Skip to Content

Polska statens förstörelse av Natura 2000-området har mött skarp kritik från EU som dock fortsätter att ge landet 100-tals miljarder i bidrag. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

EU:s infrastruktursatsningar främst till nytta för Nato

Digital utgåva

De stora satsningarna på gigantiska infrastrukturprojekt i Polen, Litauen, Lettland och Estland förväntas gynna näringslivet och erbjuda snabba resor till, och effektiviserat godsflöde med, övriga EU. Såväl Rail Baltica och nya polska motorvägar innebär avgörande satsningar riktade mot Nato, som sedan 2017 utökat sin närvaro med framskjutna stridsgrupper i länderna. Men EU stöder inte ”Nya kanalen över näset Frische Nehrung”.

Publicerad: 7 september, 2020, 21:35

  • Svenska

Läs även

Som Nya Tider berättat tidigare så utgör Rail Baltica en del av det europeiska TEN-T, och EU-kommissionens målsättningar att utveckla ett hållbart nätverk av järnvägslinjer, vägar, hamnar och flygplatser. TEN-T är benämningen på de av järnvägarnas huvudlinjer som man avser att utveckla fram till 2030 till en sammanlagd summa av 500 miljarder euro från både medlemsländerna och varierande storlek av gemensamt EU-anslag. I TEN-T innefattas nio multimodalt anpassade huvudtransportkorridorer och en av dessa är North Sea-Baltic Corridor som i sin tur har Rail Baltica som fundamental delkomponent. En pusselbit i ett hållbart Europeiskt transportsystem, men också för de militära behoven. De ofta överdimensionerade vägsatsningarna i det glesbefolkade nordöstra Polen och en helt ny fartygskanal som byggs för att undgå den ryskkontrollerade inseglingsrännan vid Baltisjk till lagunen Frisches Haff, har också militär betydelse. Den ryska marinbasen Baltisjk ligger i den gammalpreussiska staden Pillau, som befästes starkt av Gustav II Adolf när svenskarna besatte den och flera andra preussiska hamnar. Motsvarande problem upplevs i nutid med den skillnaden att det är på Rysslands nåder insegling medges i haffen och exempelvis ligger staden Elbings hamnverksamhet under en våt duk.

Baltisjk Containerhamn (Pillau) är inte stor, men mycket viktig i tysk-rysk handel. Foto: Stillbild Youtube

 

EU-toppar och Nato-höjdare bekräftar avsikterna

Här några utspel från i år som understryker just de militära kraven på infrastrukturen.

Herald Ruijters, investeringsdirektör Generaldirektoratet för transport och rörlighet, inom EU-kommissionen, har i sammanhanget garanterat att TEN-T kommer att fullborda Europas inre marknad genom att säkerställa den fysiska kontakten mellan medlemsstaterna och hantera saknade länkar. Det vill här säga att investeringarna spelar en stor roll för tillväxten särskilt i de baltiska länderna, men utan omsvep medger också Herald Ruijters den militära nyttan:

”TEN-projekten som Rail Baltica är också viktiga på en militär nivå, då 1,5 miljarder euro är särskilt avsatta för militära trupper och materieltillgångar. Vi kommer inte att investera bara i militär rörlighet, det är inte vår uppgift”, sade han. ”Men där denna infrastruktur samtidigt kan gynna såväl civilbefolkningen som militären, bör vi göra det.”

Natos stridsgrupper i Polen och Baltikum kan snabbt frakta pansar med den EU-finansierade järnvägen för att försvara Suwalki-luckan. Bild: Nya Tider

 

General Jörg Vollmers, befälhavare för Allied Joint Force Command i Brunssum (Nato-ort i Nederländerna) intygade även han, den 25 juni, att järnvägsprojektet kommer att förbättra den militära rörligheten avsevärt:

”Det är ett civilt och inte ett militärt projekt, men det kommer att vara gynnsamt för båda ändamålen. Det blir fördelaktigt för båda parterna eftersom projektet är till nytta för både ekonomin och militära styrkor”, förklarade Jörg Vollmers under ett besök i Vilnius. Han beskrev också Rail Baltica som ett nyckelprojekt för att bättra på den militära rörligheten i regionen och manade länderna att gå vidare med att anpassa hela sin infrastruktur till gagn för trupprörelser. Natogeneralen emotser satsningar på både järnvägar, landsvägar, hamnar och flygplaster, men ser även att besluten om specifika projekt måste fattas på nationell nivå. På motsvarande sätt har Litauens försvarsminister Raimundas Karoblis tidigare i maj månad fastslagit Rail Balticas viktiga roll för trupptransporter:

”Den framtida järnvägen bör särskilt uppfylla utfordringarna som förflyttning av militär utrustning motsvarar”, enligt försvarsministern.

Den med EU-finansiering utbyggda och 2016 öppnade flygplatsen Szczytno/Ortelsburg har haft tre dagliga förbindelser med Berlin, samt London, Düsseldorf och Krakow. Förmodligen är den militära nyttan mycket större än den civila – den bär även öknamnet ”CIA:s tortyrflygplats” . 2014 fick polska staten betala ett skadestånd på 100 000 och 300 000 Euro till två fångar som Polen tillåtit CIA att hålla på sin ”Black Site” (hemligt CIA fängelse) på Stare Kiejkuty vid flygplatsen Szczytno, detta efter en dom av Europadomstolen. Trots tortyrfängelset gav EU gärna pengar till att bygga ut flygplatsen som öppnades två år senare under det civila namnet Flughafen Olsztyn-Mazury.

Natos 'tortyrflygplats'. Bild: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Intervju med general Martinez i Paris

UTRIKESDen franske generalen Antoine Martinez har skapat uppståndelse i Frankrike genom det öppna brev till landets ledning som han och andra höga militärer har författat i maj. Han föddes i Oran i Algeriet 1948 och har gjort sin karriär inom det franska flygvapnet. Han var expert inom underrättelseområdet, även på internationell nivå, med samarbete inom FN och Nato och har bland annat varit försvarsattaché vid Frankrikes ambassad i Danmark mellan 1996 och 1999. Han är nu ordförande för Volontaires Pour la France (VPF), en opolitisk organisation som arbetar för att försvara den nationella identiteten och som arbetar mot islamiseringen av Frankrike.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Gå till arkivet

Send this to a friend