Skip to Content

EU-KOMMISSIONENS ORDFÖRANDE Ursula von der Leyen inledde sitt pressmeddelande om det nya förslaget med att slå fast att migration till Europa alltid kommer att vara ett faktum, och hävdade vidare att migrationen ”berikat våra kulturer”. Foto: Europaparlamentet
EUROPEISKA UNIONEN

EU:s nya migrationspakt vältrar över ännu större börda på Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 41

Den 23 september presenterade EU-kommissionen ett paket med förslag som ska göra migrantinflödet till unionen mer hanterbart. Förslagen innebär en sorts kompromiss mellan de länder som helt motsätter sig ett mottagande av migranter, som Polen och Ungern, och de frontländer, som Italien och Grekland, där de flesta migranter först anländer och som vill ha hjälp att fördela bördan. Planen förutsätter dock att varje land uppfyller sin del, något som är ytterst tveksamt. För Sverige, som har tagit emot ett mycket stort antal migranter, finns en särskild fälla i och med att en migrant som har familj i ett medlemsland ska föras dit och där få sin sak prövad.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 17:48

  • Svenska

Läs även

Migration har länge varit det kanske känsligaste och mest splittrande området inom unionen. Det uttalade syftet med det nya förslaget är att lösa några av slitningarna, att finna ”en ny balans mellan ansvar och solidaritet”, som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker saken i ett pressmeddelande. I klartext innebär det att blidka både länder som inte accepterar migrantkvoter och de länder vid Medelhavet som i dag bär en särskild börda genom att vara första anhalt för de flesta migranter.

Obligatorisk solidaritet

I EU-kommissionens eget pressmeddelande kan en del av dessa motsättningar skönjas:

”Migration är ett komplext ämne, med många aspekter som måste vägas samman. Säkerheten för de människor som söker internationellt skydd eller ett bättre liv, bekymren för länderna vid EU:s yttre gränser, som oroar sig för att migrationstrycket kommer att överstiga deras kapacitet och behöver solidaritet från and­ra. Eller oron hos andra medlemsstater, som befarar att om rutinerna inte upprätthålls vid de yttre gränserna kommer deras egna system för asyl, integration eller avvisningar inte att fungera i händelse av stora flöden.”

Kommissionen medger att problemen inte har hanterats särskilt väl på europeisk nivå, vilket blev särskilt tydligt i samband med den stora migrantvågen 2015:
”Det nuvarande systemet fungerar inte längre. Och under de senaste fem åren har EU inte lyckats åtgärda det. EU måste bryta dödläget och ta sig an uppgiften. Med den nya Pakten för migration och asyl, föreslår kommissionen gemensamma europeiska lösningar på en europeisk utmaning. EU måste komma bort från ad hoc-lösningar och införa ett förutsägbart och tillförlitligt system för att hantera migration.”

Det finns en viss oklarhet och olika uppfattningar kring vad länderna kommer att tvingas till. Förslagets innehåll ska bli tvingande, enligt det som kommissionen kal­lar en ”obligatorisk solidaritetsmekanism”, men det innehåller inte obligatoriska migrantkvoter som medlemsländerna ska ta in. Samtidigt finns i förslaget en mekanism för ”krisberedskap”, som eventuellt kan tvinga medlemsländer att ta emot migranter om ett annat land inte kan hantera det migranttryck det utsätts för.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • DetSvenskaTillståndet

    […] “Planen förutsätter dock att varje land uppfyller sin del” […]

    Vad då “förutsätter”? Vem har bestämt “förutsätter”?

    “varje land”, avser ju “EU-länder”. Finns det endast “EU-länder” i världen? Finns det inga andra?

    Är vi skyldiga alla andra nationer i världen? Märklig politik?

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Marine Le Pen till attack mot ”Europas självmordspakt”

FRANKRIKEVid en presskonferens gick franska Nationell samlings partiledare Marine Le Pen till skarp attack mot den migrationspakt som EU-kommissionen presenterade den 23 september. Hon menar att förslaget är ett sätt att bjuda in miljoner migranter till Europas nationer, vilket kommer att bli dödsstöten för hela vår civilisation.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Anonym kanadensisk visselblåsare varnar för radikala förändringar

KANADAEn visselblåsare som påstår sig tillhöra Kanadas regeringsparti och medlem i flera parlamentariska kommittéer, menar att pandemin används som svepskäl till omfattande drastiska förändringar av samhället. Han redogör för ett tidsschema som börjar med omfattande nedstängningar av samhället redan i november, för att övergå i en polisstat när Covid-21 slår till. Målet är en fullständig omdaning av det ekonomiska systemet.

Gå till arkivet

Send this to a friend