Skip to Content

Migrantboende foto: Nya Tider. Infälld bild: Margareta Andersson, finansminister. Foto: Kristian Pohl Regeringskansliet
INRIKES

Finansministern vill öka statslånen för att betala kommuners invandringskostnader

PappersupplaganNya Tider v. 47

Många kommuner går på knäna på grund av migrationen. Nu föreslår finansminister Magdalena Andersson (S) att Sverige ska öka statslånen för att finansiera det hela.

Publicerad: 21 november, 2019, 06:57

 • Svenska

Läs även

Finansministern anser att det är dags att slopa statens nuvarande ”överskottsmål”. Överskottsmålets syfte är att betala av på statsskulden och har satts till en tredjedels procent av BNP under en konjunkturcykel.

I ett utspel i Svenska Dagbladet den 4 november berättade finansminister Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill ha större utrymme för regeringen att spendera pengar. Staten ska därför sluta spara och istället skuldsätta sig mer. Men kritiker varnar för kortsiktig populism när de nya lånen riskerar användas till löpande utgifter snarare än för investeringar som betalar sig i framtiden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snappherren

  Som vanligt, ta ett lån när hjärnan inte räcker till.

 • Varmlandstok

  Magdalena Andersson förslag får, om det genomförs, samma konsekvens, som om man kissar i byxorna.
  Det värmer i början, men senare blir det kallt.
  Hennes förslag är givetvis ytterligt ansvarslöst.
  Framtida politiker kommer att ha tillräckligt med problem att brottas med ändå, så en ruinerad statsmakt behöver dom inte.

  • Enkom

   Kanske ministern tycker att Greklands öde låter lockande till oss här i Sverige. Vi ska stanna med varje pris nu i bankirernas EU såsom Grekland tvingades göra några år sedan. Grekernas födelsetal har nuförtiden börjat sjunka kraftigt, såsom vuxna barn kan inte flytta mer hemifrån och måste bo hos föräldrar, såsom de har inte råd för hyresbostad eller råd att skaffa barn. Stora mängder vanliga pensionärer måste under vinter vara inom hus klädd på yttre kläder, därför att de har inte råd att köpa olja att värma sin bostad.

   Greklands korrupta regering köpte dyr krigsflotta, ubåtar och annat militärutrustning till NATO bas i landet, och statsskuld ökade och gick inte mer att betala. Majoritet av grekerna ville då år 2010 i landets svår finanskris att lämna EU, men makthavare där tvingade staten att ta mot flera gånger nödlån från euroländerna och från IMF och år 2019 har nödlån blivit redan 260 miljarder euro. Dock dessa miljarder majoritet i Grekland aldrig såg i sin plånbok utan pengar gick direkt tillbaka till långivare.

   Storfinans kan realisera kapital till sig själv genom statsskuld och skattepengar i olika nationer effektivt. I USA händer detta realisering av kapital till privata bankerna genom statsskulden via de olika krig utomlands; i Afghanistan, Irak, Syrien och Pakistan.Detta eviga krig i Mellanöstern sedan 2001 har kostat redan till amerikanska skattebetalare; 33.000.000.000.000 kronor.

   https://www.friatider.se/notan-f-r-usas-krig-i-mellan-stern-33000-miljarder-kronor

   Det ser ut inte alls bra för statskassan i Sverige heller med 1080 miljarder kronor statsskuld i år. Man välkomnar ivrigt hit till vårt land i finanskris, miljoner nya invånare 120 000 varje år från hela världen att ta del av den sista biten av välfärden som finns kvar i landet. Man undrar varför är det så bråttom att ta hela tiden mer statslån att finansiera detta välgörenhet, och att man därtill skickar landets lånepengar omkring till fjärran länderna, fast det finns inte pengar i kassan bara skuld. Varje månad statsskuld ökar med flera miljarder.

