Skip to Content

TALANDE PR-VIDEO från Europeiska kommissionen. Den lades upp den 31 mars och beskriver operation IRINI. Den allra första bilden som visas (den här ovan) är på världsledare som står uppställda för fotografering under Berlinkonferensen om Libyen den 19 januari 2020. I mitten med kamerasiktet på sig står Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Att detta gjorts av en slump kan i det närmaste uteslutas och visar tydligt EU:s intentioner med IRINI, det vill säga att straffa Erdogan för hans hot om att översvämma Europa med migranter. EU har härmed förbättrat sin förhandlingsposition, då de nu med hjälp av operation IRINI kan spegla Ankaras beteende. Därför kan vi anta att förnyade hot från Ankara inom kort kommer att leda till stoppade eller bordade turkiska lastfartyg med vapensändningar till Libyen, och tystnad från Ankara kommer troligen att bemötas med att låta marinoperationen se mellan fingrarna med turkisk vapensmuggling. Stillbild: European Council
ANALYS

EU inleder marinoperation i Medelhavet

PappersupplaganNya Tider v. 17

Medan Europa och stora delar av omvärlden ligger i krig mot coronaviruset sjösatte EU i månadskiftet en ny marinoperation i Medelhavet med operationsnamnet IRINI. EU:s tidigare uppdrag där har haft fokus på att hjälpa båtmigranter från Afrika att ta sig till Europa, men nu uppges nytt huvudmål vara att upprätthålla det dåligt efterlevda vapenembargot mot Libyen som FN:s säkerhetsråd beslutade om 2016. Även om IRINI presenteras som en opartisk aktör så är i praktiken udden riktad mot Turkiet och det finns även dolda motiv i bakgrunden. I slutet av mars rapporterades de första fallen av Covid-19 i Libyen, men striderna fortsätter likväl med oförminskad kraft i det krigshärjade landet.

Publicerad: 25 april, 2020, 15:36

  • Svenska

Läs även

Den 1 april inledde Europeiska unionen en militär operation i Medelhavet som till stor del fallit i medieskugga, delvis beroende på den pågående Covid-19-pandemin som drabbat världen och inte minst Europa hårt. EU:s nya militära operation i Medelhavet, som går under det formella namnet EUNAVFOR MED IRINI, är ett marinuppdrag för att verkställa FN:s vapenembargo mot Libyen som trädde i kraft 2016.

EUNAVFOR MED – OPERATION SOPHIA var namnet på EU:s tidigare marinoperation i Medelhavet och den upphörde i och med att IRINI inleddes den 1 april. SOPHIA handlade i praktiken om att hjälpa migranter till Europa. Här ses den spanska flottans fregatt SPS Canarias (F86) plocka upp migranter i Medelhavet. Allmänheten i Europa har till stora delar inte känt till att detta pågått i flera år, då västmedia har varit mycket sparsamma i rapporteringen om att detta i praktiken varit EUNAVFOR MED:s egentliga huvuduppdrag bakom ord som ”att stoppa människosmuggling”. Foto: EUNAVFOR MED

 

Migranterna tas till fregatten i skytteltrafik ombord på snabbgående motorbåtar.  Foto: EUNAVFOR MED

 

I resolution 2292, antagen den 14 juni 2016, beslutade då Säkerhetsrådet att bemyndiga: ”medlemsstater, som agerar nationellt eller genom regionala organisationer […] för att inspektera […] på öppet hav utanför Libyens kust, fartyg som de har rimliga skäl att misstänka transporterar vapen eller besläktat material till eller ifrån Libyen”. Resolutionen är därmed ett bemyndigande för i detta fall IRINI att upprätthålla Säkerhetsrådets vapenembargo mot Libyen och förnyades senast den 10 juni 2019 i resolution 2473.

Många dolda intressen i Libyen

EUNAVFOR MED IRINI står för EU:s marinstyrka Medelhavet och operationsnamnet IRINI kommer från det grekiska ordet för fred. Operationen infattar örlogsfartyg, flyg och satelliter. IRINI leds av den italienske konteramiralen Fabio Agostini och högkvarteret förläggs till Italiens huvudstad Rom.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju med general Martinez i Paris

UTRIKESDen franske generalen Antoine Martinez har skapat uppståndelse i Frankrike genom det öppna brev till landets ledning som han och andra höga militärer har författat i maj. Han föddes i Oran i Algeriet 1948 och har gjort sin karriär inom det franska flygvapnet. Han var expert inom underrättelseområdet, även på internationell nivå, med samarbete inom FN och Nato och har bland annat varit försvarsattaché vid Frankrikes ambassad i Danmark mellan 1996 och 1999. Han är nu ordförande för Volontaires Pour la France (VPF), en opolitisk organisation som arbetar för att försvara den nationella identiteten och som arbetar mot islamiseringen av Frankrike.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend