Skip to Content

Allemansrätten är något av det svenskaste som finns, det vittnar om samhällets inställning att naturen är till för alla, men nu hotas denna uråldriga rätt av EU. Foto: Pixabay
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

EU angriper allemansrätten

PappersupplaganNya Tider v. 49

Allemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Publicerad: 2 december, 2020, 14:16

  • Svenska

Läs även

Förra veckan skrev jag en ledare med rubriken ”Vad är målet egentligen” om Agenda 2030 och hur denna programförklaring används för att motivera avskaffandet av bilar. Agenda 2030 är en samling punkter om att värna miljön, avskaffa fattigdom i världen och så vidare, men det är först när man tittar på detaljerna som man får reda på hur detta ska göras och vad konsekvenserna blir i praktiken.

Man talar mycket om att folk på landsbygden gör av med mycket resurser och har ett större ”fotavtryck på klimatet” än stadsbor. Att alla skulle åka elbil är helt enkelt orimligt av flera skäl, och det enda som återstår är att tvinga in folk i städerna. Regeringen är redan i full gång med detta, bland annat har man infört en ny straffskatt på bensin- och dieselbilar i årets statsbudget (se NyT v.40/2020).

Att förbjuda all mänsklig verksamhet på minst 10 procent av landets yta, inklusive jakt, fiske eller att bara promenera i skogen utan ”strikt kontroll”, ligger uppenbart i linje med denna ambition. EU-dokumentet ”Strategi för biologisk mångfald för 2030” är precis som Agenda 2030 en övning i fagra ord utan konkret innehåll, målsättningar som få skulle motsätta sig. Det är i de ”tekniska” bilagorna, som få läser, som man har gömt undan jaktförbudet och ”strikt kontrollerad turism”.

Allemansrätten är något av det svenskaste vi har. Även om liknande system finns i våra nordiska grannländer, kan man med rätta framhäva att det är unikt i förhållande till större delen av Europa och övriga världen. Grundtanken i allemansrätten är att svenska folket ska kunna vistas i naturen, till och med på privat mark, och där fritt vandra, plocka bär och växter, samt övernatta, så länge vi visar hänsyn mot djur, natur och markägare.

Idén är att naturen tillhör oss alla; även den natur som ligger på privat mark. Allemansrätten är på det stora hela oreglerad och brukar betraktas som en sedvänja rådande av ålder, alltså en rättighet som vuxit fram genom tidens gång, så naturlig att den inte behövt regleras i lag. Det var först 1994 man formellt sett skrev in den i regeringsformen, och utöver detta finns endast enstaka formuleringar i miljöbalken. Sedvänjan är en så naturlig del av den svenska folksjälen att regleringar har ansetts onödiga – men nu utmanas alltså detta på ett radikalt sätt.

I veckans nummer har vi ett reportage som ger en skrämmande insyn i ett EU som tycks betrakta naturen – även den i Sverige – som sin egendom, som strikt ska regleras och i praktiken otillgängliggöras för människorna. Reportaget fokuserar på de långtgående negativa konsekvenser detta skulle få för en av Sveriges stora folkrörelser, jakten. I vårt land finns över 300 000 registrerade jägare.

Jägareförbundet berättar att jakten före EU-inträdet var en helt och hållet nationell fråga, men att det nuförtiden gått så långt att frågan kan betraktas som främst överstatlig och internationell. Situationen är så bekymrande att Jägareförbundet ser det som nödvändigt att ha egen heltidsanställd personal i Bryssel som bevakar svenska jägares intressen mot en aldrig sinande ström EU-regleringar. Det är tydligt att unionen vill utöka sina mandat i dessa frågor, säger Jägareförbundet till Nya Tider. Men som de själva framhäver, och som jag vill spinna vidare på, är det alltså inte bara jakt och fiske som påverkas av EU:s ”strategi för biologisk mångfald 2030”.

De ”strikt skyddade” områdena kan dessutom bli större än 10 procent av Sveriges yta. I EU-förslaget står att minst 10 procent av EU:s mark ska få denna klassning, men i länder med hög befolkningstäthet och lite natur blir det svårt att ens få ihop 10 procent. Dessa länders andel hamnar då troligen i ett land som har stora skogsarealer och relativt låg befolkningstäthet – som Sverige.

Vad detta potentiellt innebär inte minst för landsbygdsutvecklingen, går knappast att överskatta. Om naturen betraktas som reservat, där människor betraktas som inkräktare, försvinner mycket av det som är landsbygdens dragningskraft: jakt, fiske och annat friluftsliv. Att allt fler svenskar funderar på att lämna en kaotisk vardag i de mångkulturella storstäderna, beror i hög utsträckning på vårt lands vackra natur och de möjligheter den ger till ett rikt och harmoniskt liv.

I riksdagen har miljöminister Isabella Lövin dementerat att detta skulle bli aktuellt för Sveriges del, men hur många gånger har vi inte sett Sveriges politiker lova en sak, och sedan när EU sätter press vika sig fullständigt? Senast gällde det EU:s gigantiska återhämtningspaket, där en enig riksdag sade nej, varpå statsminister Stefan Löfven åker till Bryssel och säger ja.

För att ”skydda naturen” skriver EU-kommissionen att det kommer att krävas ”mer än bara lagstiftning”, och nämner ”insatser från alla håll – medborgare, företag, arbetsmarknadens parter – och starka partnerskap på och mellan olika nivåer, dvs lokal, regional, nationell och europeisk nivå”.

Den grandiosa självbilden av en union som samverkar med i stort sett alla delar av våra samhällen i partnerskap mellan olika nivåer, kunde inte vara längre från verkligheten. I praktiken är detta helt och hållet ett förslag som tagits fram av politiker och byråkrater bakom stängda dörrar, långt bort från dem som allra tydligast berörs. Landsbygden, friluftslivet, jakt- och fiskerörelsen, föreningslivet – ingendera har efterfrågat denna strategi eller ens konsulterats. Det är helt och hållet ett dikterat politikerprojekt.

När vi frågade Jägareförbundet om de kände till Agenda 2030, svarade de ärligt att de inte hade en aning vad det var. Det tror jag är sant för de flesta människor i vårt land. Men när politikerna lägger fram strategin hänvisar man just till att det är i linje med Agenda 2030, som om det vore den yttersta kvalitetsstämpeln:
”En milstolpe för strategin är att säkerställa att Europas biologiska mångfald senast 2030 ska vara på väg att återhämta sig till nytta för människor, planeten, klimatet och ekonomin, i linje med Agenda 2030 för hållbar utveckling och med målen för Parisavtalet om klimatförändringar.”

Regeringen uppdaterar med jämna mellanrum Sveriges handlingsplan för hur man ska uppnå dessa mål. Många läsare kanske invänder att Sverige faktiskt har en rik natur, i alla fall jämfört med många andra länder, och inte behöver någon drastisk omställning. Regeringen driver dock på för en ”successiv omställning av Sverige som modern och hållbar välfärdsstat”.

I det övergripande dokumentet skriver EU-kommissionen att man vill ”ge naturen större plats i våra liv”. Den praktiska beskrivningen om hur det ska gå till visar att resultatet blir precis det motsatta, där vi nekas tillträde till naturen.

Men det finns ju ett mycket enklare sätt att minska befolkningens ”fotavtryck” på miljön, och det är att låta bli att öka folkmängden genom en av majoriteten till stor del ovälkommen invandring. Sedan 1980 har Sveriges folkmängd växt med nästan två miljoner människor, till 10,2 miljoner idag. Detta trots att den svenska delen av befolkningen inte ökat i antal, utan är stabil – eller ”hållbar”, för att använda globalisternas favoritord.

I praktiken genomför man alltså en ”successiv omställning”, från ett land som valt att ha en stabil folkmängd i ett stort land så att det finns gott om natur, där naturen är till för alla och där man tillsammans bryr sig om och vårdar den, till ett land med överfolkade mångkulturella städer där befolkningen nekas tillgång till natur och där landsbygden endast är till för ett fåtal som har råd att bo där.

Vi vill leva våra liv så som vi tidigare har gjort. Om EU går vidare med detta trots de protester som redan nu är tydliga, så lär de snart bli varse att de gjort ett misstag som kommer att få konsekvenser från en svensk landsbygd i vredesmod. Eller som vårt svenska ordspråk lyder: Man ska inte väcka den björn som sover.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Ovetande miljöekonom

KRÖNIKA”Sanningen är helt enkelt att vi inte vet.” Så sammanfattar den amerikanska miljöekonomen Koko Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka hur människor bor och lever.

Ett brott är begånget mot det svenska folket

DEBATTMassinvandringen från Mellanöstern, Afrika och Centralasien har skett mot det svenska folkets vilja. Genom att mörklägga, desinformera och vinkla har politiker och medier vilselett det svenska folket på ett sätt som bara kan beskrivas som en komplott. Veckans debattör, entreprenören Arne Weinz, menar att det är dags att börja föra en diskussion om hur de som bär ansvaret för vårt samhälles ödeläggelse ska straffas.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Gå till arkivet

Send this to a friend