Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Ingen solskenshistoria. Trots att Cathrine byggt sin egen bensinstation, med bränsle från SOMAP (La Société Marocaine des Pétroles), blev hennes upplevelser i Marocko till ett helvete. Foto: Privat
REPORTAGE

Fast på bensinstation i Marocko i två år – resan till semesterparadiset blev en mardröm för Cathrine

Marocko, hetta, sandstorm, en bensinstation i Jemaa Shaim mitt ute i ingenstans mellan Casablanca och Agadir. Ett rum, långa tygstycken för fönstren, problem staplade upp till taket, ormar, insekter och råttor som mysigt sällskap och hundratals mil hem till Sverige. Hur hamnade hon i detta helvete? Hur tog hon sig tillbaks till Sverige och Stockholm? Exklusivt för Nya Tider redogör 54-åriga Cathrine Lind för sin märkliga historia.

Publicerad: 26 oktober, 2016, 19:45

 • Svenska

Läs även

Den 9 augusti i år kom Cathrine Lind hem till Sverige efter nästan två år i Marocko där hon under en längre tid suttit mer eller mindre fängslad på en bensinstation. Hennes numera exmake, har befunnit sig i Sverige den mesta tiden och sett till att hon inte kunnat komma ifrån bensinstationen som de byggt upp tillsammans.

Det var dock inte bara Rachid som ville få henne ur vägen. Människor i maktställning började intressera sig för bensinstationen, som de insåg var på väg att säljas och som de trodde kunde fås för en billig peng.

Svenska ambassaden i Marocko eller UD visade sig inte vara till mycket hjälp, så Cathrine fick förlita sig på uppfinningsrikedom, förslagenhet och några marockanska kvinnor i Malmö för att återbörda sig själv till svensk mylla.
– Under fyra månader i våras och somras försökte jag få kontakt med omvärlden, men det var inte lätt att få någon att förstå allvaret i mina ord. Om du tar Betty Mahmoodys bok Inte utan min dotter och blandar ihop den med Gömda av Liza Marklund, då är du rätt nära hur det var.

Den dagen jag ger ut min egen bok, för det ska jag banne mig göra, kommer många att ifrågasätta min historia, för den är osannolik.
Nya Tider är första tidning som får ta del av denna skrämmande historia.

”Charmig marockan”

Cathrine berättar att hon för 23 år sedan träffade en ”charmig marockan” i Sverige. De blev ett par, men hon var helt övertygad om att det var uppehållstillstånd han var ute efter och därför lät hon sig inte förföras till äktenskap i första taget. I stället vistades mannen illegalt i Sverige under flera år. Vi kan kalla honom Rachid.

”falsk charmknutte”. Rachid manipulerade sin omgivning och fick folk att tro på hans utsagor. Foto: Privat

”Falsk charmknutte”. Rachid manipulerade sin omgivning och fick folk att tro på hans utsagor. Foto: Privat

När Cathrine blev gravid år 1995 gick hon med på giftermål, men det visade sig att hon haft rätt i sina farhågor.
– Det var då det började. Jag minns fortfarande hur Rachid stod där i sovrummet på min födelsedag och strök sin skjorta. När jag frågade ”ska vi in till stan?” så vände han sig om och såg på mig med en blick som fick mig att rysa. Då insåg jag att han var en djävul.

Rachid väste: ”Din hora, tror du att någon skulle vilja ta dig någonstans? Vill du att folk ska skratta åt mig och tro att jag är ute med min morsa?”
– Tårarna kom direkt, för jag hade inte lärt mig att bromsa känslorna då. I samma sekund han såg dem rinna nerför mina kinder exploderade rummet av hans vrål och han slet strykjärnet med sig utan att dra ur kontakten.

Kabeln lossnade från sitt fäste vid järnet. När elkabeln dansade runt med gnistorna tills den kortslöt sig, hann jag tänka ”spring!” men jag kom inte längre än till vardagsrummet, där jag landade i soffan. Han slog allt han orkade med strykjärnet mot min mage för att vår dotter skulle dö därinne.

Mannen fick uppehållstillstånd i februari 1996, men har än i dag inte svenskt pass.

Delad vårdnad

Dottern föddes så småningom och var trots all misshandel oskadd och frisk.
– Rachid kunde vara grym mot henne, men när vi träffade socialen var han jättemanipulativ. Kvinnorna på socialen hade han redan lyckats få på sin sida, vid våra få samtal där.

Trots att förhållandet var destruktivt och tidvis förtärande stannade hon kvar. För sin dotters skull.
– Jag visste ju att det skulle bli svårt att skydda henne de veckor han skulle ha haft henne vid en delad vårdnad. Jag ville inte lämna henne ensam hos honom.

Åren gick och det var tidvis turbulent, men Cathrine lyckades ändå hålla ut på något sätt. Hon fick bita ihop och vara den ödmjuka kvinnan hemmavid. Allt för att han skulle hålla sig lugn.
– Min verklighetsflykt bestod i att jobba hårt. Mitt skapande med keramik och annat har tagit mig ända till NK:s ljusgård där jag suttit i flera omgångar och fått uppmärksamhet när jag signerat mitt hantverk.

Terror när hon träffade en ny

Cathrine berättar att Rachid kunde vara hur charmig som helst ena stunden, för att i nästa bli kontrollerande och dominerande. Paret skilde sig år 2000 när Cathrine upptäckt att Rachid varit otrogen.

Året därefter, 2001, träffade Cathrine en svensk man från Östersund och de inledde en relation. Hennes dotter var då fyra och mannen hade också egna barn sedan tidigare. Rachid släppte dock inte taget och hade i smyg hållit henne under uppsikt.

– När min nya kille kom hem till sitt hus en dag och hittade sina barns kanin med ett utskuret öga, men fortfarande vid liv, då förstod jag vad som skulle komma att hända om jag inte var smart. Vi skulle för alltid bli terroriserade.
Svenskt skydd för utsatta kvinnor har Cathrine inte stort förtroende för, så hon fick fundera ut något annat.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Peter Johansson

  Ha ha ja jag vet inte om jag ska skratta eller gråta… Kanske både och… Det är naturligtvis tragiskt men på samma gång komiskt (inte för Cathrine förstås). Alltså flera misstag leder henne allt djupare ner i kaninhålet där hon fortsätter att göra misstag. Men det är nog inte så lätt när man upplever det själv. Det är därför jag skriver “skratta eller gråta” för det låter så komiskt när man läser det. Så många invecklingar och konstiga snurrigheter som görs. Men jag vill påpeka att det är bara när man läser det hela, upplevelsen för Cathrine var garanterat hemsk och naturligtvis tragisk. Det man dock kan se tydligt är att svensk kultur är milsvid från de nordafrikanska kulturerna och de inte bara krockar när de möts, de fullständigt kraschar!

 • Dacke

  En mycket tragisk händelse för Cathrine och som etsat sig fast för livet. Det har säkert den obefintliga hjälp som ambassaden stod för? Nu är det inte bara denna ambassad som är ovillig att hjälpa svenskar i nöd utan så gott som alla ambassader och konsulat agerar som småpåvar och vill inget hellre än att mästra svenskar. Kommer det däremot en av utländsk härkomst rullas röda mattan ut och fjäsket visar inga gränser.

 • RollingHand

  Man har ju sett en del liknande fall under sin stockholmstid.
  Svenska kvinnor tycks ha svårt att ta till sig att “vissa kulturer” är mer än “mycket annorlunda” och att ge sig i lag med dem skapar bara problem….

 • PETER NYMAN

  Det finns en stor sanning i att lika barn leka bäst

O, vad det låter bra!

RECENSIONMånga organisationer, i synnerhet inom det offentliga, ägnar sig allt mer åt floskler, värdegrund och styrdokument kring till exempel jämställdhet och kulturell mångfald. Byråkrati och konsulter tar allt mer plats på bekostnad av kärnverksamheten. Professor Mats Alvesson kal­lar det funktionell dumhet, och menar att det påfallande är hur många smarta människor som ägnar sig åt detta.

Fick stanna genom gymnasielagen – våldtog 16-åring på Sveriges nationaldag

INRIKESZia Ahmedi fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen klubbade igenom förra året. Han har nu dömts för att ha våldtagit en 16-årig flicka som han lärt känna i Sverige. Våldtäkten skedde hemma hos flickan den 6 juni medan hennes mamma var borta.

Samverkan mellan jihadister och yrkeskriminella – en av förklaringarna till ökat antal sprängdåd

INRIKESEn tätare samverkan mellan grovt kriminella och islamistiska jihadister är en av orsakerna till ökat antal sprängningar i Sverige. Grupperingarna överlappar ofta varandra och det blir allt svårare att skilja dem åt. Det menar analytiker vid Försvarshögskolan. Till Nya Tider säger Försvarshögskolans expert på terrorism och islamistiskt våld att vi närmar oss en gråzon mellan fred och krig.

Slottsfrun som hämtades av Djävulen

KULTUREnligt legenden drack denna slottsfru blod och galla, var mycket hård mot sina underordnade och fördes till sist av Djävulen själv till helvetet. Det är så man kan summera legenden om Pintorpafrun. Det har berättats om flera olika Pintorpafruar, men de mest berömda är Anna Karlsdotter (Vinstorpaätten) och Beata von Yxkull.

Nej, Ikea avskaffar inte julen – ännu

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVinterfest? Vintermust? Håller Ikea och Apotekarnes på att avskaffa julen? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte ännu.

Ödeshög höjer skatten: Kommunalrådet fruktar ”ökad främlingsfientlighet”

INRIKESÖdeshögs kommun i Östergötland måste höja skatten för att få budgeten att gå ihop. Orsaken är, utöver ”åldrande befolkning” och ”ökat behov av försörjningsstöd”, de demografiska förändringarna; kommunens stora asylmottagande. Nu oroar sig kommunstyrelsens ordförande för risken för ”ökad främlingsfientlighet”.

Fd. OS-boxaren Patrick Bogere får fem års fängelse för tortyrkidnappning

INRIKESEn man kidnappades och utsattes därefter för en tortyrliknande misshandel. Orsaken uppges vara spelskulder och en fordringsägare anlitade Bandidos för att driva in skulden. Nu har fem afrikaner och en libanes dömts till fängelsestraff. En av de dömda är Patrick Bogere, som boxats för Sverige på OS.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Gå till arkivet

Send this to a friend