Skip to Content


Exakt24 nedstängda på Youtube

Exakt24:s ansvarige utgivare Sanna Hill om nedstängningen av Sveriges största, oppositionella och oberoende nyhetskanal på Youtube.

Publicerad: 29 april, 2021, 18:22

  • Svenska

”Idéer är mer kraftfulla än vapen. Vi låter inte våra fiender ha vapen så varför skulle vi låta dem ha idéer?”

Orden yttrades av Josef Stalin, en av världshistoriens allra grymmaste diktatorer. På den tiden spreds idéer via böcker, papperstidningar, caféer och sammankomster. Allt detta kontrollerades hårt av den kommunistiska regimen.

Idag sprids, prövas och utvecklas idéer framförallt på nätet. För de som tillhör etablissemanget i första hand via statens och etablissemangets mediekanaler. För opposition och vanliga medborgare är istället arenan Facebook och Youtube.

Den största, oppositionella och oberoende nyhetskanalen på Youtube är Exakt24 – ett initiativ av och för vanliga medborgare och med många tusen arbetstimmar bakom för att bygga upp. Eller snarare VAR Exakt24 ska jag nog säga, för tidigt i morse tog Youtube bort kanalen. Många hundra filmer som totalt hade 10 miljoner visningar borta med ett knapptryck.

Youtube ägs av Google, ett av världens största bolag och ökända för sin hårda censur av de som framgångsrikt opinionsbildar och når ut med kritik av de vänsterliberala etablissemangen i västvärlden. Genom hela 2020 års presidentvalrörelse censurerade Google konservativ amerikansk media och konservativa opinionsbildare. Samt rapporteringen om den graverande korruption som framkom kopplat till vänsterliberalernas presidentkandidat Joe Biden.

Med Googles hjälp vann Joe Biden valet. Nästa år är det val i Sverige och upptakten till denna valrörelse har redan inletts när nu under kort tid såväl Swebbtv som Exakt24 har raderats från Youtube.

För två månader sedan meddelade utrikesminister Ann Linde att den svenska vänsterliberala regeringen vill fördjupa sin dialog med techföretagen för att främja ”demokrati på internet”. Tillsammans med digitaliseringsminister Anders Ygeman och kulturminister Amanda Lind ses de sociala medierna just nu över utifrån en oro om att de kan användas “på ett negativt sätt för desinformation”, för att citera utrikesministern.

Mönstret känns igen från valrörelsen 2018 då justitieminister Morgan Johansson kallade IT-jättarna till ett hemligt toppmöte för att diskutera hur censur av oönskat innehåll ska kunna raderas mer effektivt.

I nuläget kan vi bara spekulera om varför Google har raderad Exakt24:s kanal. IT-jätten har inte gett oss någon förklaring eller någon förvarning. Vi hade inga liggande prickar för tidigare överträdelser av deras regelverk. De har ingen kundtjänst och det finns ingen att ringa på telefon, inga kontor att besöka.

Men oavsett bevekelsegrund så kan vi konstatera att oppositionen nu har tystats ytterligare lite till. Vi är nu ännu mer utlämnade till oss själva och vår egen förmåga att nå ut, återge verkligheten som den ser ut på riktigt, ge utrymme för oppositionella opinionsbildare, nya gräv, reportage och dokumentärer.

Vi kommer nu även behöva jobba intensivt och kreativt med att stärka våra egna plattformar och vägar att nå ut. Därmed är det också viktigare än någonsin att du som uppskattas fri debatt och opinionsbildning stöttar vår verksamhet.

Gå in på vår hemsida, www.exakt24.se. Se våra program, följ oss på Facebook där vi ännu finns kvar. Och stötta vår verksamhet.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SD-politiker tog upp IQ-frågan – polis­anmäldes av socialdemokrat

INRIKESBertil Malmberg (SD) blev avbruten av ordföranden på ett fullmäktigemöte i region Sörmland när han påpekade att människor från Sydsudan i genomsnitt har låg IQ. En socialdemokratisk politiker har nu anmält honom för ”hets mot folkgrupp”, och SD:s distriktsordförande uppmanar honom att lämna sina uppdrag för partiet. Till Nya Tider säger Bertil Malmberg att det är helt obegripligt hur man kan riskera att straffas för att återge fakta.

Regeringen vill göra bensinen ännu dyrare från augusti

INRIKESFrån och med den 1 augusti 2021 vill regeringen att Sverige går över till E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nytt krav för diesel blir 30 procent. Etanol har mindre energiinnehåll samtidigt som det är dyrare att framställa, vilket innebär att priset troligen höjs samtidigt som man inte kommer lika långt på en tank. Till Nya Tider säger Pia-Maria Johansson, partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, att varje höjning av priset på drivmedel ”görs på bekostnad av dem som bor på landsbygden”. Hon menar vidare att de styrande medvetet gör livet på landsbygden allt dyrare, i syfte att driva landsbygdsbor till städerna.

Kriminolog sågar förbud mot deltagande i ”rasistiska” organisationer: ”Knepigt och kontraproduktivt”

INRIKESI direktsänd morgon-TV sågade den kände kriminologen Leif GW Persson den rödgröna regeringens förslag att förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer. Han menar att det kommer att bli ”knepigt” att tolka in vad som ska anses vara rasistiska aktiviteter som slutligen ska räknas in i de nya lagarna. Leif GW Persson menar till och med att den nya lagen kan bli rent kontraproduktiv om den träder i kraft.

Kvinna i 75-årsåldern brutalt rånad i Norrköping

INRIKESEn 75-årig kvinna rånades under måndagskvällen av flera gärningsmän vid Bäckgatan i Norrköping. Ansvarig förundersökningsledare säger till Nya Tider att kvinnan skadades så illa att hon fick en fraktur, och att man räknar med att kunna hämta in en misstänkt till förhör.

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Gå till arkivet

Send this to a friend