Skip to Content

EU-KOMMISSIONENS ORDFÖRANDE Ursula von der Leyen inledde sitt pressmeddelande om det nya förslaget med att slå fast att migration till Europa alltid kommer att vara ett faktum, och hävdade vidare att migrationen ”berikat våra kulturer”. Foto: Europaparlamentet
EUROPEISKA UNIONEN

EU:s nya migrationspakt vältrar över ännu större börda på Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 41

Den 23 september presenterade EU-kommissionen ett paket med förslag som ska göra migrantinflödet till unionen mer hanterbart. Förslagen innebär en sorts kompromiss mellan de länder som helt motsätter sig ett mottagande av migranter, som Polen och Ungern, och de frontländer, som Italien och Grekland, där de flesta migranter först anländer och som vill ha hjälp att fördela bördan. Planen förutsätter dock att varje land uppfyller sin del, något som är ytterst tveksamt. För Sverige, som har tagit emot ett mycket stort antal migranter, finns en särskild fälla i och med att en migrant som har familj i ett medlemsland ska föras dit och där få sin sak prövad.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 17:48

  • Svenska

Läs även

Migration har länge varit det kanske känsligaste och mest splittrande området inom unionen. Det uttalade syftet med det nya förslaget är att lösa några av slitningarna, att finna ”en ny balans mellan ansvar och solidaritet”, som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker saken i ett pressmeddelande. I klartext innebär det att blidka både länder som inte accepterar migrantkvoter och de länder vid Medelhavet som i dag bär en särskild börda genom att vara första anhalt för de flesta migranter.

Obligatorisk solidaritet

I EU-kommissionens eget pressmeddelande kan en del av dessa motsättningar skönjas:

”Migration är ett komplext ämne, med många aspekter som måste vägas samman. Säkerheten för de människor som söker internationellt skydd eller ett bättre liv, bekymren för länderna vid EU:s yttre gränser, som oroar sig för att migrationstrycket kommer att överstiga deras kapacitet och behöver solidaritet från and­ra. Eller oron hos andra medlemsstater, som befarar att om rutinerna inte upprätthålls vid de yttre gränserna kommer deras egna system för asyl, integration eller avvisningar inte att fungera i händelse av stora flöden.”

Kommissionen medger att problemen inte har hanterats särskilt väl på europeisk nivå, vilket blev särskilt tydligt i samband med den stora migrantvågen 2015:
”Det nuvarande systemet fungerar inte längre. Och under de senaste fem åren har EU inte lyckats åtgärda det. EU måste bryta dödläget och ta sig an uppgiften. Med den nya Pakten för migration och asyl, föreslår kommissionen gemensamma europeiska lösningar på en europeisk utmaning. EU måste komma bort från ad hoc-lösningar och införa ett förutsägbart och tillförlitligt system för att hantera migration.”

Det finns en viss oklarhet och olika uppfattningar kring vad länderna kommer att tvingas till. Förslagets innehåll ska bli tvingande, enligt det som kommissionen kal­lar en ”obligatorisk solidaritetsmekanism”, men det innehåller inte obligatoriska migrantkvoter som medlemsländerna ska ta in. Samtidigt finns i förslaget en mekanism för ”krisberedskap”, som eventuellt kan tvinga medlemsländer att ta emot migranter om ett annat land inte kan hantera det migranttryck det utsätts för.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend