Skip to Content

EU-KOMMISSIONENS ORDFÖRANDE Ursula von der Leyen inledde sitt pressmeddelande om det nya förslaget med att slå fast att migration till Europa alltid kommer att vara ett faktum, och hävdade vidare att migrationen ”berikat våra kulturer”. Foto: Europaparlamentet
EUROPEISKA UNIONEN

EU:s nya migrationspakt vältrar över ännu större börda på Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 41

Den 23 september presenterade EU-kommissionen ett paket med förslag som ska göra migrantinflödet till unionen mer hanterbart. Förslagen innebär en sorts kompromiss mellan de länder som helt motsätter sig ett mottagande av migranter, som Polen och Ungern, och de frontländer, som Italien och Grekland, där de flesta migranter först anländer och som vill ha hjälp att fördela bördan. Planen förutsätter dock att varje land uppfyller sin del, något som är ytterst tveksamt. För Sverige, som har tagit emot ett mycket stort antal migranter, finns en särskild fälla i och med att en migrant som har familj i ett medlemsland ska föras dit och där få sin sak prövad.

Publicerad: 7 oktober, 2020, 17:48

  • Svenska

Läs även

Migration har länge varit det kanske känsligaste och mest splittrande området inom unionen. Det uttalade syftet med det nya förslaget är att lösa några av slitningarna, att finna ”en ny balans mellan ansvar och solidaritet”, som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker saken i ett pressmeddelande. I klartext innebär det att blidka både länder som inte accepterar migrantkvoter och de länder vid Medelhavet som i dag bär en särskild börda genom att vara första anhalt för de flesta migranter.

Obligatorisk solidaritet

I EU-kommissionens eget pressmeddelande kan en del av dessa motsättningar skönjas:

”Migration är ett komplext ämne, med många aspekter som måste vägas samman. Säkerheten för de människor som söker internationellt skydd eller ett bättre liv, bekymren för länderna vid EU:s yttre gränser, som oroar sig för att migrationstrycket kommer att överstiga deras kapacitet och behöver solidaritet från and­ra. Eller oron hos andra medlemsstater, som befarar att om rutinerna inte upprätthålls vid de yttre gränserna kommer deras egna system för asyl, integration eller avvisningar inte att fungera i händelse av stora flöden.”

Kommissionen medger att problemen inte har hanterats särskilt väl på europeisk nivå, vilket blev särskilt tydligt i samband med den stora migrantvågen 2015:
”Det nuvarande systemet fungerar inte längre. Och under de senaste fem åren har EU inte lyckats åtgärda det. EU måste bryta dödläget och ta sig an uppgiften. Med den nya Pakten för migration och asyl, föreslår kommissionen gemensamma europeiska lösningar på en europeisk utmaning. EU måste komma bort från ad hoc-lösningar och införa ett förutsägbart och tillförlitligt system för att hantera migration.”

Det finns en viss oklarhet och olika uppfattningar kring vad länderna kommer att tvingas till. Förslagets innehåll ska bli tvingande, enligt det som kommissionen kal­lar en ”obligatorisk solidaritetsmekanism”, men det innehåller inte obligatoriska migrantkvoter som medlemsländerna ska ta in. Samtidigt finns i förslaget en mekanism för ”krisberedskap”, som eventuellt kan tvinga medlemsländer att ta emot migranter om ett annat land inte kan hantera det migranttryck det utsätts för.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Trumps avstängning från sociala medier kritiseras av världsledare – hyllas av svenska politiker

USAEfter att USA:s folkvalde president Donald Trump blivit permanent avstängd från världens ledande sociala medier har en debatt blossat upp om huruvida den kontroversiella åtgärden är rimlig eller inte. I Sverige hyllas nedstängningen av politiker från både Socialdemokraterna och Moderaterna, men i utlandet möter beslutet kritik – även från Trumps motståndare. Flera världspolitiker, som Angela Merkel och Rysslands oppositionsledare Aleksej Navalnyj, menar att nedstängningen inkräktar på yttrandefriheten.

Parler är tillbaka på nätet tack vare det ryska techbolaget DDos-Guard

UTRIKESParler, ett socialt nätverk och app populär bland Trumps anhängare, har delvis återvänt online med hjälp av ett ryskägt teknikföretag. VD John Matze säger det sociala nätverket kommer att ”lösa alla utmaningar framför oss.” Parler stängdes ned genom vad som verkar som en koordinerad aktion från Google, Apple och Amazon när apparna togs bort och Amazon stängde ned de servrar som tjänsten drevs från.

Ahmed Maiteeq: Är han Libyens framtida ledare?

UTRIKESEfter en period av misslyckade förhandlingar i Tunisien under överinseende av FN och UNSMIL under Stephanie Williams, vilket ledde till oenighet bland deltagarna och förvärrade förbindelserna mellan den nationella koalitionsregeringen (GNA) och Khalifa Haftars libyska nationella armé (LNA), finns det nu ett förnyat hopp i Libyen om ett gradvist återupprättande av en konstruktiv dialog genom ekonomiska arrangemang.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Ny partiledare vald för CDU

UTRIKESPå en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend