Skip to Content

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult skriver om gängvåldet. Foto: Nya Tider, skärmavbild: Expressen
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Expressen och konsten att fuska med rubriker

PappersupplaganNya Tider v. 9

Expressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

Publicerad: 25 februari, 2020, 17:03

  • Svenska

Läs även

”Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige”, förkunnar Expressen i en krönika av Fredrik Sjöshult den 18 februari. Från början fanns där också tillägget ”– inga är nyanlända”, men det tycks sedan ha tagits bort.

Läser man lite längre i artikeln så framkommer det att man vill göra något slags poäng av att gängbrottsligheten minsann inte beror på den stora migrantvågen 2015. Inga av gängledarna är nämligen nyanlända invandrare.

”15 av 32 gängledare som nu står på Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost är födda i Sverige och de andra kom hit som barn – och bland dem invandrade 14 av 17 för mer än 20 år sedan. I den värsta delen av Stockholms gängkrig – i Rinkebykonflikten – är de åtta utpekade ledarna på Rimfrostlistan alla födda i Sverige och deras bakgrund är splittrad: Stabila familjer men också frånvarande pappor och mördade syskon, grov brottslighet men också blanka straffregister. Ambitiösa studier men också sluten ungdomsvård, cannabis och tramadol.”

Det är helt klart relevanta uppgifter, men vad är egentligen poängen? Ser man till rubriken så får man intrycket att Sjöshult vill göra upp med ”myten” att den stora migrantvågen 2015 var en katastrof för Sverige och ledde till kraftigt ökad brottslighet.

Så tolkades rubriken av diverse vänsterdebattörer i sociala medier. Robert Klåvus, som presenterar sig som bland annat skolstrateg, projektledare, föreläsare och skribent, skrev exempelvis på Twitter: ”Visst är sånt här intressant @sdriks – med tanke på er agenda, och utpekanden. Men det är säkert inte intressant i er berättelse om Sverige. Nedärvd essens.”

Längre ner i artikeln framgår det att 15 av 32 gängledare är födda i Sverige – men att deras föräldrar inte är det. Av de 32 gängledarnas 64 föräldrar är en (1) född i Sverige. Det framgår inte huruvida denna enda förälder faktiskt är etniskt svensk.
Samtliga gängledare är alltså etniska främlingar. De varken betraktar sig som svenskar eller betraktas som svenskar av andra.

Den verkliga lärdomen är alltså – vilket författaren verkar ha förbisett eller i alla fall gör allt för att dribbla bort – att asyl­invandringen var dålig för Sverige redan från början och att problemen inte avtar med tiden. (Eller, för att skoja lite med herr Klåvus, att invandrarnas ”nedärvda essens” inte går att ändra på. Snacka om att skjuta sig i foten.)

I stället för att konstatera det uppenbara skriver Sjöshult: ”Därmed hade inte stängda gränser under senare år eller fler utvisningar hjälpt för att stoppa det eskalerande gängvåldet”.

Men det är det väl ingen som påstått heller. Åtgärderna skulle ha satts in för länge sedan.

Stora grupper varken kan eller vill ”bli svenskar”. De saknar lojalitet till det svenska samhället och fortsätter att leva i ”utanförskap” – oavsett hur länge de lever i Sverige. Forskning har visat att and­ra generationens utomeuropeiska invandrare till och med har högre brottslighet än de som själva invandrat.

Vissa grupper, som romerna i Sverige och afroamerikanerna i USA, fortsätter att ha en skyhög brottslighet efter bokstavligen hundratals år i landet. Det är troligt att detsamma kommer att gälla stora delar av de invandrare som kommit in i Sverige under det senaste halvseklet, ifall vi tillåter att de stannar här.

Den ene av förnedringsrånarna som vi berättade om förra veckan, som urinerade på en svensk kille medan de kal­la­de honom ”jävla svenne”, var född i Sverige av föräldrar från Elfenbenskusten. Han är uppvuxen i Sverige, men föraktar svenskar. Och det finns allt fler av hans sort i landet.

Det visar naturligtvis inte att invandringskritikerna haft fel, utan den raka motsatsen – att det mångetniska samhället är ett hopplöst projekt, och måste ersättas av helt nya visioner om Sverige ska ha en framtid.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Muslimer i Österrike anmäler ”islamkarta”

ÖSTERRIKEDen muslimska ungdomsorganisationen MJÖ ska lämna in en stämningsansökan mot den ”Karta över politisk islam” som togs fram av universitetet i Wien och Dokumentationscentrum för politisk islam och publicerades den 27 maj. Kartan visar namn och adresser på över 600 moskéer och föreningar i Österrike, samt vilka utländska kopplingar de eventuellt har.

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Gå till arkivet

Send this to a friend