Skip to Content

Facebook kovänder gällande viss censur. Foto: Pïxabay/Gerd Altmann
UTRIKES

Facebook gör kovändning – tillåter inlägg om att coronaviruset kan ha tillverkats

Digital utgåva

Efter att den amerikanska presidenten Joe Biden nu kräver fortsatta utredningar gällande coronavirusets ursprung, då det misstänks kunna komma från ett laboratorium i Wuhan i Kina, har Facebook gjort en kovändning. Tidigare har man förbjudit användare på plattformarna man äger att påstå att viruset kan ha skapats artificiellt, men nu tillåter man det. I samma veva fortsätter man dock att stärka sitt arbete mot vad man kallar för ”desinformation” och planerar att sanktionera användare som ger uttryck för avvikande åsikter.

Publicerad: 28 maj, 2021, 22:12

  • Svenska

Läs även

Under lång tid har Facebook straffat sina användare om dessa delat vad man kallat ”fake news” och ”desinformation” som gjorde gällande att coronaviruset var skapat i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan. Man stödde sig på ”faktagranskare” med koppling till laboratoriet och kallade det för ”konspirationsteorier” när USA:s tidigare president Donald Trump tog upp det redan i 2020.

Men nu kommer Facebook inte längre att agera på inläggen som hävdar att viruset skapats eller släppts ut av människor efter att den amerikanska presidenten Joe Biden i onsdags beordrade amerikanska underrättelsetjänster att undersöka virusets ursprung. Undersökningen kommer efter att det klargjorts att man inte längre utesluter att viruset skulle vara skapat av Kina. Men trots detta kommer Facebook att fortsätta angripa avvikande åsikter än mer i framtiden säger jätteföretaget, som inte tillåter annat än den officiella bilden gällande Covid-19 pandemin och vaccinerna mot sjukdomen.

I kampen mot så kal­la­de ”falska nyheter” har Facebook tystat några av världens tyngsta, konservativa opinionsbildare. Helt utan att belägga att dessa skulle ha spridit oriktig information. Foto: Wikipedia / Anthony Quintano

Backar gällande inlägg om virusets ursprung

Fram tills nyligen togs inlägg som användare på Facebook lagt upp bort om dessa antydde eller sade att coronaviruset som härjar över världen hade sitt ursprung i institutet för virologi i den kinesiska staden Wuhan. Grunden för åsikterna och teorierna om en artificiell källa för viruset kom redan under 2020 när den dåvarande Trumpadministrationen och amerikanska underrättelseorganisationer pekade på kopplingen mellan flera omständigheter som gjorde det klart möjligt att viruset kunde ha skapats, modifierats eller släppts ut medvetet eller genom bristande säkerhet från det laboratorium i Wuhan där man forskade på specifikt coronavirus.

Som ett led i vad man kallar ”kampen mot desinformation” valde Facebook och flera andra större sociala medier att censurera och motverka individer, företag och till och med erkända massmedier som gick emot den bild som förmedlades av vänsterliberaler och WHO gällande virusets ursprung, precis som man angrep inlägg av Donald Trump som man ogillade.

Bland de drabbade fanns till exempel den ansedda tidningen New York Post som senast den 23 februari i år fick se en av sina opinionstexter borttagna. I texten klargjorde Steven W.Mosher att USA inte kunde lita på Kinas bortförklaringar gällande virusets uppkomst och spridning och kunde rationellt peka på en mängd omständigheter till varför den officiella historien sannolikt inte stämmer. Detaljer som att de djur man påstår skulle ligga till grund för viruset, som fladdermöss, inte sålts på marknaden som officiellt anklagas för virusets spridning eller att det vid flera andra laboratorium förekommit omfattande illegal försäljning av testdjur till matmarknader – även sådana som använts vid virologiska experiment – och mycket mer togs upp i texten. Allt på ett rationellt vis och dessutom uppbackat med sanningsenliga påståenden. Det kunde dock inte accepteras av Facebook.

Falsk information – tills Biden ändrat uppfattning. Bild: NY Post och Facebook

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta:

En liten del av de många uttalanden och frågeställningar samt påståenden som Facebook inte tillåter gällande Covid-19. Flera av dessa är intressanta att föra fram då det inte råder konsensus kring dem, eller att det kan finnas grund att ifrågasätta den officiella bilden av dem. Till exempel anges antalet döda med Covid-19, inte av Covid-19 i Sverige. Att anta att den verkliga siffran döda av Covid-19 till slut kommer att revideras ned på grund av patienter som dött med sjukdomen, men egentligen av andra anledningar, är med andra ord logiskt, men tillåts inte av Facebook.

Påståenden som bagatelliserar allvaret av Covid-19, som:

Påståenden om att Covid-19 inte är farligare för människor än vanlig influensa eller förkylning.

Påståenden att ingen har dött av Covid-19.

Påståenden om att dödligheten för Covid-19 är densamma eller lägre än säsongsinfluensa.

Påståenden att det är mer sannolikt att dö av ett covidvaccin eller influensavaccin än Covid-19.

Påståenden att antalet dödsfall orsakade av Covid-19 är mycket lägre än den officiella siffran.

Påståenden att någon grupp är immun eller inte kan dö av Covid-19 eller att en specifik aktivitet eller behandling resulterar i immunitet.

Påståenden att Covid-19 inte kan överföras i vissa klimat, väderförhållanden eller platser.

Påståenden att bära ansiktsmask inte hjälper till att förhindra spridningen av Covid-19.

Påståenden att bärande av ansiktsmask kan göra bäraren sjuk.

Påståenden att social/fysisk distansering inte hjälper till att förhindra spridningen av Covid-19.

Påståenden om att Covid-19-vaccin dödar eller allvarligt skadar människor (såsom att orsaka blodproppar).

Påståenden att Covid-19-vacciner orsakar skadliga sjukdomar som ALS, multipel skleros, Covid-19, den nya Covid-19-varianten eller autism.

Påståenden att bygga immunitet genom att få Covid-19 är säkrare än att ta vaccinet.

Påståenden att Covid-19-vaccinet förändrar människors DNA.

Påståenden om att Covid-19-vacciner orsakar infertilitet, missfall eller sterilitet.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte ger någon immunitet för människor.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte är effektiva för att förhindra Covid-19.

Påståenden om att Covid-19-vacciner innehåller giftiga, förbjudna eller skadliga ingredienser, mikrochips, animaliska produkter eller något annat som inte finns på vacciningredienslistan.

Påståenden om att Covid-19-vacciner inte är testade.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte testas mot placebo under kliniska prövningar.

Påståenden om att naturlig immunitet är säkrare än vaccinförvärvad immunitet.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend