Skip to Content

Gina Carano som Cara Dune i serien The Mandalorian. Foto: Lucasfilm
LEDARE

Filmstjärna kritiserade politisk förföljelse – sparkades från film

PappersupplaganNya Tider v. 9

Publicerad: 3 mars, 2021, 19:50

  • Svenska

Läs även

Gina Carano, känd från Star Wars-serien ”The Mandalorian”, jämförde förföljelserna av oliktänkande i USA med hur judar förföljdes i Tredje riket. Hon belades omedelbart med yrkesförbud av Lucasfilm.

”De flesta inser inte att för att komma till ett skede då nazisternas soldater lätt kunde föra bort tusentals judar, började regeringen med att först göra så att de hatades av sina egna grannar bara för att vara judar. Hur skiljer det sig från att hata någon bara på grund av deras politiska uppfattning?”

Detta lade Gina Carano upp på Instagram i efterdyningarna av kalabaliken vid Kapitolium den 6 januari. Det hade då visat sig att kända artister hade straffats genom inställda framträdanden och brutna skivkontrakt för att ha medverkat vid denna demonstration mot valfusket.

Texten hade hon inte ens skrivit själv, hon delade bara vad hon fått från en vän. Det spelade ingen roll för drevet, som nu riktade sitt hat mot henne. Snart meddelade alltså Lucasfilm att hon inte kommer att synas mer i den Stjärnornas krig-inspirerade serien.

Det räcker nu alltså inte med att säga något politiskt inkorrekt eller ha ”fel” politisk uppfattning för att bli angripen av vänsterpöbeln och ”deplatformerad”, alltså bannlyst från offentligheten. Endast politiskt korrekta röster med en viss politisk uppfattning ska kunna åtnjuta en offentlig plattform, enligt denna logik. På så vis kan nämligen en minoritet härska över majoriteten, eftersom majoriteten bara kommer att få höra minoritetens uppfattning och inte förstå att de själva egentligen utgör majoriteten.

Den här gången kanske sagan fick ett lyckligt slut ändå, eftersom mobbarnas försök att klämma åt Carano har fått den konservativa mediesajten Daily Wire att erbjuda henne huvudrollen i en helt ny film, riktad till konservativa läsare av sajten. Efter att beskedet kom den 12 februari skrev Carano att det varit hennes dröm att få göra en egen film, och fortsatte: ”Jag skickar detta meddelande av hopp till alla som lever i rädsla för att deplatformeras av den totalitära mobben.”

Mobben kan inte längre tysta alla. Hur länge kommer det att dröja innan majoriteten inser att den faktiskt utgör en majoritet och styrs av en intolerant minoritet?

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend