FÅNGAR HOS IS. Från vänster syns filippinskan Marites Flor (frigiven 23 juni), kanadensarna Robert Hall (avrättad 13 juni) och John Ridsdel (avrättad 26 april) samt norrmannen Kjartan Sekkingstad. Han är troligen i livet och den 21 september i år har han varit fånge hos terroristerna i exakt ett år. Den långhåriga och omaskerade terroristen uppträdde i videoklippet hotfullt och satte upprepade gånger sin machete mot de kidnappades halsar. Stillbild: Abu Sayyaf/IS video

Filippinerna: Terror hotar fredsträvanden

Islamiska staten etablerar sig på Filippinerna, västerlänningar halshuggs och bombdåd sprider terror. Bakom medias fokus på detta och den frispråkige presidenten Rodrigo Dutertes inte sällan uppseendeväckande uttalanden, döljer sig en fattig nations strävan efter fred och stabilitet som enligt allt fler undergrävs utifrån.

Dutertes oro över att västerlänningar i södra Filippinerna kan komma att kidnappas och mördas, som vi skrev om i förra veckans nummer, är långt ifrån obefogad. Det är inte länge sedan de militanta islamisterna i den av FN, Filippinerna och flera andra länder terrorklassade gruppen Abu Sayyaf gjorde just detta.

IS halshugger kanadensare

Den 21 september 2015 kidnappades norrmannen Kjartan Sekkingstad, kanadensarna John Ridsdel och Robert Hall samt Halls filippinska flickvän Marites Flor från en exklusiv hotellanläggning på ön Samal nära Dutertes hemstad Davao. De fördes till Abu Sayyafs fäste i Sulu-arkipelagen i sydöstra Filippinerna.

Terrorgruppen begärde motsvarande cirka 69 miljoner kronor för samtliga fyra kidnappade. När tidsfristen löpte ut halshöggs Ridsdel under brutala former den 26 april. Då hade han och de andra uthärdat drygt sju månaders fångenskap i tropisk djungel, den kanske mest hälsonedbrytande miljön på jorden.

Avrättningen genomfördes trots att familjen lyckats samla ihop en betydande summa. I början av maj släppte terrorgruppen en mycket obehaglig video som visade det grymma slutet för den sköre 68-åringen, som led av turberkulos.

Muslimska organisationer på Filippinerna fördömde i kraftiga ordalag det man kallade ett ”barbariskt illdåd”.
Abu Sayyaf svor sommaren 2014 trohet till Islamiska staten (IS) och dess kalif Abu Bakr al-Baghdadi. Hur ärligt detta var har ifrågasatts av flera experter som pekat på att Abu Sayyaf i flera år haft goda förbindelser med IS-konkurrenten al-Qaida och menar att utspelet snarast ska ses som ett försök att få uppmärksamhet.

Barbari följs av märklig anklagelse

I mitten av samma månad kom en ny video där Hall och Sekkingstad, iklädda för IS karaktäristiska orangea fångoveraller, vädjade för sina liv och berättade att den redan mycket höga lösensumman dubblerats för resterande tre kidnappade samt att den måste betalas senast den 13 juni. Tidsgränsen nåddes återigen utan att inblandade regeringar, trots anhörigas desperata vädjanden, ville betala. Denna gång var det Hall som brutalt halshöggs. Den blodiga och omänskliga avrättningen filmades även denna gång och visades upp för världen. Den 23 juni släpptes den mördade Halls flickvän Marites.

PRESIDENT RODRIGO DUTERTE besöker de som skadats i bombdådet som ägde rum den 2 september på en nattmarknad i staden Davao, där han varit borgmästare under drygt två decennier. Han såg sammanbiten ut under vistelsen på sjukhuset där han även besökte bårhuset. 15 människor dödades och 70 skadades i terrordådet. Foto: Momar Visaya
PRESIDENT RODRIGO DUTERTE besöker de som skadats i bombdådet som ägde rum den 2 september på en nattmarknad i staden Davao, där han varit borgmästare under drygt två decennier. Han såg sammanbiten ut under vistelsen på sjukhuset där han även besökte bårhuset. 15 människor dödades och 70 skadades i terrordådet. Foto: Momar Visaya

Abu Sayyaf tillängnade avrättningen till Duterte. I videon säger terroristerna att ”Detta är för Duterte, den nye presidenten”.

Filippinsk media, som till stor del är kontrollerad av amerikanska mediebolag eller USA-vänliga oligarkfamiljer med stor ekonomisk och politisk makt, lade snabbt skulden på Duterte. Många fann det mycket märkligt att kritiken helt riktades mot en person som inte ens hunnit tillträda sitt ämbete och som dessutom gjort sig känd för att ha mycket goda relationer med muslimer och tack vare dessa lyckats deskalera konflikten samt tidigare fått många kidnappade civila och säkerhetspersonal frisläppta.

Tidningarnas kommentarfällt fylldes snabbt av en i Filippinerna sällan skådad störtflod av upprörda kommentarer. Årets aldrig sinande smutskastningskampanjer mot Duterte har lett till att en majoritet av befolkningen har börjat ifrågasätta media. Mediebolagen har försökt kontra med ett högre tonläge, vilket precis som i Sverige istället fått motsatt effekt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Utlänningar ska såklart inte ges medborgarskap – bara tanken är skrattretande… utanför Väst

Utlänningar ska såklart inte ges medborgarskap – bara tanken är skrattretande… utanför Väst

🟠 LEDARE. Hur utlänningar i Sverige behandlas är ljusår från hur det går till i omvärlden och då inte minst utanför Europa och västvärlden. I Sverige har utlänningar mer rättigheter än infödda, som blivit lika otrygga som maktlösa i sitt eget land. Polisen är mer upptagen med att grilla korv åt kriminella invandrare, visa upp sig på sodomitfestivaler eller driva in skatt vid vägkanten än att lösa de allt fler och allvarliga brotten mot svenskar. Medborgarskap öses ut på lösa grunder och nästan inget brott är grovt nog för att rendera utvisning, som ändå nästan aldrig genomförs. Utanför Väst är verkligheten ofta den rakt motsatta.

Läs även:

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

🟠 UTRIKES Eva Kaili är tillbaka i Europaparlamentet. Några månader efter att ha åtalats och fängslats för sin inblandning i korruptionsskandalen ”QatarGate” tilläts den grekiska parlamentsledamoten, som fråntogs sin position som vice talman i parlamentet i december 2022, av det belgiska rättsväsendet att befrias från sin elektroniska fotboja och släpptes från husarresten. Hennes advokat har meddelat att hon tänker återvända till parlamentet för att utföra sina arbetsuppgifter i väntan på rättegången, i slutet av vilken ”hon tror att hon kommer att frikännas”, sade han.

Erdoğan återvald i Turkiet

Erdoğan återvald i Turkiet

🟠 UTRIKES Recep Tayyip Erdoğan har säkrat sin femte mandatperiod som Turkiets president, efter att ha besegrat rivalen Kemal Kilicdaroglu i valet. Den historiska segern gör att 69-åringen kan stärka sitt grepp om landet. Valresultatet kommer också att få internationella konsekvenser i Nato, Ryssland och väst.

New York börjar spåra invånarnas matinköp

New York börjar spåra invånarnas matinköp

🟠 Matövervakning för att nå klimatmålen i Agenda 2030. New Yorks borgmästare vill få invånarna att äta mindre biff för klimatets skull. Staden New York kommer därför att börja spåra koldioxidavtrycket från hushållens matkonsumtion och sätta gränser för hur mycket rött kött som får serveras i stadens offentliga institutioner. Detta görs som en del av ett omfattande klimat­initiativ för att uppnå en 33-procentig minskning av koldioxidutsläppen från mat innan år 2030 och netto noll till år 2050.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.