Skip to Content

Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, i samspråk med Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel under förhandlingarna om EU:s långtidsbudget och den så kal­la­de återhämtningsfonden. Trion har varit drivande i arbetet med att få igenom den omfattande ökningen av EU:s ekonomi som nu trumfats igenom. Foto: Europeiska rådet
UTRIKES

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

PappersupplaganNya Tider v. 31

Tidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

Publicerad: 30 juli, 2020, 19:03

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Stefan Löfven blåste hela svenska folket! Som den sanne Bilderberg-medlemmen och nationshatare han är var förhandlingarna enbart ett nöje för “förhandlarna” eftersom de sedan tidigare visste slutresultatet? Statsministern säger sig vara nöjd med vad som uppnåddes av “manglandet” under de här fyra dagarna, d.v.s. absolut nada, noll, eller m.a.o. ett enda stort fiasko!

  För 75 år sedan avslutades 2:a världskriget och Hitlers planer på ett Storeuropa grusades p.g.a. “motsträviga” grannländer som villa behålla sin suveränitet. Idag har vi exakt samma Hitler (Merkel) vid rodret, men den här gången finns inga stater som säger emot och beslut som går mot medborgarnas intressen klubbas igenom av en liten klick runt Merkel? Att Hitler hade stora planer för Europa, men dessa ter sig som en västanfläkt emot de som nu tornar upp i Bryssel och Merkels kabinett?

 • latmask

  Nu vill vi se motsvarande nedskärning i ickeproduktiv offantlig sektor i Sverige. Lägg ner SIDA till att börja med.

 • birgerr

  byrokraterna i EU behöver mycket pengar så dom inte kraschar det oändliga slukhålet utan botten

 • samuelafugglas

  Vågar den så kallade “moderaten” Kristersson sätta stopp för detta vanvett och arbeta för SWEXIT?

 • “Så sent som den 23 juni i år sade en enig riksdag nej till kommissionens återhämtningsfond, det vill säga att låna upp pengar som används till bidrag och lån till vissa medlemsländer. Mindre än en månad senare gör regeringen precis tvärtom.”

  Det av Olle Felten skrivna, som jag citerar ovan, är ren lögn. Läser man riksdagsprotokollet [ https://data.riksdagen.se/fil/261F9851-FB26-45C5-8FA3-133E5828068E ] så framgår att inget parti sade nej till en återhämtningsfond förutom SD som beklagade att regeringen stöder inrättandet av krisfonden.

  Jag tycker det är under all kritik att Nya Tider och deras skribenter är så vårdslösa med sanningen.
  Är man för demokrati så är man för upplysta människor som kan fatta välgrundade beslut. Då går det inte an att ljuga, komma med halvsanningar eller på andra sätt försöäka manipulera sina läsare till att fatta felaktiga beslut eller grundlösa åsikter.

  Förutom Nya Tider prenumererar jag på Proletären. Proleären är en bra upplysare i ett ensidigt medieklimat. Till skillnad mot Nya Tider så kan jag lita på Proletären. När Proletären skriver något som låter osanolikt och inte rapporterats i etablissemangets medier så kan jag kolla upp uppgiften och bekräfta att den är sann. Så har det varit i 100 %. Tyvärr så brukar inte min kontroll av Nya Tiders uppgifter resultera i en lika ensidigt positiv upplevelse. Jag vill inte betala för en tidning som ljuger för mig och jag hoppas Nya Tider tar tag i det problem de har med sina oseriösa skribenter.

  • Svar från Olle Felten:

   Tråkigt att du använder en så kategorisk ton och påståenden, istället för att fråga vilket beslut jag avser i artikeln. Det blir en väldigt trist kommunikation när man börjar med att beskylla mig som skribent för att ljuga utan att först kolla fakta. Jag är den förste att beklaga om något jag skriver kan missuppfattas, men svarar gärna på frågor och kompletterar gärna med lämpliga delar av det bakgrundsmaterial jag har till olika artiklar.

   Det beslut i riksdagen som jag relaterade till i min artikel var riksdagens beslut i ett subsidaritetsärende från Finansutskottet. Beslutets innebörd är att riksdagen inte godkänner att beslut om upplåning skall kunna tas av EU, utan av de nationella parlamenten. I detta fall underkände alltså riksdagen EU:s kompetens som låntagare för att finansiera återhämtningsfonden. Och riksdagen var, såvitt framgår av riksdagsprotokollet, enig i beslutet. Detta borde statsministern ha rättat dig efter.

   Att riksdagen därmed tydligt markerat att fondkonstruktionen inte är ok ur riksdagens synvinkel är väl ganska uppenbart.

   Det skulle säkert ha varit bra att redovisa innebörden av riksdagsbeslutet mera i detalj och att förklara hur riksdagens hantering sv EU-fråhor går till, men det var en liten detalj i sammanhanget och det fanns tyvärr inte utrymme till det. Det skulle krävt en stor del av det utrymme som står till buds för min
   artikel.

   Hör gärna av dig om det kvarstår någon oklarhet kring vad som
   avsågs. Min mail står under artikeln.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend