Skip to Content

Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, i samspråk med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel under förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och den så kal­la­de återhämtningsfonden. Trion har varit drivande i arbetet med att få igenom den omfattande ökningen av EU:s ekonomi som nu trumfats igenom. Foto: Europeiska rådet
UTRIKES

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

PappersupplaganNya Tider v. 31

Tidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

Publicerad: 30 juli, 2020, 19:03

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Stefan Löfven blåste hela svenska folket! Som den sanne Bilderberg-medlemmen och nationshatare han är var förhandlingarna enbart ett nöje för “förhandlarna” eftersom de sedan tidigare visste slutresultatet? Statsministern säger sig vara nöjd med vad som uppnåddes av “manglandet” under de här fyra dagarna, d.v.s. absolut nada, noll, eller m.a.o. ett enda stort fiasko!

  För 75 år sedan avslutades 2:a världskriget och Hitlers planer på ett Storeuropa grusades p.g.a. “motsträviga” grannländer som villa behålla sin suveränitet. Idag har vi exakt samma Hitler (Merkel) vid rodret, men den här gången finns inga stater som säger emot och beslut som går mot medborgarnas intressen klubbas igenom av en liten klick runt Merkel? Att Hitler hade stora planer för Europa, men dessa ter sig som en västanfläkt emot de som nu tornar upp i Bryssel och Merkels kabinett?

 • latmask

  Nu vill vi se motsvarande nedskärning i ickeproduktiv offantlig sektor i Sverige. Lägg ner SIDA till att börja med.

 • birgerr

  byrokraterna i EU behöver mycket pengar så dom inte kraschar det oändliga slukhålet utan botten

 • samuelafugglas

  Vågar den så kallade “moderaten” Kristersson sätta stopp för detta vanvett och arbeta för SWEXIT?

 • “Så sent som den 23 juni i år sade en enig riksdag nej till kommissionens återhämtningsfond, det vill säga att låna upp pengar som används till bidrag och lån till vissa medlemsländer. Mindre än en månad senare gör regeringen precis tvärtom.”

  Det av Olle Felten skrivna, som jag citerar ovan, är ren lögn. Läser man riksdagsprotokollet [ https://data.riksdagen.se/fil/261F9851-FB26-45C5-8FA3-133E5828068E ] så framgår att inget parti sade nej till en återhämtningsfond förutom SD som beklagade att regeringen stöder inrättandet av krisfonden.

  Jag tycker det är under all kritik att Nya Tider och deras skribenter är så vårdslösa med sanningen.
  Är man för demokrati så är man för upplysta människor som kan fatta välgrundade beslut. Då går det inte an att ljuga, komma med halvsanningar eller på andra sätt försöäka manipulera sina läsare till att fatta felaktiga beslut eller grundlösa åsikter.

  Förutom Nya Tider prenumererar jag på Proletären. Proleären är en bra upplysare i ett ensidigt medieklimat. Till skillnad mot Nya Tider så kan jag lita på Proletären. När Proletären skriver något som låter osanolikt och inte rapporterats i etablissemangets medier så kan jag kolla upp uppgiften och bekräfta att den är sann. Så har det varit i 100 %. Tyvärr så brukar inte min kontroll av Nya Tiders uppgifter resultera i en lika ensidigt positiv upplevelse. Jag vill inte betala för en tidning som ljuger för mig och jag hoppas Nya Tider tar tag i det problem de har med sina oseriösa skribenter.

  • Svar från Olle Felten:

   Tråkigt att du använder en så kategorisk ton och påståenden, istället för att fråga vilket beslut jag avser i artikeln. Det blir en väldigt trist kommunikation när man börjar med att beskylla mig som skribent för att ljuga utan att först kolla fakta. Jag är den förste att beklaga om något jag skriver kan missuppfattas, men svarar gärna på frågor och kompletterar gärna med lämpliga delar av det bakgrundsmaterial jag har till olika artiklar.

   Det beslut i riksdagen som jag relaterade till i min artikel var riksdagens beslut i ett subsidaritetsärende från Finansutskottet. Beslutets innebörd är att riksdagen inte godkänner att beslut om upplåning skall kunna tas av EU, utan av de nationella parlamenten. I detta fall underkände alltså riksdagen EU:s kompetens som låntagare för att finansiera återhämtningsfonden. Och riksdagen var, såvitt framgår av riksdagsprotokollet, enig i beslutet. Detta borde statsministern ha rättat dig efter.

   Att riksdagen därmed tydligt markerat att fondkonstruktionen inte är ok ur riksdagens synvinkel är väl ganska uppenbart.

   Det skulle säkert ha varit bra att redovisa innebörden av riksdagsbeslutet mera i detalj och att förklara hur riksdagens hantering sv EU-fråhor går till, men det var en liten detalj i sammanhanget och det fanns tyvärr inte utrymme till det. Det skulle krävt en stor del av det utrymme som står till buds för min
   artikel.

   Hör gärna av dig om det kvarstår någon oklarhet kring vad som
   avsågs. Min mail står under artikeln.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Gå till arkivet

Send this to a friend