Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Farlig kunskap?

PappersupplaganNya Tider v. 31

Kunskap är makt, sägs det. Men för vissa är den uppenbarligen farlig.

Publicerad: 27 juli, 2020, 17:21

  • Svenska

Läs även

I detta nummer intervjuar Nya Tiders reporter Lars Ohlsson historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö angående hennes utfall mot speedway-klubben Indianerna. Hon menar att det är ”en väldigt problematisk stereotyp”. Så här förklarar hon för nättidningen Hockey-Sverige:
– Även om många hävdar att de kanske beundrar indianer så refererar den stereotypen inte till någon existerande grupp. Den stereotypen döljer mycket av vad som hände historiskt och vad som är människors verklighet i dag.

Men det är ju inte ”indianerna” som det stormat kring i Sverige, utan de lokala BLM-aktivisterna har i stället angripit Carl von Linné. Eftersom han lade grunden till klassificeringen av alla arter på jorden beskylls han för att syssla med ”vetenskaplig rasism”, för att citera Henrik Arnstads krönika i Aftonbladet, och nu kräver man att alla statyer av denne internationellt berömde vetenskapsman rivs.

Vi frågar så klart Fur om hon vill byta namnet på sitt eget universitet – men nu börjar hon slingra sig. Det skulle vara ”kontraproduktivt”. Och nu kommer det riktigt festliga. Hon föreslår istället att man ”belyser hela Linnés verksamhet” och att ”hans kunskaper också måste problematiseras eftersom inte all kunskap kan anses som bra”.

Tänk en gång extra på det uttalandet. ”All kunskap kan inte anses som bra”. Och det ska komma från en ledande person på en läroanstalt.

Så vi ska börja dela upp kunskap i ”bra kunskap” och ”dålig kunskap” nu? Eller rent av ”ond kunskap?” Som om det skulle finnas någon inneboende subjektivitet i objektiv fakta. Så nu kan man alltså börja betrakta till exempel kunskap om vilka som begår förnedringsrån eller åldringsbedrägerier som ”dålig kunskap”.

Nu har talesättet ”kunskap är makt” fått ännu en dimension, och det är när det börjar talas om ”dålig kunskap” som man förstår vilka det är som känner sig hotade. Som tur är finns Nya Tider för att alltid sprida kunskap – och detta oavsett om Fur tycker att den är dålig eller inte.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend