Skip to Content

Facebook kovänder gällande viss censur. Foto: Pïxabay/Gerd Altmann
UTRIKES

Facebook gör kovändning – tillåter inlägg om att coronaviruset kan ha tillverkats

Digital utgåva

Efter att den amerikanska presidenten Joe Biden nu kräver fortsatta utredningar gällande coronavirusets ursprung, då det misstänks kunna komma från ett laboratorium i Wuhan i Kina, har Facebook gjort en kovändning. Tidigare har man förbjudit användare på plattformarna man äger att påstå att viruset kan ha skapats artificiellt, men nu tillåter man det. I samma veva fortsätter man dock att stärka sitt arbete mot vad man kallar för ”desinformation” och planerar att sanktionera användare som ger uttryck för avvikande åsikter.

Publicerad: 28 maj, 2021, 22:12

  • Svenska

Läs även

Under lång tid har Facebook straffat sina användare om dessa delat vad man kallat ”fake news” och ”desinformation” som gjorde gällande att coronaviruset var skapat i ett kinesiskt laboratorium i Wuhan. Man stödde sig på ”faktagranskare” med koppling till laboratoriet och kallade det för ”konspirationsteorier” när USA:s tidigare president Donald Trump tog upp det redan i 2020.

Men nu kommer Facebook inte längre att agera på inläggen som hävdar att viruset skapats eller släppts ut av människor efter att den amerikanska presidenten Joe Biden i onsdags beordrade amerikanska underrättelsetjänster att undersöka virusets ursprung. Undersökningen kommer efter att det klargjorts att man inte längre utesluter att viruset skulle vara skapat av Kina. Men trots detta kommer Facebook att fortsätta angripa avvikande åsikter än mer i framtiden säger jätteföretaget, som inte tillåter annat än den officiella bilden gällande Covid-19 pandemin och vaccinerna mot sjukdomen.

I kampen mot så kal­la­de ”falska nyheter” har Facebook tystat några av världens tyngsta, konservativa opinionsbildare. Helt utan att belägga att dessa skulle ha spridit oriktig information. Foto: Wikipedia / Anthony Quintano

Backar gällande inlägg om virusets ursprung

Fram tills nyligen togs inlägg som användare på Facebook lagt upp bort om dessa antydde eller sade att coronaviruset som härjar över världen hade sitt ursprung i institutet för virologi i den kinesiska staden Wuhan. Grunden för åsikterna och teorierna om en artificiell källa för viruset kom redan under 2020 när den dåvarande Trumpadministrationen och amerikanska underrättelseorganisationer pekade på kopplingen mellan flera omständigheter som gjorde det klart möjligt att viruset kunde ha skapats, modifierats eller släppts ut medvetet eller genom bristande säkerhet från det laboratorium i Wuhan där man forskade på specifikt coronavirus.

Som ett led i vad man kallar ”kampen mot desinformation” valde Facebook och flera andra större sociala medier att censurera och motverka individer, företag och till och med erkända massmedier som gick emot den bild som förmedlades av vänsterliberaler och WHO gällande virusets ursprung, precis som man angrep inlägg av Donald Trump som man ogillade.

Bland de drabbade fanns till exempel den ansedda tidningen New York Post som senast den 23 februari i år fick se en av sina opinionstexter borttagna. I texten klargjorde Steven W.Mosher att USA inte kunde lita på Kinas bortförklaringar gällande virusets uppkomst och spridning och kunde rationellt peka på en mängd omständigheter till varför den officiella historien sannolikt inte stämmer. Detaljer som att de djur man påstår skulle ligga till grund för viruset, som fladdermöss, inte sålts på marknaden som officiellt anklagas för virusets spridning eller att det vid flera andra laboratorium förekommit omfattande illegal försäljning av testdjur till matmarknader – även sådana som använts vid virologiska experiment – och mycket mer togs upp i texten. Allt på ett rationellt vis och dessutom uppbackat med sanningsenliga påståenden. Det kunde dock inte accepteras av Facebook.

Falsk information – tills Biden ändrat uppfattning. Bild: NY Post och Facebook

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta:

En liten del av de många uttalanden och frågeställningar samt påståenden som Facebook inte tillåter gällande Covid-19. Flera av dessa är intressanta att föra fram då det inte råder konsensus kring dem, eller att det kan finnas grund att ifrågasätta den officiella bilden av dem. Till exempel anges antalet döda med Covid-19, inte av Covid-19 i Sverige. Att anta att den verkliga siffran döda av Covid-19 till slut kommer att revideras ned på grund av patienter som dött med sjukdomen, men egentligen av andra anledningar, är med andra ord logiskt, men tillåts inte av Facebook.

Påståenden som bagatelliserar allvaret av Covid-19, som:

Påståenden om att Covid-19 inte är farligare för människor än vanlig influensa eller förkylning.

Påståenden att ingen har dött av Covid-19.

Påståenden om att dödligheten för Covid-19 är densamma eller lägre än säsongsinfluensa.

Påståenden att det är mer sannolikt att dö av ett covidvaccin eller influensavaccin än Covid-19.

Påståenden att antalet dödsfall orsakade av Covid-19 är mycket lägre än den officiella siffran.

Påståenden att någon grupp är immun eller inte kan dö av Covid-19 eller att en specifik aktivitet eller behandling resulterar i immunitet.

Påståenden att Covid-19 inte kan överföras i vissa klimat, väderförhållanden eller platser.

Påståenden att bära ansiktsmask inte hjälper till att förhindra spridningen av Covid-19.

Påståenden att bärande av ansiktsmask kan göra bäraren sjuk.

Påståenden att social/fysisk distansering inte hjälper till att förhindra spridningen av Covid-19.

Påståenden om att Covid-19-vaccin dödar eller allvarligt skadar människor (såsom att orsaka blodproppar).

Påståenden att Covid-19-vacciner orsakar skadliga sjukdomar som ALS, multipel skleros, Covid-19, den nya Covid-19-varianten eller autism.

Påståenden att bygga immunitet genom att få Covid-19 är säkrare än att ta vaccinet.

Påståenden att Covid-19-vaccinet förändrar människors DNA.

Påståenden om att Covid-19-vacciner orsakar infertilitet, missfall eller sterilitet.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte ger någon immunitet för människor.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte är effektiva för att förhindra Covid-19.

Påståenden om att Covid-19-vacciner innehåller giftiga, förbjudna eller skadliga ingredienser, mikrochips, animaliska produkter eller något annat som inte finns på vacciningredienslistan.

Påståenden om att Covid-19-vacciner inte är testade.

Påståenden att Covid-19-vacciner inte testas mot placebo under kliniska prövningar.

Påståenden om att naturlig immunitet är säkrare än vaccinförvärvad immunitet.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend