Skip to Content

Foto: Shugaley 2
UTRIKES

Filmen ”Shugaley 2” beskriver verkliga hot för både öst och väst

Digital utgåva

Trots en lång period av nedstängning nästan över hela världen, har utvecklingarna inom geopolitiken inte avtagit, men inte heller försöken att beskriva och analysera dem genom dokumentärer och filmer baserade på sanna berättelser.

Publicerad: 16 augusti, 2020, 16:15

  • Svenska

Läs även

En sådan utveckling kan observeras särskilt i Libyen och dess Nordafrikanska närområde. Medan västvärlden stod stilla under restriktionerna, har utvecklingen på andra sidan Medelhavet pågått i hög hastighet. The Syrian Observatory for Human Rights har bekräftat en massiv tillströmning av 16 500 syriska terrorister till Libyen för att stödja de kontroversiella GNA-regeringsstyrkorna som har skickats av Turkiet.

Det amerikanska militära kommandot i Afrika, Africom, meddelade att man skulle höja beredskapen för Security Force Assistance Brigades, specialiserade på utbildning för och bistånd till utländska styrkor, för att ta itu med gemensamma säkerhetsproblem tillsammans med Tunisien. Anledningen var ”oro för rysk aktivitet i Libyen”. Samtidigt skruvade den Tripoli-baserade GNA-regeringen upp sina aggressioner med militära offensiver mot städerna Sirte och al-Jufra.

Mitt i denna explosiva mix av händelser finns fortfarande två ryska fångar som hålls olagligt av GNA-regeringen. I maj i år släpptes en film som beskriver de två ryska forskarnas öde på rysk Tv – Shugaley. Det ryska utrikesdepartementets talesperson, Maria Zakharova, svarade också på frågor om de ryska medborgare som hålls som fångar i Tripoli, och betonade allvaret i detta fall.

Och deras svåra situation har tyvärr inte lösts. Den 11 augusti släpptes den första trailern och affischerna för filmen Shugaley 2, en uppföljare som beskriver den svåra situationen för Maxim Shugaley och Samer Sueifan, publiceras på webbplatsen tillägnad filmen.

Den första delen av Shugaley, ursprungligen på ryska, baserades på de händelser som utspelade sig i Libyen vid den tidpunkten. Filmen handlar om ett besök i Libyen av den ryske sociologen Maxim Shugaley och hans översättare Samer Sueifan i syfte att genomföra en sociologisk studie. Sociologernas arbete hade samordnats med lokala myndigheter, men vid ankomsten greps de av medlemmar av terroristgruppen och skickades till det ökända Mitigafängelset.

Uppföljaren till filmen är regisserad av Maxim Brius, med premiären planerad till september.

Enligt författarna kommer Shugaley 2 handla om hur de två forskarna försöker överleva under hårda förhållanden som fångar i ett främmande land och om de så småningom kommer att kunna återvända hem.

Det är känt att fångar i det inofficiella Mitigafängelset hålls under omänskliga förhållanden. De utsätts regelbundet för tortyr och psykisk misshandel. Ryssarna – som olagligt frihetsberövats – har ännu inte formellt åtalats, och deras frihetsberövande strider mot internationell rätt.

Således har Shugaley och Shugaley 2, enligt filmskaparna, uttryckligen gjorts för att understryka situationen i Libyen och omfattningen av den laglöshet som vissa myndigheter i landet har gett efter för.

Samtidigt understryker de senaste nyheterna från Libyen den stora instabiliteten och de växande spänningarna, vilket ökar hotet även mot europeiska länder. Bortsett från en konflikt mellan Libyens nationella armé (LNA) och nationella samlingsregeringen (GNA) har Libyen blivit en sfär för stridigheter mellan länder som Turkiet och Egypten.

Den turkiska regeringen har varit helt öppet inblandad i den libyska konflikten genom att skicka omkring 25 000 legosoldater från Syrien, Tunisien och andra länder, trots att de flesta av dem är kopplade till terroristorganisationen Islamiska staten.

Egypten stöder LNA och tillkännagav nyligen en eventuell utplacering av trupper till Libyen. Egyptens parlament förklarade att ett sådant steg kan göras som svar på ett försök från styrkorna i den nationella samlingsregeringen, med stöd av Turkiet, att ta al-Jufras flygbas och staden Sirte.

Turkiet har redan flera gånger sagt att man avser att genomföra en militär operation om Sirte och Al-Jufra inte kommer under GNA:s kontroll. Egypten hävdade att detta var oacceptabelt. Två av de största militära styrkorna i östra Medelhavet kan alltså stå inför ett krig, mycket nära Italiens och andra europeiska länders stränder. I detta scenario skulle det vara omöjligt för EU att bortse från konsekvenserna av en konflikt i Libyen.

Ett annat uppenbart hot mot Europa är migranternas situation. Utvecklingen av den militära konflikten kommer utan tvekan att bidra till en ny flyktingvåg. Myndigheterna i GNA-regeringen kommer säkerligen varken att kunna eller vilja uppfylla sina skyldigheter gentemot europeiska länder när det gäller att bekämpa migrationen från det krigshärjade landet.

Som ett resultat av detta bör man förvänta sig en drastisk ökning av migrantflödet till Europa, vilket utan tvekan skulle vara en välsignelse för extremister av alla slag. I detta avseende är det viktigt att komma ihåg att den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdogan har varit angelägen om att stödja Muslimska brödraskapet. Denna organisation betraktas som en terrorist- och extremistgrupp i många arabländer, men den turkiska ledningen anser att den kan användas för sin nyottomanska geopolitiska expansion.

Dessutom kan Turkiet, som spelar en allt mer aktiv roll i förhållande till GNA, använda migration som hävstång för att pressa Europa, som man har gjort sedan 2017, med syriska migranter. Men inte bara Tyskland utan andra europeiska länder kan bli ett mål för migranter i händelse av en ytterligare upptrappning i Libyen.

Mer information finns på filmens hemsida

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Elisabeth Krueger

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend