Mathias Wåg stämdes för förtal. Stillbild: Insikt24

Får inte längre säga ”nazist” – känner sig tystade

LEDARE.
Det börjar gå upp för vänstertyckare att det faktiskt är förtal och skadeståndsgrundande att kalla sina meningsmotståndare för nazister. Men vad ska de göra om de inte kan undkomma debatten genom att slänga ur sig epitet?

Nyligen åkte vänsterinfluensern Smilla Jalaskoski på att betala 20 000 kronor till en kvinna aktiv i Alternativ för Sverige, Henrik Johansson från ”Inte rasist, men …” har fått lätta på plånboken, den 23 maj fick Researchgruppens Mattias Wåg lomma iväg till domstolen och snart måste även Centerpolitikern Anton Sauer göra samma sak.

De förtalade, som alla kallats nazister, har inte väntat på polisens hjälp utan stämt själva. Så länge man yrkar mindre än 25 000 kronor i skadestånd är det riskfritt, eftersom det då blir ett småmål där parterna står för sina egna rättegångskostnader. Det finns med andra ord ingen anledning att låta vänsterns personangrepp passera.

De många stämningarna beror bland annat på den nystartade Förtalsombudsmannen som upplyser om detta och ibland även hjälper folk att göra stämningsansökningar (se NyT v. 17/2023).

Föreningen har väckt ramaskri bland vänstertyckare. Sydsvenskan skriver den 9 maj om en ”ny taktik från högerextrema krafter” för att ”tysta” kritiker. Expo, som levt på att kalla folk nazister sedan 90-talet, twittrade den 5 april att Förtalsombudsmannen vill ”misskreditera, tysta och störa”. Man känner sig alltså misskrediterade av att inte längre få misskreditera ifred.

Epitet. Vänsterliberalerna kallar alla som inte delar deras världsbild för nazister. Denna bok kom ut med anledning av att Nya Tider deltog på Bokmässan i Göteborg för första gången, och exemplifierar väl fenomenet. Nu har vänsterliberalerna dock förskräckt konstaterat att varje gång de kallar någon ”nazist” så kostar det.

Men det borde inte komma som en överraskning för någon att det faktiskt inte är en grundlagsskyddad mänsklig rättighet att få springa runt och kalla folk nazister. Folk har rätt att själva definiera vilken ideologi de tillhör. Vänstertyckarna om några borde förstå det, som menar att andra inte ens har rätt att säga vad någon har för kön. Det är skrattretande att samma vänsteretablissemang som hyllar Näthatsgranskaren, Juridikfronten och liknande organisationer som sponsrats i flera år för att just anmäla invandringskritiker, tjuter över att rättsväsendet ”vapeniseras” när domstolar nu också börjar pröva vad vänstertyckare sprider.

Men det mest avslöjade är klagoropen om att man därmed skulle bli tystade.

För även om det vore en högerextrem taktik (och inte bara att folk faktiskt inte vill bli förtalade) kvarstår frågan hur den taktiken skulle kunna tysta någon. Är det inte bara för vänstern att säga sina argument men låta bli nazist-epitetet?

De behöver inte vara tysta, de får prata hur mycket de vill. Problemet verkar snarare handla om att utan ”nazist” har vänstern inget att säga. Verkligheten, statistiken, utredningarna och all annan hårdfakta har redan smulat sönder alla deras flumargument och teoretiska förklaringar. Pizza-argumentet slutade funka när folk insåg att det inte var två miljoner italienare vi importerat. Med krig i Europa, där männen strider medan kvinnor och barn flyr, har konstrasten till horderna av arabiska män som ”flytt” bara blivit alltför uppenbar. Ovanpå det har Brottsförebyggande rådet ställt det bortom alla tvivel hur omfattande brottslighet invandringen för med sig, och ingen orkar ens längre låtsas som att invandringen inte tär på välfärden.

