Skip to Content

Nej-sidan hade länge övertaget i den svenska folkomröstningen om EU 1994, men ja-sidan spurtade oväntat hem segern i slutskedet. Att ja-sidan vände tros ha att göra med att Finland röstade ja till EU bara några veckor före den svenska folkomröstningen. Centerledaren Olof Johansson menade att de nordiska folkomröstningarna anordnades i en särskild turordning vars syfte var att uppnå en ”eftersträvad politisk dominoeffekt”. Foto: Ulf Berger
EUROPEISKA UNIONEN

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

PappersupplaganNya Tider v. 32

Det svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Publicerad: 9 augusti, 2020, 20:08

 • Svenska

Läs även

Undersökningen utkommer en gång på våren och en gång på hösten, och omkring 5 000 personer tillfrågas: ”Är du i huvudsak för eller mot det svenska medlemskapet i EU eller har du ingen bestämd åsikt?”
Svenskarnas inställning till EU i maj 2020 ser ut som följer (siffrorna i parentes avser skillnaden mot samma tidpunkt för ett år sedan)

• 57,2 procent är för (– 1,7)
• 16,8 procent är emot (+ 2,6)
• 26,0 procent svarar vet ej (– 0,9)

Svenskarna har traditionellt varit mycket EU-kritiska. SCB:s statistik sträcker sig från 2020 tillbaka till 1996, året efter EU-inträdet, och under större delen av den perioden har bara en minoritet av svenskarna varit uttalade anhängare av EU. Det var först under förra finanskrisen, 2008, som en majoritet uttalade sitt stöd. Efter 2011 sjönk EU-stödet igen till under 50 procent. Först 2017 blev en majoritet av svenskarna EU-anhängare igen. Det högsta stödet uppnåddes för ett år sedan under dåvarande Brexit-kaos, under EU-valet 2019, med 58,9 procent av svenskarna som EU-anhängare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  När vi röstade om EU invaggades vi i tron att det mest gällde att enklare turista hos varandra och att tullare inte skulle snoka i bagaget efter en extra spritflaska.

  • LookMoo

   När EU länder som sköter sin ekonomi skall betala till “lata solstols uthyrare”, samtidigt som allt blir sämre. Börjar de som bara reagerar på yttre stimuli känna av effekts av EU.

 • samuelafugglas

  Det räcker väl med att nämna Ylva Johansson namn för att SVERIGE snarast måste ut ur EU maffians klor!!!

  • Old timer

   Vi skall heller inte glömma att Margot Wallström fick 22 miljoner om året i pension från EU. EFTER SKATT!
   Och sedan så bölar Löfven om “lika för alla”.

 • Stefan Andersson

  äh… om det blir att majoriteten vill lämna så tar regeringen bort den folkviljan också.

 • Dacke

  Tror att svenskarna börjar vakna upp och inser att de blivit grundlurade? Först var det inträdet i EU som man gav sken av att vara en handelsunion utan några tullhinder. Under årens lopp har vi dock sett att Bryssel tagit över mer och mer där vi inte kan påverka de stora besluten. Det som definitivt var spiken i kistan var skattepaketet som svenska skattebetalare skall skänka till länder i Sydeuropa. Om nu någon tror att det är slut med det så kommer nästa fas som är att naturtillgångar (malm, skog, sötvatten osv) i Sverige “solidariskt” skall fördelas till länder som står utan några? EU har vuxit och blivit till en gigant, men inte för folket, utan för globalister/oligarker och parasiterna i Bryssel. Det finns bara en väg att och det är ut ur EU så fort som möjligt, så att vi kan bygga upp Sverige som det var en gång i tiden ett – välfärdsland!

 • birgerr

  synd att inte norge fick rösta först men även det var väl uträknat som allt annat brukar vara

 • Snappherren

  EU-medlemsskapets konsekvenser börjar kännas.

 • AndMyNameIsBobbyBrown

  Som sagt, eller rättare sagt sjunget, av Frank Zappa, vilket kanske är Sveriges EU-kommissionär Y Johanssons inspiration. Observera att “Bobby Brown” ska i sammanhanget förstås som “EU”:

  “And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m goin’ down
  And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m goin’ down
  And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m going down”

  Of course we are going to have a Swexit, hurray for that day!

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend