Finländare samlade på nationaldagen. Foto: Privat

Finlands självständighetsdag firades av tusentals nationalister

När Finland firade sin 101:a självständighetsdag den 6 december deltog flera tusen personer i det nationalistiska 612-fackeltåget. Den första manifestationen av detta slag anordnades för fem år sedan och fackeltågen har sedan dess växt till den klart största demonstrationen i Helsingfors på självständighetsdagen – så stor att till och med Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho valde att gå med i tåget i år.
Hjältekorset på Sandudd krigskyrkogård. Foto: Privat

Namnet 612 anspelar på den sjätte i tolfte, Finlands självständighetsdag, som utropades 1917. Exakt hur många som hade samlats på Tölö torg i centrala Helsingfors är svårt att bedöma, men Helsingforspolisens egna siffror anger 1 800 personer. Finsk alternativmedia uppger att omkring 2 500 deltog. Manifestationen fortlöpte lugnt med endast några tiotal vänsterextremister som skrek ut sin avsky mot det tysta fackeltåget. Polisen förde bort två personer som försökte störa evenemanget.

Polis för bort demonstranter som försöker sabotera självständighetsdagsfirandet. Foto: Privat

 

Inga politiska symboler tilläts i evenemanget, som är partipolitiskt obundet. Den enda symbol som tilläts var den finska flaggan. Arrangörerna har varit öppna med att alla fosterländskt sinnade finländare är välkomna.

– En politisk polarisering och samhällelig ojämlikhet har slagit en kil mellan finländarna. Under osäkra tider är sammanhållning den största tillgången för en liten nation, säger fackeltågets arrangörer.

Tusentals vanliga finländare slöt upp i fackeltåget för att fira landets självständighetsdag. Foto: Privat

Grova sexualbrott i Uleåborg skakar om Finland

Finland har den senaste veckan skakats av avslöjandet av en groominghärva i Uleåborg, där åtta afghanska män systematiskt våldtagit en tioårig finsk flicka. Finska politiker har sedan dess tvingats kommentera händelsen i media, och finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet meddelade att asylsökande som begår brott inte har något i Finland att göra. Finsk polis har också varnat finska kvinnor för att umgås ensamma med asylsökande och ”flyktingar”.

Fackeltåget på väg genom Heslingfors. Foto: Privat

 

När Nya Tiders utsände intervjuade deltagare i 612-fackeltåget uttryckte många sin avsky inför sexualbrotten och menade att händelsen nu är så vida omtalad i Finland att opinionen mot det mångkulturella samhället växer för varje dag.
– Den mångkulturella brottsligheten är fortfarande på en liten nivå här i Finland jämfört med Sverige, så Uleåborgsfallet chockade många finländare och politikerna kunde inte ducka frågan. Men om utvecklingen tillåts fortsätta kommer det här förr eller senare bli vardagsmat som i Sverige, och det vill vi inte, berättade en deltagare.

Toppolitikern Jussi Halla-aho deltog

Sannfinnländarnas partiledare Jussi Halla-aho. Foto: Facebook

Trots att marschen har demoniserats i systemmedia har dess popularitet bara ökat. Finska public service-kanalen Yle kallar 612-demonstrationen ”högerextrem”. Det verkar inte ha bekymrat Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho som dök upp vid marschen.
Halla-ahos deltagande är historiskt eftersom det är första gången en toppolitiker deltagit. Halla-aho hade själv inte rapporterat att han skulle delta, men fastnade snabbt på bilder av entusiastiska sympatisörer. Den liberala finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet gjorde en egen artikel om att partiledaren hade ”marscherat i det ultranationalistiska fackeltåget 612”.

Ljus tändes vid hjältegravarna på Sandudd

Ljus vid krigskyrkogården Sandudd i Helsingfors. Foto: Privat

 

De tusentals patrioterna vandrade en sträcka på omkring två kilometer genom staden ned till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats, där finländare som stupat i vinterkriget och fortsättningskriget ligger begravda. Där finns också Gustaf Mannerheims ståtliga grav vid Hjälteplatsen, som den här kvällen lystes upp av hundratals gravljus.
Tidigare under dagen hade de traditionsenliga studenttågen avgått från hjälteplatsen, då studenter från Helsingfors universitets alla studentnationer tågar med fanor och facklor genom staden, förbi presidentens slott och sedan till Senatstorget.

Gustaf Mannerheims grav på Sandudd, omgiven av ljus nedlagda av finska nationalister. Foto: Privat
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Ola.Persson@nyatider.nu

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.