Det går inte längre att försvara massinvandringen med vare sig känslomässig eller förnuftig retorik. Det går heller inte längre, efter 50 år av invandring, att bortförklara konsekvenserna med dålig integration.

Det går helt enkelt inte att blunda för faktumet att mångkultur var en dålig idé. Det enda vänstern kan göra nu är att få folk att hålla käften om detta uppenbara faktum. Peka och säga att kritikern är en nazist och därför inte ska få höras, att folk därför inte ska lyssna och att alla gör bäst i att vakta sina tungor om de inte själva vill få nazist-epitetet klistrat på sig.

Att tysta med epitet är det enda vänstern har kvar. När de inte ens kan göra det längre känner de sig därför ironiskt nog tystade.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Tänk om det blir kallare?

Tänk om det blir kallare?

🟠 KRÖNIKA Mitt i vår konstiga sommar varnar seriösa forskare för att jorden är på väg in i en kallare period. Drivande faktorer bakom detta är cykliska växlingar i solaktivitet, planeternas lägen och avståndet mellan jorden och solen.

Västvärlden halkar efter på område efter område

Västvärlden halkar efter på område efter område

🟠 OPINION: DAN AHLMARK Vart leder västvärldens utveckling? Dagligen ser vi tecken eller konkreta händelser som visar försämringar och en generell nedgång i länder som tidigare stått för individuella rättigheter, rationalism och logik. Många vittnesbörd pekar på ett förfall, en skadad västerländsk civilisation, och det gäller även dess starkaste komponent – USA. Där rasar nu en kamp mellan två alternativ, vars utgång kommer att ha betydande konsekvenser för hela västvärlden – och därmed världen. Nedan berörs några områden vars utveckling kommer att ha monumentala konsekvenser globalt.

Vänsterliberaler är de sjuka avvikarna

Vänsterliberaler är de sjuka avvikarna

🟠 LEDARE Ett gammalt knep från sovjettiden, som även använts av den invandringsliberala vänstern, är att utmåla motståndarna som avvikande och drivna av patologiska eller primitiva motiv. Så kallar man gärna invandringskritiker rasister, och rasister i sin tur som drivna av primitivt hat eller sjuklig misstänksamhet eller rädsla, xenofobi, i den svenska debatten ofta ”främlingsfientlighet”. I själva verket är det dock vänsterliberalerna som på alla sätt är de extremistiska och avvikande.

På fjällvandring i Härjedalen med omnejd

På fjällvandring i Härjedalen med omnejd

🟠 KRÖNIKA Allt började sommaren 1970 med en artikel i tidningen om ett högfjällshotell på Storhogna i Vemdalsfjällen, på gränsen mellan Härjedalen och Jämtland. Artikeln var trevligt skriven med fina bilder som gjorde att läsaren skulle känna en oemotståndlig lust att åka till fjälls. Den gick hem hos oss och det bokades ett rum med halvpension där middagen ingick i priset. Första veckan i augusti skulle det bära av. Vi hade ingen erfarenhet av fjällvandring.

Myndigheter älskar struntfrågor

Myndigheter älskar struntfrågor

🟠 OPINION: Karl-Olov Arnstberg Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) är en liten myndighet som bildades 2007. Men även en liten narr kan spela stor teater. Debattören professor Karl-Olov Arnstberg ställer sig kritisk till hur SIN häller grus i Polismyndighetens arbete för småsaker, samtidigt som man nonchalerar riktiga hot mot medborgarnas integritet.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bröllop – en högtid full av skrock

🟠 HISTORIA Ska du gifta dig? Så trevligt! Hoppas bara att du inte sytt din brudklänning själv! För det vore att tigga om olycka. Och se för allt i världen till att den blivande brudgummen aldrig får se dig i klänningen före bröllopet! För då varar inte förhållandet. Som ni anar är kyrkbröllopsdagen en mycket speciell, magisk dag och man kan inte vara för försiktig.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.