Skip to Content

Expressens krönikör Fredrik Sjöshult skriver om gängvåldet. Foto: Nya Tider, skärmavbild: Expressen
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Expressen och konsten att fuska med rubriker

PappersupplaganNya Tider v. 9

Expressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

Publicerad: 25 februari, 2020, 17:03

 • Svenska

Läs även

”Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige”, förkunnar Expressen i en krönika av Fredrik Sjöshult den 18 februari. Från början fanns där också tillägget ”– inga är nyanlända”, men det tycks sedan ha tagits bort.

Läser man lite längre i artikeln så framkommer det att man vill göra något slags poäng av att gängbrottsligheten minsann inte beror på den stora migrantvågen 2015. Inga av gängledarna är nämligen nyanlända invandrare.

”15 av 32 gängledare som nu står på Stockholmspolisens fokuslista i Operation Rimfrost är födda i Sverige och de andra kom hit som barn – och bland dem invandrade 14 av 17 för mer än 20 år sedan. I den värsta delen av Stockholms gängkrig – i Rinkebykonflikten – är de åtta utpekade ledarna på Rimfrostlistan alla födda i Sverige och deras bakgrund är splittrad: Stabila familjer men också frånvarande pappor och mördade syskon, grov brottslighet men också blanka straffregister. Ambitiösa studier men också sluten ungdomsvård, cannabis och tramadol.”

Det är helt klart relevanta uppgifter, men vad är egentligen poängen? Ser man till rubriken så får man intrycket att Sjöshult vill göra upp med ”myten” att den stora migrantvågen 2015 var en katastrof för Sverige och ledde till kraftigt ökad brottslighet.

Så tolkades rubriken av diverse vänsterdebattörer i sociala medier. Robert Klåvus, som presenterar sig som bland annat skolstrateg, projektledare, föreläsare och skribent, skrev exempelvis på Twitter: ”Visst är sånt här intressant @sdriks – med tanke på er agenda, och utpekanden. Men det är säkert inte intressant i er berättelse om Sverige. Nedärvd essens.”

Längre ner i artikeln framgår det att 15 av 32 gängledare är födda i Sverige – men att deras föräldrar inte är det. Av de 32 gängledarnas 64 föräldrar är en (1) född i Sverige. Det framgår inte huruvida denna enda förälder faktiskt är etniskt svensk.
Samtliga gängledare är alltså etniska främlingar. De varken betraktar sig som svenskar eller betraktas som svenskar av andra.

Den verkliga lärdomen är alltså – vilket författaren verkar ha förbisett eller i alla fall gör allt för att dribbla bort – att asyl­invandringen var dålig för Sverige redan från början och att problemen inte avtar med tiden. (Eller, för att skoja lite med herr Klåvus, att invandrarnas ”nedärvda essens” inte går att ändra på. Snacka om att skjuta sig i foten.)

I stället för att konstatera det uppenbara skriver Sjöshult: ”Därmed hade inte stängda gränser under senare år eller fler utvisningar hjälpt för att stoppa det eskalerande gängvåldet”.

Men det är det väl ingen som påstått heller. Åtgärderna skulle ha satts in för länge sedan.

Stora grupper varken kan eller vill ”bli svenskar”. De saknar lojalitet till det svenska samhället och fortsätter att leva i ”utanförskap” – oavsett hur länge de lever i Sverige. Forskning har visat att and­ra generationens utomeuropeiska invandrare till och med har högre brottslighet än de som själva invandrat.

Vissa grupper, som romerna i Sverige och afroamerikanerna i USA, fortsätter att ha en skyhög brottslighet efter bokstavligen hundratals år i landet. Det är troligt att detsamma kommer att gälla stora delar av de invandrare som kommit in i Sverige under det senaste halvseklet, ifall vi tillåter att de stannar här.

Den ene av förnedringsrånarna som vi berättade om förra veckan, som urinerade på en svensk kille medan de kal­la­de honom ”jävla svenne”, var född i Sverige av föräldrar från Elfenbenskusten. Han är uppvuxen i Sverige, men föraktar svenskar. Och det finns allt fler av hans sort i landet.

Det visar naturligtvis inte att invandringskritikerna haft fel, utan den raka motsatsen – att det mångetniska samhället är ett hopplöst projekt, och måste ersättas av helt nya visioner om Sverige ska ha en framtid.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • SefastTronde

  Expressen kommer troligen att gå till historien som en av de största lögnmegafonerna som funnits i vårt land. I sammanhanget är nog inte jag den ende som ler i mjugg när jag ser hur lögnmegafonerna blöder alltmer ekonomiskt, och får allt mindre upplagor.

 • Dacke

  Det är nog ingen som protesterar om någon påstår att Expressen är vårt lands New York Times, eller CNN bägge ägs f.ö. av George Soros som har mycket gemensamt med Bonnier.

 • RL, Vallentuna

  Redan under kriget i Vietnam sågs nackdelarna med en slapp asylpolitik. Sverige beviljade som enda europeiska land asyl åt desertörer ..efter ngt år kunde man lästa i s.k. herrtidningar att alla desertörer råkade vara ne*rer och hade etablerat sig som hallickar.
  Det handlade mycket om hur grymma dessa män var..kvinnorna blev slagna med t.e.x en cykelkedja som mannen satt ett handtag på…..en viss summa skulle lämnas varje dag till hallicken…dom fick inte köpa mat..det kunde dom ta ur papperskorgar utanför korvkiosken.
  ..
  Sedan har förnedrandet , våldet,morden och terrorn bara fortsatt oavbrutet.

 • Pietro Anderson

  Nota bene: Det är aldrig reportern som sätter tidningens rubriker. Det gör redigerarna och redaktören godkänner slutligen. Tycker mig dessutom se längre ner på sidan att Sjöshult slår fast att kriminaliteten är ett resultat av misslyckad integration.

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Ron Paul tror det blir värre

KRÖNIKADen amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Gå till arkivet

Send this to a friend