Skip to Content

Fjällkor betade längs fjällkedjan redan för flera tusen år sedan. Arkeologiska fynd visar att det fanns permanenta bosättningar i norra Sverige långt innan samerna vand­rade in. Innan samerna fick ensamrätt på rennäringen var det faktiskt fjällbönderna som ägde fler renar än samerna i Härjedalen. Infälld bild: Orter, fjäll och sjöar skyltas om på samiska. Foton: Privat
OPINION: OLLE LARSSON

Flera folkgrupper i norr med lång historik

PappersupplaganNya Tider v. 24

Sverige har sedan drygt hundra år särrättigheter för samer, rättigheter som and­ra etniska grupper inte har. Detta är ingen randföreteelse; 35 procent av Sveriges yta är öronmärkt för renbete, och där dikterar samerna villkoren för jakt och fiske. Ungefär hälften av Sveriges yta nyttjas till renbete. Detta är diskriminerande mot and­ra invånare i dessa områden, menar debattören, som även pekar på att samerna kal­las ursprungsfolk, trots att dessa områden varit bebodda i tusentals år före deras ankomst.

Publicerad: 11 juni, 2020, 15:29

 • Svenska

Läs även

Den nu gällande rennäringslagen (1971) bygger på de första renbeteslagarna 1886-1928. Dessa i sin tur utgick från dåtidens kunskaper och, bland annat, naturligtvis också på de då rasbiologiska uppfattningarna. Rennäringslagstiftningen lägger en grund för särrättigheter till renägande samer – rättigheter till mark och vatten som varken ges till icke-renägande samer eller till and­ra etniska historiska folkgrupper i norra Sverige. Samerna ges dessutom i grundlagen en status som urfolk i Sverige. Uppenbarligen vilar även det på dåtida kunskaper och uppfattningar – man trodde sig veta hur det förhöll sig. Sammantaget innebär det att politik och statliga förvaltningsmyndigheter alltmer och systematiskt prioriterar samisk rennäring och samekultur i norra Sverige.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Larsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Får vi andra svenskar bönder och skogsägare samma rättigheter som samer?

  • olle

   samebyarna har en nyttjanderätt inte en äganderätt. att skilja betesrätten från äganderätten var ett sätt möjliggöra jordbruk inom området. nej, jag tror inte att svenska bönder och skogsägare vill att deras nuvarande äganderätt skall omformas till nyttjanderätt.

 • Dacke

  Nej! Svensken kan aldrig få samma rättigheter som renägarna d.v.s. samerna av den anledningen att det är endast samer som får bedriva renskötsel? Hur ser man skillnad på en svensk och en same? Det går inte då de är så mycket uppblandade med svenskar under 100 tals år? Varför får inte alla som idkar getskötsel samma villkor? Om i så fall lär alla andra djurnäringar kräva samma förmåner och kan inte fungera att får, getter, kor, hästar m.m. betar på sin närmaste grannes slåtteräng? Det finns idag 4600 renägare som har tillgång till 35% av Sveriges betesmarker, privat som statlig mark. Givetvis utan att betala en enda krona till privata markägare som dessutom fått se sin nyligen planterade tallplantor nedtrampade? En annan sak i sammanhanget är att över 50% av samernas inkomster kommer från bidrag i olika former m.a.o. från svenska skattebetalare? Det där med “gammal hävd” är ett vid det här laget så urvattnat och missbrukat att det tappat innebörden? Samerna har alltid sista ordet ifall en gruva planeras, en vindsnurra skall sättas upp, eller en ny väg stakas ut och i regel brukar det lösa sig och då med en ordentlig ersättning till samebyn. Sedan är det en annan fråga om, varför lät sig samerna nöja sig med bara 35% av Sverige? Varför inte 85 eller hela Sveriges yta? Förresten hur många gånger i sitt liv äter svensken renkött?.

  • olle

   jordbruksverket sysslar med näringspolitik. utan en jordbrukspolitik där även subventioner ingår så skulle mycket av sveriges jordbruk försvinna. även yrkesfiskare och renägare är föremål för jordbruksverkets näringspolitik. rennäringen regleras i rennäringslagen. denna lagen har omarbetats allt sedan 1600-talet. rätten till renskötsel är idag i praktiken en arvsrätt då det krävs både renmärke och att man blir invald i den juridiska enheten samebyn. det är sant att det i samebyarna verkar icke samer. men har man renmärke och blir invald, ja då kan man inom samebyn äga renar. de formuleringar om samisk härkomst som förekommer är en rest från 1700.talet. då ville man öka jordbruksarealerna. jordbruk fungerar illa i lappmarken. många svenskar började då äga renar och övergav jordbruket. det ville staten förhindra. därav kom en serie rennäringslagar. man förväntade sig ett blomstrande jordbruk och att rennäringen skulle dö ut. men det blev precis tvärtom. därav de fientliga känslorna mot rennäringen. avundsjuka helt enkelt.

 • olle

  nu ser rennäringen i sverige ut som den gör. i norge och finland ser det lite annorlunda ut. att vi har det system vi har i sverige är ett resultat av lagstiftning sedan 1600-talet. att börja rota i denna process och börja ifrågasätta betesrätter och äganderätter ska man akta sig för. det är en pandoras ask. den svenska staten har genom århundradena distribuerat ut mark till privata markägare på tveksam grund. som jag ser det är nyttjanderätter nu begränsade till verksamheten inom samebyarna. det är ett system som är inarbetat och fungerar bra. börjar man ifrågasätta betesrätter så kommer man att hamna i processer som mycket väl kan leda till utvidgade rättigheter. öppna inte pandoras ask. ingen tjänar på att angripa samebyarnas juridiska rum, allra minst markägare inom renbetesområdena.

 • olle

  tyvärr var det inte så mycket fakta.

 • olle

  det tror jag alla i härjedalen önskar var en realitet. det är bättre på norska sidan.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Gå till arkivet

Send this to a friend