Skip to Content

Flera leveranser av Modernas vaccin destrueras

Publicerad: 23 januari, 2021, 10:26

  • Svenska

Vaccineringen med Modernas coronavaccin stoppas tillfälligt i fem regioner. Detta efter att problem uppstått med kylningen under transporten. Vaccinet har transporterats med för låg temperatur, under den rekommenderade gränsen på minus 40 grader celsius.

– Vi har fått 500 av de totalt 2100 doserna. Men vi har inte vaccinerat någon med Modernas vaccin. Planen var att komma igång med det nästa vecka, säger Rickard Lundin, stabschef vid Region Östergötland.

Vissa regioner har dock redan inlett vaccineringen med de berörda doserna. Läkemedelsverket skriver att vaccinet i sig inte tagit skada av de för låga temperaturerna, och att de som vaccinerats med de berörda doserna inte har någon förhöjd risk samt att vaccinet fungerar lika bra som övriga doser.

Trots det rekommenderar företaget Moderna nu ändå att kvarvarande doser, som inte hunnit användas, ska destrueras. Detta eftersom det ”finns risk för att gummiproppen på vialerna kan ha tagit skada”.

Läkemedelsverket går på Modernas förslag om destruering:

”Däremot har vi inga invändningar mot företagets förslag att resterande vialer kasseras, då risk inte kan uteslutas att gummiförslutningen tagit skada”, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket.

Källa: SVT

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Blir utbuad på ceremoni – efter vaccinkommentar

Publicerad: 25 februari, 2021, 06:00

I tennisturneringen Australian Opens avslutningsceremoni valde Tennis Australias ordförande, affärskvinnan Jayne Hrdlicka, att tacka delstaten Victoria för deras coronahantering. När hon sedan nämnde ”med vaccinationer som rullas ut i länder över hela världen, är det nu tid för optimism och hopp inför framtiden”, möttes hon av buande av en del av publiken.

Michael McCormack, vice premiärminister, fördömde buandet som ”vidrigt” och ”oaustraliensiskt” i en tv-sändning.

Serben Novak Djokovic, som är världsetta i tennis och som vann finalen som just hade spelats klart, har flera gånger uttryckt sig skeptiskt mot vaccinationsprocessen – i synnerhet mot att vaccinering ska kunna krävas för att kunna resa internationellt. Han har dock avvisat alla anklagelser om att han är en ”anti-vaxxer” och istället sagt att han föredrar att ha ett öppet sinne. Det är oklart om det var hängivna fans till Djokovic, eller några andra, som buade.

Se buandet nedan!

Källa: Sky News Australia, Tennis365

[email protected]

Föräldrar med coronarädsla låste in sina barn

Publicerad: 24 februari, 2021, 06:00

I Jönköpings län har myndigheter beslutat att tvångsomhänderta tre barn enligt LVU, lagen om vård av unga. Kammarrätten har nu fastställt beslutet vilket innebär att barnen fortsättningsvis förblir omhändertagna och i myndigheternas försorg.

Anledningen till omhändertagandet är att föräldrarna höll de tre barnen inlåsta i en lägenhet. Barnen fick inte gå till skolan eller tandläkaren, och hölls även på avstånd från varandra. Föräldrarna har motiverat agerandet med deras stora skräck för coronasmitta, men myndigheterna säger att föräldrarna gått för långt med sin isolering och att barnen tagit skada.

Barnen har själva uppgivit för myndigheterna att de bara vill återvända till mamma och pappa om de får lov att gå till skolan som vanligt.

Källa: Sveriges radio

 

 

[email protected]

Rumänien undvek lockdown – hade starkast tillväxt i hela EU

Publicerad: 23 februari, 2021, 06:00

Rumäniens ekonomi presterade starkare än något annat land i EU under det sista kvartalet 2020 då den andra vågen slog mot hela Europa. Landet valde, till skillnad från många andra länder, att inte stänga ned.

”BNP växte inte bara i förhållande till föregående kvartal, utan var dessutom 10 gånger starkare än vad analytiker hade räknat med. BNP-tillväxten på 5,3 procent gör att landet presterar starkare än alla andra EU-länder enligt den data som hittills rapporterats”, står det att läsa i en nyhet från den 16 februari på en av världens ledande affärssajter, Bloomberg.

”Alla kommer att behöva revidera sina BNP-prognoser för 2021 uppåt”, säger Ciprian Dascalu, ekonom på Erste Group Bank i Bukarest, om Rumäniens oväntat starka ekonomi.

Även andra östeuropeiska länder har utklassat resten av EU under det fjärde kvartalet. Ungern, Bulgarien, Lettland och Litauen rapporterade alla positiv BNP-tillväxt jämfört med kvartal tre.

I EU som genomsnitt var tillväxten negativ, minus 0,4 procent. Sverige presterar något bättre än snittet med en marginell tillväxt på 0,5 procent. Allra sämst utveckling under det fjärde kvartalet noterades i Österrike, som infört en hård lockdown. Där sjönk BNP med över 4 procent.

Om man jämför kvartal fyra 2020 med samma period föregående år 2019, är dock BNP-utvecklingen negativ i samtliga EU-länder med undantag för Irland och Luxemburg. Flera östeuropeiska länder, inklusive Rumänien, tillhör dock de länder som presterar bäst även här, med ett mindre BNP-fall än EU som genomsnitt.

Källa: Bloomberg, Europaportalen

[email protected]

Facebooks vd Mark Zuckerberg anklagas för vaccinhyckleri

Publicerad: 22 februari, 2021, 07:57

Project Veritas i USA har offentliggjort en film från juli 2020 där Mark Zuckerberg uttalar sig kritiskt mot mRNA-vacciner. Uttalandet skedde i en intern, icke-publik, videosändning avsedd för Facebook – en film som nu har läckt till Project Veritas.

”Men jag vill bara garantera att jag har viss försiktighet inför detta [vaccin], eftersom vi helt enkelt inte känner till de långsiktiga negativa följderna av att i grunden modifiera människors DNA och RNA … i princip förmågan att producera antikroppar och om det orsakar andra mutationer eller andra risker längre fram. Så det finns behov av arbete på båda vägar när det gäller vaccinutveckling”, säger Zuckerberg i filmen.

Senare, i november 2020, under en offentlig livestream med Anthony Fauci, hade Zuckerberg en annan uppfattning:

”Bara för att klargöra en punkt, min uppfattning är att dessa vacciner inte modifierar ditt DNA eller RNA. Så det är bara en viktig punkt att klargöra.”

Facebook tillkännagav förra veckan att de ”utvidgar [sina] ansträngningar för att ta bort falska påståenden på Facebook och Instagram om COVID-19, COVID-19-vacciner och vacciner i allmänhet under pandemin.” Bland annat sade de att de kommer att ta bort påståenden om att vacciner förändrar människors DNA, precis sådana uttalanden som alltså själv tidigare uttalats av deras VD.

”Det är oklart huruvida facebook skulle banna denna video av Zuckerberg från plattformen med hänvisning till att den bryter mot företagets vaccinpolicy och regler”, avslutar Veritas sin artikel.

The Patriot Post anklagar Zuckerberg för ”vaccinhyckleri”.

Källa: Project Veritas

[email protected]

Australien häver hård lockdown: tusentals ser tennisfinalen

Publicerad: 21 februari, 2021, 07:30

Delstaten Victoria i Australien gick för en vecka sedan in i hård lockdown efter att man upptäckt ett (1) covid-19-fall. Under samma tid pågick en av världens största tennisturneringar, Australian Open i Melbourne, inför storpublik.

Från att ha tillåtit 30 000 personer som åskådare, förbjöds plötsligt all publik helt och hållet – mitt under pågående turnering, något som beskrivits som ett dråpslag mot arrangörerna sedan inga biljetter längre fått säljas.

Nu har delstaten i Victoria meddelat att inga nya covidfall har hittats, efter att man testat rekordmånga – över 40 000 per dag . Därför häver de sin lockdown efter fem dagar och tillåter återigen tusentals personer på tennisarenorna (50 procent av maxkapacitet) när turneringen går in i slutskedet. Omkring 7500 personer ser söndagens final mellan serben Novak Djokovic och ryssen Daniil Medvedev.

Flera delstater i Australien har sedan coronavirusets utbrott vidtagit drakoniska åtgärder för att bekämpa smittspridningen, ofta med hårda lockdowns som sedan följts av att delar av landet öppnat upp, och sedan stängt igen. Landet har till exempel anordnat det evenemang med störst publik i hela världen under det senaste året. Det skedde i november, då närmare 50 000 personer såg en rugbymatch.

Hittills har landet endast cirka 900 dödsfall, trots en befolkning på 25 miljoner.

Källa: Sydney Morning Herald, Irish Times

 

[email protected]

Fyra av fem på SÄBO har fått första sprutan

Publicerad: 19 februari, 2021, 08:02

Folkhälsomyndighetens tabell över vaccinationstäckningen bland personer 65+ på särskilt boende (SÄBO) visar att drygt fyra av fem (82 procent) har fått första vaccinsprutan. En klar majoritet, 64 procent, har fått båda sprutorna och är därmed färdigvaccinerade. Detta enligt statistik som utkom den 17 februari.

”Siffrorna i tabellen är minimivärden och den verkliga täckningen är troligen högre, beroende på en viss fördröjning i inrapporteringen”, skriver Folkhälsomyndigheten vidare.

Enligt myndigheten är boende på SÄBO högt upp i prioriteringsordningen för vaccination, eftersom hög ålder och bakomliggande sjukdomar är vanligt förekommande hos de som blir svårt sjuka av covid-19 eller avlider.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Regeringen överväger lockdown

Publicerad: 18 februari, 2021, 06:29

Läs även

Sveriges regering överväger nu att tillämpa den mest exceptionella delen av pandemilagen, nedstängningsförordningen.

”Vi ser med oro på utvecklingen”, säger socialminister Lena Hallengren, som nu har skickat ut förslaget om en nedstängning på remiss. Detta för att regeringen i ett senare skede snabbt ska kunna stänga ned Sverige utan att då behöva invänta synpunkter.

”Genom att nu remittera ett förslag, säkerställs att regeringen kan fatta ett snabbt beslut i skarpt läge”, säger Hallengren i en video på regeringens hemsida.

Redan tidigt efter att pandemilagen godkänts, använde regeringen begränsningsförordningen som reglerar hur många som får samlas i olika sammanhang. Nedstängningsförordningen går ännu längre och innebär att regeringen helt kan stänga ned handelsplatser, serviceinrättningar, gym, sport- och badanläggningar, restauranger och platser för privata sammankomster.

En förordning beslutas av regeringen och handlar om att tillämpa undantagsfall eller göra ändringar i redan befintlig lagstiftning. Eftersom riksdagen redan godkänt pandemilagen, där nedstängningsförordningen finns, kan regeringen alltså genomföra en nedstängning av samhället utan att först behöva gå till riksdagen för beslutet. Dock har riksdagen chansen att fortsatt godkänna, eller riva upp, nedstängningen en vecka efter att den verkställts.

Enligt Hallengren handlar nedstängningen om att bekämpa en tredje våg. Hon menar att det är smittspridningen som avgör om regeringen går vidare med sin lockdown eller inte. I pandemilagen lyder nedstängningsbestämmelsen enligt följande:

”Regeringens förslag innebär att regeringen, om det är nödvändigt för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19, som en yttersta åtgärd ska få meddela föreskrifter om förbud och nedstängning som avser olika typer av verksamheter och platser.”

Den kontroversiella pandemilagen gäller till och med den 30 september. Därefter måste riksdagen fatta ett nytt beslut om den ska fortsätta att gälla.

Källa: Expressen, regeringen.se

[email protected]

Fortsatt höga dödstal i januari

Publicerad: 17 februari, 2021, 08:53

I SCB:s statistik över antalet döda per dag framgår att dödligheten i Sverige fortsätter att vara högre än normalt.

I januari 2021 har 9 848 personer avlidit. Siffran kommer att stiga något på grund av eftersläpning i rapporteringen.

I januari 2020, precis före coronavirusets utbrott, registrerades 8 129 döda. Dödstalet för januari 2021 är alltså drygt 21 procent högre än förra året.

Dödligheten i januari 2020 var ovanligt låg. Överdödligheten i år blir därför mindre om man jämför med genomsnittet för de fem åren 2015-2019. Då registrerades 8 608 avlidna i genomsnitt. Med den jämförelsen är antalet döda i år 14,4 procent högre.

Överdödligheten i januari är dock mindre än under december. Då dog 29,2 procent fler än samma tid föregående år.

Uppdatering 24 februari: I den första versionen av artikeln angavs 9 776 döda. Den siffran är nu uppdaterad till 9 848.

Källa: Antal rapporterade dödsfall till SCB per dag åren 2015-2021 (Excel)

[email protected]

Besöksförbud fortsätter – trots vaccinationer

Publicerad: 16 februari, 2021, 07:39

På äldreboendet Villa Magnolia i Stockholm har samtliga boende fått båda doser av coronavaccin, och är därmed fullt vaccinerade. Ändå kvarstår besöksförbudet. De äldre och deras anhöriga får fortfarande bara träffas korta stunder utomhus och då med socialt avstånd.

Karin Lundell på äldreboendet säger att hon är besviken. Hon hade blivit lovad att allt skulle återgå till det normala efter vaccineringen, men ingenting har förändrats. 97-årige Bengt Nilsson säger att det är ”åt helvete”. ”Ett tag tänkte jag hoppa från balkongen”, säger han. Även personalen är frustrerad över att de nu inte har kunnat häva restriktionerna.

Anledningen till att det inte går, sägs vara att lagen inte tillåter undantag för enskilda boenden – inte ens om de boende vaccinerats. Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholm, menar att lagstiftningen gör att de antingen måste öppna alla boenden samtidigt eller ha kvar besöksförbud på alla boenden, och att de därför valt att förlänga besöksförbudet i ytterligare tre veckor ”för att inte snubbla på målsnöret”. Därefter fattas ett nytt beslut.

Totalt 37 av landets 290 kommuner har infört besöksförbud på äldreboenden.

Knappt 300 000 personer har fått minst en vaccinspruta, och drygt 50 000 har fått båda doserna.

Källa: TV4

[email protected]

Putin: Tänker inte spela apa framför kamerorna

Publicerad: 15 februari, 2021, 08:43

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade nyligen landets vaccinationsprocess på en presskonferens. På en fråga om han tänkte ta vaccinet tidigt för att uppmuntra befolkningen i stort att göra det, svarade han att han inte tänker göra det utan att han istället kan komma att vaccinera sig senare.

”Jag tänker inte spela apa framför kamerorna”, sade presidenten skämtsamt.

Ryssland har hittills vaccinerat drygt två miljoner människor med Sputnik-vaccinet. Målet är att vaccinera minst 69 miljoner ryssar, men befolkningen är skeptisk och endast 38 procent säger sig idag vilja ta vaccinet.

Under 2020 dog 323 800 fler personer i Ryssland än föregående år. Hälften av dessa var på grund av covid-19, enligt den officiella ryska statistikmyndigheten Rosstat.

Källa: The Sun, RT

[email protected]

Israels massvaccinationer stöter på problem

Publicerad: 14 februari, 2021, 19:28

Mer än 2,4 miljoner israeler har redan vaccinerats med båda doser av Pfizers vaccin mot coronaviruset. Det är ungefär 27 procent av landets totala befolkning på nio miljoner, och den högsta siffran per capita någonstans i världen, enligt uppgifter från Johns Hopkins University.

Men på sistone har vaccinationstakten minskat dramatiskt. Knappt hälften av målet om 200 000 vaccinationer per dag har uppnåtts. Nu skyller den israeliska staten på ”desinformation” som sprids av vaccinmotståndare. Därför har det israeliska hälsoministeriet tillsatt ett ”war room” med uppgift att bekämpa påstådda falska nyheter av vaccinmotståndare.

Enligt Einav Shimron, chef för hälsoministeriets informationsavdelning, söker nu tjänstemän nästan dygnet runt efter ”falska” eller ”vilseledande” uppgifter på nätet. Han menar att det sprids fabricerade dokument med det israeliska hälsoministeriets logotyp som syftar till att skrämma befolkningen för vaccin. Särskilt bekymrade är den israeliska staten för appen Telegram, som nu växer explosionsartat över hela världen.

”Det finns människor på plattformen med många anhängare som sprider falska nyheter, och det finns inget vi kan göra åt det”, beklagade Shimron. Han säger att den israeliska staten inte har någon möjlighet att rensa bort innehållet från den yttrandefrihetsvänliga appen, men att man åtminstone försöker att söka upp samma bilder, filmer och annan information på andra sociala medier och videodelningswebbplatser och radera dem därifrån.

Källa: RT

[email protected]

Hong Kong-polisens extrema metod: Bakhåll

Publicerad: 13 februari, 2021, 10:59

På sociala medier sprids just nu en film som visar hur Hong Kong-polisen genomför bakhåll (ambush lockdown), en extrem metod som går ut på att poliser blixtsnabbt spärrar av ett område med polistejp, omringar en byggnad och går in i den för att genomföra covidtester på de boende.

Nyligen meddelade Hong Kongs regering att polisen har rätt att gå in i människors hem och ta ut de människor som vägrar att ge med sig. De boende som flyr, eller som vägrar att göra testet, tvingas att betala böter på 5000 hongkongdollar (drygt 5000 svenska kronor).

Metoden har mött hård kritik men Hong Kongs politiker har försvarat den som effektiv.

Källa: IndianExpress Film: Twitter

[email protected]

Mycket låg eller ingen överdödlighet i alla nordiska länder utom Sverige

Publicerad: 12 februari, 2021, 05:42

Statistik från Eurostat och nationella statistikmyndigheter, som Svenska YLE sammanställt, visar att de nordiska länderna, med undantag för Sverige, har en dödlighet på i stort sett samma nivå 2020 som genomsnittet för de fem föregående åren (2015-2019).

Norge har underdödlighet på – 0,8 procent.

Danmark och Finland har en marginell överdödlighet på 1,5 procent respektive 2,2 procent.

Sverige sticker ut med en överdödlighet på 6,7 procent, men har klart lägre dödlighet än flera centraleuropeiska länder. Den största överdödligheten finns i Spanien med 17,9 procent.

Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, säger till Svenska YLE att det inte går att ha en så stor samhällsspridning som Sverige haft och ändå lyckas skydda riskgrupperna.

– Det verkar vara så att det inte går att ha en så här hög smittspridning i samhället och samtidigt skydda de grupper som har högst risk att dö. Det verkar slå på de äldre i särskilt boende, när man har den samhällssmitta som Sverige och andra länder har haft.

Hon säger att det i Sverige fanns en föreställning efter vårens första våg om att landet skulle klara den andra vågen bättre än andra länder, tack vare högre flockimmunitet – något som visade sig felaktigt. Hon säger också att Sverige, till skillnad från de andra nordiska länderna, inte gjorde några större förändringar i sin coronahantering inför höstens andra våg:

– Vi kanske blev tagna på sängen under våren, men att vi inte hade möjligheter att göra det bättre under hösten är ju väldigt sorgligt.

Hon säger att restriktioner och rekommendationer som införs är ett intrång i våra demokratiska rättigheter och att dessa måste vara balanserade, införas ”i rätt tid, och i rätt längd”. Annars tröttnar befolkningen och struntar i att följa det, vilket skulle kunna förklara höstens stora överdödlighet även i de länder som infört hårda och långvariga restriktioner.

Markku Peltonen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland, säger att landet klarat sig väl av flera orsaker. Finländarna är benägna att följa myndigheternas rekommendationer och restriktioner, säger han. Han menar också att landet prioriterat att skydda sina äldre och svaga. Han lyfter även fram att finländare är vana vid att hålla avstånd:

– Det är naturligt för oss finländare att hålla ett visst avstånd till andra människor.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har själv sagt att Finlands låga dödstal kan bero på att landet har relativt få invandrare. Landet har ”nästan inga invandrargrupper, som ju drabbades hårt i Sverige och andra länder”, sade han i september.

Källa: Svenska YLE

[email protected]

Betala din egen karantän i 10 dagar eller riskera 10 års fängelse

Publicerad: 11 februari, 2021, 20:11

Läs även

Upp till 10 år i fängelse och 10 000 pund, cirka 150 000 kronor, i böter. Det är vad resande till Storbritannien riskerar om de inte upplyser myndigheterna ifall de under sin resa besökt något av de 33 länder som hälsomyndigheterna rödlistat.

Den som under utlandsvistelsen besökt något av dessa länder ska i stället sättas i karantän på ett av regeringen utsett hotell i tio dagar. Vistelsen kostar cirka 20 000 kronor, vilket bekostas av resenärerna själva. PCR-test görs på dag två och dag åtta. Om något av testen är positivt förlängs vistelsen med ytterligare tio dagar, också på resenärens bekostnad.

Detta meddelades av Englands hälsomyndigheter och de nya reglerna gäller från och med måndagen den 15 februari. Det snabba beslutet väntas ta många resenärer, som befinner sig utomlands, med överraskning.

Syftet uppges vara att förhindra att nya muterade covid-varianter kommer in i landet. Den första muterade varianten som omnämns i media kommer dock just från Storbritannien.

Källa: The Guardian

[email protected]

Storbritannien: Kan ta flera år att öppna upp

Publicerad: 11 februari, 2021, 09:46

Nedstängningar i Storbritannien kan komma att pågå i ”flera år” även efter massvaccineringar. Detta eftersom coronaviruset muterar, varnar en representant för den brittiska regeringens Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE).

Professor Sir Ian Boyd, som undervisar vid University of St Andrews School of Biology, varnade denna vecka för att tvärt upphäva nedstängningar eftersom ”det helt enkelt driver fram en ny sjukdomsvåg”, som kan få viruset att replikera mer och mutera till nya stammar. Han menar istället att Storbritannien borde försöka sig på en successiv, ”kontrollerad” uppluckring av nedstängningarna istället för att häva dem och sedan återinföra dem.

Boyd menar att nedstängningarna ”kan fortsätta länge”, trots Storbritanniens massvaccinationsprogram. Den successiva processen att öppna landet kan pågå under flera års tid.

Storbritanniens första nedstängning skedde i mars förra året. Nu är de inne på sin tredje nedstängning. Britterna tycks ha blivit allt mer less på situationen. Enligt uppgifter i RT är det nu allt fler människor som lämnar sina hem för att handla i de få butiker som är öppna (stormarknader, tidningsbutiker och apotek).

Källa: RT

[email protected]

”Stasi-vibbar” när public service avslöjar regimkritisk debattgrupp

Publicerad: 10 februari, 2021, 08:17

Sveriges radio kritiseras nu för ”Stasi-vibbar” sedan man hängt ut en hemlig facebokgrupp där personer som är kritiska till den svenska regeringens coronapolitik fört diskussioner. Debattörerna i gruppen anser att Sverige borde ha agerat mer som andra länder, att Sverige är ”hjärntvättat” och att politikerna är ”förövare”.

Sveriges radio avslöjade själva att de infiltrerat gruppen.

”I den slutna Facebookgruppen med drygt 200 medlemmar finns akademiker, opinionsbildare, forskare vid svenska universitet och andra som är upprörda över Sveriges hantering av coronaviruset. Medlemmarna är till stor del aktiva i Sverige, men dialogen förs på engelska. Vi har fått inblick i den slutna gruppen, i inläggen och aktiviteterna under en längre tid”, skriver den skattefinansierade radiokanalen om den oppositionella gruppen.

Public service-kanalens uthängning av regimkritiker hyllas dock av ”vetenskapsjournalisten” Emma Frans, som säger att ”denna typ av grupper är ett hot mot demokratin”.

James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, säger att gruppen vill ”skada Sverigebilden”.

”Det verkar som att gruppen har två syften. Dels att påverka svenska coronapolicyn och dels att kritisera mediebevakning av policyn. Sen finns det mycket annat i gruppen som verkar handla om att skada Sverigebilden utomlands och även skada anseendet hos individer som jobbar inom det här fältet”, säger Pamment.

Kartläggningen av gruppens aktiviteter har orsakat en hätsk diskussion där Sveriges radio anklagas för Stasimetoder.

Professor emeritus Anders Vahlne, tidigare chefsöverläkare vid Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset, tillhör gruppens försvarare och menar att Sveriges radio vill förbjuda kritik mot regeringen.

”Det här ger mig stasi-vibbar. Man kan ju fråga sig om de som har gjort den här granskningen var lika upprörda över Navalnyjs kritik av den ryska regeringen”, säger Vahlne.

Källa: Sveriges radio, Aftonbladet

[email protected]

Ungern första EU-land att vaccinera med Sputnik

Publicerad: 9 februari, 2021, 10:49

Ungern är det första EU-landet som köpt in Rysslands vaccin mot coronaviruset, Sputnik V.

Den ungerska regeringen meddelade den 7 februari att de erhållit leverans av 40 000 doser av det ryska vaccinet. Totalt ska över två miljoner doser levereras under den kommande tremånadersperioden.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har flera gånger kritiserat att EU:s inköp av vaccin går för långsamt, och därför valt att bilateralt köpa vaccin av Ryssland för att snabba på vaccinationsprocessen.

Ungern är dessutom det första EU-landet som tecknat avtal med kinesiska Sinopharm, som ska leverera fem miljoner doser av det kinesiska vaccinet.

Det ryska vaccinet möttes först av stor skepsis i väst, något som omprövats sedan den medicinska journalen The Lancet efter omfattande fas 3-tester kunnat klassa vaccinet som säkert och effektivt.

Källa: Euractiv

A[email protected]

Svensk ekonomi oväntat stark mot andra virusvågen

Publicerad: 8 februari, 2021, 18:02

Statistiska Centralbyrån presenterade i början av februari sina preliminära siffror för svensk BNP-tillväxt under fjärde kvartalet 2020. Enligt SCB:s snabbindikator steg Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) med 0,5 procent under det fjärde kvartalet, trots coronavirusets andra våg.

”Svensk ekonomi har uppvisat en oväntat stark motståndskraft mot den andra virusvågen”, skriver Nyhetsbyrån Direkt om SCB:s siffror.

Svensk ekonomi uppvisade under 2020 historiskt stora svängningar. Under kvartal två, då coronaviruset förlamade ekonomin, sjönk BNP med hela åtta procent, mer än vad som någonsin tidigare uppmätts.

Under kvartal tre ökade istället BNP med 4,9 procent, en effekt av att den första vågen då ebbat ut.

Siffran 0,5 procents tillväxt för kvartal fyra är än så länge preliminär. Den slutgiltiga siffran för fjärde kvartalet presenteras i slutet av februari.

Även om analytiker på de svenska storbankerna imponeras över motståndskraften i svensk ekonomi, menar de att BNP troligen sjunker under det första kvartalet 2021 på grund av minskad konsumtion hos hushållen. Ekonomin förväntas sedan rekylera ordentligt från och med kvartal två, givet att smittspridningen då minskat.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

[email protected]

Tandläkare varnar för ”mask-mun”

Publicerad: 7 februari, 2021, 08:29

Tandläkare varnar för hälsoproblem som beror på långvarig användning av mask för att stoppa spridningen av coronavirus.

Tandläkare säger nu att problem i samband med ”maskmunnen”, som tandköttssjukdom, kan leda till allvarliga komplikationer.

”Tandköttssjukdom – eller parodontal sjukdom – kan så småningom leda till stroke och ökad risk för hjärtinfarkt”, berättade Marc Sclafani, tandläkare och grundare av One Manhattan Dental, till New York Post om ”maskmunnen”, som orsakar inflammation och tandköttssjukdom hos patienter.

En annan tandläkare och medgrundare på One Manhattan Dental, Rob Ramondi, sade att 50 procent av hans patienter lider av negativa hälsoproblem på grund av användning av mask.

”Vi ser inflammation i tandköttet hos människor som alltid har varit friska, och karies hos människor som aldrig har haft det förut”, sade Ramondi.

”Cirka hälften av våra patienter drabbas av detta, så vi bestämde oss för att namnge det ”mask-mun”, efter ”meth mun” (”Meth mun” är en term som används för att beskriva dålig munhygien som vanligtvis förknippas med metamfetamin-missbrukare).

Tandläkarna menar att ansiktsmaskerna ökar torrheten i munnen och bidrar till en ansamling av dåliga bakterier.

”Människor tenderar att andas genom munnen istället för genom näsan när de bär en mask”, sade Sclafani. ”Andningen i munnen orsakar torr mun, vilket leder till en minskning av saliv – och saliv är det som bekämpar bakterierna och rengör tänderna.”

Sclafani föreslog att de som inte har något annat val än att bära masker ska dricka mer vatten, dra ned på koffein, använda en luftfuktare för att fukta luften, skölja munnen med alkoholfritt munvatten, skrapa tungan och avstå från att röka.

Att bära ansiktsmask för att stoppa spridningen av coronavirus har blivit en omtvistad fråga i hela USA, med vissa stater och städer som ställer obligatoriska krav på ansiktsmask, medan andra har protesterat mot dessa försiktighetsåtgärder.

Anhängare av maskkrav, inklusive Centers for Disease Control and Prevention, hävdar att masker är effektiva för att stoppa spridningen av viruset, medan kritiker citerar studier som visar bristfälliga bevis på effektivitet.

Källa: Washington Examiner, NYPost.com (augusti 2020)

[email protected]

Kanada: Alla inresande sätts i karantän

Publicerad: 5 februari, 2021, 10:57

Kanada anvisar nu särskilda hotell där alla inresande flygresenärer ska sitta i karantän.

Alla flygresande till Kanada kommer att vara tvungna att sitta i karantän på ett hotell på egen bekostnad i minst tre dagar efter ankomst. Detta meddelande Kanadas premiärminister Justin Trudeau på en presskonferens tidigare i veckan. De nya hårda reglerna sägs vara ett sätt att bekämpa muterade coronavirusvarianter som sprids från semesterresenärer.

Karantänen gäller alla inresande, trots att samtliga resenärer tvingas ta PCR-test vid flygplatsen.

”Resenärer kommer att behöva vänta upp till tre dagar på ett godkänt hotell för att få sina testresultat. Utgifterna bekostas av resenärerna själva och kan uppgå till 2000 dollar (kanadadollar, motsvarar ungefär 15 000 svenska kronor)”, sade Justin Trudeau. Det handlar om kostnader för testning, mat, husrum och annat. Enligt premiärministern behöver utgifterna betalas av resenärerna ur egen ficka, för att regeringen ska uppnå effekten om minskat semesterresande.

Karantänen gäller samtliga resenärer under tre dagar. De som sedan kan uppvisa negativt PCR-test får resa hem men kommer ändå att övervakas av myndigheterna, medan de med positivt PCR-test får stanna i karantänshotellet ytterligare två veckor.

”De med negativa testresultat får sedan sitta i karantän hemma under kraftigt ökad övervakning”, sade Trudeau på presskonferensen.

Källa: The Guardian

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend