Skip to Content

ANTONIO GUTERRES, 68, är FN:s generalsekreterare sedan den 1 januari 2017. Den före detta portugisiske premiärministern är oroad över det ökande samarbetet mellan Israels militär och syriska rebeller. Foto: FN

FN-rapport avslöjar Israels stöd till rebeller

PappersupplaganNya Tider v. 27

I juni släppte FN en rapport där den israeliska militärens ökande interagerande med så kallade syriska rebeller beskrivs som ett hot både mot den formella vapenvilan mellan Israel och Syrien samt FN-observatörerna på plats. Samma månad publicerade något oväntat den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal ett reportage med rubriken ”Israel ger hemligt stöd till syriska rebeller”. Sammantaget målar de upp en bild av ett både långvarigt och rutinmässigt samarbete som få i väst känner till.

Publicerad: 7 juli, 2017, 16:00

  • Svenska

Läs även

Den 20 juni publicerades en artikel i den israeliska dagstidningen Haaretz med rubriken ”FN ser en kraftig ökning av möten mellan israeliska armén och syriska rebeller, varnar för eskalering”. Där står bland annat att FN:s observatörsstyrka på Golanhöjderna, The United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF), de senaste sju månaderna har noterat en signifikant ökning av kontakterna mellan Israels militär och rebellorganisationer utefter gränsen mot Syrien.

UNDOF med en personalstyrka på drygt 950 uniformerade och civila övervakar sedan 1974 Golanhöjderna från en demilitariserad buffertzon mellan Syrien och Israel i syfte att upprätthålla vapenvilan och övervaka att ingångna avtal länderna emellan följs. Både Israel och Syrien bryter mot dessa avtal genom att ta in tung militär utrustning. Syrien använder dock dessa enbart för att bekämpa nämnda rebeller, som tagit upp ställningar i buffertzonen, medan Israel i brott mot vapenvilan använder sina stridsvagnar och artilleripjäser för att beskjuta syriska armén (SAA).

Israel erövrade Golanhöjderna i sexdagarskriget 1967 och annekterade området 1980, vilket FN:s säkerhetsråd i resolution 497 ogiltigförklarat då det strider mot internationell rätt.

Avslöjande FN-rapport

Den israeliska nyhetstidningen Haaretz hänvisar i sin artikel till en FN-rapport (S/2017/486) som FN:s generalsekreterare Antonio Guterres den 8 juni delgav medlemmarna av FN:s säkerhetsråd. Haaretz skriver att ”Rapporten uttryckte Guterres oro, för första gången, att samröret mellan israelerna och rebellorganisationerna skulle kunna leda till eskalering och skada FN-observatörer”.

Nya Tider har tagit del av FN-rapporten, där det framgår att FN-observatörerna mellan den 2 mars och 16 maj i år iakttog sammanlagt 16 möten mellan israelerna och rebellerna. Det är en kraftig ökning mot tidigare. I rapporten framgår det bland annat att oidentifierade personer, några av dem beväpnade, anländer till gränsen tillsammans med mulor och där hälsas av de israeliska soldaterna. ”I vissa fall observerades hur personal och leveranser fördes över gränsen i båda riktningarna. Vid alla tillfällen återvände de okända individerna och mulorna till Bravo-sidan [den syriska sidan]”, står det att läsa i FN-rapporten.

Israel hävdar att kontakterna är av ”humanitär och medicinsk natur”. FN har dock de senaste månaderna signalerat att man alltmer ser med misstro på de israeliska förklaringarna och därför nu gått ut med en varning om att kontakterna mellan den israeliska militären (IDF) och de som beskrivs som rebeller kan leda till en eskalering av konflikten samt utgöra hot mot FN-personal på plats.

I den israeliska dagstidningen Haaretz kommentarsfält finns kritik från läsare att FN lägger sig i saker som inte angår dem, men ingen undrar varför Israel hjälper syriska rebeller som oftast visat sig vara islamister.

 

ISRAELISKA SOLDATER MED JIHADISTER på samma unika bild från en gränsövergång mellan Israel och Syrien på de ockuperade Golanhöjderna. ”De syriska rebellerna” uppges vara islamister från terrorstämplade Nusrafronten, namnet på al-Qaida i Syrien fram till juli 2016. Fotot är taget i smyg inifrån ett fordon på den israeliska sidan. Det publicerades redan den 4 maj 2015 av MintPress News, en nyhetssida som består av veteraner från bland annat nyhetsbyrån AP, brittiska BBC och The Guardian med flera kända västmedia. Ändå är detta, som borde vara ett scoop, inget som slås upp med stora artiklar i västmedia. Foto: MintPress News Desk (Tidigare publicerad i NyT v.18/2017.)

Fler avslöjanden från oväntat håll

FN-rapporten är inte den enda texten som den senaste månaden avslöjat Israels samarbete med de så kallade syriska rebellerna. Haaretz skriver i en annan artikel från den 19 juni om ett reportage i den amerikanska dagstidningen Wall Street Journal (WSJ). I ingressen till Haaretz artikel står det att ”Det har varit känt att israeliska sjukhus har behandlat sårade syriska krigare [rebeller], men Wall Street Journals reportage avslöjar direktstöd i kontanter, utan vilket krigarna säger att de ”inte skulle ha överlevt”.

WSJ:s reportage baseras på intervjuer med halvdussinet rebeller och tre experter ”bekanta med Israels tankebanor”. Dessa berättar att samarbetet med rebellerna började i hemlighet redan 2013 när Moshe Ya’ahon var försvarsminister och att det fortsatt fram till i dag. De berättar vidare att Israel skapat en specialenhet med arabisktalande IDF-soldater som sköter kontakterna med rebellerna och att det finns en öronmärkt budget för det hemliga samarbetet. Vid sidan av stora summor kontanter, uppges det israeliska stödet även bestå av mat, bränsle och medicinska förnödenheter.

 

MOSHE YA’ALON, 66, var Israels försvarsminister mellan åren 2013 och 2016. I april i år gjorde han ett häpnadsväckande uttalande vi skrev om i NyT v.18/2017. Han sade då att terrororganisationen Islamiska staten (IS) bett Israel om ursäkt efter att jihadisterna beskjutit en israelisk militärenhet på de ockuperade Golanhöjderna. Det sensationella uttalandet rapporterades knappt av västmedia och inte alls av svensk systemmedia. Foto: Wikimedia

 

Gruppen Israel sägs ha direktkontakt med kallar sig Fursan al-Joulan (sv. Golans riddare), vilka säger sig ha runt 400 man under vapen. Denna grupp anges i sin tur ha ”lös kontakt” med fyra andra rebellgrupper. Dessa uppges ha stöd från olika västländer, men de namnges inte.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend