Skip to Content

ANTONIO GUTERRES, 68, är FN:s generalsekreterare sedan den 1 januari 2017. Den före detta portugisiske premiärministern är oroad över det ökande samarbetet mellan Israels militär och syriska rebeller. Foto: FN

FN-rapport avslöjar Israels stöd till rebeller

PappersupplaganNya Tider v. 27

I juni släppte FN en rapport där den israeliska militärens ökande interagerande med så kallade syriska rebeller beskrivs som ett hot både mot den formella vapenvilan mellan Israel och Syrien samt FN-observatörerna på plats. Samma månad publicerade något oväntat den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal ett reportage med rubriken ”Israel ger hemligt stöd till syriska rebeller”. Sammantaget målar de upp en bild av ett både långvarigt och rutinmässigt samarbete som få i väst känner till.

Publicerad: 7 juli, 2017, 16:00

  • Svenska

Läs även

Den 20 juni publicerades en artikel i den israeliska dagstidningen Haaretz med rubriken ”FN ser en kraftig ökning av möten mellan israeliska armén och syriska rebeller, varnar för eskalering”. Där står bland annat att FN:s observatörsstyrka på Golanhöjderna, The United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF), de senaste sju månaderna har noterat en signifikant ökning av kontakterna mellan Israels militär och rebellorganisationer utefter gränsen mot Syrien.

UNDOF med en personalstyrka på drygt 950 uniformerade och civila övervakar sedan 1974 Golanhöjderna från en demilitariserad buffertzon mellan Syrien och Israel i syfte att upprätthålla vapenvilan och övervaka att ingångna avtal länderna emellan följs. Både Israel och Syrien bryter mot dessa avtal genom att ta in tung militär utrustning. Syrien använder dock dessa enbart för att bekämpa nämnda rebeller, som tagit upp ställningar i buffertzonen, medan Israel i brott mot vapenvilan använder sina stridsvagnar och artilleripjäser för att beskjuta syriska armén (SAA).

Israel erövrade Golanhöjderna i sexdagarskriget 1967 och annekterade området 1980, vilket FN:s säkerhetsråd i resolution 497 ogiltigförklarat då det strider mot internationell rätt.

Avslöjande FN-rapport

Den israeliska nyhetstidningen Haaretz hänvisar i sin artikel till en FN-rapport (S/2017/486) som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres den 8 juni delgav medlemmarna av FN:s säkerhetsråd. Haaretz skriver att ”Rapporten uttryckte Guterres oro, för första gången, att samröret mellan israelerna och rebellorganisationerna skulle kunna leda till eskalering och skada FN-observatörer”.

Nya Tider har tagit del av FN-rapporten, där det framgår att FN-observatörerna mellan den 2 mars och 16 maj i år iakttog sammanlagt 16 möten mellan israelerna och rebellerna. Det är en kraftig ökning mot tidigare. I rapporten framgår det bland annat att oidentifierade personer, några av dem beväpnade, anländer till gränsen tillsammans med mulor och där hälsas av de israeliska soldaterna. ”I vissa fall observerades hur personal och leveranser fördes över gränsen i båda riktningarna. Vid alla tillfällen återvände de okända individerna och mulorna till Bravo-sidan [den syriska sidan]”, står det att läsa i FN-rapporten.

Israel hävdar att kontakterna är av ”humanitär och medicinsk natur”. FN har dock de senaste månaderna signalerat att man alltmer ser med misstro på de israeliska förklaringarna och därför nu gått ut med en varning om att kontakterna mellan den israeliska militären (IDF) och de som beskrivs som rebeller kan leda till en eskalering av konflikten samt utgöra hot mot FN-personal på plats.

I den israeliska dagstidningen Haaretz kommentarsfält finns kritik från läsare att FN lägger sig i saker som inte angår dem, men ingen undrar varför Israel hjälper syriska rebeller som oftast visat sig vara islamister.

 

ISRAELISKA SOLDATER MED JIHADISTER på samma unika bild från en gränsövergång mellan Israel och Syrien på de ockuperade Golanhöjderna. ”De syriska rebellerna” uppges vara islamister från terrorstämplade Nusrafronten, namnet på al-Qaida i Syrien fram till juli 2016. Fotot är taget i smyg inifrån ett fordon på den israeliska sidan. Det publicerades redan den 4 maj 2015 av MintPress News, en nyhetssida som består av veteraner från bland annat nyhetsbyrån AP, brittiska BBC och The Guardian med flera kända västmedia. Ändå är detta, som borde vara ett scoop, inget som slås upp med stora artiklar i västmedia. Foto: MintPress News Desk (Tidigare publicerad i NyT v.18/2017.)

Fler avslöjanden från oväntat håll

FN-rapporten är inte den enda texten som den senaste månaden avslöjat Israels samarbete med de så kallade syriska rebellerna. Haaretz skriver i en annan artikel från den 19 juni om ett reportage i den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal (WSJ). I ingressen till Haaretz artikel står det att ”Det har varit känt att israeliska sjukhus har behandlat sårade syriska krigare [rebeller], men Wall Street Journals reportage avslöjar direktstöd i kontanter, utan vilket krigarna säger att de ”inte skulle ha överlevt”.

WSJ:s reportage baseras på intervjuer med halvdussinet rebeller och tre experter ”bekanta med Israels tankebanor”. Dessa berättar att samarbetet med rebellerna började i hemlighet redan 2013 när Moshe Ya’ahon var försvarsminister och att det fortsatt fram till i dag. De berättar vidare att Israel skapat en specialenhet med arabisktalande IDF-soldater som sköter kontakterna med rebellerna och att det finns en öronmärkt budget för det hemliga samarbetet. Vid sidan av stora summor kontanter, uppges det israeliska stödet även bestå av mat, bränsle och medicinska förnödenheter.

 

MOSHE YA’ALON, 66, var Israels försvarsminister mellan åren 2013 och 2016. I april i år gjorde han ett häpnadsväckande uttalande vi skrev om i NyT v.18/2017. Han sade då att terrororganisationen Islamiska staten (IS) bett Israel om ursäkt efter att jihadisterna beskjutit en israelisk militärenhet på de ockuperade Golanhöjderna. Det sensationella uttalandet rapporterades knappt av västmedia och inte alls av svensk systemmedia. Foto: Wikimedia

 

Gruppen Israel sägs ha direktkontakt med kallar sig Fursan al-Joulan (sv. Golans riddare), vilka säger sig ha runt 400 man under vapen. Denna grupp anges i sin tur ha ”lös kontakt” med fyra andra rebellgrupper. Dessa uppges ha stöd från olika västländer, men de namnges inte.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Mediemoguler och CIA-chefer samlades på möte i Bilderberg-stil

USADen årliga Allen & Company-konferensen i Sun Valley, Idaho, drog i år på sig mer uppmärksamhet än vanligt. Mötet har hållits sedan 1983 och gästerna var som vanligt ett antal av världens största mediemoguler, samt företrädare för USA:s underrättelsetjänster och regering. Här fattas beslut bland annat om hur vissa nyheter ska rapporteras och om global övervakning, utan insyn från allmänheten.

På Cypern krävs vaccinationspass – för att få köpa mat

UTRIKESÖnationen Cypern blir det första europeiska land att införa drakoniska repressiva lagar mot sin egen befolkning för att tvinga dem att vaccinera sig. Det mest uppseendeväckande av dessa är kravet att man måste ha ett vaccinationspass, negativa PCR-test nyare än 72 timmar eller bevis på genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna för att få lov att handla mat i matvarubutiker. Omfattande protester har inletts mot beslutet och en systemtrogen TV-station angreps i en våldsam demonstration mot de nya reglerna.

14 juli 2021 – Frankrike visar sitt militära kulturarv

UTRIKESOm årets militärparad kan bara sägas: Magnifique! Trots ett molnigt och stundtals regnigt väder blev årets uppvisning av franska militära traditioner en stolt upplevelse för hela nationen. Undertecknad kommer från en släkt där alla män var militärer, antingen i aktiv tjänst eller officerare i reserven. Den franska militärskolan och officersheder har alltid varit ett föredöme.

Gå till arkivet

Send this to a friend