Skip to Content

Europeiska länder uppmanas nu att ta emot ytterligare migranter. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

Digital utgåva

Under onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Publicerad: 21 september, 2020, 12:39

  • Svenska

Läs även

Reaktionerna från representanter för den tyska industrin, framför allt bilindustrin, var självklara. Det handlar om många arbetsplatser. Däremot torde den tyska forskningen inom teknik och energiförsörjning klara av de nya kraven. Det land som omedelbart protesterade är Polen där kolgruvor står för många arbetsplatser och landets energitillgångar. Man har en plan som löper till 2035 och innebär en successiv övergång till alternativa och blandade energikällor. En i sammanhanget något komisk detalj är de bilder som media publicerar – höga skorstenar med vit ånga, alltså H2O och inte CO2. Polen fick för övrigt en indirekt känga för sin moraliska och etiska hållning i fråga om så kallade minoriteter och deras rättigheter. Sådana avvikelser kan inte tolereras inom unionens stater, domderade ordförande von der Leyen. Vad gäller migrationsfrågor är det solidaritet som gäller. Med yviga gester och teatraliskt patos klargjorde hon att medlemsländerna måste visa en obrottslig lojalitet mot varandra och gentemot flyktingarna. Dock pågår redan sedan några dagar intensiva sonderingar i hennes eget hemland Tyskland. ”Aldrig mer 2015” är huvudparollen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Det börjar minst sagt bli förbannat tröttsamt att höra om “klimathotet” ifrån EU? Den dagen EU kan visa att CO2 bidrar till höjda temperaturer är det tillåtet att yppa sig – men först då? Det är alldeles riktigt att den “vita röken” som “bolmar” ut från skorstenarna är vattenånga, inget annat! När det gäller CO2 är den både transparent och luktfri, med andra ord – osynlig. Vilket inte gör den till en luftförorening. Vi bör istället öka CO2-utsläppen och om det skulle vara möjligt till 600 ppm som skulle ge betydligt större skördar och mer bete för växtätande djur. Allt liv ges större förutsättningar för överlevnad. Det finns inte många länder i EU som tar emot så många migranter som Sverige i runda tal 100 000 stycken om året? Nog tycker säkert många att Sverige visar en allt för överdriven gästfrihet (läs brottsstatistik) Varför inte sätta press på Spanien och Portugal som har klarat sig genom åren utan att för den skull ta emot något större antal migranter? Tyskland som förhäver sig stup i kvarten borde ta emot 15 miljoner migranter, vilket motsvarar den siffra Sverige begåvats med de sista trettio åren?

  • latmask

    När jag tittar på bilden överst finner jag en slogan för V4:
    “Save us from EU, please!”

Bill Gates får positiv PR – har donerat två miljarder till massmedierna

USANär Bill Gates började skänka pengar till så kal­lad filantropisk verksamhet för tjugo år sedan granskades hans verksamhet av journalister även i de stora medierna. Kritiken har sedan dess tystnat och Gates får nästan uteslutande positiva omnämnanden i världspressen. Nu visar en granskning att Bill Gates har skänkt över 250 miljoner dollar, cirka 2,2 miljarder kronor, till en rad stora massmedier som därmed kan betraktas som ”köpta” av den kontroversielle mångmiljardären.

Ny halshuggning i Frankrike: Tre döda och flera sårade, gärningsmannen skottskadad

UTRIKESEnligt franska medier attackerade en man flera personer med kniv i morse runt 9-tiden i basilikan Notre-Dame i Nice. Två personer dog, inklusive en kvinna som blev halshuggen, och ytterligare en person skadades. Inrikesminister Gerald Darmanin har meddelat att han kommer att leda ett krismöte på sitt kansli.

Så enades Tyskland för trettio år sedan

UTRIKESDen 3 oktober firades under relativt dämpade förhållanden att de två tyska staterna för trettio år sedan förenades till en enda stat och ett land. Händelsen var en del av ett större skeende där kommunismen i Östeuropa, inklusive i Sovjet, monterades ned och Warszawapakten upplöstes. En ny historisk fas inleddes.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Spanien inför rikstäckande utegångsförbud från 23:00 till 06:00 i nytt nationellt nödläge

UTRIKESDet nya nationella nödläget möjliggör begränsning av sociala sammankomster till sex personer och regionala myndigheter kommer att kunna begränsa resor mellan regioner, provinser eller mindre områden.

Erdoğan ifrågasätter Macrons ”mentala hälsa” och anklagar honom för islamofobi

UTRIKESDen turkiske presidenten fördömde den franske presidentens inställning till muslimer i Frankrike och uttalade sig kritiskt om de åtgärder som vidtagits efter halshuggningen av läraren Samuel Paty.

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Gå till arkivet

Send this to a friend