Skip to Content

EU vill förbjuda civila vapen – jägare ska mentaltestas

Efter terrordådet i Paris har politiker över hela Europa föreslagit lösningar för att förhindra terrorism. Få av dessa förslag riktar sig dock direkt mot terrorister, utan istället mot laglydiga medborgare. EU-kommissionen har nu kommit med förslag om att avväpna Europas befolkning. De som får ha kvar vapen ska genomgå mentaltest. Att ta vapen från laglydiga människor kommer dock inte att hindra några terrorister, menar kritiker.

Publicerad: 6 december, 2015, 18:58

  • Svenska

Läs även

EU-kommissionen vill införa ett förbud för privatpersoner att äga vissa halvautomatiska vapen. Många svenska jägare och sportskyttar har halvautomatiska vapen, det vill säga sådana som laddar om sig efter varje skott men inte kan skjuta automateld. Det finns cirka 150 000 sådana lagliga vapen i Sverige. De vapen som använts i terrordåd till exempel i Paris har varit helautomatiska.

Det ska även bli svårare att handla vapen, ammunition och viss utrustning över internet. Vidare vill kommissionen även förbjuda att privatpersoner säljer vapen mellan varandra, trots att detta redan är reglerat genom att varje ägarbyte kräver en ny licens i de länder där vapen är licenspliktiga.

I praktiken innebär de nya lagar som EU vill införa att en del vapen kan komma att konfiskeras direkt, att ytterligare vapen kommer att konfiskeras när licenser går ut och inte får förnyas på grund av striktare krav. Det innebär bland annat att jägare och sportskyttar kommer att ha svårare att köpa nya vapen om förslagen går igenom.

För vapen som inte förbjuds i dagsläget ska man vara tvungen att söka ny licens vart femte år, vilket redan gäller i Sverige. Det nya är att det i samband med ansökan skall göras en läkarundersökning och ett test av den sökandes mentala hälsa.

Förslaget om att skärpa vapendirektivet har tagits fram av kommissionärerna Elzbieta Bienkowska och Dimitris Avramopoulos.

– Förslaget kommer att hjälpa oss att hantera faran med att vapen faller i händerna på terrorister, säger Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.

Förslagen motiveras av de aktuella terrordåden, men EU-politiker har redan innan dess visat missnöje med att européer beväpnar sig i dessa orostider. I Österrike har vapenförsäljningen ökat kraftigt de senaste månaderna och många vapenbutiker har fått slut på hagelgevär, som är licensfria i landet. Kunderna säger att det är på grund av den ”rådande situationen”, det vill säga migrantkrisen.

Vidare vill EU-kommissionen att man ska kunna samköra register över vapenlicenser inom EU, så att man kan förhindra att en person som vägrats handla ett vapen i ett EU-land inte heller ska kunna köpa ett vapen i ett annat EU-land.

Innan de nya lagarna kan införas måste de först godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.

Runar Filper, jaktpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är starkt kritisk till förslaget från EU.

”Öppna gränser är en lätt väg in för illegala vapen, det vore en betydligt mer effektiv åtgärd att införa permanenta gränskontroller, än att försvåra för många jägare att utföra viltvård och utöva sin rätt att jaga”, skriver han i ett pressmeddelande.

Terrorister använder inte lagliga vapen

Ett typiskt ”terroristvapen” är den så kallade Kalashnikoven, ett vapen som redan är förbjudet inom EU. Trots förbud är det ändå vanligt bland kriminella och terrorister. Att sådana här vapen finns inom EU beror på att EU:s yttre gräns på många håll saknat kontroller och det har därför varit väldigt enkelt att föra in vapen. Inom EU har det sedan inte funnits några gränskontroller alls på grund av den fria rörligheten.

Fakta och forskning från bland annat Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att lagliga vapen inte är ett problem vid grov brottslighet. När det gäller hur många lagliga vapen som används vid terrorbrott i Sverige och övriga världen verkar kunskapen dock vara dålig.

– Sånt har vi inte riktigt koll på. Jag kan nog inte svara på det. Du kanske skulle prata med polisen, säger Säpos presstalesman försiktigt när Nya Tider ringer upp.

Erik Nord foto Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, menar att det största problemet är illegala vapen. Foto: Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, bekräftar dock för Nya Tider att rent generellt är legala vapen inte ett problem i Sverige.

– Min uppfattning är att det är insmugglade vapen från forna Jugoslavien som är ett problem. Tillgången till olagliga vapen är stor i och med de öppna gränserna. De öppna gränserna har gjort det svårt för oss och enkelt för de kriminella helt enkelt, säger han.

Nord berättar vidare att man på senare tid även kunnat se att kriminella byggt om replikor, gasvapen och vapen som tidigare deaktiverats, det vill säga gjorts obrukbara.

– Deaktiverade vapen användes till exempel vid attentaten i Frankrike, säger Nord.

Ett vapen kan deaktiveras genom att man till exempel pluggar igen pipan, skär i pipan eller svetsar fast slutstycket, men det går att återställa relativt lätt till brukbart skick igen, berättar Nord.

Men Erik Nord tar även Anders Breivik som ett exempel på att lagliga vapen har använts vid terrordåd.

– Så visst finns det en fara med vapen i samhället. Men just lagliga vapen, som används av jägare och sportskyttar, ses väldigt sällan vid grov brottslighet. De gånger vi springer på det så kan det handla om familjedramer, säger Nord.

Sportskyttar oroliga

Maria har tävlat i skytte på elitnivå och är med i en skytteförening i västra Sverige. Hon är kritisk till förslaget och tror inte att det kommer att göra någon skillnad alls mot terrorism.

– Det hela låter som ett panikförslag från politiker som vill framstå som om de gör något. Man stoppar inga terrorister genom att förbjuda lagliga vapen, säger Maria upprört till Nya Tider.

– Det är ett slag i luften och fördummar oss aktiva.

Att få en vapenlicens är redan svårt i Sverige som det är, enligt Maria.

– Är du till exempel straffad får du väldigt svårt att få igenom din ansökan om vapenlicens, berättar hon.

Hon berättar att man inom sportskyttet ständigt arbetar med frågor om sin och andras säkerhet, om hur man förvarar och transporterar vapen.

– Mig veterligen har ingen av de föreningar eller människor jag känner som är aktiva blivit av med vapen som sedan använts vid terrordåd eller grov brottslighet.

Det finns andra saker man kan göra för att hindra att vapen sprids, menar Maria. Det bästa vore kanske att upprätta gränsskydd och att tull och polis får mer direktiv om hur de ska arbeta, anser hon.

 

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etniska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Vänsterpartistisk kammaråklagare utreds av central tillsynsavdelning för oetiskt agerande efter politisk aktivism

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att kammaråklagare Ingela Svensson, verksam i Halmstad kommer att utredas av åklagarmyndighetens centrala tillsynsavdelning efter att ha uttryckt sig olämpligt som politiskt förtroendevald vänsterpartist i Varbergs kommunfullmäktige.

Afghansk mördare i förhållande med 69-årig asylaktivist

INRIKESIngrid Guldbrandsson, 69, var känd som asylaktivist som var djupt engagerad i just ensamkommande afghanska unga män. När hon mördades av en av sina skyddslingar, Ahmad, 20, var det många som spekulerade om deras relation. Nu har det framkommit att de hade en sexuell relation – och att det var skammen och rädslan över att utnyttjas av den 50 år äldre kvinnan som fick afghanen att mörda henne.

Ökat stök på biblioteken sedan invandringsvågen 2015

INRIKESDet blir allt stökigare på våra bibliotek. Det visar en rapport från fackförbundet DIK, som bland annat organiserar landets bibliotekarier. Det handlar både om störande oljud samt hot och kränkningar mot bibliotekspersonalen. Ludvika i Dalarna är en av de kommuner som märkt av den tydliga samhällsförändringen. I en kommentar till Nya Tider medger ansvarig bibliotekschef i Ludvika att stöket blev värre efter invandringsvågen.

Gymnasielags-afghan överföll kvinna – väntade sedan utanför hennes hem

INRIKESEn påstått 19-årig man åtalas i Jönköpings tingsrätt för att ha tafsat en kvinna innanför kläderna, hållit fast henne och slickat henne i ansiktet. Gärningsmannen är återigen en av de afghaner som fick stanna i Sverige genom den kontroversiella så kal­la­de gymnasielagen.

Gå till arkivet

Send this to a friend