Skip to Content

Nej-sidan hade länge övertaget i den svenska folkomröstningen om EU 1994, men ja-sidan spurtade oväntat hem segern i slutskedet. Att ja-sidan vände tros ha att göra med att Finland röstade ja till EU bara några veckor före den svenska folkomröstningen. Centerledaren Olof Johansson menade att de nordiska folkomröstningarna anordnades i en särskild turordning vars syfte var att uppnå en ”eftersträvad politisk dominoeffekt”. Foto: Ulf Berger
EUROPEISKA UNIONEN

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

PappersupplaganNya Tider v. 32

Det svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Publicerad: 9 augusti, 2020, 20:08

 • Svenska

Läs även

Undersökningen utkommer en gång på våren och en gång på hösten, och omkring 5 000 personer tillfrågas: ”Är du i huvudsak för eller mot det svenska medlemskapet i EU eller har du ingen bestämd åsikt?”
Svenskarnas inställning till EU i maj 2020 ser ut som följer (siffrorna i parentes avser skillnaden mot samma tidpunkt för ett år sedan)

• 57,2 procent är för (– 1,7)
• 16,8 procent är emot (+ 2,6)
• 26,0 procent svarar vet ej (– 0,9)

Svenskarna har traditionellt varit mycket EU-kritiska. SCB:s statistik sträcker sig från 2020 tillbaka till 1996, året efter EU-inträdet, och under större delen av den perioden har bara en minoritet av svenskarna varit uttalade anhängare av EU. Det var först under förra finanskrisen, 2008, som en majoritet uttalade sitt stöd. Efter 2011 sjönk EU-stödet igen till under 50 procent. Först 2017 blev en majoritet av svenskarna EU-anhängare igen. Det högsta stödet uppnåddes för ett år sedan under dåvarande Brexit-kaos, under EU-valet 2019, med 58,9 procent av svenskarna som EU-anhängare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  När vi röstade om EU invaggades vi i tron att det mest gällde att enklare turista hos varandra och att tullare inte skulle snoka i bagaget efter en extra spritflaska.

  • LookMoo

   När EU länder som sköter sin ekonomi skall betala till “lata solstols uthyrare”, samtidigt som allt blir sämre. Börjar de som bara reagerar på yttre stimuli känna av effekts av EU.

 • samuelafugglas

  Det räcker väl med att nämna Ylva Johansson namn för att SVERIGE snarast måste ut ur EU maffians klor!!!

  • Old timer

   Vi skall heller inte glömma att Margot Wallström fick 22 miljoner om året i pension från EU. EFTER SKATT!
   Och sedan så bölar Löfven om “lika för alla”.

 • Stefan Andersson

  äh… om det blir att majoriteten vill lämna så tar regeringen bort den folkviljan också.

 • Dacke

  Tror att svenskarna börjar vakna upp och inser att de blivit grundlurade? Först var det inträdet i EU som man gav sken av att vara en handelsunion utan några tullhinder. Under årens lopp har vi dock sett att Bryssel tagit över mer och mer där vi inte kan påverka de stora besluten. Det som definitivt var spiken i kistan var skattepaketet som svenska skattebetalare skall skänka till länder i Sydeuropa. Om nu någon tror att det är slut med det så kommer nästa fas som är att naturtillgångar (malm, skog, sötvatten osv) i Sverige “solidariskt” skall fördelas till länder som står utan några? EU har vuxit och blivit till en gigant, men inte för folket, utan för globalister/oligarker och parasiterna i Bryssel. Det finns bara en väg att och det är ut ur EU så fort som möjligt, så att vi kan bygga upp Sverige som det var en gång i tiden ett – välfärdsland!

 • birgerr

  synd att inte norge fick rösta först men även det var väl uträknat som allt annat brukar vara

 • Snappherren

  EU-medlemsskapets konsekvenser börjar kännas.

 • AndMyNameIsBobbyBrown

  Som sagt, eller rättare sagt sjunget, av Frank Zappa, vilket kanske är Sveriges EU-kommissionär Y Johanssons inspiration. Observera att “Bobby Brown” ska i sammanhanget förstås som “EU”:

  “And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m goin’ down
  And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m goin’ down
  And my name is Bobby Brown
  Watch me now; I’m going down”

  Of course we are going to have a Swexit, hurray for that day!

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend