Köln nyårsnatten 2016. Foto: Privat

Europeisk media rannsakar sig själv

Förtroendekris, misstro och beskyllningar om falska nyheter har fått de stora mediebolagen att rannsaka sin verksamhet. Detta samtidigt som kritiken når nya höjder och alternativ media får allt fler anhängare.

Det var efter de uppmärksammade sextrakasserierna i Köln på nyårsnatten 2016 som förtroendet för de etablerade mediebolagen rasade på allvar bland allmänheten. Beskyllningar om att media mörkar att det var migranter som utgjorde den absoluta majoriteten av förövarna, fick bland andra dagstidningen Bild att skylla på polisen. Tidningen menade att polisen initialt påstod att inget tydde på att migranter skulle haft med saken att göra och citerade ett högst uppsatt polisbefäl i Frankfurt som berättade för Bild att man fått instruktioner att inte nämna något om brott begångna av ”flyktingar”, såvida journalisten frågar specifikt om det.

Tidningen Der Spiegel skrev under våren 2016 att man tar till sig kritiken, och redovisade att andelen tyskar som anser att medierna inte är trovärdiga stigit till 40 procent, enligt opinionsundersökningar. För att återställa förtroendet skrev Spiegel att ”en del av detta är att erkänna våra misstag. Men misstag är inte lögner”.

Ingen bättring

Kritiken mot de stora mediehusen fortsatte dock. Ett fall som fick särskilt stor uppmärksamhet var sexmordet på den 19-åriga medicinstudenten Maria i staden Freiburg i december 2016. Medierna anklagades för att inte berätta att den misstänkte som greps och som kunde knytas till brottet var en 17-årig afghansk ”flykting” av rädsla för att ”underblåsa rasismen”.
Det populära nyhetsprogrammet bemötte kritiken med att man sällan rapporterar om ”lokala brott”. Det hela blev så pinsamt att till och med förbundskansler Angela Merkel kände sig tvungen att anmoda media tysk media att namnge den misstänkte afghanen:
– Det är ett fruktansvärt brott, och om det visar sig att gärningsmannen är afghansk flykting skall han namnges precis som vilken annan mördare som helst, sade Merkel till media.
Hon lade dock till att ”mordfallet ska inte användas för att fördöma en hel grupp”.

Fransk journalist erkänner

Även i Frankrike mörkades sanningen bakom sexövergreppen i Köln. Den franske journalisten Jean Quatremer på dagstidningen Libération berättar i en intervju med den fransk-tyska tv-kanalen Arte i januari förra året att fransk press, som han själv tillhör, ”konsekvent döljer etniskt ursprung” när det handlar om utlänningar.
– Jag minns särskilt en artikel, en mycket udda händelse om en uppmärksammad händelse i en av Paris förorter. Alla namn hade bytts ut, vilket i sig inte är ovanligt eftersom personernas identitet ännu inte var känd, men de fick alla heta Alain, Frederic eller Maurice, men i själva verket hade de namn som Mohammed, Ahmed och så vidare, förklarade Quatremer.

Media försöker rädda kvar publiken

Tyska ZDF TV hör till de medier som faktiskt börjat rapportera utan stark politisk vinkling om migrantkrisen. I sin nyhetssändning den 25 juli visar man öppet hur migrantsmugglingen över Medelhavet går till på ett sätt som svensk Public service aldrig skulle göra. De överfyllda ”flyktingbåtarna” som lämnar Libyens kust åtföljs av en snabb och dyr motorbåt med arrangörerna ombord. Så fort de ser att migranterna tas om hand av någon hjälporganisations fartyg, monterar de helt fräckt bort motorn på ”flyktingbåten”, och tar med sig den till nästa uppdrag. Allt detta sker framför ögonen på de privata frivilliga räddningsfartygen.

Även i Sverige har vissa tidningar vidtagit vissa åtgärder för att rädda kvar läsarna. Det mest kända, och som också fått mest kritik av sina pressgrannar, är Göteborgs-Posten som anställd den frispråkiga Alice Teodorescu som chef för sin ledarsida. Än så länge förnekar dock de flesta svenska medier problemet och manipulerar hellre sina läsarsiffror (som vi skrev om i NyT v. 4/2017  ”Färre surfar på Aftonbladet – nu slutar tidningen redovisa trafiken” ) än att vidta några konkreta åtgärder.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

Om Einárs död och hur Sverige blivit mer som USA

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Torsdagen den 21 oktober sköts 19-årige gangsterrapparen Nils Einar Grönberg, bättre känd under sitt artistnamn Einár, ihjäl på öppen gata i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Enligt uppgift dödades han med ett flertal skott i bröstet och huvudet – en ren avrättning av den sort som blir allt vanligare i kriminella miljöer.

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.