Tidningsartikel om händelsen från 1984. Foto: Stillbild Youtube

Fallet Cats Falck

Cathryn ”Cats” Falck arbetade på Rapport och år 1983 började hon undersöka det elektrotekniska företaget ASEA, som hon misstänkte för att smuggla högteknologi via Sverige. Den 19 november 1984, medan hennes undersökning ännu pågick, försvann Cats och hennes väninna Lena Gräns plötsligt. De två kvinnorna hittades döda i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen den 29 maj 1985. Dödsorsaken kunde inte fastställas och än idag är det oklart vad som egentligen hände kvinnorna.

På kvällen den 29 maj 1985 genomförde kustartilleriets värnpliktiga övningsdykningar från Danvikstull på Södermalm i Stockholm till Hammarbyslussen. Det var under dessa övningar som de hittade en vit Renault TS som låg upp och ned på botten. De underrättade genast kaptenen om fyndet. Kaptenen i sin tur vände sig till polisen och bilen kunde följaktligen bärgas senare samma kväll som den hittades.

Det visade sig vara just den bil som polisen letat efter sedan den 19 november 1984. I den fann de två döda kvinnor sittande fastspända: den 31-åriga Cathryn ”Cats” Falck och hennes 32-åriga väninna Lena Gräns. En intressant detalj i det här sammanhanget är att enligt Bo G Anderssons artikel ”Luckor i utredningen” som publicerades i Dagens Nyheter (DN) den första juni 1997 skall polisen Eric Skoglund ha bett militären att söka i just det området. Efter att de två kvinnorna plötsligt försvunnit i november 1984 hade nämligen ett mycket omfattande spaningsarbete efter dem inletts och i maj skall polisen ha mottagit ett tips av en narkoman om att en bil åkt över kajkanten vid Hammarbykanalen ett halvår tidigare.

Cats Falck och Lena Gräns var försvunna i ett halvår innan de hittades. Här bärgas bilen. Foto: Twitter

Bortsett från en krossad ruta var fordonet i övrigt relativt oskatt efter omständigheterna. Det fanns inga svåra karosskador. Fälgarna var inte heller trasiga. Enligt Christoph Anderssons bok Operation Norrsken: om Stasi och Sverige under kalla kriget blev obduktionsassistenten Gerth Wintherhagen konfunderad över att de suttit så ordentligt fastspända i bilen då det ”normala är att man försöker lossa bältet och sedan försöker ta sig ut ur bilen.” En annan sak Wintherhagen reagerade på, skriver Andersson, är ”att inga avvärjningsskador hittas hos kvinnorna, alltså blessyrer som borde ha uppkommit vid desperata försök att ta sig ur bilen. Exempelvis rivsår på fingrar eller händer. Alternativt trasiga naglar.” Dessutom hittades, vid obduktionen, en liter klar rosa vätska i lungorna på båda kvinnorna. Än idag vet ingen vad det var för vätska. När det gällde dödsorsaken kunde överläkare Milan Valverius inte helt fastställa den, men han uteslöt inte drunkning som en möjlig orsak.

Trots detta avskrevs dödsfallen som en olycka. Vad som talar för att det var en olycka är att vägarna skall ha varit hala den där ödesdigra novemberkvällen 1984 samt att de två kvinnorna hade delat på en flaska vin innan de satte sig i bilen. De två hade nämligen varit på restaurangen Örns Hörn på Södermalm tillsammans.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Frejas kärva motpol

Frejas kärva motpol

🟠 HISTORIA Inom den nordiska mytologin förekommer olika gudar och jättar och andra väsen. En av dessa är jättedottern Skade, som fungerade som en motpol till Freja. Det finns en hypotes om att namnet Skandinavien har sin grund i Skades namn.

Kvinnan från Barum

Kvinnan från Barum

🟠 HISTORIA Länge kallades hon för Bäckaskogskvinnan och hon blev en rikskändis. Hon levde för cirka 9 000 år sedan, och hennes skelett är ett av det bäst bevarade från Maglemoseperioden under jägarstenåldern.

Lät adeln mörda Engelbrekt?

Lät adeln mörda Engelbrekt?

🟠 HISTORIA År 1436 – antingen i slutet av april eller början av maj – mördades rikshövitsmannen och upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson av sin egen småsven (page) och väpnare Måns Bengtsson (Natt och Dag). Motivet är än idag ett mysterium, men olika teorier finns. Såvitt man vet straffades han aldrig och blev, bland annat, lagman.

Metersystemet infördes efter franska revolutionen i enlighet med upplysningstidens ideal, men också för att göra sig av med mått som fot och aln, som utgick ifrån en monarks kroppsmått. Bilden visar holländska historiska kopior av de franska originalmåtten: en standardmeter av järn från 1799 med fodral, rörformade volymmått i koppar från 1829 samt en standardkilogram i koppar (längst till höger). Foto: Wikipedia/Rijksmuseum, Amsterdam

150 år med metern

🟠 HISTORIA Den 20 maj 1875 var Sverige bland de första länderna att ratificera meterkonventionen i Paris. Tre år senare infördes metersystemet officiellt i vårt land.

Sagan om kung Visbur

Sagan om kung Visbur

🟠 HISTORIA En av de tidigaste svenska sagokungarna var Visbur, som härskade i Svitjod. Det berättas att han tillhörde Ynglingaätten samt att hans val att förskjuta sin första fru kom att leda till hans död.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.