Fientlighet och hederlighet

Det var länge sedan vi i Sverige hade en allsidig och intressant debatt i våra vanligaste medier – press, radio och teve. De som inte framför tillräckligt politiskt korrekta åsikter har av sina meningsmotståndare hittills konsekvent stämplats som rasister, fascister eller nazister. Mycket talar dock för att dessa benämningar börjar spela ut sin roll. De har helt enkelt blivit oanvändbara, vilket brukarna sent omsider börjat inse. Det löjeväckande har blivit uppenbart.

Men det finns ett ord som dröjt sig kvar hos dem som vill trycka till sina motståndare utan att behöva besvära sig med att argumentera i sak. Jag tänker på ordet fientlighet, som har en mycket stark laddning. Man kan ha många meningsmotståndare utan att för den skull ha fiender. En hederlig debattör bör inom rimliga gränser uppskatta och respektera individer med avvikande åsikter.

Det går utmärkt att debattera skolpolitik, sjukvårdspolitik, försvarspolitik och kriminalpolitik utan att bli kallad fientlig. Vem har hört talas om en sjukvårdsfientlig person? Den som däremot vill debattera invandringspolitik ligger bra till för att bli kallad invandringsfientlig eller rentav invandrarfientlig av journalister och skribenter med begränsad känsla för hederlighet. Allra vanligast är ordkombinationen främlingsfientlig, men islamfientlig fungerar också och den som är kritisk till EU blir gärna kallad EU-fientlig eller ibland till och med Europafientlig av agendasättande journalister och deras stödtrupper.

I en av våra största tidningar läste jag för en tid sedan en artikel som informerade om en – på sina håll kritiserad – rapport från Institutet för mediestudier med titeln ”Migrationen i medierna – men det får vi väl inte prata om”. Det var ingen debattartikel utan en nyhetsartikel av ungefär samma längd som den text du nu läser. I den använde författaren ordet invandringsfientlig fyra gånger förutom att det även förekom i rubriken. En mening började så här: ”Avpixlat, Nya Tider, Dispatch International – de invandringsfientliga medierna finns alla där ute på nätet…”. Påståendet gjordes uppenbarligen reflexmässigt som om det vore ett objektivt faktum att dessa medier är fientliga i något avseende.

Något störd av skribentens slentrianmässiga och oreflekterade skrivsätt skickade jag henne ett e-brev i vilket jag i hövlig ton framförde några synpunkter. Då det nu förflutit cirka tio veckor sedan dess utan att jag fått svar utgår jag ifrån att något sådant inte lär komma. Det hör till god ton att svara på brev – i synnerhet för den som är mån om sina kontakter med omvärlden. Och om journalister inte är det vittnar det om bristande reflektion över vilka de hoppas ska läsa deras texter.

Det hör inte till vanligheten att jag kontaktar journalister med synpunkter men vid ytterligare två tillfällen har det hänt. För drygt ett år sedan kontaktade jag dels radioprogrammet Nordegren & Epstein, dels Studio Ett via e-post. Vid båda tillfällena föreslog jag – i samband med att man sänt inslag om invandring – att man som omväxling kunde bjuda in någon gäst som sällan hörs i samband med invandringsfrågor. Inget av dessa brev har besvarats, vilket stärkt mig i min uppfattning att journalisternas intresse för ”kundkretsen” är synnerligen begränsat.

Trots det oerhörda förfall som sedan länge drabbat landets journalistkår har det aldrig föresvävat mig att jag skulle kalla mig journalistfientlig. Jag ser ett värde i att vara försiktig med orden och nöjer mig med att vara starkt kritisk mot den verksamhet som bedrivs av den kår vars medlemmar kallar sig journalister i Sverige.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Läs även:

Reflektioner från nationaldagen

Reflektioner från nationaldagen

🟠 KRÖNIKA Den nationalistiska utomparlamentariska organisationen Det fria Sverige anordnade traditionsenligt ett nationaldagsfirande i Svenskarnas hus i Älgarås. I år var också Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand inbjuden som gäst. I en krönika för Nya Tider skildrar Kasselstrand en fullspäckad dag med både arbete och firande. Han bjuder också läsaren på många personliga reflektioner kring svensk nationalistisk organisering.

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

Presidentvalet i Polen, eller populister kontra globalister

🟠 KRÖNIKA Efter den andra valomgången söndagen den 1 juni blev det klart att kandidaten utan partitillhörighet Karol Nawrocki blir republiken Polens näste president. Motkandidaten Rafal Trzaskowski från KO (Medborgarkoalition) och Warszawas borgmästare förlorade med en knapp marginal. Vad som emellertid är av intresse är metoderna för att misskreditera eller gynna kandidaterna. För oss med förflutet i Styrelsen för Psykologiskt Försvar är detta av särskilt intresse.

Hur kan man skända nationaldagen?

Hur kan man skända nationaldagen?

🟠 KRÖNIKA Sedan ett antal år verkar man ha som regel att nationaldagen skall förstöras av vedervärdig musik som definitivt inte hör hemma i vårt land, samt att ifrågasätta dagen och hela vår kultur. Detta är väldigt tydligt i firandet på Skansen som sänds i TV. För några år sedan var det en vulgär så kallad rappare som framförde något som hette ”Nån som e som oss”. Det var även en sångerska som beskyllde svenskar för att vara rasister. ”Den här veckan har varit så sjukt tung. Rasismen och förtryck av svarta existerar inte bara i USA, den finns här också.” Detta angående våldsamma upplopp i USA, och demonstrationer här mot något som inte har med Sverige att göra.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.