Skip to Content

TALANDE PR-VIDEO från Europeiska kommissionen. Den lades upp den 31 mars och beskriver operation IRINI. Den allra första bilden som visas (den här ovan) är på världsledare som står uppställda för fotografering under Berlinkonferensen om Libyen den 19 januari 2020. I mitten med kamerasiktet på sig står Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Att detta gjorts av en slump kan i det närmaste uteslutas och visar tydligt EU:s intentioner med IRINI, det vill säga att straffa Erdogan för hans hot om att översvämma Europa med migranter. EU har härmed förbättrat sin förhandlingsposition, då de nu med hjälp av operation IRINI kan spegla Ankaras beteende. Därför kan vi anta att förnyade hot från Ankara inom kort kommer att leda till stoppade eller bordade turkiska lastfartyg med vapensändningar till Libyen, och tystnad från Ankara kommer troligen att bemötas med att låta marinoperationen se mellan fingrarna med turkisk vapensmuggling. Stillbild: European Council
ANALYS

EU inleder marinoperation i Medelhavet

PappersupplaganNya Tider v. 17

Medan Europa och stora delar av omvärlden ligger i krig mot coronaviruset sjösatte EU i månadskiftet en ny marinoperation i Medelhavet med operationsnamnet IRINI. EU:s tidigare uppdrag där har haft fokus på att hjälpa båtmigranter från Afrika att ta sig till Europa, men nu uppges nytt huvudmål vara att upprätthålla det dåligt efterlevda vapenembargot mot Libyen som FN:s säkerhetsråd beslutade om 2016. Även om IRINI presenteras som en opartisk aktör så är i praktiken udden riktad mot Turkiet och det finns även dolda motiv i bakgrunden. I slutet av mars rapporterades de första fallen av Covid-19 i Libyen, men striderna fortsätter likväl med oförminskad kraft i det krigshärjade landet.

Publicerad: 25 april, 2020, 15:36

 • Svenska

Läs även

Den 1 april inledde Europeiska unionen en militär operation i Medelhavet som till stor del fallit i medieskugga, delvis beroende på den pågående Covid-19-pandemin som drabbat världen och inte minst Europa hårt. EU:s nya militära operation i Medelhavet, som går under det formella namnet EUNAVFOR MED IRINI, är ett marinuppdrag för att verkställa FN:s vapenembargo mot Libyen som trädde i kraft 2016.

EUNAVFOR MED – OPERATION SOPHIA var namnet på EU:s tidigare marinoperation i Medelhavet och den upphörde i och med att IRINI inleddes den 1 april. SOPHIA handlade i praktiken om att hjälpa migranter till Europa. Här ses den spanska flottans fregatt SPS Canarias (F86) plocka upp migranter i Medelhavet. Allmänheten i Europa har till stora delar inte känt till att detta pågått i flera år, då västmedia har varit mycket sparsamma i rapporteringen om att detta i praktiken varit EUNAVFOR MED:s egentliga huvuduppdrag bakom ord som ”att stoppa människosmuggling”. Foto: EUNAVFOR MED

 

Migranterna tas till fregatten i skytteltrafik ombord på snabbgående motorbåtar.  Foto: EUNAVFOR MED

 

I resolution 2292, antagen den 14 juni 2016, beslutade då Säkerhetsrådet att bemyndiga: ”medlemsstater, som agerar nationellt eller genom regionala organisationer […] för att inspektera […] på öppet hav utanför Libyens kust, fartyg som de har rimliga skäl att misstänka transporterar vapen eller besläktat material till eller ifrån Libyen”. Resolutionen är därmed ett bemyndigande för i detta fall IRINI att upprätthålla Säkerhetsrådets vapenembargo mot Libyen och förnyades senast den 10 juni 2019 i resolution 2473.

Många dolda intressen i Libyen

EUNAVFOR MED IRINI står för EU:s marinstyrka Medelhavet och operationsnamnet IRINI kommer från det grekiska ordet för fred. Operationen infattar örlogsfartyg, flyg och satelliter. IRINI leds av den italienske konteramiralen Fabio Agostini och högkvarteret förläggs till Italiens huvudstad Rom.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • BirgittaSvenne

  Jag är en vanlig svensk tyvärr utan någon spetskompetens, dock mycket livserfarenhet från olika länder under snart 40 år.
  Jag lyssnade på Swebbtv och en intervju med Mikael Willgert…….vilken fantastisk man och medborgare …..ja jag är imponerad !
  https://www.youtube.com/watch?v=0Rrs4n-Xu_Y

 • RL, Vallentuna

  EU flyger tydligen in asylmissbrukare som illegalt tagit sig in i Greklands övärld. Unga män i stridbar ålder låtsas yngre och kommer utan ID till våra länder.
  Detta är ett ohyggligt och oförlåtligt brott. Dom skyldiga skall så småningom uppspåras , gripas och dömas.

  • LookMoo

   ”The war in Europe” kallade man 1:a och 2:a Världskriget när det pågick. Det var först efteråt som det i större kretsar fick sina resp. namn (typ: Andra Världskriget). Wilhelm Agrell sa att 3:e världskriget hade börjat 2015 men eftersom vi inte känner igen det som ett krig reagerar vi inte.

   I dag bedrivs 3:e världskriget genom en serie hybridkrigs-operationer. Plötsligt får 10.000 Honduraner i central Amerika för sig att de skall släppa all de har i handen och simma över floder med krokodiler och ta sig mot USA gräns. Efter att ha läst något på sin telefon (sociala media).

   Vi såg 2015 hur flyktingar från Syrien snabbt blev en minoritet och ekonomiska migranter från Kosovo, Afghanistan, Pakistan och Albanien blev 80% alla lycksökare. I allt höge grad använder man desinformation och migrant-strömmar för att störa fienden. Rysslands ÖB (Gen. Valery V. Gerasimov) konstaterade 2019 att en motståndare kan uppnå samma effekt mot Ryssland med Hybridkrig som man kan med konventionella operationer. Man genomförde därefter en övning där man ”unplugged” Rysslands Internet från resten av världen.

   1968 kom ett Hong-Kong Virus som hade en dödlighet på 0.5%. Corona har lägre (men fler blir smittade). Trots detta råder fullständig (skapad) panik. Vi ser en ekonomisk kollaps och dysfunktionella handelssystem. Stora mängder migranter kommer åter igen att bege sig mot Europas gränser.

Miljöpartistisk EU-kandidat skallade och ströp elev – får villkorlig dom

INRIKESI maj förra året chockades elever på Samskolan i Saltsjöbaden då en lärare flög på en elev, skallade honom i ansiktet och enligt flera vittnen även tog stryptag på honom när han låg ner. Läraren, Pascal Mafall Fall, satt samtidigt i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och var kandidat till EU-valet 2014. Nu har domen fallit. Politikern kommer undan med villkorlig dom därför att tingsrätten menar att han kan ha blivit provocerad av eleven och har fått motta ”hat och hot” efter händelsen – i båda fallen uppgifter som kommer endast från politikern själv.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITANNIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Gå till arkivet

Send this to a friend