Bankerna lockar med amorteringsfria lån, och nu kan det amorteringskrav som faktiskt finns komma att sänkas. Det kommer i så fall att innebära ökade möjligheter för bankerna att höja sina redan höga vinster. Stillbilder: SEB, Handelsbanken, LF

Finansiell stabilitet kan motverkas av förslag till sänkta amorteringskrav men också av nya amerikanska tullar

Trots det senaste årets räntechocker för många hushåll, föreslår en utredare återigen lättnader i amorteringskraven. Att minskade amorteringar leder till högre priser och ökad belåning är ett välkänt faktum, liksom att bankerna i stor utsträckning lever på räntenettot. I flera rapporter den senaste tiden har bankernas vinster visat sig vara mycket stora, i huvudsak just tack vare ett allt större räntenetto. Det finns dock orosmoln över de finansiella marknaderna också kring utformningen av förväntade importtullar i USA.

Bankernas förmåga att klara av större kreditförluster är den centrala frågan som de­finierar de flesta aspekterna av en eventuell framtida finansiell kris. Idag anses storbankerna ha en god förmåga att hantera den nuva­rande och den närmaste framtidens risker på ett bra sätt, genom att man anses ha en tillräckligt hög vinstmar­ginal och goda säkerheter.

Parallellt med de växande risker­na i omvärlden och på hemmaplan i övrigt fortsätter bankerna att tjäna väldigt mycket pengar. Nya Tider rapporterade om storbankernas vinstmarginaler i NyT nr.4/2024 och kunde då konstatera att vinsterna på helårsbasis fortsätter att leverera mycket stora vinster till sina aktieägare, samtidigt som den viktiga soli­diteten är lägst hos just storbankerna på den svenska finansmarknaden. Den vanliga nivån på vinstutdelning till aktieägare i banksektorn är cirka 40–60 procent av vinsten efter skatt.

Utvecklingen har fortsatt i samma riktning under 2024 och det tredje kvartalet var inget undantag, när de tre storbankerna i Sverige, SEB, Swedbank och Handelsbanken till­sammans med finskägda Nordea, presenterade sina kvartalsrapporter. Totalt gick de fyra med en samlad vinst på cirka 50 miljarder kronor, inklusive utlandsverksamhet, under det tredje kvartalet.

För perioden januari till septem­ber var motsvarande vinstsumma cirka 153 miljarder kronor, enligt de fyra bankernas senaste kvartals­redovisningar. Man redovisar en avkastning på eget kapital på cirka 15–18 procent.

Banker ”ligger inte ute” med utlånade pengar

De pengar som banker lånar ut till sina kunder tar de sällan ur det egna kapi­talet. Enligt banklagen kan nämligen varje finansiellt institut låna ut tio gånger mer än vad man har i eget kapital. De utlånade pengarna är därför ”skapade ur luft” och banken tar därmed ränta på pengar som man egentligen inte äger. Det kan bli en kostnad för banken först när kunden hamnar i betalningssvå­righeter, men i normala fall gör speciellt amorteringsfria lån att man kan få betalt – bra betalt – på pengar som man ”skapat ur luft” i all evighet.

Bankbarometern

Finansinspektionens återkomman­de uppföljningar av banksektorn presenteras i det man kallar ”bankbarometern”. Den senaste i ordning­en publicerades den 24 oktober och redovisar ett par intressanta trender. Det visar sig att aktörerna på den svenska finansmarknaden fortsätter att kamma hem rekordvinster och det är de tre svenska storbankerna som tjänar mest. Den stora kassakon utgörs av bolånen. Det är visserligen ingen direkt överraskning att det är precis så det förhåller sig, eftersom bolån generellt är relativt säkra belå­ningsobjekt och att storbankerna är de som tillsammans dominerar bolå­nemarknaden.

Daniel Barr, Finansinspektionens generaldirektör, menar att osäkerheten kring hur världshandeln kommer att utvecklas när Trumpadministrationen tillträtt och infört de utlovade tullhöjningar, som varit en viktig del av Donald Trumps valbudskap, kan påverka svensk ekonomi negativt. Stillbild från FI:s presskonferens om finansiell stabilitet

 

En annan intressant trend på den finansiella marknaden som Finans­inspektionen lyfter fram i sin rapport är en trendmässigt minskad utlåning till ”icke-finansiella” företag, det vill säga företag som har mindre än 50 procent av sin omsättning i form av finansiella intäkter. Vanligen ”rik­tiga” företag där produktion sker. Utvecklingen, som ges en relativt framträdande roll i bankbarome­tern, indikerar en potentiellt allvar­lig påverkan på investeringsklimatet i företagssektorn och därmed på si­tuationen på arbetsmarknaden och även skatteintäkterna.

