Andreas Kalbitz utesluts ur AfD, men kan komma att överklaga beslutet. Foto: Stillbild Youtube

Flygel-ledaren Andreas Kalbitz utesluten

Ledaren för Alternativ för Tysklands partigrupp i lantdagen (delstatsparlamentet) i delstaten Brandenburg, Andreas Kalbitz, uteslöts den 15 maj ur partiet. Kalbitz är en av ledarna för den så kallade ”Flygeln”, en nationaletnisk gruppering som partiet den 20 mars beordrade skulle upplösa sig själv. Kalbitz har meddelat att han inte avser att starta något nytt parti, utan tänker överklaga partiets beslut på rättsliga vägar. Han har två möjligheter: Dels kan han klaga till den interna partidomstolen, dels till allmän statlig domstol.

Beslutet att utesluta Andreas Kalbitz ur Alternativ för Tyskland (AfD) motiveras dels med att han varit medlem i partiet Republikanerna, men att han förtigit detta i samband med att han ansökte om medlemskap i AfD 2013. Därmed skulle hans medlemskap vara ”ogiltigt”, eftersom förutsättningarna för medlemskap därigenom inte är uppfyllda. Dels motiverade partistyrelsen uteslutningen med att Kalbitz med familj stått som medlem i organisationen ”Hembygdstrogen tysk ungdom” (Heimattreue Deutsche Jugend, HDJ) som anses högerextremt och författningsvidrigt av det tyska författningsskyddet.

Flygelns informelle ledare Björn Höcke. Foto: AfD

Båda grupperingarna är uppförd på AfD:s ”oförenlighetslista”. Det är en förteckning på flera hundra organisationer, många av dem små och obetydliga, som partiet har sammanställt för att avgränsa sig från grupperingar som man inte vill skall kompromettera partiet. Alternativ för Tyskland har beslutat att ingen samtidigt kan både tillhöra partiet och någon organisation på denna lista.

Andreas Kalbitz själv säger att han inte har haft med HDJ att göra. En komplikation för partistyrelsen är att Kalbitz medlemskapsansökan, som skulle styrka att han inte förfarit ärligt, rapporteras vara försvunnen.

Intern strid i partiet

Pådrivande vid uteslutningen har varit partiordförande Jörg Meuthen med stöd av den kända förbundsdagsledamoten Beatrix von Storch. Det har framkommit att styrelsens beslut fattades med minsta möjliga marginal, sju mot fem röster. Partiets förre ordförande och numera hedersordförande, juristen Alexander Gauland, klandrar avgörandet och anser att det är politiskt felaktigt och juridiskt ohållbart: ”Partistyrelsen saknar rättsgrund för uteslutningen”, enligt Gauland. Även ett annat tungt namn i partiet, gruppledaren i Förbundsdagen Alice Weidel, kritiserar beslutet.

Partiordförande Jörg Meuthen är för uteslutningen. Foto: AfD

Andreas Kalbitz har ansetts som den andre naturlige ledaren för den numera upplösta nationaletniska grupperingen i partiet kallad ”Flygeln”. Nya Tider har rapporterat om upplösningen av ”Flygeln” samt dess informelle ledare Björn Höcke i NyT v.14/2020. Höcke, som är ledare för partiavdelningen i delstaten Thüringen, kallar på sin Facebooksida uteslutningen av Kalbitz för ”ett förräderi mot partiet”, eftersom man utnyttjat motståndarnas argument mot en medlem. Höcke säger att uteslutningen ”innebär en splittring och förstörelse av partiet” som han ”inte tänker tillåta”.

Alice Weidel har kritiserat uteslutningen av Kalbitz. Foto: AfD

Partiordföranden Meuthen har replikerat mot Höcke att denne sagt att han vill få bort misshagliga medlemmar i partiet genom att ”göra det besvärligt för dem”.

Den 18 maj meddelade AfD:s partigrupp i Brandenburgs delstatsparlament att man hållit en omröstning och beslutat att Andreas Kalbitz får bli kvar som medlem i partigruppen tills dess att uteslutningsbeslutet prövats och eventuellt vunnit laga kraft. 18 av de totalt 21 ledamöterna i gruppen röstade för beslutet, två var emot och en avstod. Förbundsdagsledamoten Beatrix von Storch, som i den högsta partistyrelsen röstat för att Kalbitz skulle uteslutas, förklarade att hon kunde förstå beslutet.

Beatrix von Storch, röstade för att Kalbitz skulle uteslutas, men förstår beslutet att Kalbitz får sitta kvar i partigruppen tills efter ett eventuellt överklagande har avgjorts. Foto: AfD

Framgångsrik ledare i viktiga delstaten Brandenburg

Andreas Kalbitz popularitet och anseende växte då han vid delstatsvalet 2019 lyckades samla 23 procent av rösterna i delstatsparlamentet. Delstaten Brandenburg är viktig eftersom den till ytan är den största i före detta DDR. Även med tanke på industri och historiska traditioner är den en av de tyngst vägande delstaterna i östra Tyskland. Dess territorium omger huvudstaden Berlin, som är en egen delstat, likt en ö i Brandenburg. Delstaten har 2,5 miljon innevånare. Huvudstad är den klassiska staden Potsdam strax söder om Berlin. Här finns Tysklands ståtligaste slott och monumentala administrationsbyggnader, samt den historiskt viktiga Garnisonskyrkan, som skadades i svårt i kriget men kommer att återuppbyggas.

Delstaten Brandenburg motsvarar i stort det gamla kungariket Preussen, den stat som enade Tyskland på 1800-talet. Numera heter området Brandenburg eftersom segrarmakterna i andra världskriget beslutade att ingen delstat i Tyskland får använda namnet Preussen. Orsaken var att inte minst Churchill menade att Preussen var roten till allt det onda som utgått från Tyskland i form av aggressiv militarism.

Motståndare till AfD hoppas på att partiet skall spricka som en följd av den interna maktkampen. En ledande socialdemokrat uttalade att ”Kalbitz är bara toppen på ett isberg”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

Bangladesh vill bli sekulärt – ska återgå till 1972 års konstitution

🟠 UTRIKES Bangladeshs biträdande informationsminister Murad Hassan sade att ett lagändringsförslag snart kommer att läggas fram i parlamentet och sannolikt kommer att antas utan motstånd. Om beslutet blir verklighet kommer islam inte längre att vara det muslimska landets statsreligion. Islam gjordes till statsreligionen vid en konstitutionell ändring under general HM Ershads regeringstid i slutet av 80-talet. Murad Hassans utspel kom samma dag som Bangladesh drabbades av en mängd våldsamma islamistiska attacker mot hinduiska tempel.

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

Colin Powell dog med Covid-19 – var fullvaccinerad

🟠 UTRIKES Colin Powell, tidigare utrikesminister i USA, har avlidit efter sviterna av Covid-19 trots att han var fullvaccinerad. Powell blev 84 år gammal. Han var internationellt känd för att ha ljugit inför FN med påståenden om att Irak hade massförstörelsevapen vilket ledde till den amerikanska invasionen av landet – och över en miljon döda.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.