FÅNGAR HOS IS. Från vänster syns filippinskan Marites Flor (frigiven 23 juni), kanadensarna Robert Hall (avrättad 13 juni) och John Ridsdel (avrättad 26 april) samt norrmannen Kjartan Sekkingstad. Han är troligen i livet och den 21 september i år har han varit fånge hos terroristerna i exakt ett år. Den långhåriga och omaskerade terroristen uppträdde i videoklippet hotfullt och satte upprepade gånger sin machete mot de kidnappades halsar. Stillbild: Abu Sayyaf/IS video

Filippinerna: Terror hotar fredsträvanden

Islamiska staten etablerar sig på Filippinerna, västerlänningar halshuggs och bombdåd sprider terror. Bakom medias fokus på detta och den frispråkige presidenten Rodrigo Dutertes inte sällan uppseendeväckande uttalanden, döljer sig en fattig nations strävan efter fred och stabilitet som enligt allt fler undergrävs utifrån.

Dutertes oro över att västerlänningar i södra Filippinerna kan komma att kidnappas och mördas, som vi skrev om i förra veckans nummer, är långt ifrån obefogad. Det är inte länge sedan de militanta islamisterna i den av FN, Filippinerna och flera andra länder terrorklassade gruppen Abu Sayyaf gjorde just detta.

IS halshugger kanadensare

Den 21 september 2015 kidnappades norrmannen Kjartan Sekkingstad, kanadensarna John Ridsdel och Robert Hall samt Halls filippinska flickvän Marites Flor från en exklusiv hotellanläggning på ön Samal nära Dutertes hemstad Davao. De fördes till Abu Sayyafs fäste i Sulu-arkipelagen i sydöstra Filippinerna.

Terrorgruppen begärde motsvarande cirka 69 miljoner kronor för samtliga fyra kidnappade. När tidsfristen löpte ut halshöggs Ridsdel under brutala former den 26 april. Då hade han och de andra uthärdat drygt sju månaders fångenskap i tropisk djungel, den kanske mest hälsonedbrytande miljön på jorden.

Avrättningen genomfördes trots att familjen lyckats samla ihop en betydande summa. I början av maj släppte terrorgruppen en mycket obehaglig video som visade det grymma slutet för den sköre 68-åringen, som led av turberkulos.

Muslimska organisationer på Filippinerna fördömde i kraftiga ordalag det man kallade ett ”barbariskt illdåd”.
Abu Sayyaf svor sommaren 2014 trohet till Islamiska staten (IS) och dess kalif Abu Bakr al-Baghdadi. Hur ärligt detta var har ifrågasatts av flera experter som pekat på att Abu Sayyaf i flera år haft goda förbindelser med IS-konkurrenten al-Qaida och menar att utspelet snarast ska ses som ett försök att få uppmärksamhet.

Barbari följs av märklig anklagelse

I mitten av samma månad kom en ny video där Hall och Sekkingstad, iklädda för IS karaktäristiska orangea fångoveraller, vädjade för sina liv och berättade att den redan mycket höga lösensumman dubblerats för resterande tre kidnappade samt att den måste betalas senast den 13 juni. Tidsgränsen nåddes återigen utan att inblandade regeringar, trots anhörigas desperata vädjanden, ville betala. Denna gång var det Hall som brutalt halshöggs. Den blodiga och omänskliga avrättningen filmades även denna gång och visades upp för världen. Den 23 juni släpptes den mördade Halls flickvän Marites.

PRESIDENT RODRIGO DUTERTE besöker de som skadats i bombdådet som ägde rum den 2 september på en nattmarknad i staden Davao, där han varit borgmästare under drygt två decennier. Han såg sammanbiten ut under vistelsen på sjukhuset där han även besökte bårhuset. 15 människor dödades och 70 skadades i terrordådet. Foto: Momar Visaya
PRESIDENT RODRIGO DUTERTE besöker de som skadats i bombdådet som ägde rum den 2 september på en nattmarknad i staden Davao, där han varit borgmästare under drygt två decennier. Han såg sammanbiten ut under vistelsen på sjukhuset där han även besökte bårhuset. 15 människor dödades och 70 skadades i terrordådet. Foto: Momar Visaya

Abu Sayyaf tillängnade avrättningen till Duterte. I videon säger terroristerna att ”Detta är för Duterte, den nye presidenten”.

Filippinsk media, som till stor del är kontrollerad av amerikanska mediebolag eller USA-vänliga oligarkfamiljer med stor ekonomisk och politisk makt, lade snabbt skulden på Duterte. Många fann det mycket märkligt att kritiken helt riktades mot en person som inte ens hunnit tillträda sitt ämbete och som dessutom gjort sig känd för att ha mycket goda relationer med muslimer och tack vare dessa lyckats deskalera konflikten samt tidigare fått många kidnappade civila och säkerhetspersonal frisläppta.

Tidningarnas kommentarfällt fylldes snabbt av en i Filippinerna sällan skådad störtflod av upprörda kommentarer. Årets aldrig sinande smutskastningskampanjer mot Duterte har lett till att en majoritet av befolkningen har börjat ifrågasätta media. Mediebolagen har försökt kontra med ett högre tonläge, vilket precis som i Sverige istället fått motsatt effekt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Pilotförening: Vaccinerade piloter fara för passagerarnas säkerhet

Pilotförening: Vaccinerade piloter fara för passagerarnas säkerhet

🟠 Allt fler berättelser från piloter inom det amerikanska civilflyget vittnar nu om omfattande konsekvenser av det vaccinationstvång som införts i samband med Covid. Det handlar dels om en ökad oro över passagerarnas säkerhet, då flera piloter som tvingats vaccinera sig mot sin vilja menar att akuta hälsoproblem har uppstått som direkta biverkningar av vaccinet. Men också om orättfärdiga uppsägningar av piloter och annan personal som vägrat ta sprutorna.

CDU framåt i två tyska val, AfD ut i norr

CDU framåt i två tyska val, AfD ut i norr

🟠 UTRIKES 15 maj var det delstatsval i Nordrhein-Westfalen, söndagen innan i Schleswig-Holstein. I båda valen vann CDU och det tyska miljöpartiet gick också starkt framåt medan SPD tappade radikalt. AfD:s kräftgång kan förklaras med partiets rysslandsvänlighet och att AfD positionerat sig emot Energiewende. Ett typiskt ”östparti” fungerar inte i nordväst, så i AfD väntar nu en stor intern uppgörelse.

Bönder har inte längre råd eller hindras att så och odla

Bönder har inte längre råd eller hindras att så och odla

🟠 Stora åkerarealer osådda och växthus står tomma. Många bönder i Europa och världen har av olika och ofta samverkande skäl inte längre råd att bruka sin mark. Rekordhöga energipriser omöjliggör uppvärmning av växthus, som blivit allt viktigare för att kompensera kyligare väder och kortare odlingssäsong. Djuruppfödare tvingas av olika skäl, inte minst påstådda virus, att avliva sina djur.

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

Verkligheten bakom Mariupol och Azovstal

🟠 UTRIKES Under tisdagen den 17 maj påbörjades en överföring av sårade ukrainska soldater från Azovstal till ryska sjukhus i närområdet, LNR (Luganskaja Narodnaja Respublika) och DNR (Donetskaja Narodnaja Respublika). Även andra tillfångatagna ukrainska soldater fick lämna sina underjordiska gömställen. Man talar om 265 evakuerade, varav 62 svårt skadade soldater. Men situationen är mycket infekterad och kretsar kring vilka dessa soldater är.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Våren i svensk konst

🟠 Åmells konsthandel och galleri presenterar i årets vårutställning flera konstnärer med ett gemensamt tema, nämligen våren. Våren kan gestaltas som spröda vilda blommor eller storslagna landskap. Våren inväntas med spänd förväntan efter den mörka, trista årstiden, speciellt nu med alla dystra händelser och varningar om alla möjliga kommande katastrofer.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Två män och ett kylskåp

🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.