Skip to Content

EU vill förbjuda civila vapen – jägare ska mentaltestas

Efter terrordådet i Paris har politiker över hela Europa föreslagit lösningar för att förhindra terrorism. Få av dessa förslag riktar sig dock direkt mot terrorister, utan istället mot laglydiga medborgare. EU-kommissionen har nu kommit med förslag om att avväpna Europas befolkning. De som får ha kvar vapen ska genomgå mentaltest. Att ta vapen från laglydiga människor kommer dock inte att hindra några terrorister, menar kritiker.

Publicerad: 6 december, 2015, 18:58

  • Svenska

Läs även

EU-kommissionen vill införa ett förbud för privatpersoner att äga vissa halvautomatiska vapen. Många svenska jägare och sportskyttar har halvautomatiska vapen, det vill säga sådana som laddar om sig efter varje skott men inte kan skjuta automateld. Det finns cirka 150 000 sådana lagliga vapen i Sverige. De vapen som använts i terrordåd till exempel i Paris har varit helautomatiska.

Det ska även bli svårare att handla vapen, ammunition och viss utrustning över internet. Vidare vill kommissionen även förbjuda att privatpersoner säljer vapen mellan varandra, trots att detta redan är reglerat genom att varje ägarbyte kräver en ny licens i de länder där vapen är licenspliktiga.

I praktiken innebär de nya lagar som EU vill införa att en del vapen kan komma att konfiskeras direkt, att ytterligare vapen kommer att konfiskeras när licenser går ut och inte får förnyas på grund av striktare krav. Det innebär bland annat att jägare och sportskyttar kommer att ha svårare att köpa nya vapen om förslagen går igenom.

För vapen som inte förbjuds i dagsläget ska man vara tvungen att söka ny licens vart femte år, vilket redan gäller i Sverige. Det nya är att det i samband med ansökan skall göras en läkarundersökning och ett test av den sökandes mentala hälsa.

Förslaget om att skärpa vapendirektivet har tagits fram av kommissionärerna Elzbieta Bienkowska och Dimitris Avramopoulos.

– Förslaget kommer att hjälpa oss att hantera faran med att vapen faller i händerna på terrorister, säger Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.

Förslagen motiveras av de aktuella terrordåden, men EU-politiker har redan innan dess visat missnöje med att européer beväpnar sig i dessa orostider. I Österrike har vapenförsäljningen ökat kraftigt de senaste månaderna och många vapenbutiker har fått slut på hagelgevär, som är licensfria i landet. Kunderna säger att det är på grund av den ”rådande situationen”, det vill säga migrantkrisen.

Vidare vill EU-kommissionen att man ska kunna samköra register över vapenlicenser inom EU, så att man kan förhindra att en person som vägrats handla ett vapen i ett EU-land inte heller ska kunna köpa ett vapen i ett annat EU-land.

Innan de nya lagarna kan införas måste de först godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.

Runar Filper, jaktpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är starkt kritisk till förslaget från EU.

”Öppna gränser är en lätt väg in för illegala vapen, det vore en betydligt mer effektiv åtgärd att införa permanenta gränskontroller, än att försvåra för många jägare att utföra viltvård och utöva sin rätt att jaga”, skriver han i ett pressmeddelande.

Terrorister använder inte lagliga vapen

Ett typiskt ”terroristvapen” är den så kallade Kalashnikoven, ett vapen som redan är förbjudet inom EU. Trots förbud är det ändå vanligt bland kriminella och terrorister. Att sådana här vapen finns inom EU beror på att EU:s yttre gräns på många håll saknat kontroller och det har därför varit väldigt enkelt att föra in vapen. Inom EU har det sedan inte funnits några gränskontroller alls på grund av den fria rörligheten.

Fakta och forskning från bland annat Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att lagliga vapen inte är ett problem vid grov brottslighet. När det gäller hur många lagliga vapen som används vid terrorbrott i Sverige och övriga världen verkar kunskapen dock vara dålig.

– Sånt har vi inte riktigt koll på. Jag kan nog inte svara på det. Du kanske skulle prata med polisen, säger Säpos presstalesman försiktigt när Nya Tider ringer upp.

Erik Nord foto Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, menar att det största problemet är illegala vapen. Foto: Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, bekräftar dock för Nya Tider att rent generellt är legala vapen inte ett problem i Sverige.

– Min uppfattning är att det är insmugglade vapen från forna Jugoslavien som är ett problem. Tillgången till olagliga vapen är stor i och med de öppna gränserna. De öppna gränserna har gjort det svårt för oss och enkelt för de kriminella helt enkelt, säger han.

Nord berättar vidare att man på senare tid även kunnat se att kriminella byggt om replikor, gasvapen och vapen som tidigare deaktiverats, det vill säga gjorts obrukbara.

– Deaktiverade vapen användes till exempel vid attentaten i Frankrike, säger Nord.

Ett vapen kan deaktiveras genom att man till exempel pluggar igen pipan, skär i pipan eller svetsar fast slutstycket, men det går att återställa relativt lätt till brukbart skick igen, berättar Nord.

Men Erik Nord tar även Anders Breivik som ett exempel på att lagliga vapen har använts vid terrordåd.

– Så visst finns det en fara med vapen i samhället. Men just lagliga vapen, som används av jägare och sportskyttar, ses väldigt sällan vid grov brottslighet. De gånger vi springer på det så kan det handla om familjedramer, säger Nord.

Sportskyttar oroliga

Maria har tävlat i skytte på elitnivå och är med i en skytteförening i västra Sverige. Hon är kritisk till förslaget och tror inte att det kommer att göra någon skillnad alls mot terrorism.

– Det hela låter som ett panikförslag från politiker som vill framstå som om de gör något. Man stoppar inga terrorister genom att förbjuda lagliga vapen, säger Maria upprört till Nya Tider.

– Det är ett slag i luften och fördummar oss aktiva.

Att få en vapenlicens är redan svårt i Sverige som det är, enligt Maria.

– Är du till exempel straffad får du väldigt svårt att få igenom din ansökan om vapenlicens, berättar hon.

Hon berättar att man inom sportskyttet ständigt arbetar med frågor om sin och andras säkerhet, om hur man förvarar och transporterar vapen.

– Mig veterligen har ingen av de föreningar eller människor jag känner som är aktiva blivit av med vapen som sedan använts vid terrordåd eller grov brottslighet.

Det finns andra saker man kan göra för att hindra att vapen sprids, menar Maria. Det bästa vore kanske att upprätta gränsskydd och att tull och polis får mer direktiv om hur de ska arbeta, anser hon.

 

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Yttrandefrihetsexpert till Nya Tider: ”Sociala medieplattformar är att se som distributörer”

INRIKESDe stora techjättarnas censur mot alternativa och fria medier har under jul- och nyårsveckan gjort sig påmind i Sverige då YouTube släckte ner bland annat Swebbtv. Många är med rätta oroliga över vad som just nu händer med yttrandefriheten på nätet. När Nya Tider når Nils Funcke, en mångårig sakkunnig på just yttrandefrihetsområdet, säger han att sociala medieplattformar inte bör agera åsiktscensurerande, utan istället agera som distributörer som exempelvis Postnord. Dessutom anser han det bisarrt att exempelvis varningsflagga Donald Trumps inlägg på Twitter och Facebook.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Gå till arkivet

Send this to a friend