Foto: Shugaley 2

Filmen ”Shugaley 2” beskriver verkliga hot för både öst och väst

Trots en lång period av nedstängning nästan över hela världen, har utvecklingarna inom geopolitiken inte avtagit, men inte heller försöken att beskriva och analysera dem genom dokumentärer och filmer baserade på sanna berättelser.

En sådan utveckling kan observeras särskilt i Libyen och dess Nordafrikanska närområde. Medan västvärlden stod stilla under restriktionerna, har utvecklingen på andra sidan Medelhavet pågått i hög hastighet. The Syrian Observatory for Human Rights har bekräftat en massiv tillströmning av 16 500 syriska terrorister till Libyen för att stödja de kontroversiella GNA-regeringsstyrkorna som har skickats av Turkiet.

Det amerikanska militära kommandot i Afrika, Africom, meddelade att man skulle höja beredskapen för Security Force Assistance Brigades, specialiserade på utbildning för och bistånd till utländska styrkor, för att ta itu med gemensamma säkerhetsproblem tillsammans med Tunisien. Anledningen var ”oro för rysk aktivitet i Libyen”. Samtidigt skruvade den Tripoli-baserade GNA-regeringen upp sina aggressioner med militära offensiver mot städerna Sirte och al-Jufra.

Mitt i denna explosiva mix av händelser finns fortfarande två ryska fångar som hålls olagligt av GNA-regeringen. I maj i år släpptes en film som beskriver de två ryska forskarnas öde på rysk Tv – Shugaley. Det ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zakharova, svarade också på frågor om de ryska medborgare som hålls som fångar i Tripoli, och betonade allvaret i detta fall.

Och deras svåra situation har tyvärr inte lösts. Den 11 augusti släpptes den första trailern och affischerna för filmen Shugaley 2, en uppföljare som beskriver den svåra situationen för Maxim Shugaley och Samer Sueifan, publiceras på webbplatsen tillägnad filmen.

Den första delen av Shugaley, ursprungligen på ryska, baserades på de händelser som utspelade sig i Libyen vid den tidpunkten. Filmen handlar om ett besök i Libyen av den ryske sociologen Maxim Shugaley och hans översättare Samer Sueifan i syfte att genomföra en sociologisk studie. Sociologernas arbete hade samordnats med lokala myndigheter, men vid ankomsten greps de av medlemmar av terroristgruppen och skickades till det ökända Mitigafängelset.

Uppföljaren till filmen är regisserad av Maxim Brius, med premiären planerad till september.

Enligt författarna kommer Shugaley 2 handla om hur de två forskarna försöker överleva under hårda förhållanden som fångar i ett främmande land och om de så småningom kommer att kunna återvända hem.

Det är känt att fångar i det inofficiella Mitigafängelset hålls under omänskliga förhållanden. De utsätts regelbundet för tortyr och psykisk misshandel. Ryssarna – som olagligt frihetsberövats – har ännu inte formellt åtalats, och deras frihetsberövande strider mot internationell rätt.

Således har Shugaley och Shugaley 2, enligt filmskaparna, uttryckligen gjorts för att understryka situationen i Libyen och omfattningen av den laglöshet som vissa myndigheter i landet har gett efter för.

Samtidigt understryker de senaste nyheterna från Libyen den stora instabiliteten och de växande spänningarna, vilket ökar hotet även mot europeiska länder. Bortsett från en konflikt mellan Libyens nationella armé (LNA) och nationella samlingsregeringen (GNA) har Libyen blivit en sfär för stridigheter mellan länder som Turkiet och Egypten.

Den turkiska regeringen har varit helt öppet inblandad i den libyska konflikten genom att skicka omkring 25 000 legosoldater från Syrien, Tunisien och andra länder, trots att de flesta av dem är kopplade till terroristorganisationen Islamiska staten.

Egypten stöder LNA och tillkännagav nyligen en eventuell utplacering av trupper till Libyen. Egyptens parlament förklarade att ett sådant steg kan göras som svar på ett försök från styrkorna i den nationella samlingsregeringen, med stöd av Turkiet, att ta al-Jufras flygbas och staden Sirte.

Turkiet har redan flera gånger sagt att man avser att genomföra en militär operation om Sirte och Al-Jufra inte kommer under GNA:s kontroll. Egypten hävdade att detta var oacceptabelt. Två av de största militära styrkorna i östra Medelhavet kan alltså stå inför ett krig, mycket nära Italiens och andra europeiska länders stränder. I detta scenario skulle det vara omöjligt för EU att bortse från konsekvenserna av en konflikt i Libyen.

Ett annat uppenbart hot mot Europa är migranternas situation. Utvecklingen av den militära konflikten kommer utan tvekan att bidra till en ny flyktingvåg. Myndigheterna i GNA-regeringen kommer säkerligen varken att kunna eller vilja uppfylla sina skyldigheter gentemot europeiska länder när det gäller att bekämpa migrationen från det krigshärjade landet.

Som ett resultat av detta bör man förvänta sig en drastisk ökning av migrantflödet till Europa, vilket utan tvekan skulle vara en välsignelse för extremister av alla slag. I detta avseende är det viktigt att komma ihåg att den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdogan har varit angelägen om att stödja Muslimska brödraskapet. Denna organisation betraktas som en terrorist- och extremistgrupp i många arabländer, men den turkiska ledningen anser att den kan användas för sin nyottomanska geopolitiska expansion.

Dessutom kan Turkiet, som spelar en allt mer aktiv roll i förhållande till GNA, använda migration som hävstång för att pressa Europa, som man har gjort sedan 2017, med syriska migranter. Men inte bara Tyskland utan andra europeiska länder kan bli ett mål för migranter i händelse av en ytterligare upptrappning i Libyen.

Mer information finns på filmens hemsida

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Fladdermusen som flög iväg

Fladdermusen som flög iväg

🟠 UTRIKES Främst gamla och mycket sjuka har dött i pandemin som har skakat världen i snart två år. Det har funnits en anmärkningsvärd trend att främja iatrogen behandling (där botemedlet är värre än sjukdomen) inklusive överdriven användning av invasiva mekaniska respiratorer och dyra läkemedel med diskutabel effektivitet, som Remdesivir, för att behandla en pandemi som påstås ha skapats av en fladdermus från Wuhan i Kina.

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

Känd konservativ britt mellan- ­­landade på Arlanda – deporterades

🟠 Nya Tider granskar Kommer du från Storbritannien och har inte gjort PCR-test? Då deporteras du tillbaka – och det spelar ingen roll om du är dubbelvaccinerad och bara ska mellanlanda på väg till ett EU-land som är öppet för dig. Så var det i alla fall tills nyligen då Sverige ändrade reglerna. En av dem som råkat illa ut är den kände brittiske konservative förgrundsgestalten Gregory Lauder-Frost, 70, som skulle resa från Skottland till Litauen, dit han var inbjuden av landets parlament Seimas. I Sverige beslagtogs hans pass och han var inlåst i terminalen i 19 timmar utan mat eller sovplats. ”Jag var svimfärdig”, berättar 70-åringen, som till slut sattes på ett plan till London, 60 mil från Edinburgh.

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.