Skip to Content

Bombdåd och skjutningar i gängkrigen kan förstås som ett utslag av den ”hederskultur” som råder i klanbaserade samhällen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Ex-polis: Bombdåd och skjutningar kopplade till hederskultur

PappersupplaganNya Tider v. 16

Integrationsstrategen och före detta polisen Dan Gaversjö intervjuades nyligen av Trygghetspodden och förklarade då att gängvåldet nästan uteslutande bedrivs av utländska klaner. En gemensam nämnare och en drivkraft bakom det extrema våldet är hederskultur, menar Gaversjö.

Publicerad: 17 april, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Dan Gaversjö berättar i programmet att han jobbat som polis i 25 år och numera arbetar som integrationsstrateg, vilket han själv definierar som ”en som förstår hur människor från andra länder integreras, eller inte integreras”. Han har bland annat jobbat som sakkunnig på Saco med integrationsfrågor.

Dan Gaversjö.Foto: Trygghetspodden.se

Under en lång tid har Gaversjö arbetat i Göteborg där han bland annat ansvarat för Ung och trygg, ett samverkansprojekt mellan polisen, åklagarmyndigheten och Göteborgs stad med syftet att komma tillrätta med gängkriminalitet hos unga invandrare. Som mest deltog 110 poliser och sju åklagare i projektet.

Ung och trygg startades på grund av det ökade antalet skjutningar i Göteborg. Gaversjö berättar att han på sitt kontor kunde ha representanter för skolan, polisen och åklagarna i samma lokal, vilket enligt honom gjorde arbetet mot gängkriminalitet förhållandevis framgångsrikt.

Svårigheterna var dock stora, inte minst på grund av den främmande mentalitet som ligger till grund för gängvåldet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Håller med Gaversjö att det enda alternativet är att vräka de gängkriminella från bostadsområdet! Fast det bästa vore förlorat svenskt medborgarskap och det borde gå fint eftersom alla har dubbla sådana? Det måste till en lagändring för det, men sossarna brukar ju ändra lagarna “över en natt” så det bör inte möta några hinder? I min barndomsstad Kristianstad var det stora problem i slutet av 40 och i början av 50 talet med “klientelet” uppe på “norr” och myndigheterna deporterade familjerna till Klippan, Ängelholm och andra städer i länet. Efter det blev den norra stadsdelen “normal” igen. Dagens vindflöjlar till politiker törs inte ta beslut som är kontroversiella i rädsla för att bli uthängda av SVT, eller i Bonniermedia? Det är egentligen våra flata politiker som skapat den här våldsspiralen genom att göra som strutsen?

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Gå till arkivet

Send this to a friend