Skip to Content

Björn Sundin är efterlyst av amerikanska FBI som erbjuder 20 000 dollar för tips som leder till hans gripande. Svenska medborgare utlämnas dock inte till USA. Bilden av Sundin är från 2003. Foto: FBI

FBI-efterlyste Björn Sundin dömd till fängelse – i Sverige

Björn Sundin har varit efterlyst av amerikanska FBI sedan 2010 för grova databedrägerier som gett intäkter på 1,4 miljarder kronor. Enligt en dom från Helsingborgs tingsrätt har den internationellt efterspanade svensken nu dömts till sex månaders fängelse efter att ha beställt 1 500 narkotikaklassade tabletter från utlandet och haft ytterligare tusentals tabletter i hemmet.

Publicerad: 11 mars, 2021, 13:40

  • Svenska

Läs även

Det var den 13 maj förra året som det gjordes ett beslag på Schenkers terminal i Malmö som satte polisen på Björn Sundins spår. Paketet innehöll 1 500 tabletter Klonazepam, ett lugnande medel av typen bensodiazepin som är narkotikaklassat i Sverige.

Polisen gjorde husrannsakan hemma hos Sundin och påträffade där över 3 000 narkotikaklassade tabletter, de flesta av benso-typ.

Björn Sundin erkände brottet och förklarade att han hade införskaffat pillren för eget bruk, något domstolen väljer att tro på då inget annat bevisats.

Björn Daniel Alexander Sundin, som han numera heter, hotas av 480 års fängelse i USA för databedrägerier som begicks under åren dessförinnan. Enligt åtalet, som väcktes i Chicago den 26 maj 2010, drev Sundin och hans kumpan, indiern Shaileshkumar P. Jain, tillsammans företaget Innovative Marketing Inc (IMI), som sålde falska datorprogram av typen ”scareware” till användare i över 60 länder, vilka gick under namn som WinFixer, Malware Alarm och VirusRemover 2008.

IMI satte enligt åtalet upp fejkade bolag som låtsades representera legitima företag och köpte produkter från mediaföretag. Sedan utsattes ”kunderna” för aggressiva reklammeddelanden via dold datakod, som gav upphov till popup-meddelanden som var designade för att se ut som meddelanden från operativsystemet eller antivirus-skanning och förklarade att datorn infekterats med virus och att man måste köpa IMI:s värdelösa mjukvara för att bli av med meddelandena.

Miljoner datoranvändare betalade minst 39:95 dollar (ca 340 kr) för att slippa problemen, men i vissa fall hade de redan hunnit förlora värdefull data. Trots att många luftade sin ilska mot bluffmakarna i olika forum på nätet kunde IMI fortsätta med sin verksamhet i två år, från december 2006 till oktober 2008. Enligt åtalet hade de då redan dragit in 163 miljoner dollar – närmare 1,4 miljarder kronor – på bedrägerierna. IMI hade som mest närmare 600 anställda i flera länder.

Sedan brottsutredningarna inleddes 2008 har Björn Sundin hållit sig undan, och idag är han bosatt i Ängelholm. Sverige utlämnar inte svenska medborgare till USA.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Coronatestbedrägeri leder till fängelse för läkare

BROTT OCH STRAFFLäkaren Farshid Sistani, 35, bakom Husdr.se, tjänade pengar på att lura svenskar genom att erbjuda dyra tjänster med PCR-tester och utfärdade reseintyg – utan att analysera testerna. Nu döms han till fängelse för det omfattande bedrägeriet men får strafflindring för att han antas förlora sin läkarlegitimation.

Serievåldtäktsman dömd till fängelse – våldtog förståndshandikappade kvinnor

BROTT OCH STRAFFChristian Edström, 29, dömdes av Linköpings tingsrätt till åtta års fängelse efter att ha satt i system att lura och våldta ett flertal förståndshandikappade kvinnor, vilka med hot och utpressning skrämdes till att utföra sexuella handlingar med män som de trodde var plastikopererade till att likna våldtäktsmannen, men som var samma person.

Livstids fängelse och utvisning för attacken i Vetlanda

BROTT OCH STRAFFDen påstått 22-årige asylsökande afghanen som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnestin, Tamim Sultani, har nu dömts för vansinnesdådet i Vetlanda där han försökte knivmörda sju män, varav sex svenskar och en arab. Domen blev livstids fängelse och utvisning på livstid.

SR-hyllade rappare dömda i gänghärva – totalt 27 dömda

BROTT OCH STRAFFDomarna i en omfattande rättegång mot det så kallade ”Vårbynätverket” kom idag. Totalt stod 31 personer åtalade för ett flertal brott, från mord, mordförsök, narkotikabrott, kidnappning och mängder med vapenbrott. Bland de dömda återfinns de SR-hyllade rapparna Yasin och Haval och den före detta landslagsspelaren i fotboll, Ilija Jurkovic.

Elin Krantz mördare arrangerade hotfull Black Lives Matter-demonstration i fängelset

När personalen på Salbergaanstalten skulle låsa in internerna den 8 juni började en grupp fångar i dagrummet uppträda störande och ”skrika i provocerande syfte”. Snart eskalerade det hela till en hotfull situation där internerna skrek det kända Black Lives Matter-slagordet ”I can’t breathe”. Ledaren för uppträdet var Ephrem Tadele Yohannes, som våldtog och mördade Elin Krantz för elva år sedan – och som kommer att släppas fri i november.

Tio års fängelse för en av Sveriges värsta pedofiler

BROTT OCH STRAFFDen 67-åriga pedofilen Jörgen Strandberg har dömts till tio års fängelse efter att ha våldtagit och utnyttjat ett flertal unga pojkar. Det yngsta av offren var bara ett år gammal när Strandberg våldtog barnet analt och filmade brottet. Trots ett stort antal offer, och en av Sveriges genom tiderna största samling med barnporr, med miljontals bilder och filmer, kom Strandberg undan med ett lägre straff än det maximala.

Afrikan åtalas för tågvåldtäkt: ”Emot min religion att kvinnor visar hud”

BROTT OCH STRAFFEn 52-årig man från Etiopien åtalas vid Stockholms tingsrätt för att ha våldtagit en kvinna på ett SJ-tåg mot Stockholm. Övergreppet avbröts då en värnpliktig yngling sade till honom att gå därifrån. Trots vittnesmål nekar mannen till brott. Han påstår att han bara velat prata med kvinnan om att hennes kläder visade för mycket hud, vilket är emot hans religion.

Polis skjuten till döds i Göteborg i natt

På onsdagskvällen klockan 22:34 fick polisen in larm om skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Det är fortfarande oklart vad som har hänt, men minst en polis blev svårt skottskadad och avled senare. Minst en annan person har till förts till sjukhus. Vid ettiden på natten pågick fortfarande en stor polisinsats.

Gå till arkivet

Send this to a friend