Skip to Content

KÄMPAR FÖR SINA LIV medan personalen springer runt i en kakafoni av larmande medicinsk utrustning. Scenen är jobbig att bevittna redan efter mindre än en halv minut och det går bara att gissa hur extremt stressande och utmattande det måste vara för personalen. Kommentatorn beskriver videoklippet med orden ”De utkämpar ett krig och de förlorar”. Den är tagen på en akutmottagning på huvudsjukhuset i Bergamo, epicentret i den hårt drabbade italienska provinsen Lombardiet. Detta då intensivvårdsavdelningen redan är full. Korridorer, väntrum och alla tillgängliga resurser används. Läkarna och sjuksköterskor där uppmanar omvärlden att lära från Italien och isolera sin befolkning innan det är för sent och de hamnar i samma katastrofsituation som Italien. Intensivvårdspersonal berättar att de aldrig upplevt något liknande och erkänner att de trots vana att arbeta under stress, ”med intensiva situationer och svåra val”, finner situationen nu extremt stressig och svår att hantera. Chefen för akutmottagningen överläkaren Roberto Cosentini (infälld bild) skakar på huvudet när han får frågan om det liknar den årliga influensan. – Nej, det här är något helt annat, säger Cosentini med eftertryck. – De flesta får lunginflammation och som jag sa tidigare, det är en mycket svår form av lunginflammation så det ger en massiv belastning oavsett sjukvårdssystem [land], varnar den italienske akutöverläkaren. Stillbilder: Sky News, www.youtube.com/watch?v=_J60fQr0GWo
INRIKES

”Flockimmunitet är ett dåligt skämt”, Epidemiolog: Sårbara människor bör inte utsättas för Covid-19 just nu i förhoppningen om en hypotetisk framtid

PappersupplaganNya Tider v. 13

”Ditt hus brinner, och de du litade på skulle bevaka det försöker inte ens släcka elden. Trots att de visste att det skulle börja brinna och kunde se vad som hände med grannarnas hus när de blev övertända med skrämmande fart, så har den brittiska regeringen på ett oförklarligt sätt valt att istället främja lågorna, i den felaktiga uppfattningen att det på något sätt kommer att kunna kontrollera dem.”

Publicerad: 23 mars, 2020, 15:50

  • Svenska

Läs även

Den tänkvärda och omskakande liknelsen med hur flera västregeringar – däribland den svenska – har försökt hantera Covid-19-pandemin som nu skördar liv på flera platser i världen kommer från den brittiske professorn William Hanage.

Han är en epidemiolog vid amerikanska Harvard T. H. Chan, en folkhälsoskola knuten till det anrika universitetet Harvard. Efter hans och andras kritik backade de brittiska hälsomyndigheterna förra veckan och kommer nu att bland annat stänga pubar, vilket innebär att Sverige nu står i princip ensamt kvar med den kritiserade strategin.

Flockimmunitet – ”ett djupt felaktigt” tankesätt

Professor Hanages ord publicerades nyligen i en opinionsartikel i den brittiska dagstidningen The Guardian. Epidemiologen skriver där att ”När jag först hörde om detta kunde jag inte tro det var sant” och åsyftar den brittiska regeringens sätt att bemöta pandemihotet, det vill säga med närmast inga åtgärder. Londons uttalade mål var att uppnå ”flockimmunitet” för att förhindra en katastrofal ”andra våg” nästa vinter.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Gå till arkivet

Send this to a friend