Skip to Content

Finländare samlade på självständighetsdagen. Foto: Privat

Finlands självständighetsdag firades av tusentals nationalister

När Finland firade sin 101:a självständighetsdag den 6 december deltog flera tusen personer i det nationalistiska 612-fackeltåget. Den första manifestationen av detta slag anordnades för fem år sedan och fackeltågen har sedan dess växt till den klart största demonstrationen i Helsingfors på självständighetsdagen – så stor att till och med Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho valde att gå med i tåget i år.

Publicerad: 7 december, 2018, 12:04

 • Svenska

Hjältekorset på Sandudd krigskyrkogård. Foto: Privat

Namnet 612 anspelar på den sjätte i tolfte, Finlands självständighetsdag, som utropades 1917. Exakt hur många som hade samlats på Tölö torg i centrala Helsingfors är svårt att bedöma, men Helsingforspolisens egna siffror anger 1 800 personer. Finsk alternativmedia uppger att omkring 2 500 deltog. Manifestationen fortlöpte lugnt med endast några tiotal vänsterextremister som skrek ut sin avsky mot det tysta fackeltåget. Polisen förde bort två personer som försökte störa evenemanget.

Polis för bort demonstranter som försöker sabotera självständighetsdagsfirandet. Foto: Privat

 

Inga politiska symboler tilläts i evenemanget, som är partipolitiskt obundet. Den enda symbol som tilläts var den finska flaggan. Arrangörerna har varit öppna med att alla fosterländskt sinnade finländare är välkomna.

– En politisk polarisering och samhällelig ojämlikhet har slagit en kil mellan finländarna. Under osäkra tider är sammanhållning den största tillgången för en liten nation, säger fackeltågets arrangörer.

Tusentals vanliga finländare slöt upp i fackeltåget för att fira landets självständighetsdag. Foto: Privat

Grova sexualbrott i Uleåborg skakar om Finland

Finland har den senaste veckan skakats av avslöjandet av en groominghärva i Uleåborg, där åtta afghanska män systematiskt våldtagit en tioårig finsk flicka. Finska politiker har sedan dess tvingats kommentera händelsen i media, och finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet meddelade att asylsökande som begår brott inte har något i Finland att göra. Finsk polis har också varnat finska kvinnor för att umgås ensamma med asylsökande och ”flyktingar”.

Fackeltåget på väg genom Heslingfors. Foto: Privat

 

När Nya Tiders utsände intervjuade deltagare i 612-fackeltåget uttryckte många sin avsky inför sexualbrotten och menade att händelsen nu är så vida omtalad i Finland att opinionen mot det mångkulturella samhället växer för varje dag.
– Den mångkulturella brottsligheten är fortfarande på en liten nivå här i Finland jämfört med Sverige, så Uleåborgsfallet chockade många finländare och politikerna kunde inte ducka frågan. Men om utvecklingen tillåts fortsätta kommer det här förr eller senare bli vardagsmat som i Sverige, och det vill vi inte, berättade en deltagare.

Toppolitikern Jussi Halla-aho deltog

Sannfinnländarnas partiledare Jussi Halla-aho. Foto: Facebook

Trots att marschen har demoniserats i systemmedia har dess popularitet bara ökat. Finska public service-kanalen Yle kallar 612-demonstrationen ”högerextrem”. Det verkar inte ha bekymrat Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho som dök upp vid marschen.
Halla-ahos deltagande är historiskt eftersom det är första gången en toppolitiker deltagit. Halla-aho hade själv inte rapporterat att han skulle delta, men fastnade snabbt på bilder av entusiastiska sympatisörer. Den liberala finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet gjorde en egen artikel om att partiledaren hade ”marscherat i det ultranationalistiska fackeltåget 612”.

Ljus tändes vid hjältegravarna på Sandudd

Ljus vid krigskyrkogården Sandudd i Helsingfors. Foto: Privat

 

De tusentals patrioterna vandrade en sträcka på omkring två kilometer genom staden ned till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats, där finländare som stupat i vinterkriget och fortsättningskriget ligger begravda. Där finns också Gustaf Mannerheims ståtliga grav vid Hjälteplatsen, som den här kvällen lystes upp av hundratals gravljus.
Tidigare under dagen hade de traditionsenliga studenttågen avgått från hjälteplatsen, då studenter från Helsingfors universitets alla studentnationer tågar med fanor och facklor genom staden, förbi presidentens slott och sedan till Senatstorget.

Gustaf Mannerheims grav på Sandudd, omgiven av ljus nedlagda av finska nationalister. Foto: Privat

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ab

  finländare!
  deportera u-landsmänniskorna medan ni kan!!!!

 • john ponzer

  Finland har fortfarande chans att kunna sälla sig till Visegrad och fâ ordningen âterställd men dâ fâr man snabba sig. Sveriges tâg har lämnat perrongen. Perkelää

 • Kivi

  Vadå självständighet så länge ni är med i djävulens union EU är ni inte självständiga

Svensk framtidspoesi

RECENSIONSka man tjäna pengar på böcker ska man inte ge ut diktsamlingar. Och att därtill ge dem etiketten ”science fiction” bättrar inte på oddsen. Men förlaget Svensk Sci-Fi har trotsat tingens ordning och verkligen gett ut Teodor Werelius spekulativa framtidsdikt Noll plus noll. Lennart Svensson ger verket högt betyg – trots allt.

Svartägd bank med kopplingar till presidenten plundrad

SYDAFRIKADen första svartägda banken i Sydafrika har plundrats – av ägarna själva. VBS Mutual Bank tog emot skattepengar via mutade offentliga tjänstemän och politiker, bland annat från några av de fattigaste kommunerna i landet. Bedrägeriet kopplas till toppskiktet i stammen Venda, till vilken även presidenten Cyril Ramaphosa hör. Vendastammens kung Toni Mphephu Ramabulana misstänks ha tillskansat sig motsvarande uppåt en miljard kronor.

Staffan Stalledräng – martyren som blev stjärngosse

KULTURDen 13 december firar vi Lucia i Sverige. Det är en mycket uppskattad tradition, och otaliga Luciatåg kommer att framföra sina stämningsfulla uppträdanden den dagen även i år. De välkända Luciasångerna berör oss på ett särskilt sätt, och de flesta av oss kan säkert flera av dessa sånger utantill. En sång som sägs ha fastnat i minnet hos många är ”Staffan var en stalledräng” som sjungs av stjärngossarna i Luciatåget. Men vem är egentligen Staffan och var kommer hans hästar in i sammanhanget?

Sveriges handel med EU-länderna går med förlust

ANALYSSvensk handel bygger vår välfärd. Men hur står det egentligen till med våra affärer gentemot omvärlden? Och hur har det gått med den så upphaussade idén om att EU skulle göra oss rika och stärka välfärden? Det visar sig att den fria rörligheten gjort att Sveriges handel hamnat i en djup kris. Från en starkt positiv handelsbalans dras Sverige nu med underskott.

Alternativmedia banar vägen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAlternativmedia har spelat en mycket stor roll i den samhällsomvälvning som vi nu bevittnar. Hela det politiska landskapet görs om, där det allt tydligare framträder att dagens poler är ett försoffat etablissemang mot ett folk som känner sig sviket – och allt mer förbannat. Gång på gång tvingar alternativmedia systemmedia och sedan politiker att ta upp frågor som de helst hade velat sopa under mattan.

Lettiska parlamentet säger nej till FN:s migrationspakt

I dag röstade Lettlands parlament om FN:s migrationspakt. Med 43 röster mot och 31 röster för beslutade parlamentet att Lettland inte skall skriva under.

Kina varnar och förbereder för krig

UTRIKESKinas ambassadör i USA varnar för att Washingtons handelskrig mot Peking kan resultera i världskrig. Det olycksbådande uttalandet kommer drygt en månad efter att Kinas president beordrat sin militär att ”förbereda för krig”. Kina är kända för sitt lågmälda och diplomatiska språk på den internationella scenen. Att detta ändrats dramatiskt den senaste tiden bör ses som både oroväckande och en allvarlig varningssignal, menar många. Liknande tongångar hörs nu från flera håll och många ser G20-mötet i månadsskiftet som avgörande för de kommande sino-amerikanska relationerna.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

Gå till arkivet