Skip to Content

”LÄNDER BÖRJAR HAMSTRA MAT på grund AV CORONAVIRUS- FARHÅGOR, HOTAR VÄRLDSHANDELN” lyder rubriken. På bilden syns ett gigantiskt lager av vete, ett av många liknande som inte längre når omvärlden. När flera av världens största veteproducenter stoppar exporten kommer priserna stiga och brist hota. Detta gäller även otaliga and­ra lantbruks- och matprodukter. Skärmavbild: The Straits Times
UTRIKES

FN varnar: Coronavirusåtgärder kan orsaka global matbrist

PappersupplaganNya Tider v. 15

FN varnar för en snart förestående global matbrist om inte regeringar agerar. Länder som stänger ned för att bromsa spridningen av Covid-19 skapar allvarliga störningar av både distributionskedjan och själva matproduktionen. Arbetare kan inte längre ta sig till jordbruken som varken kan så eller skörda. Länder tvingas införa exportförbud som förvärrar situationen än mer. Nya Tiders källor uppmärksammar oss också på för matförsörjningen än mer allvarliga bakomliggande orsaker, vilka sammantaget med långtgående pandemiåtgärder riskerar att skapa en katastrofal matsituation.

Publicerad: 9 april, 2020, 13:42

 • Svenska

Läs även

Det är Maximo Torero, chefsekonom vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, The Food and Agriculture Organization (FAO), som slår larm.

MAXIMO TORERO, 52, är en peruansk ekonom. Han är sedan januari 2019 Chefsekonom och biträdande generaldirektör för avdelningen för ekonomisk och social utveckling vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, The Food and Agriculture Organization (FAO). Foto: FAO

– Skördarna har varit goda och utsikterna för stapelgrödor är lovande, men en brist på jordbruksarbetare som förorsakats av viruskrisen och ett steg mot protektionism – tullar och exportförbud – innebär att problem snabbt kan dyka upp under de kommande veckorna, varnar Torero i den brittiska nyhetstidningen The Guardian den 26 mars.

Chefekonomen vid FAO säger att ”Det värsta som kan hända är att regeringar begränsar matflödet”, och menar att ”Alla åtgärder mot frihandel kommer att vara kontraproduktiva. Nu är det inte läge för begränsningar eller införande av handelshinder. Nu är det dags att skydda matflödet runt om i världen”. Torero uppmanar regeringar att de måste motstå påtryckningar från ”vissa håll” för att skydda sin egen befolknings matförsörjning genom att begränsa exporten, något många länder redan har börjat göra.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Bäste Christer,
  Förstår inte att du engagerar dig i en numer helkommunistisk organisation som FN.
  Du kanske kunde ”gräva” lite mer i de svenska förhållandena både vad beträffar produktionen, förädling och distribution. Det behöver du inte åka runt i hela världen för att relatera.
  Tala om för dina läsare hur de svenska SOCIALISTERNA lyckats med konststycket att fördriva den svenska landsbygdsbefolkningen in i betong ghetton med hjälp av utplundring av EGENDOM och rättigheter som de blivit bestulna på och numera utgör orsaken till att vi ej är självförsörjande med livsmedel.
  Det finns dessa länkar till at börja med: https://www.frihetsportalen.se/2018/11/de-borgerliga-far-skylla-sig-sjalva/
  https://www.frihetsportalen.se/2012/02/konfliktradslan-i-sverige-del-2

  • RL, Vallentuna

   Mycket bra Samuel !!! Helt rätt !!!! Heja Samuel !!

 • Knutkalas

  låter som ett önskesenario av globalisterna

 • Snappherren

  FN är nog mest oroliga för att livsmedelsmaffians lobbypengar sinar. Sedan korruptionen i organisationen fått sin del finns det inte mycket över till att stilla hungern i utsatta områden.

Framstående mongolisk politiker arresteras inför valet

Sedan kommunismens fall 1989 har Mongoliet utvecklats till en välfungerande demokrati, men alarmerande tecken på motsatta tendenser börjar nu synas. Den framstående politikern Nomtoibayar Nyamtaishir arresterades, trots att han enligt mongolisk lag i egenskap av kandidat åtnjuter immunitet till valet den 24 juni.

Militärparaden i Moskva kommer att hållas trots coronapandemin

UTRIKESExakt 75 år efter segerparaden i Moskva, den 24 juni 1945, blir det som tidigare planerat en militär parad i den ryska huvudstaden. Coronavirusets spridning är uppenbarligen under kontroll och president Vladimir Putin har gett försvarsministern Sergej Shojgu order om att vidta de nödvändiga förberedelserna. En skriftlig ukas (ryskt ord för förordning), talar om militärparader och artillerisalut på flera platser i landet.

Rättsläkaren: George Floyd dog inte av kvävning

UTRIKESI den preliminära rapporten som rättsläkaren gjort efter det uppmärksammade polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, som ledde till mannens död, skriver rättsläkaren att man inte hittat tecken att han skall ha kvävts – istället menar man att hans underliggande hälsoproblem, inklusive en hjärtsjukdom och möjliga kemiska substanser i hans kropp tillsammans med polisingripandet kan ha orsakat hans död. Svenska massmedier har än så länge inte uppmärksammat den viktiga rapporten.

Är de amerikanska ”bevisen” för ryska jaktplan i Libyen sanna eller falska?

LIBYENEtt antal medier rapporterade att ryska MiG-29 och Su-24 hade skickats till fronten till Libyen från flygbasen Khmeimim i Syrien. Bevisen är dock högst vaga och många pekar nu på orimligheter i dessa beskyllningar.

Raskravaller i USA

UTRIKESEfter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

76 procent av danska muslimer vill förbjuda islamkritik

DANMARKI en undersökning utförd av det danska justitiedepartementet uppger 76 procent av landets muslimer, från både första och andra generationen, att det bör vara olagligt att kritisera islam.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Gå till arkivet

Send this to a friend