligt av flera skäl, och det enda som återstår är att tvinga in folk i städerna. Regeringen är redan i full gång med detta, bland annat har man infört en ny straffskatt på bensin- och dieselbilar i årets statsbudget (se NyT v.40/2020).

Att förbjuda all mänsklig verksamhet på minst 10 procent av landets yta, inklusive jakt, fiske eller att bara promenera i skogen utan ”strikt kontroll”, ligger uppenbart i linje med denna ambition. EU-dokumentet ”Strategi för biologisk mångfald för 2030” är precis som Agenda 2030 en övning i fagra ord utan konkret innehåll, målsättningar som få skulle motsätta sig. Det är i de ”tekniska” bilagorna, som få läser, som man har gömt undan jaktförbudet och ”strikt kontrollerad turism”.

Allemansrätten är något av det svenskaste vi har. Även om liknande system finns i våra nordiska grannländer, kan man med rätta framhäva att det är unikt i förhållande till större delen av Europa och övriga världen. Grundtanken i allemansrätten är att svenska folket ska kunna vistas i naturen, till och med på privat mark, och där fritt vandra, plocka bär och växter, samt övernatta, så länge vi visar hänsyn mot djur, natur och markägare.

Idén är att naturen tillhör oss alla; även den natur som ligger på privat mark. Allemansrätten är på det stora hela oreglerad och brukar betraktas som en sedvänja rådande av ålder, alltså en rättighet som vuxit fram genom tidens gång, så naturlig att den inte behövt regleras i lag. Det var först 1994 man formellt sett skrev in den i regeringsformen, och utöver detta finns endast enstaka formuleringar i miljöbalken. Sedvänjan är en så naturlig del av den svenska folksjälen att regleringar har ansetts onödiga – men nu utmanas alltså detta på ett radikalt sätt.

I veckans nummer har vi ett reportage som ger en skrämmande insyn i ett EU som tycks betrakta naturen – även den i Sverige – som sin egendom, som strikt ska regleras och i praktiken otillgängliggöras för människorna. Reportaget fokuserar på de långtgående negativa konsekvenser detta skulle få för en av Sveriges stora folkrörelser, jakten. I vårt land finns över 300 000 registrerade jägare.

Jägareförbundet berättar att jakten före EU-inträdet var en helt och hållet nationell fråga, men att det nuförtiden gått så långt att frågan kan betraktas som främst överstatlig och internationell. Situationen är så bekymrande att Jägareförbundet ser det som nödvändigt att ha egen heltidsanställd personal i Bryssel som bevakar svenska jägares intressen mot en aldrig sinande ström EU-regleringar. Det är tydligt att unionen vill utöka sina mandat i dessa frågor, säger Jägareförbundet till Nya Tider. Men som de själva framhäver, och som jag vill spinna vidare på, är det alltså inte bara jakt och fiske som påverkas av EU:s ”strategi för biologisk mångfald 2030”.

De ”strikt skyddade” områdena kan dessutom bli större än 10 procent av Sveriges yta. I EU-förslaget står att minst 10 procent av EU:s mark ska få denna klassning, men i länder med hög befolkningstäthet och lite natur blir det svårt att ens få ihop 10 procent. Dessa länders andel hamnar då troligen i ett land som har stora skogsarealer och relativt låg befolkningstäthet – som Sverige.

Vad detta potentiellt innebär inte minst för landsbygdsutvecklingen, går knappast att överskatta. Om naturen betraktas som reservat, där människor betraktas som inkräktare, försvinner mycket av det som är landsbygdens dragningskraft: jakt, fiske och annat friluftsliv. Att allt fler svenskar funderar på att lämna en kaotisk vardag i de mångkulturella storstäderna, beror i hög utsträckning på vårt lands vackra natur och de möjligheter den ger till ett rikt och harmoniskt liv.

I riksdagen har miljöminister Isabella Lövin dementerat att detta skulle bli aktuellt för Sveriges del, men hur många gånger har vi inte sett Sveriges politiker lova en sak, och sedan när EU sätter press vika sig fullständigt? Senast gällde det EU:s gigantiska återhämtningspaket, där en enig riksdag sade nej, varpå statsminister Stefan Löfven åker till Bryssel och säger ja.

För att ”skydda naturen” skriver EU-kommissionen att det kommer att krävas ”mer än bara lagstiftning”, och nämner ”insatser från alla håll – medborgare, företag, arbetsmarknadens parter – och starka partnerskap på och mellan olika nivåer, dvs lokal, regional, nationell och europeisk nivå”.

Den grandiosa självbilden av en union som samverkar med i stort sett alla delar av våra samhällen i partnerskap mellan olika nivåer, kunde inte vara längre från verkligheten. I praktiken är detta helt och hållet ett förslag som tagits fram av politiker och byråkrater bakom stängda dörrar, långt bort från dem som allra tydligast berörs. Landsbygden, friluftslivet, jakt- och fiskerörelsen, föreningslivet – ingendera har efterfrågat denna strategi eller ens konsulterats. Det är helt och hållet ett dikterat politikerprojekt.

När vi frågade Jägareförbundet om de kände till Agenda 2030, svarade de ärligt att de inte hade en aning vad det var. Det tror jag är sant för de flesta människor i vårt land. Men när politikerna lägger fram strategin hänvisar man just till att det är i linje med Agenda 2030, som om det vore den yttersta kvalitetsstämpeln:
”En milstolpe för strategin är att säkerställa att Europas biologiska mångfald senast 2030 ska vara på väg att återhämta sig till nytta för människor, planeten, klimatet och ekonomin, i linje med Agenda 2030 för hållbar utveckling och med målen för Parisavtalet om klimatförändringar.”

Regeringen uppdaterar med jämna mellanrum Sveriges handlingsplan för hur man ska uppnå dessa mål. Många läsare kanske invänder att Sverige faktiskt har en rik natur, i alla fall jämfört med många andra länder, och inte behöver någon drastisk omställning. Regeringen driver dock på för en ”successiv omställning av Sverige som modern och hållbar välfärdsstat”.

I det övergripande dokumentet skriver EU-kommissionen att man vill ”ge naturen större plats i våra liv”. Den praktiska beskrivningen om hur det ska gå till visar att resultatet blir precis det motsatta, där vi nekas tillträde till naturen.

Men det finns ju ett mycket enklare sätt att minska befolkningens ”fotavtryck” på miljön, och det är att låta bli att öka folkmängden genom en av majoriteten till stor del ovälkommen invandring. Sedan 1980 har Sveriges folkmängd växt med nästan två miljoner människor, till 10,2 miljoner idag. Detta trots att den svenska delen av befolkningen inte ökat i antal, utan är stabil – eller ”hållbar”, för att använda globalisternas favoritord.

I praktiken genomför man alltså en ”successiv omställning”, från ett land som valt att ha en stabil folkmängd i ett stort land så att det finns gott om natur, där naturen är till för alla och där man tillsammans bryr sig om och vårdar den, till ett land med överfolkade mångkulturella städer där befolkningen nekas tillgång till natur och där landsbygden endast är till för ett fåtal som har råd att bo där.

Vi vill leva våra liv så som vi tidigare har gjort. Om EU går vidare med detta trots de protester som redan nu är tydliga, så lär de snart bli varse att de gjort ett misstag som kommer att få konsekvenser från en svensk landsbygd i vredesmod. Eller som vårt svenska ordspråk lyder: Man ska inte väcka den björn som sover.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

🟠 UNGERN Svenska medier och politiker är som bekant snara att rikta påhopp mot Ungern för landets konservativa politik. När Viktor Orbán i sitt tal till nationen år 2019 lovade att kvinnor som väljer att skaffa barn ska få stora skattelättnader, i ett försök att främja familjebildning och barnafödande, skrev dåvarande socialminister Annika Strandhäll att det ”osar 30-tal” om den politiken. Exakt24:s utsände Erik Almqvist passade på att fråga en ungersk ledamot i EU-parlamentet, Hidvéghi Balázs, om saken.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Försörjningskedjan har redan i praktiken kollapsat, priset på en mängd varor skjuter i höjden och till och med amerikanska Fed tvingas nu erkänna att inflationen inte är ”temporär” som de sade tidigare i år. Vid sidan av mat är energi den mest förödande att bli en dyr bristvara. Där är vi redan med skenande priser på kol, olja och naturgas. Den sista har gått upp nästan 2 000 procent på ett år. Det leder till stigande bränsle- och elpriser som redan svider i europeiska plånböcker. Men handlar det om en verklig brist eller är den medvetet skapad av globalisterna och deras lydstater för att framtvinga den totala omställning av världen och våra liv som dessa ljusskygga krafter kräver?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.