Skip to Content

Bro över Suezkanalen. Foto: Wikipedia/Kristopher Wilson
UTRIKES

Ever Given tagen i pant – får inte lämna Egypten

Digital utgåva

Fartyget Ever Given, som orsakade världshandeln enorm skada när hon på tvären blockerade Suezkanalen under en vecka, får inte lämna Suezkanalen och Egypten. Först måste man utreda ansvarsfrågor, förhöra besättningen och studera färddata. Klart är att kanalmyndigheten kräver miljardersättningar.

Publicerad: 9 april, 2021, 09:13

  • Svenska

Läs även

I Stora Bittersjön, en del av Suezkanalen, kvarhålls det fartyg som orsakade stora logisikstörningar globalt när hon den 23 – 29 mars blockerade Suezkanalen. Ever Given är Panamaflaggad, ägs av Shoei Kisen Kaisha i Japan, men chartras av rederiet Evergreen Marine med säte i Taiwan, vilka opererar med runt 150 containerfartyg på 315 hamnar och 114 länder.

Den egyptiska kanalmyndigheten Suez Canal Authority (SCA) kommer att utkräva ersättning för de enorma kostnader som Ever Given förorsakade dem. Först vill man klargöra hur olyckan inträffade. Bland annat vill Egypten utvärdera skeppsdata och vad man som landkrabba kan kalla registrerad färddata och prata med de 25 besättningsmedlemmarna. Eftersom det redan råder motsättningar kring skadeståndsfrågan kan den vidare färden för Ever Given dra ut på tiden ännu länge – kanalmyndigheten kräver efter den långa blockaden en skadeersättning på en miljard USA-dollar. Först efter ett enande kring dessa frågor kommer man att tillåta fartygets vidare färd. I praktiken är fartyget taget i pant.

”Vi lade stor möda och ansträngning på skeppets räddning. Vi förlorade dagligen intäkter och har rätt till en ersättning, sade Usama Rabi, chef för SCA, till världspressen via den statliga nyhetssidan Al-Ahram. Han påpekade i övrigt att ombord på Ever Given finns last till ett värde av 3,5 miljarder USA dollar: ”Vi har räddat fartyget och dess last”.

Men rederiet Evergreen Marine verkar obekymrat. Enligt styrelseordföranden, Eric Hsieh, bär inte det taiwanesiska rederiet Evergreen Marine, som chartrar fartyget, ansvar för att lasten kommer fram sent. Till Bloombergs finansnyhetstjänst har Hsieh sagt att möjliga skador täcks genom försäkringar. Men Bloomberg påpekade att Evergreen Marine dessutom ansvarar för andra fartygs förseningar, vilka i hundratal fick vänta i åtskilliga dagar på passage genom kanalen.

Enligt vad som sägs kommer man först framåt augusti ha arbetat ikapp förseningarna genom Suezkanalen. Tills dess kommer alltså flödet i kanaltrafiken dras med stora förseningar och under en tid från olyckan har många fartyg fått boka om sin färd till att istället runda Afrika. Det hävdas i det fortsatta efterspelet att det handlar om platsbrist och väntetider eftersom så många fartygs rutter är störda – det är uppgifter vi inte kunnat undersöka närmare.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend