Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Farlig kunskap?

PappersupplaganNya Tider v. 31

Kunskap är makt, sägs det. Men för vissa är den uppenbarligen farlig.

Publicerad: 27 juli, 2020, 17:21

 • Svenska

Läs även

I detta nummer intervjuar Nya Tiders reporter Lars Ohlsson historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö angående hennes utfall mot speedway-klubben Indianerna. Hon menar att det är ”en väldigt problematisk stereotyp”. Så här förklarar hon för nättidningen Hockey-Sverige:
– Även om många hävdar att de kanske beundrar indianer så refererar den stereotypen inte till någon existerande grupp. Den stereotypen döljer mycket av vad som hände historiskt och vad som är människors verklighet i dag.

Men det är ju inte ”indianerna” som det stormat kring i Sverige, utan de lokala BLM-aktivisterna har i stället angripit Carl von Linné. Eftersom han lade grunden till klassificeringen av alla arter på jorden beskylls han för att syssla med ”vetenskaplig rasism”, för att citera Henrik Arnstads krönika i Aftonbladet, och nu kräver man att alla statyer av denne internationellt berömde vetenskapsman rivs.

Vi frågar så klart Fur om hon vill byta namnet på sitt eget universitet – men nu börjar hon slingra sig. Det skulle vara ”kontraproduktivt”. Och nu kommer det riktigt festliga. Hon föreslår istället att man ”belyser hela Linnés verksamhet” och att ”hans kunskaper också måste problematiseras eftersom inte all kunskap kan anses som bra”.

Tänk en gång extra på det uttalandet. ”All kunskap kan inte anses som bra”. Och det ska komma från en ledande person på en läroanstalt.

Så vi ska börja dela upp kunskap i ”bra kunskap” och ”dålig kunskap” nu? Eller rent av ”ond kunskap?” Som om det skulle finnas någon inneboende subjektivitet i objektiv fakta. Så nu kan man alltså börja betrakta till exempel kunskap om vilka som begår förnedringsrån eller åldringsbedrägerier som ”dålig kunskap”.

Nu har talesättet ”kunskap är makt” fått ännu en dimension, och det är när det börjar talas om ”dålig kunskap” som man förstår vilka det är som känner sig hotade. Som tur är finns Nya Tider för att alltid sprida kunskap – och detta oavsett om Fur tycker att den är dålig eller inte.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det skulle vara intressant att få ta del av den information om Carl von Linné där han tar ställning i rasfrågor? Om det är statyer som skall rivas är det alla med Charles Darwin som lade grunden till den raslära som tog fart under senare hälften av 1800 talet och där Darwins kusin Francis Galton hade en betydande roll inom rasbiologin? Nej! Det förhåller sig nog så, att ingen vågar röra Charles Darwin eftersom han har en betydande roll i det som nu händer? Vilket avspeglar sig alla olika “rörelser” som poppar upp och som gör anspråk på “sanningen”?

  • Sophia Eklund

   Linné delade in människan i fyra raser år 1735, i Systema Naturae, och delade in dem efter deras unika egenskaper och temperament.

   • Maja Dacke

    Bara fyra? Då var hans kunskap alltså inte total.

Och Sveriges ursprungsbefolkning är …?

LEDAREDen svenska politiska debatten är så totalt amerikaniserad att man måste uppfinna den ädle svenske vilden, samerna, och sedan kal­la dem Sveriges ursprungsfolk. Sen får vi höra ”alla är vi invandrare” enligt den amerikanska modellen, trots att Sveriges stora fördel i tusentals år varit att ”vårt lands befolkning är homogen”, som Tage Erlander så träffande uttryckte det på 1960-talet.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Ron Paul tror det blir värre

KRÖNIKADen amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend