Skip to Content

I Finland har Lantmäteriet beslutat att inte byta namn på Negerön bara för att någon kan bli kränkt. I Sverige har dock Lantmäteriet systematiskt tagit bort alla platser som innehåller ordet ”neger”. Sista platsen var Negerskallelandet som försvann tidigare i år. Foto: Norra Karelens journalistförening
UTRIKES

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

PappersupplaganNya Tider v. 41

I Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Publicerad: 12 oktober, 2019, 18:24

  • Svenska

Läs även

”Namnet Negerön försvinner från kartan. Negerön förpassades till historien med röstetalet 12-4”, skrev föreningen triumfatoriskt på sin hemsida efter årsmötet i februari. Det nya namnet skulle vara Nyhet.

Men det visade sig svårare än så att byta namnet. I september fick journalisterna det nedslående beskedet att finska staten inte tänker ändra namnet på ön.

Det är Finlands språkinstitut, Kotus, som i ett expertutlåtande säger bestämt nej till journalisternas namnbyte. Lantmäteriet i Finland har meddelat att de kommer att följa Kotus rekommendation.

Journalisterna har vidare vädjat till Kotus om att få rekommendationer hur man ska slippa det nuvarande namnet, men Kotus svarar att ”kartan representerar den nomenklatur som är känd och används av samhällets invånare”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • SefastTronde

    I min uppväxt var ordet neger inget som hade någon rasistisk eller negativ anstrykning, utan endast en benämning på att personen ifråga var svart, härstammande från Afrika. Till och med dr Matin Luther King brukade ordet ca 20 gånger i sitt berömda tal ”I have a dream”, men efter att han blev mördad tog konkurrenten i medborgarrättsrörelsen Malcolm X över som den främste ledaren, och hans uppenbara syften var hat och konfrontation. Där började hans kamp för att bland annat fulmåla ordet neger, som tyvärr fick ett allt större genomslag. Personligen håller jag före att Martin Luther Kings definition är den rätta, även om jag aldrig skulle vilja bruka ordet neger så att någon av yngre generationens svarta afrikaner skulle känna sig sårade. Men i kretsen av mina närmaste och äldre använder jag alltid ordet neger för att beskriva en afrikan.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend