Skip to Content

I Finland har Lantmäteriet beslutat att inte byta namn på Negerön bara för att någon kan bli kränkt. I Sverige har dock Lantmäteriet systematiskt tagit bort alla platser som innehåller ordet ”neger”. Sista platsen var Negerskallelandet som försvann tidigare i år. Foto: Norra Karelens journalistförening
UTRIKES

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

PappersupplaganNya Tider v. 41

I Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Publicerad: 12 oktober, 2019, 18:24

  • Svenska

Läs även

”Namnet Negerön försvinner från kartan. Negerön förpassades till historien med röstetalet 12-4”, skrev föreningen triumfatoriskt på sin hemsida efter årsmötet i februari. Det nya namnet skulle vara Nyhet.

Men det visade sig svårare än så att byta namnet. I september fick journalisterna det nedslående beskedet att finska staten inte tänker ändra namnet på ön.

Det är Finlands språkinstitut, Kotus, som i ett expertutlåtande säger bestämt nej till journalisternas namnbyte. Lantmäteriet i Finland har meddelat att de kommer att följa Kotus rekommendation.

Journalisterna har vidare vädjat till Kotus om att få rekommendationer hur man ska slippa det nuvarande namnet, men Kotus svarar att ”kartan representerar den nomenklatur som är känd och används av samhällets invånare”.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • SefastTronde

    I min uppväxt var ordet neger inget som hade någon rasistisk eller negativ anstrykning, utan endast en benämning på att personen ifråga var svart, härstammande från Afrika. Till och med dr Matin Luther King brukade ordet ca 20 gånger i sitt berömda tal “I have a dream”, men efter att han blev mördad tog konkurrenten i medborgarrättsrörelsen Malcolm X över som den främste ledaren, och hans uppenbara syften var hat och konfrontation. Där började hans kamp för att bland annat fulmåla ordet neger, som tyvärr fick ett allt större genomslag. Personligen håller jag före att Martin Luther Kings definition är den rätta, även om jag aldrig skulle vilja bruka ordet neger så att någon av yngre generationens svarta afrikaner skulle känna sig sårade. Men i kretsen av mina närmaste och äldre använder jag alltid ordet neger för att beskriva en afrikan.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Gå till arkivet

Send this to a friend