Europeiska Kommissionen i Bryssel. Foto: Sébastien Bertrand/Flickr

EU vill tvinga sociala medier till censur

EU-kommissionen har gett sociala medieplattformar som Facebook, YouTube och Twitter en ”sista varning” om att de måste rensa bort ”hat” och ”rasism”. Annars hotas företagen av enorma bötesbelopp.

EU-kommissionens förslag innebär bland annat att sociala medier måste lägga in programvara på sina plattformar som automatiskt upptäcker material som flaggats som olagligt. Man kräver även ”frivilliga förebyggande åtgärder för att upptäcka och preventivt avlägsna illegalt innehåll”.

Än så länge är detta förslag till nya riktlinjer som sociala medieplattformar bör följa över hela EU. Framförallt Tyskland har redan en omfattande censurapparat och påverkas därför inte av förslagen i samma utsträckning som länder med större yttrandefrihet. Förslaget åtföljs dock av hot om att införa tvingande lagstiftning i hela EU om inte företagen frivilligt börjar censurera användarnas innehåll hårdare.

‒ Vi kan inte acceptera ett digitalt Vilda västern, och måste agera. Den uppförandekod jag kom överens med Facebook, Twitter, Google och Microsoft om visar att ett självreglerande förhållningssätt kan utgöra ett gott exempel och kan leda till resultat. Men om inte teknikföretagen gör det de ska, kommer vi att göra det, sade Vera Jourová, ledamot i kommissionen med ansvar för bland annat juridik, enligt ett pressutskick från EU-kommissionen.

– Situationen är ohållbar: I mer än 28 procent av fallen tar det mer än en vecka för onlineplattformar att ta bort olagligt innehåll, sade kommissionären Mariya Gabriel som är ansvarig för digitala ekonomi- och samhällsfrågor.

Tidigare i år klubbade den tyska förbundsdagen igenom en lag som innebär att företag som Facebook och Twitter kan tvingas böta upp till en halv miljard kronor om påstådd ”hets mot folkgrupp” eller ”falska nyheter” inte raderas inom 24 timmar. I likhet med EU-kommisionens förslag avkrävs alltså företagen att själva göra en bedömning av innehåll eventuellt kan bryta mot lagen istället för att invänta en rättslig prövning.

Förhandscensur av tidningar, böcker och samhällsdebatt avskaffades i Sverige år 1766.

Inom de närmaste månaderna planerar kommissionen att ”vidta snabba åtgärder” mot yttrandefriheten på nätet.

Förslaget har mött kritik från flera håll. Marietje Schaake, liberal medlem av EU-parlamentet, kallade förslaget att preventivt rensa bort innehåll ”extremt farligt”.

”Kommissionen borde motarbeta denna trend, inte omfamna den. Det får inte finnas utrymme för uppladdningsfilter eller förhandscensur inom EU”, sade Schaake i parlamentet. Hon tillade att sådana åtgärder kan bli en förebild för ”repressiva regimer som Kina, Ryssland eller Turkiet” och menar att det är oacceptabelt att låta storföretag bestämma vad som ska räknas som olagligt och inte.

Även EuroISPA, en intresseorganisation för europeiska Internetleverantörer, varnar för ”privatiserade juridiska åtgärder” och menar att det undergräver rättssäkerheten.

EU överväger samtidigt också upphovsrättslagstiftning som kan tvinga sociala medieplattformar att övervaka allt som deras användare laddar upp för att förhindra delning av upphovsskyddat material.

Påbjuden förhandscensur av medborgarnas åsikter avskaffades i Sverige med Tryckfrihetsförordningen år 1766, men ser nu ut att göra en comeback genom EU-kommissionens försorg.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.