Den senaste tiden har Ukrainas mineraltillgångar i allmänhet och dess sällsynta jordartsmetaller i synnerhet kommit i fokus. Trumpadministrationen kräver att Ukraina ger något tillbaka för det mångmiljardstöd Kiev fått de senaste åren, något som gjort detta tilltänkta mineralavtal centralt i de förhandlingar med Ukraina och Ryssland som USA initierat.

Det visar sig dock att det knappt finns några fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Ukraina. Det krigshärjade landets sammanlagda tillgångar av viktiga mineraler är inte värda ens en bråkdel av den uppgivna summan på 500 miljarder dollar. Det framtagna avtal som Washington kräver att Kiev skriver under ska ge USA tillgång till ”50 procent av alla intäkter från framtida intäktsgenerering från alla ukrainska statsägda naturresurser”. Så med andra ord, 50 procent av en bråkdel av 500 miljarder dollar.

Förenta staterna desperata
Washingtons agerande ska ses i ljuset av att USA i flera år har spenderat mångmiljardbelopp i fruktlösa försök att säkra stabila leveranser av jordartsmetaller, trots då goda relationer till sina allierade. Dessutom har den pågående kraftmätningen och handelskriget med Kina, som lett till att Peking stoppat leveranser av just strategiskt viktiga jordartsmetaller till USA, gjort läget närmast desperat för USA och Väst.

Enligt NOW Gmbh, en statlig forskningsorganisation i Tyskland, har Kina idag 36 procent av världens reserver av sällsynta jordartsmetaller. Men Peking kontrollerar 70 procent av den globala tillgången, då de också kontrollerar utvinning i andra länder som de har starkt inflytande över. Kina uppges också kontrollera 77 procent av raffineringskapaciteten för sällsynta jordartsmetaller. Viktigast är dock att mer än 95 procent av alla industriellt användbara sällsynta jordartsmetaller produceras av Kina, vilket sätter USA och Väst i en mycket prekär situation. Desperationen har lyst igenom i flera uttalanden den senaste tiden, bland annat från USA:s utrikesminister Marco Rubio:
”Om inget ändras, kommer på mindre än tio år praktiskt taget allt som betyder något för oss i livet att bero på om Kina kommer att tillåta oss att ha det eller inte. De har kommit att dominera den kritiska mineralindustrins leveranser över hela världen.”
Det är delvis i detta ljus som kraven från Washington och tonläget mot Kiev samt det skenbara närmandet till Moskva ska ses.
Experter förvånade
Problemet är dock enligt experter att det i verkligheten inte finns några relevanta fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller i Ukraina, som skulle gå att utvinna på ett ekonomiskt lönsamt sätt. Och så illa är det även om brinnande krig inte rasade i landets östra del, där en stor del av mineraltillgångarna är koncentrerade. Dessutom har Ryssland de senaste månaderna erövrat allt mer territorium allt snabbare.
Tillgångarna [av Ukrainas fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller] verkar inte relevanta.
– Erik Jonsson, adjungerad professor i mineralogi, petrologi och tektonik

Erik Jonsson, ledande geolog vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) förklarar det så här i en intervju:
– Det finns fyra lite större fyndigheter: Yastrubetske, Novopoltavske, Azovske och Mazurivske. Alla utom en verkar nu befinna sig inom eller nära den zon som ryssarna kontrollerar.
Jonsson påtalar också att alla siffror på hur stora dessa tillgångar uppskattas vara är tveksamma, eftersom de är dåligt underbyggda och tros komma från sovjetiska undersökningar så gamla som från 1960-talet då den avancerade prospekteringsteknik som finns idag inte existerade. Jonsson sammanfattar det med orden:
– Tillgångarna [i Ukraina] ser inte så relevanta ut. Jag menar, jag skulle inte försöka utvinna dem.
”Det är en fantasi”
En annan expert som sågar avtalsförslaget rörande mineraler är amerikanen Jack Lifton, vd vid Critical Minerals Institute och medlem av amerikanska teknik- och standardiseringsorganisationen IEEE:
– Om du vill ha kritiskt viktiga mineraler är Ukraina inte platsen att leta efter dem. Det är en fantasi. Det finns ingen logik med något av detta. Det finns en annan agenda bakom det här. Jag har svårt att tro att någon i Washington faktiskt tror att det är vettigt att skaffa sällsynta jordartsmetaller i Ukraina.


Lifton förklarar att även utan det pågående kriget så skulle det ta minst 15 år att bygga gruvor för att börja utvinna sällsynt jordartsmalm i stor skala. Idag finns inte heller tekniken för att utvinna den typ av malm som finns i Ukraina, utan den måste byggas från grunden. Han påtalar vidare att villkoren i utkastet till avtalet är absurda, eftersom USA vill investera miljarder för att upprätta dessa gruvor i det korrupta och krigshärjade Ukraina samtidigt som Washington inte ger tillstånd för utvinning till det multinationella gruvföretaget Rio Tinto, som redan spenderat 3 miljarder dollar på potentiella gruvor på amerikanskt territorium.
Lifton tror att Trump felinformerats, så att han ovetandes jagar något som inte finns, och undrar över motiven bakom det.
Detta kan också antas ligga bakom Trumps dramatiska och konfliktskapande utspel om att annektera Kanada och Grönland, som båda är kända för att ha enorma reserver av just sällsynta jordartsmetaller och andra kritiska metaller och mineraler.
Om du vill ha kritiska mineraler är Ukraina inte platsen att leta efter dem.
– Jack Lifton, världskänd expert på att utvärdera fyndigheter av just sällsynta jordartsmetaller
Trump sätter krokben för USA
Trump inför nu dessutom höga tullar och tariffer på länder som har dessa tillgångar, inte minst Kanada, vilket därmed gör affärsmässig utvinning och export till USA omöjlig.
Melissa Sanderson, styrelseledamot i gruvprospekteringsföretaget American Rare Earths, varnar för att Trump med sitt agerande nu stänger dörrar till tidigare allierade som har just det USA är ute efter i Ukraina. Dessutom handlar det om en kombination av tillgång, infrastruktur, förädlingsförmåga, kapacitet, kunskap och erfarenhet. För det behövs flera företag och allierade länder vara inblandade och samarbeta, en förmåga som fanns men som Trumpadministrationen nu utplånat med tullar och provokativa utspel. Sanderson frågar retoriskt:
– Vem vid sina sinnes fulla bruk kommer att låta kanadensarna bearbeta sällsynta jordartsmetaller åt USA och sedan exportera dem till USA med extra tullar på det, när vi redan saknar konkurrenskraft i väst?
Tullkriget som Trump inlett har redan radikalt höjt priserna och då inte minst för amerikanska konsumenter.
Tullar är statliga avgifter på produkter som importeras från andra länder. När regeringen tillämpar tullar på importerade varor ökar det inhemska marknadspriset på sådana varor. Folk skulle protestera om en skatt höjdes med 50 procent, men när de hör att ett ”fientligt land” ska straffas med 50-procentiga tullar och tariffer så jublar de inte sällan – trots att det i praktiken är en skatt som de i slutänden tvingas betala som konsumenter.