Skip to Content

”LÄNDER BÖRJAR HAMSTRA MAT på grund AV CORONAVIRUS- FARHÅGOR, HOTAR VÄRLDSHANDELN” lyder rubriken. På bilden syns ett gigantiskt lager av vete, ett av många liknande som inte längre når omvärlden. När flera av världens största veteproducenter stoppar exporten kommer priserna stiga och brist hota. Detta gäller även otaliga and­ra lantbruks- och matprodukter. Skärmavbild: The Straits Times
UTRIKES

FN varnar: Coronavirusåtgärder kan orsaka global matbrist

PappersupplaganNya Tider v. 15

FN varnar för en snart förestående global matbrist om inte regeringar agerar. Länder som stänger ned för att bromsa spridningen av Covid-19 skapar allvarliga störningar av både distributionskedjan och själva matproduktionen. Arbetare kan inte längre ta sig till jordbruken som varken kan så eller skörda. Länder tvingas införa exportförbud som förvärrar situationen än mer. Nya Tiders källor uppmärksammar oss också på för matförsörjningen än mer allvarliga bakomliggande orsaker, vilka sammantaget med långtgående pandemiåtgärder riskerar att skapa en katastrofal matsituation.

Publicerad: 9 april, 2020, 13:42

 • Svenska

Läs även

Det är Maximo Torero, chefsekonom vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, The Food and Agriculture Organization (FAO), som slår larm.

MAXIMO TORERO, 52, är en peruansk ekonom. Han är sedan januari 2019 Chefsekonom och biträdande generaldirektör för avdelningen för ekonomisk och social utveckling vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, The Food and Agriculture Organization (FAO). Foto: FAO

– Skördarna har varit goda och utsikterna för stapelgrödor är lovande, men en brist på jordbruksarbetare som förorsakats av viruskrisen och ett steg mot protektionism – tullar och exportförbud – innebär att problem snabbt kan dyka upp under de kommande veckorna, varnar Torero i den brittiska nyhetstidningen The Guardian den 26 mars.

Chefekonomen vid FAO säger att ”Det värsta som kan hända är att regeringar begränsar matflödet”, och menar att ”Alla åtgärder mot frihandel kommer att vara kontraproduktiva. Nu är det inte läge för begränsningar eller införande av handelshinder. Nu är det dags att skydda matflödet runt om i världen”. Torero uppmanar regeringar att de måste motstå påtryckningar från ”vissa håll” för att skydda sin egen befolknings matförsörjning genom att begränsa exporten, något många länder redan har börjat göra.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Bäste Christer,
  Förstår inte att du engagerar dig i en numer helkommunistisk organisation som FN.
  Du kanske kunde ”gräva” lite mer i de svenska förhållandena både vad beträffar produktionen, förädling och distribution. Det behöver du inte åka runt i hela världen för att relatera.
  Tala om för dina läsare hur de svenska SOCIALISTERNA lyckats med konststycket att fördriva den svenska landsbygdsbefolkningen in i betong ghetton med hjälp av utplundring av EGENDOM och rättigheter som de blivit bestulna på och numera utgör orsaken till att vi ej är självförsörjande med livsmedel.
  Det finns dessa länkar till at börja med: https://www.frihetsportalen.se/2018/11/de-borgerliga-far-skylla-sig-sjalva/
  https://www.frihetsportalen.se/2012/02/konfliktradslan-i-sverige-del-2

  • RL, Vallentuna

   Mycket bra Samuel !!! Helt rätt !!!! Heja Samuel !!

 • Knutkalas

  låter som ett önskesenario av globalisterna

 • Snappherren

  FN är nog mest oroliga för att livsmedelsmaffians lobbypengar sinar. Sedan korruptionen i organisationen fått sin del finns det inte mycket över till att stilla hungern i utsatta områden.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend