Skip to Content

EU vill förbjuda civila vapen – jägare ska mentaltestas

Efter terrordådet i Paris har politiker över hela Europa föreslagit lösningar för att förhindra terrorism. Få av dessa förslag riktar sig dock direkt mot terrorister, utan istället mot laglydiga medborgare. EU-kommissionen har nu kommit med förslag om att avväpna Europas befolkning. De som får ha kvar vapen ska genomgå mentaltest. Att ta vapen från laglydiga människor kommer dock inte att hindra några terrorister, menar kritiker.

Publicerad: 6 december, 2015, 18:58

  • Svenska

Läs även

EU-kommissionen vill införa ett förbud för privatpersoner att äga vissa halvautomatiska vapen. Många svenska jägare och sportskyttar har halvautomatiska vapen, det vill säga sådana som laddar om sig efter varje skott men inte kan skjuta automateld. Det finns cirka 150 000 sådana lagliga vapen i Sverige. De vapen som använts i terrordåd till exempel i Paris har varit helautomatiska.

Det ska även bli svårare att handla vapen, ammunition och viss utrustning över internet. Vidare vill kommissionen även förbjuda att privatpersoner säljer vapen mellan varandra, trots att detta redan är reglerat genom att varje ägarbyte kräver en ny licens i de länder där vapen är licenspliktiga.

I praktiken innebär de nya lagar som EU vill införa att en del vapen kan komma att konfiskeras direkt, att ytterligare vapen kommer att konfiskeras när licenser går ut och inte får förnyas på grund av striktare krav. Det innebär bland annat att jägare och sportskyttar kommer att ha svårare att köpa nya vapen om förslagen går igenom.

För vapen som inte förbjuds i dagsläget ska man vara tvungen att söka ny licens vart femte år, vilket redan gäller i Sverige. Det nya är att det i samband med ansökan skall göras en läkarundersökning och ett test av den sökandes mentala hälsa.

Förslaget om att skärpa vapendirektivet har tagits fram av kommissionärerna Elzbieta Bienkowska och Dimitris Avramopoulos.

– Förslaget kommer att hjälpa oss att hantera faran med att vapen faller i händerna på terrorister, säger Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.

Förslagen motiveras av de aktuella terrordåden, men EU-politiker har redan innan dess visat missnöje med att européer beväpnar sig i dessa orostider. I Österrike har vapenförsäljningen ökat kraftigt de senaste månaderna och många vapenbutiker har fått slut på hagelgevär, som är licensfria i landet. Kunderna säger att det är på grund av den ”rådande situationen”, det vill säga migrantkrisen.

Vidare vill EU-kommissionen att man ska kunna samköra register över vapenlicenser inom EU, så att man kan förhindra att en person som vägrats handla ett vapen i ett EU-land inte heller ska kunna köpa ett vapen i ett annat EU-land.

Innan de nya lagarna kan införas måste de först godkännas av EU-parlamentet och Europeiska rådet.

Runar Filper, jaktpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är starkt kritisk till förslaget från EU.

”Öppna gränser är en lätt väg in för illegala vapen, det vore en betydligt mer effektiv åtgärd att införa permanenta gränskontroller, än att försvåra för många jägare att utföra viltvård och utöva sin rätt att jaga”, skriver han i ett pressmeddelande.

Terrorister använder inte lagliga vapen

Ett typiskt ”terroristvapen” är den så kallade Kalashnikoven, ett vapen som redan är förbjudet inom EU. Trots förbud är det ändå vanligt bland kriminella och terrorister. Att sådana här vapen finns inom EU beror på att EU:s yttre gräns på många håll saknat kontroller och det har därför varit väldigt enkelt att föra in vapen. Inom EU har det sedan inte funnits några gränskontroller alls på grund av den fria rörligheten.

Fakta och forskning från bland annat Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att lagliga vapen inte är ett problem vid grov brottslighet. När det gäller hur många lagliga vapen som används vid terrorbrott i Sverige och övriga världen verkar kunskapen dock vara dålig.

– Sånt har vi inte riktigt koll på. Jag kan nog inte svara på det. Du kanske skulle prata med polisen, säger Säpos presstalesman försiktigt när Nya Tider ringer upp.

Erik Nord foto Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, menar att det största problemet är illegala vapen. Foto: Polisen

Erik Nord, chef för Polisen i Storgöteborg, bekräftar dock för Nya Tider att rent generellt är legala vapen inte ett problem i Sverige.

– Min uppfattning är att det är insmugglade vapen från forna Jugoslavien som är ett problem. Tillgången till olagliga vapen är stor i och med de öppna gränserna. De öppna gränserna har gjort det svårt för oss och enkelt för de kriminella helt enkelt, säger han.

Nord berättar vidare att man på senare tid även kunnat se att kriminella byggt om replikor, gasvapen och vapen som tidigare deaktiverats, det vill säga gjorts obrukbara.

– Deaktiverade vapen användes till exempel vid attentaten i Frankrike, säger Nord.

Ett vapen kan deaktiveras genom att man till exempel pluggar igen pipan, skär i pipan eller svetsar fast slutstycket, men det går att återställa relativt lätt till brukbart skick igen, berättar Nord.

Men Erik Nord tar även Anders Breivik som ett exempel på att lagliga vapen har använts vid terrordåd.

– Så visst finns det en fara med vapen i samhället. Men just lagliga vapen, som används av jägare och sportskyttar, ses väldigt sällan vid grov brottslighet. De gånger vi springer på det så kan det handla om familjedramer, säger Nord.

Sportskyttar oroliga

Maria har tävlat i skytte på elitnivå och är med i en skytteförening i västra Sverige. Hon är kritisk till förslaget och tror inte att det kommer att göra någon skillnad alls mot terrorism.

– Det hela låter som ett panikförslag från politiker som vill framstå som om de gör något. Man stoppar inga terrorister genom att förbjuda lagliga vapen, säger Maria upprört till Nya Tider.

– Det är ett slag i luften och fördummar oss aktiva.

Att få en vapenlicens är redan svårt i Sverige som det är, enligt Maria.

– Är du till exempel straffad får du väldigt svårt att få igenom din ansökan om vapenlicens, berättar hon.

Hon berättar att man inom sportskyttet ständigt arbetar med frågor om sin och andras säkerhet, om hur man förvarar och transporterar vapen.

– Mig veterligen har ingen av de föreningar eller människor jag känner som är aktiva blivit av med vapen som sedan använts vid terrordåd eller grov brottslighet.

Det finns andra saker man kan göra för att hindra att vapen sprids, menar Maria. Det bästa vore kanske att upprätta gränsskydd och att tull och polis får mer direktiv om hur de ska arbeta, anser hon.

 

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

ANALYSSverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

INRIKESPersonrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Gå till arkivet

Send this to a friend