Man kan också utläsa att renodla­de bolånebanker tar marknadsande­lar på den svenska lånemarknaden från storbankerna, om än från en relativt låg nivå. Rörelserna går från de tre storbankerna till renodlade bolåneinstitut, Sparbankerna och företag som tillhandahåller konsum­tionskrediter. Rapporten visar också att de sju största bankerna står för cirka 80 procent av all utlåningen till den svenska allmänheten.

Det som möjligen kan förvåna en aning i Finansinspektionens redovis­ning av banksektorn är att den del som ökar mest, relativt tidigare ut­låningsvolymer, är konsumtionskre­diterna. Det är uppseendeväckande på flera sätt, inte minst eftersom det i huvudsak handlar om krediter utan säkerhet till hushållen, som är den skuldkategori som allmänt betraktas som den mest riskfyllda – både för låntagaren och för den finansiella stabiliteten i stort.

Finansföretagen i denna kategori tjänar relativt bra på de höga räntor och avgifter man tar ut för hushål­lens krediter utan säkerhet. Detta även om man tar i beaktande att den största aktören, Klarna Bank, har varit svårt utsatt för kreditförluster och skenande kostnader och därmed har tvingats redovisa relativt stora förluster de senaste fyra åren. Under perioden 2022 till 2024 ser dock tren­den ut att ha vänt även för Klarna. Konsumentkreditföretagen är, som grupp, den del av finansmarknaden som har den högsta marginalen på räntenettokalkylerna, cirka 4,9 pro­cent enligt Finansinspektionens ana­lys. Å andra sidan har man också den högsta andelen ”problemlån”, det vill säga krediter som med stor san­nolikhet inte kommer att återbetalas helt, på cirka 9 procent av sin totala utlåning. Att nästan var tionde kund hamnar i betalningssvårigheter kan man dock ta, då man tjänar så myck­et på andra kunder.

Det kan jämföras med sparban­kerna, som levererar ett genomsnitt­ligt räntenetto på cirka 2,6 procent och den lägsta andelen problemlån, 0,4 procent, av de nio olika bank­kategorier som Finansinspektionen identifierar på den finansiella mark­naden.

Finansinspektionen och finansiell stabilitet

Bilden av banksektorn och de risker som finns inbakade i den komplette­ras av Finansinspektionens andra fi­nansiella stabilitetsrapport för 2024, som presenterades den 20 novem­ber. Här lyfter generaldirektören, Daniel Barr, fram de geopolitiska osäkerheter som man identifierat, till exempel krigen i Mellanöstern och Ukraina men också osäkerheter som förväntas uppkomma i sam­band med presidentskiftet i USA. Det senare förklaras med att de av pre­sident Donald Trump utlovade höjda tullarna för import till USA riskerar att påverka handeln på ett negativt sätt, även om man bedömer det som oklart i dagsläget hur de exakt kom­mer att påverka svenska företag och finansiella institut.

Som Nya Tider kunde rapportera i nr. 20/2024 av magasinet, planerar Trumpadministrationen att införa kraftigt höjda tullar för all import till USA, med syftet att öka den in­hemska produktionen istället för att importera färdiga produkter och in­satsvaror. För svensk del finns det en risk för att vår export till USA, som är vår tredje viktigaste handelspartner sett till exportvärdet, kan komma att minska. Det skulle kunna leda till minskad industriell verksamhet i Sverige och därmed ökade risker för såväl industri-och transportföretag som de finansiella institut som lånar ut pengar till dem och hanterar be­talningsströmmarna.

Riksbanken, som också levererade sin andra rapport för året om finan­siell stabilitet i mitten av november, ger uttryck för en ståndpunkt man framfört i vart fall de senaste tio åren. Det handlar om de styreffekter som finns för hushållens belånings­grad, i första hand bolånen.

Man skriver:

Kombinationen av amorterings­krav, bolånetak och bankernas kre­ditprövningar har värnat hushållens motståndskraft. Utan dessa åtgärder skulle hushållen stått sämre rustade. Om makrotillsynen blir mindre strikt kan det leda till att såväl bostadspri­ser som hushållens skuldsättning åter växer snabbt, särskilt givet att räntor nu faller. En sådan utveckling skulle innebära att de makroekonomiska riskerna ökar och i förlängningen även riskerna för den finansiella sta­biliteten. För att bostadsmarknaden ska fungera bättre krävs främst fi­nans- och strukturpolitiska åtgärder. Att överlag förändra makrotillsy­nen på ett sådant sätt att hushållens skuldsättning ökar är inte en långsik­tigt hållbar lösning.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Det finansiella systemet – en ihålig riskmix där olika aktörer äger varandras skulder

Det finansiella systemet – en ihålig riskmix där olika aktörer äger varandras skulder

🟠 Den senaste tidens öppna kriser i flera banker i USA och Europa slätas över av centralbankerna och ansvariga politiker, som har tävlat med varandra om att prata upp banksystemens finansiella styrka och förmåga att stå emot kriser. Ord som ”bankerna är väl kapitaliserade” och ”likviditeten i banksystemet är stark” har avlöst varandra i media efter det att flera stora banker fått problem. Verkligheten ter sig dock inte lika vacker som retoriken hos de ansvariga låter påskina.

Kapitalfrigöringskredit – ett sätt att äta upp sitt kapital

Kapitalfrigöringskredit – ett sätt att äta upp sitt kapital

🟠 EKONOMI. En allt mer aggressiv marknadsföring av möjligheten att belåna sitt hem, trummas ut i media. Tjänsterna marknadsförs bland annat under beteckningarna ”hypotekspension”, ”seniorlån” och ”kapitalfrigöringskrediter”. Retoriken i marknadsföringen ger sken av att ”hjälpa”, när det istället går ut på att sälja extremt dyra krediter. Resultatet av att belåna sin bostad på detta sätt är att återstående restvärde äts upp mycket snabbt av dyra räntor som adderas till skulden genom en ränta-på-ränta-effekt.

Läs även:

Statens budget för 2025 beslutad av riksdagen

Statens budget för 2025 beslutad av riksdagen

🟠 EKONOMI Trots det senaste årets räntechocker för många hushåll, föreslår en utredare återigen lättnader i amorteringskraven. Att minskade amorteringar leder till högre priser och ökad belåning är ett välkänt faktum, liksom att bankerna i stor utsträckning lever på räntenettot.

När ”Everything Bubble” spricker

När ”Everything Bubble” spricker

🟠 EKONOMI Jag har i en följd av ekonomiprogram på Svea Kanal, som finns på YouTube och Rumble, försökt förklara hur allt – enligt min mening – hänger ihop och varför vi nu är på väg att landa i en ”Everything Bubble” – en bubbla som innehåller allt.

BRICS toppmöte i ryska Kazan riktar udden mot Väst

BRICS toppmöte i ryska Kazan riktar udden mot Väst

🟠 Under parollen ”förstärkning av multilateralismen för global utveckling och säkerhet” möttes de numera nio BRICS-länderna i det årliga toppmötet, som i år hölls i Kazan i Ryssland. Toppmötets agenda innehöll en rad nya och vidareutvecklade områden, vilket indikerar att BRICS-länderna påtagligt har breddat sin bas för samverkan och gemensam utveckling.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Boken som blev profetisk

🟠 BOKRECENSION Finns det någon roman som på ett intressant sätt gestaltat massinvandringen? Ja, Jean Raspails De heligas läger från 1973 är fortfarande läsvärd. Den lyckas kondensera hela folkutbytet genom att låta det vara något som sker omedelbart, snarare än som resultatet av en utdragen process. Det är en fascinerande bok, både på grund av dess målande stil och dess profetiska insikter.

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Forskare föreslår tankestyrning genom AI för att rehabilitera brottslingar

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK En uppmärksammad molekylärbiolog vill hacka kriminellas hjärnor för att göra dem till laglydiga medborgare. Teknologin är redan framgångsrikt testad på djur, och nu gäller det bara att ändra på den vetenskapliga etiken och öppna upp för experiment på människor. Han nämner specifikt ”diskriminering och hatbrott” som exempel, och enligt honom kan tekniken finnas på plats redan om tio år.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.