Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Farlig kunskap?

PappersupplaganNya Tider v. 31

Kunskap är makt, sägs det. Men för vissa är den uppenbarligen farlig.

Publicerad: 27 juli, 2020, 17:21

  • Svenska

Läs även

I detta nummer intervjuar Nya Tiders reporter Lars Ohlsson historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö angående hennes utfall mot speedway-klubben Indianerna. Hon menar att det är ”en väldigt problematisk stereotyp”. Så här förklarar hon för nättidningen Hockey-Sverige:
– Även om många hävdar att de kanske beundrar indianer så refererar den stereotypen inte till någon existerande grupp. Den stereotypen döljer mycket av vad som hände historiskt och vad som är människors verklighet i dag.

Men det är ju inte ”indianerna” som det stormat kring i Sverige, utan de lokala BLM-aktivisterna har i stället angripit Carl von Linné. Eftersom han lade grunden till klassificeringen av alla arter på jorden beskylls han för att syssla med ”vetenskaplig rasism”, för att citera Henrik Arnstads krönika i Aftonbladet, och nu kräver man att alla statyer av denne internationellt berömde vetenskapsman rivs.

Vi frågar så klart Fur om hon vill byta namnet på sitt eget universitet – men nu börjar hon slingra sig. Det skulle vara ”kontraproduktivt”. Och nu kommer det riktigt festliga. Hon föreslår istället att man ”belyser hela Linnés verksamhet” och att ”hans kunskaper också måste problematiseras eftersom inte all kunskap kan anses som bra”.

Tänk en gång extra på det uttalandet. ”All kunskap kan inte anses som bra”. Och det ska komma från en ledande person på en läroanstalt.

Så vi ska börja dela upp kunskap i ”bra kunskap” och ”dålig kunskap” nu? Eller rent av ”ond kunskap?” Som om det skulle finnas någon inneboende subjektivitet i objektiv fakta. Så nu kan man alltså börja betrakta till exempel kunskap om vilka som begår förnedringsrån eller åldringsbedrägerier som ”dålig kunskap”.

Nu har talesättet ”kunskap är makt” fått ännu en dimension, och det är när det börjar talas om ”dålig kunskap” som man förstår vilka det är som känner sig hotade. Som tur är finns Nya Tider för att alltid sprida kunskap – och detta oavsett om Fur tycker att den är dålig eller inte.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ett brott är begånget mot det svenska folket

DEBATTMassinvandringen från Mellanöstern, Afrika och Centralasien har skett mot det svenska folkets vilja. Genom att mörklägga, desinformera och vinkla har politiker och medier vilselett det svenska folket på ett sätt som bara kan beskrivas som en komplott. Veckans debattör, entreprenören Arne Weinz, menar att det är dags att börja föra en diskussion om hur de som bär ansvaret för vårt samhälles ödeläggelse ska straffas.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Nu händer det saker runt Estonia

KRÖNIKADen uppmärksammade dokumentärfilmen om Estonia som visar vad som verkar vara oförklarliga skador på skrovet har väckt internationell uppmärksamhet. Nu höjs röster för att verkligen undersöka vad som egentligen hände den ödesdigra septembernatten 1994.

Gå till arkivet

Send this to a friend