EU vill förbjuda civila vapen – jägare ska mentaltestas

Efter terrordådet i Paris har politiker över hela Europa föreslagit lösningar för att förhindra terrorism. Få av dessa förslag riktar sig dock direkt mot terrorister, utan istället mot laglydiga medborgare. EU-kommissionen har nu kommit med förslag om att avväpna Europas befolkning. De som får ha kvar vapen ska genomgå mentaltest. Att ta vapen från laglydiga människor kommer dock inte att hindra några terrorister, menar kritiker.

EU-kommissionen vill införa ett förbud för privatpersoner att äga vissa halvautomatiska vapen. Många svenska jägare och sportskyttar har halvautomatiska vapen, det vill säga sådana som laddar om sig efter varje skott men inte kan skjuta automateld. Det finns cirka 150 000 sådana lagliga vapen i Sverige. De vapen som använts i terrordåd till exempel i Paris har varit helautomatiska.

Det ska även bli svårare att handla vapen, ammunition och viss utrustning över internet. Vidare vill kommissionen även förbjuda att privatpersoner säljer vapen mellan varandra, trots att detta redan är reglerat genom att varje ägarbyte kräver en ny licens i de länder där vapen är licenspliktiga.

I praktiken innebär de nya lagar som EU vill införa att en del vapen kan komma att konfiskeras direkt, att ytterligare vapen kommer att konfiskeras när licenser går ut och inte får förnyas på grund av striktare krav. Det innebär bland annat att jägare och sportskyttar kommer att ha svårare att köpa nya vapen om förslagen går igenom.

För vapen som inte förbjuds i dagsläget ska man vara tvungen att söka ny licens vart femte år, vilket redan gäller i Sverige. Det nya är att det i samband med ansökan skall göras en läkarundersökning och ett test av den sökandes mentala hälsa.

Förslaget om att skärpa vapendirektivet har tagits fram av kommissionärerna Elzbieta Bienkowska och Dimitris Avramopoulos.

– Förslaget kommer att hjälpa oss att hantera faran med att vapen faller i händerna på terrorister, säger Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.

Förslagen motiveras av de aktuella terrordåden, men EU-politiker har redan innan dess visat missnöje med att européer beväpnar sig i dessa orostider. I Österrike har vapenförsäljningen ökat kraftigt de senaste månaderna och många vapenbutiker har fått slut på hagelgevär, som är licensfria i landet. Kunderna säger att det är på grund av den ”rådande situationen”, det vill säga migrantkrisen.

Vidare vill EU-kommissionen att man ska kunna samköra register över vapenlicenser inom EU, så att man kan förhindra att en person som vägrats handla ett vapen i ett EU-land inte heller ska kunna köpa ett vapen i ett annat EU-land.

Innan de nya lagarna kan införas måste de först godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.

Runar Filper, jaktpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är starkt kritisk till förslaget från EU.

”Öppna gränser är en lätt väg in för illegala vapen, det vore en betydligt mer effektiv åtgärd att införa permanenta gränskontroller, än att försvåra för många jägare att utföra viltvård och utöva sin rätt att jaga”, skriver han i ett pressmeddelande.

Terrorister använder inte lagliga vapen

Ett typiskt ”terroristvapen” är den så kallade Kalashnikoven, ett vapen som redan är förbjudet inom EU. Trots förbud är det ändå vanligt bland kriminella och terrorister. Att sådana här vapen finns inom EU beror på att EU:s yttre gräns på många håll saknat kontroller och det har därför varit väldigt enkelt att föra in vapen. Inom EU har det sedan inte funnits några gränskontroller alls på grund av den fria rörligheten.

Fakta och forskning från bland annat Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att lagliga vapen inte är ett problem vid grov brottslighet. När det gäller hur många lagliga vapen som används vid terrorbrott i Sverige och övriga världen verkar kunskapen dock vara dålig.

– Sånt har vi inte riktigt koll på. Jag kan nog inte svara på det. Du kanske skulle prata med polisen, säger Säpos presstalesman försiktigt när Nya Tider ringer upp.

Erik Nord foto Polisen
Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, menar att det största problemet är illegala vapen. Foto: Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, bekräftar dock för Nya Tider att rent generellt är legala vapen inte ett problem i Sverige.

– Min uppfattning är att det är insmugglade vapen från forna Jugoslavien som är ett problem. Tillgången till olagliga vapen är stor i och med de öppna gränserna. De öppna gränserna har gjort det svårt för oss och enkelt för de kriminella helt enkelt, säger han.

Nord berättar vidare att man på senare tid även kunnat se att kriminella byggt om replikor, gasvapen och vapen som tidigare deaktiverats, det vill säga gjorts obrukbara.

– Deaktiverade vapen användes till exempel vid attentaten i Frankrike, säger Nord.

Ett vapen kan deaktiveras genom att man till exempel pluggar igen pipan, skär i pipan eller svetsar fast slutstycket, men det går att återställa relativt lätt till brukbart skick igen, berättar Nord.

Men Erik Nord tar även Anders Breivik som ett exempel på att lagliga vapen har använts vid terrordåd.

– Så visst finns det en fara med vapen i samhället. Men just lagliga vapen, som används av jägare och sportskyttar, ses väldigt sällan vid grov brottslighet. De gånger vi springer på det så kan det handla om familjedramer, säger Nord.

Sportskyttar oroliga

Maria har tävlat i skytte på elitnivå och är med i en skytteförening i västra Sverige. Hon är kritisk till förslaget och tror inte att det kommer att göra någon skillnad alls mot terrorism.

– Det hela låter som ett panikförslag från politiker som vill framstå som om de gör något. Man stoppar inga terrorister genom att förbjuda lagliga vapen, säger Maria upprört till Nya Tider.

– Det är ett slag i luften och fördummar oss aktiva.

Att få en vapenlicens är redan svårt i Sverige som det är, enligt Maria.

– Är du till exempel straffad får du väldigt svårt att få igenom din ansökan om vapenlicens, berättar hon.

Hon berättar att man inom sportskyttet ständigt arbetar med frågor om sin och andras säkerhet, om hur man förvarar och transporterar vapen.

– Mig veterligen har ingen av de föreningar eller människor jag känner som är aktiva blivit av med vapen som sedan använts vid terrordåd eller grov brottslighet.

Det finns andra saker man kan göra för att hindra att vapen sprids, menar Maria. Det bästa vore kanske att upprätta gränsskydd och att tull och polis får mer direktiv om hur de ska arbeta, anser hon.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

🟠 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin uppges ha träffat Andrej Trosjev, en av grundarna av Wagnergruppen, förra torsdagen. Den dekorerade krigsveteranen, som är känd under sitt alias ”Sedoi” (Gråhår), sägs ha blivit ombedd att leda frivilliginsatserna i Ukraina

Läs även:

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

🟠 INRIKES Tack vare en ny lag som gick igenom riksdagen ges polisen kraftigt ökade befogenheter för att avlyssna och övervaka kriminella. Men lagen ger dem även möjlighet att genomföra samma övervakning av anhöriga, arbetsplatser eller grupper – vilket kan inkludera politiska dissidenter. Nu meddelar regeringen att man även vill öka mängden kameror – som ska kunna använda samma sorts ansiktsigenkänning som i diktaturen Kina.

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.