Skip to Content

EU:s budgetkommissionär, Johannes Hahn, anser att ”de rika svenskarna” skall betala mer till EU. Foto: EU-kommissionens pressbild
ANALYS

EU:s budgetkommissionär vill att ”rika svenskar” skall betala mer till EU

PappersupplaganNya Tider v. 6

EU kräver allt mer resurser och nästa långtidsbudget måste hårdbantas om effekterna av Brexit skall kunna tacklas. Alternativet är att övriga länder får betala mer. Föga förvånande trycker Kommissionen och EU-parlamentet på för det senare alternativet. Sverige har länge varit politiskt enat om att inte acceptera mer pengar till EU. Regeringen har dock på senare tid bytt fot och föreslår nu att Kommissionens våta dröm, egen beskattningsrätt för EU, skall bli verklighet.

Publicerad: 5 februari, 2020, 12:20

 • Svenska

Läs även

EU vill beskatta företag efter Brexit

EU förlorar cirka 74 miljarder kronor netto (2017 års siffror, vilket är den senaste officiella uppgiften), när Storbritannien lämnar unionen. Det är cirka 6,4 procent av EU:s hela budget. Att en stor nettobetalare lämnar unionen får givetvis konsekvenser för hur EU skall kunna agera i framtiden. Förlusten motsvarar hela kostnaden för administrationen av EU. Det är därför inte svårt att förstå att Brexit skapar stor oro i byråkratin. Resultatet är en närmast desperat kampanj för att förmå medlemsländerna att på olika sätt öka unionens inkomster.

Någon besparingsutredning med målsättningen att dra ner på kostnaderna lika mycket som man förlorar när britterna går sin egen väg, har aldrig varit ett alternativ för EU-byråkraterna. Man utgår helt enkelt från att kvarvarande medlemsländer skall gå med på att höja avgiften.

Tonen från såväl EU-byråkratin som vissa stora nettobidragstagare har höjts successivt för att nettobetalarna skall öppna plånboken mer samt för att ge EU rätt att införa egna skatteliknande avgifter, i första hand för företagssektorn.

Frågan om att ge EU egen beskattningsrätt är en avgörande fråga för vilken status EU skall ha i framtiden. En statsbildning brukar definieras av rätten att beskatta medborgare och/eller företag och organisationer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Varken Sverige eller svenskarna är rika idag. Detta är en omöjlighet i ett land som varit socialistiskt sedan 1932.
  Jag undrar nu. När ska V4 lämna EU? De lär inte heller ha lust att betala mer än idag.

  • Old timer

   Du har rätt. Man ser hela tiden till att odla myten om att vi är så rika. Så är det inte. Titta på varje persons skuldsättning. Kommer inte ihåg siffrorna nu men det är grymt mycket pengar varje person har i lån.
   “De rika svenskarna” är nu så välbeställda att många har inte en spänn på sitt konto så kommunerna tvingas betala begravningskostnaderna. 331.000 pensionärer lever på eller under EU:s normsiffra för vad som kallas fattig. För de som inte vet så är denna summa 11.500 kr netto i månaden. Det är nära nog exakt vad A-kassan är. Jag har för inte så länge sedan själv varit arbetslös så jag vet hur det är att leva på denna summa. Väldigt många tar lån för att ha råd med julen, efter några avbetalning är det dags att ta ett nytt lån till semestern. Många har bara stumpar till tänder för att man har inte pengar till tandläkarbesök. Att man sedan tvingas åse att invandrare får tandvård för 50 kr, jo det är så, retar mig så jag håller på att sprängas.
   Att sedan ytterliggare tvingas läsa om att en total odugling som Margot Wallström får 22 miljoner om året i pension från EU, EFTER SKATT sänker inte direkt blodtrycket.. De fullständigt spottar på oss.

   • latmask

    V4 igen: 11500 kr blir ca 350000 HUF. Bor du i en liten lägenhet i en liten stad i Ungern klarar du dig galant på denna summa. Du kan nästan klämma in en gammal risig bil i budgeten också. Fast jag föreslår en cykel med en stor korg på så kan du resa på semester ibland till Kroatien eller Grekland.

 • Knutkalas

  vad skall dom ha pengarna till, dom får väl banta ner sin budget dom kan minska budgeten till hälften eller sparka ut alla som är onödiga men då blir det inte många kvar vi måste gå ur från detta vansinne innan vi hamnar i den totala fattigdomen

 • Bergeloo

  England lämnade detta eu där patrasket göder sig med oförskämda ersättningar,när landet fått en vettig regering
  ska Sverige ut ur EU

 • Bergeloo

  EU-byråkraterna är en hoper parasiter som skor sig på Europas dumma regeringar ,avsluta snarast denna globalistiska ide.

 • Bergeloo

  nya tider,avsluta allt samarbeta med disqus

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Regeringen vägrar utvisa utvisningsdömd etiopier

INRIKESDen HIV-smittade etiopiske mannen dömdes 2005 till sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning efter att ha begått en brutal överfallsvåldtäkt mot en svensk kvinna. Mannen har till dags dato kostat skattebetalarna över 27 miljoner kronor och han har nu begärt att få återvända till sitt hemland Etiopien. De etiopiska myndigheterna är beredda att ta emot honom samt har begärt att Sverige utvisar mannen – men regeringen vägrar.

Gå till arkivet

Send this to a friend