   Kanske dessa statsekonomer kan inte mer hushålla landets ekonomi, som allt är redan så fel och system fungerar inte bra. Man liksom ha “låt gå” inställning och bryr sig inte om om majoritet i landet kommer hamna i fattigdom under globala storfinans och nation tappar sin suveränitet. Kanske vi skattebetalare är inte mer dessa ekonomers arbetsgivare utan de är styrda av helt andra intressegrupp.

   • Knutkalas

    har alltid hört att statsfinanserna är höga grundar dom sig på lån?

  • Knutkalas

   dtta förslag ren önskan från globalisterna att vi skall skuldsätta oss så vi står i skuld till dessa dom vil så kart få ner oss på knä så vi blir beroende av dessa skurkar som grekerna har blivit

 • lobotomized

  Nu när pengarna tagit slut är vi pâ steg 1 i källartrappen, öka skuldsättningen. Steg 2 blir sedan för regeringen att börja sälja av statens tillgângar. För hur ska Magdalena i förlängningen (ja, vi talar lâng tid) annars kunna presentera godtagbar säkerhet pâ nationell nivâ för lânen hon ska ta upp?

 • Bossebuss

  Man blir varm om hjärtat av att få läsa din och din frus berättelse. Ni ska vara lyckliga att ni lyckades få ihop så mycket pengar att ni klarade köpa en ny bil kontant. För med det skattesystem vi har i det här landet så ser man till att de flesta av oss inte ska få något över, inte vi som redan har det knapert, som t ex vi med en låg pension efter att ha drabbats av en tidig arbets- och yrkesskada. I mitt fall ska jag klara mig på 9 300 kr/mån efter skatt.
  Min fru som är utomeuropeisk invandrare, har inte lyckats uppnå de 40 åren i Sverige som krävs för att få folkpension. Hon har varit här i 30 år och får därför bara garantipension. Så vi kan säga att det inte blir över mycket. För när pengarna är slut i den innevarande månaden, så är det väldigt mycket kvar av den nya månaden.
  Ett tips – se till att ni sparar till er egen pension nu! För det verkar som att det inte kommer bli något över åt oss som arbetat, betalat skatt och sociala avgifter. Så SPARA vad ni än gör!!
  Det är väl då inte svårt förstå att man känner ett ursinnigt hat mot regeringen när man får veta, att en nyanländ kvinna från Afrika med tre, fyra barn, kan få ca 250 000 kr i olika bidrag omfattande föräldrapenning retroaktivt t.o.m. för de barn som hon fött i Afrika.
  Lika dant när man får veta att det finns ett mycket generöst Äldreförsörjningsstöd som särskilt är avsett för nyanlända som är över 65 år eller äldre.
  Tag och kolla hur man slösar med våra pengar – åt de stackars “flyktingarna”, men på vår bekostnad!!

  • Knutkalas

   mem frågan var skall man spara sina pengar för att dom skall finnas där när man går i pension? banker å fonder kan man ju inte lita på

 • SefastTronde

  Bästa sättet att stävja kommunernas invandringskostnader är att skicka hem alla som inte har asylskäl, till att börja med, och sedan alla som har begått brott. Riv också upp alla felaktigt utfärdade uppehållstillstånd, och skicka hem dom som fått sådana. Sedan invandringsstopp.
  Om det är fråga om att spara in på de hutlöst dyra invandringskostnaderna är det här enda vägen.

 • Kentaru

  Kostnaderna för invandringen lär inte sjunka. Så först ett lån, och sedan ett nytt lån, och sedan ett nytt lån, och så kommer det att hålla på i all evighet.

  Å andra sidan. Kan någon se någon annan lösning på Sveriges problem än en total kollaps? Om det blir någon form av inbördeskrig i Sverige hoppas jag att det finns folk med mål att förstöra vartenda myndighet i Sverige, speciellt skatteverket, och sedan se till att staten inte kan stjäla en massa pengar av befolkningen.

 • latmask

  Magdalena Andersson borde få vara med i lyxfällan.

 • Fraimer

  De där galningarna har nog aldrig hört talas om att det finns något som heter konsekvensanalys. Jävla sekt!

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend