Skip to Content

EU:s budgetkommissionär, Johannes Hahn, anser att ”de rika svenskarna” skall betala mer till EU. Foto: EU-kommissionens pressbild
ANALYS

EU:s budgetkommissionär vill att ”rika svenskar” skall betala mer till EU

PappersupplaganNya Tider v. 6

EU kräver allt mer resurser och nästa långtidsbudget måste hårdbantas om effekterna av Brexit skall kunna tacklas. Alternativet är att övriga länder får betala mer. Föga förvånande trycker Kommissionen och EU-parlamentet på för det senare alternativet. Sverige har länge varit politiskt enat om att inte acceptera mer pengar till EU. Regeringen har dock på senare tid bytt fot och föreslår nu att Kommissionens våta dröm, egen beskattningsrätt för EU, skall bli verklighet.

Publicerad: 5 februari, 2020, 12:20

 • Svenska

Läs även

EU vill beskatta företag efter Brexit

EU förlorar cirka 74 miljarder kronor netto (2017 års siffror, vilket är den senaste officiella uppgiften), när Storbritannien lämnar unionen. Det är cirka 6,4 procent av EU:s hela budget. Att en stor nettobetalare lämnar unionen får givetvis konsekvenser för hur EU skall kunna agera i framtiden. Förlusten motsvarar hela kostnaden för administrationen av EU. Det är därför inte svårt att förstå att Brexit skapar stor oro i byråkratin. Resultatet är en närmast desperat kampanj för att förmå medlemsländerna att på olika sätt öka unionens inkomster.

Någon besparingsutredning med målsättningen att dra ner på kostnaderna lika mycket som man förlorar när britterna går sin egen väg, har aldrig varit ett alternativ för EU-byråkraterna. Man utgår helt enkelt från att kvarvarande medlemsländer skall gå med på att höja avgiften.

Tonen från såväl EU-byråkratin som vissa stora nettobidragstagare har höjts successivt för att nettobetalarna skall öppna plånboken mer samt för att ge EU rätt att införa egna skatteliknande avgifter, i första hand för företagssektorn.

Frågan om att ge EU egen beskattningsrätt är en avgörande fråga för vilken status EU skall ha i framtiden. En statsbildning brukar definieras av rätten att beskatta medborgare och/eller företag och organisationer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Varken Sverige eller svenskarna är rika idag. Detta är en omöjlighet i ett land som varit socialistiskt sedan 1932.
  Jag undrar nu. När ska V4 lämna EU? De lär inte heller ha lust att betala mer än idag.

  • Old timer

   Du har rätt. Man ser hela tiden till att odla myten om att vi är så rika. Så är det inte. Titta på varje persons skuldsättning. Kommer inte ihåg siffrorna nu men det är grymt mycket pengar varje person har i lån.
   “De rika svenskarna” är nu så välbeställda att många har inte en spänn på sitt konto så kommunerna tvingas betala begravningskostnaderna. 331.000 pensionärer lever på eller under EU:s normsiffra för vad som kallas fattig. För de som inte vet så är denna summa 11.500 kr netto i månaden. Det är nära nog exakt vad A-kassan är. Jag har för inte så länge sedan själv varit arbetslös så jag vet hur det är att leva på denna summa. Väldigt många tar lån för att ha råd med julen, efter några avbetalning är det dags att ta ett nytt lån till semestern. Många har bara stumpar till tänder för att man har inte pengar till tandläkarbesök. Att man sedan tvingas åse att invandrare får tandvård för 50 kr, jo det är så, retar mig så jag håller på att sprängas.
   Att sedan ytterliggare tvingas läsa om att en total odugling som Margot Wallström får 22 miljoner om året i pension från EU, EFTER SKATT sänker inte direkt blodtrycket.. De fullständigt spottar på oss.

   • latmask

    V4 igen: 11500 kr blir ca 350000 HUF. Bor du i en liten lägenhet i en liten stad i Ungern klarar du dig galant på denna summa. Du kan nästan klämma in en gammal risig bil i budgeten också. Fast jag föreslår en cykel med en stor korg på så kan du resa på semester ibland till Kroatien eller Grekland.

 • Knutkalas

  vad skall dom ha pengarna till, dom får väl banta ner sin budget dom kan minska budgeten till hälften eller sparka ut alla som är onödiga men då blir det inte många kvar vi måste gå ur från detta vansinne innan vi hamnar i den totala fattigdomen

 • Bergeloo

  England lämnade detta eu där patrasket göder sig med oförskämda ersättningar,när landet fått en vettig regering
  ska Sverige ut ur EU

 • Bergeloo

  EU-byråkraterna är en hoper parasiter som skor sig på Europas dumma regeringar ,avsluta snarast denna globalistiska ide.

 • Bergeloo

  nya tider,avsluta allt samarbeta med disqus

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend