Skip to Content

Björn Sundin är efterlyst av amerikanska FBI som erbjuder 20 000 dollar för tips som leder till hans gripande. Svenska medborgare utlämnas dock inte till USA. Bilden av Sundin är från 2003. Foto: FBI

FBI-efterlyste Björn Sundin dömd till fängelse – i Sverige

Björn Sundin har varit efterlyst av amerikanska FBI sedan 2010 för grova databedrägerier som gett intäkter på 1,4 miljarder kronor. Enligt en dom från Helsingborgs tingsrätt har den internationellt efterspanade svensken nu dömts till sex månaders fängelse efter att ha beställt 1 500 narkotikaklassade tabletter från utlandet och haft ytterligare tusentals tabletter i hemmet.

Publicerad: 11 mars, 2021, 13:40

  • Svenska

Det var den 13 maj förra året som det gjordes ett beslag på Schenkers terminal i Malmö som satte polisen på Björn Sundins spår. Paketet innehöll 1 500 tabletter Klonazepam, ett lugnande medel av typen bensodiazepin som är narkotikaklassat i Sverige.

Polisen gjorde husrannsakan hemma hos Sundin och påträffade där över 3 000 narkotikaklassade tabletter, de flesta av benso-typ.

Björn Sundin erkände brottet och förklarade att han hade införskaffat pillren för eget bruk, något domstolen väljer att tro på då inget annat bevisats.

Björn Daniel Alexander Sundin, som han numera heter, hotas av 480 års fängelse i USA för databedrägerier som begicks under åren dessförinnan. Enligt åtalet, som väcktes i Chicago den 26 maj 2010, drev Sundin och hans kumpan, indiern Shaileshkumar P. Jain, tillsammans företaget Innovative Marketing Inc (IMI), som sålde falska datorprogram av typen ”scareware” till användare i över 60 länder, vilka gick under namn som WinFixer, Malware Alarm och VirusRemover 2008.

IMI satte enligt åtalet upp fejkade bolag som låtsades representera legitima företag och köpte produkter från mediaföretag. Sedan utsattes ”kunderna” för aggressiva reklammeddelanden via dold datakod, som gav upphov till popup-meddelanden som var designade för att se ut som meddelanden från operativsystemet eller antivirus-skanning och förklarade att datorn infekterats med virus och att man måste köpa IMI:s värdelösa mjukvara för att bli av med meddelandena.

Miljoner datoranvändare betalade minst 39:95 dollar (ca 340 kr) för att slippa problemen, men i vissa fall hade de redan hunnit förlora värdefull data. Trots att många luftade sin ilska mot bluffmakarna i olika forum på nätet kunde IMI fortsätta med sin verksamhet i två år, från december 2006 till oktober 2008. Enligt åtalet hade de då redan dragit in 163 miljoner dollar – närmare 1,4 miljarder kronor – på bedrägerierna. IMI hade som mest närmare 600 anställda i flera länder.

Sedan brottsutredningarna inleddes 2008 har Björn Sundin hållit sig undan, och idag är han bosatt i Ängelholm. Sverige utlämnar inte svenska medborgare till USA.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Överraskande vändning av Näthatsgranskaren

BROTT OCH STRAFFI ett tvistemål mot Ramona Fransson som den 29 april togs upp av Hovrätten för Västra Sverige kom Thomas Åberg med det överraskande beskedet att han inte betraktade sig som en offentlig person och yrkade på att man inte går in på huruvida det som sägs i den artikel av Joakim Lamotte som tvisten gäller är sant. Resultatet blev att Hovrätten kommer att ge en mellandom den 20 maj som i praktiken kommer att avgöra målet.

Pedofilen våldtog sitt offer över 800 gånger – ingen stoppade det

BROTT OCH STRAFFEn manipulativ pedofil, Peter Jangefur, 42, kunde under fyra års tid genomföra mer än 800 orala, vaginala och anala våldtäkter på en ung flicka som bara var elva år när övergreppen började. Nu har pedofilen dömts till ett, med svenska mått mätt, långt fängelsestraff på tolv år.

Somalier dömd till kort fängelsestraff för våldtäktsförsök mot äldre svensk kvinna

BROTT OCH STRAFFEn kvinna i övre 70-årsåldern från Sölvesborg utsattes julen 2019 för ett brutalt våldtäktsförsök av en ung somalier som sa att han skulle ”knulla henne” och dessutom hotade att kasta henne i vattnet ifall hon inte slutade skrika. Strax innan påsk föll domen, vilket resulterade i ett år och åtta månaders fängelse. Däremot slipper somaliern utvisning eftersom han förutom sitt somaliska medborgarskap också är svensk medborgare, säger ansvarig åklagare till Nya Tider.

Seriekriminell barnvåldtäktsman slipper utvisning

BROTT OCH STRAFFDen 21-årige ”flyktingen” Dlovan Jamal har dömts av Lunds tingsrätt till två års fängelse för att ha våldtagit en 14-årig flicka på en bänk i centrala Lund. Men tack vare att Migrationsverket ännu inte utrett en anmälan om att han ljugit vid sin asylansökan – trots att de haft ett helt år på sig – slipper han dock undan den utvisning som åklagaren yrkade på.

Kända skådespelaren dömd till långt fängelsestraff

BROTT OCH STRAFFDen kända skådespelaren som varit med i TV-serier och arbetat på Dramaten, Joaquin Rustan Nabi Olsson, 46, har nu dömts till fängelse i 15 år och åtta månader för att ha groomat och övertygat en minderårig flicka att ha sex med honom i USA. Svenska medier döljer fortfarande identiteten på pedofilen – trots att han erkänt sina brott.

Hovrätten sänker straff för tortyrrånare

BROTT OCH STRAFFUnder en hel natt, i nio skräckfyllda timmar, misshandlade, hotade, våldtog och torterade två invandrarmän två unga svenska pojkar på en kyrkogård i Solna. I tingsrätten dömdes Mohamed-Amin El Hani, 18 och Ali Jahani Asl, 21, till fängelsestraff för den bestialiska tortyren av de svenska pojkarna som fruktade för sina liv. Tingsrättens dom överklagades och nu har domen i Svea Hovrätt kommit: Medan Mohameds straff på nio års fängelse kvarstår får Ali ett sänkt straff från fem och ett halvt år till fem års fängelse.

Vad hände med filmregissören Ulf Malmros?

BROTT OCH STRAFFEfter en dom i Svea hovrätt den 24 mars har filmregissören Ulf Malmros nu fått upprättelse, efter att ha blivit förtalad på nätet. Hans liv ligger dock i spillror. Nya Tider var på plats i hovrätten.

Karl Hedin frias från alla misstankar

BROTTSkogsägaren Karl Hedin friades vid Västmanlands tingsrätt i dag från misstankarna om jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Även de tre medåtalade frias helt.

Gå till arkivet

Send this to a friend