Skip to Content

Huston Cumming Smith, religionsvetare och filosof. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Filosofi är kulturens grundbult

Digital utgåva

För den som söker ett filosofiskt perspektiv rekommenderar jag Huston Cumming Smiths (1919-2016) bok, ”BEYOND the POSTMODERN MIND – The Place of Meaning in a Global Civilisation”. (”BORTOM det POSTMODERNA MEDVETANDET – Din plats i den Globala Civilisationen”). Smith gör upp med vetenskap, naturalism och evolutionsteorin och dessutom skärskådar han historiska ”framsteg”. Han lotsar oss ut ur vad E.F. Schumacher beskriver som total förvirring. Istället för att ge efter för alienation och fragmentering, andas boken upptäckarglädje och en formuleringsförmåga utöver det vanliga.

Publicerad: 21 augusti, 2019, 22:56

  • Svenska

Bokens viktigaste budskap är bristen på filosofi idag. Han hävdar också att människan behöver metafysik: Ingen världsbild, ingen identitet värd namnet. Han menar kortfattat att ett meningsfullt liv inte är möjligt i en meningslös värld.

Modernism förändrade vårt samhälle och marginaliserade religionen. Efter 1500-talets slut fanns det en förhoppning om att kunna bygga ett nytt samhälle på vetenskaplig grund. Men att vara ”objektiv” i meningen materialist och naturalist är en sak, det är en helt annan utmaning att syssla med sanningen om livet. Experter på olika områden följer samma logiska tänkande, hämtat ifrån vetenskaplig argumentering. Denna är i sin tur bestämd av epistemologier, läran om kunskap. Naturalismens metod är empirism och rationalism, men den kunskapen brister på mycket väsentliga områden: Sanningen, filosofin och religionen.

Praktisk kunskap har en kontext: Kultur, natur, landskap och traditioner, men vetenskap, såsom ett teoretiskt resonemang, har ingen kontext. När våra kunskaper inte har en kontext sker generaliseringar som inte tar hänsyn till verklighetens extremt komplexa uppbyggnad. Kulturen, som består av många dimensioner, är därför en miniatyr av filosofin och filosofins parhäst. Kulturer är antingen olika eller lika, det existerar ingen kulturell relativism.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Ylva Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Nog behöver vi idag gå djupare i filosofins tankevärld. Det har blivit alltför mycket navelskåderi som skymmer sikten för det som kan föra fram människan till en punkt, som sätter henne att bättre förstå den kausalitet som råder i universum och därmed också sin egen betydelse?
    Givetvis formas filosoferna många gånger av den tid och kultur de lever i och för över dessa tankar och på så sätt formar den tidsandan. Nu har vi kommit så långt att vi kan ställa kulturer och filosofiska idéer emot varandra och bättre förstå, varför vi bör utveckla det som människan är ensam om i – djurriket.

  • Realisten

    Felosofin måste vara verklighetsförankrad i annat fall är det fantasier och sagor !

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Är det för sent?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSverigevänner skördar allt fler framgångar och håller på att bryta igenom på allvar. Ändå är det många som är pessimistiska. Och framtidsutsikterna kan verkligen te sig dystra, med tanke på att många samhällsförändringar är svåra att göra ogjorda. Hur det än blir förändras samhället omkring oss, och svenska folket måste kliva ner från läktaren och se till att tillsätta politiker som klarar av att utföra det uppdrag de är valda för. Det menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg.

Sent ska syndaren (inte) vakna

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”De rånade barnen förlåter oss aldrig.” Så lyder rubriken på en ledarartikel av Anders Lindberg i Aftonbladet den 4 februari. Det är förstås precis vad invandringskritiker och nationalister sagt under flera årtion­den, men Lindberg och resten av PK-etablissemanget kommer aldrig att ändra sig på riktigt.

Stoppa beslutet som fördyrar för kommunerna!

INSÄNDARE

En statsminister med syner

KRÖNIKA

Nu kör vi – ännu mer pengar i sjön?

DEBATT

Även EU är underkastat den organiska livsprocessen

KRÖNIKAVid midnatt den 31 januari trädde så Brexit i kraft, då Storbritannien formellt lämnade den Europeiska unionen, EU. Trots att britterna redan för tre år sedan hade folkomröstat om saken och en klar majoritet hade sagt ja till att lämna EU-skutan, var det ändå många politiker och etablissemangsjournalister som innerst inne inte kunde, eller ville, tro att Brexit till slut skulle bli till handfast verklighet.

Musiken och pengarna

OPINION: FREDRIK LARSONHur står det till med den svenska musikbranschen? Hur ser den svenska musikscenen ut i dag? Finns det mycket arbete för musiker 2020? Kan man lita på statistik över strömmad musik? Veckans debattör, musikern Fredrik Larson, skriver utifrån egna erfarenheter.

Gå till arkivet

Send this to a friend