Skip to Content

Stefan Torssell. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

Följa flocken eller agera själv?

PappersupplaganNya Tider v. 39

Publicerad: 22 september, 2020, 15:30

 • Svenska

Läs även

Vid diskoteksbranden i Göteborg 1998, där 63 ungdomar omkom, iakttogs ett märkligt fenomen. Den anlagda branden uppmärksammades av ett antal av ungdomarna i lokalen, men de reagerade inte.

För tydlighetens skull, branden anlades av fyra invandrarungdomar i något slags hämndmotiv. Media skrev omedelbart att det var svenska rasistiska högerungdomar som hade tuttat på. Vidare spred medierna direkt från brandplatsen ett fientligt budskap om polisen och räddningstjänsten. Alltså, lika dåligt som vanligt.

Men det intressanta var de som inte reagerade. En del försökte ringa hem istället för att försöka ta sig ut ur byggnaden. Jag har intervjuat några som har överlevt Estonias förlisning. De som klarade sig hade reagerat omedelbart. Andra satt kvar på sina platser eller väntade på besked.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det finns en del som förklarat det passiva beteendet med att vi inte varit “i krig” på drygt 200 år? En gång i tiden, före 1975 skrev nyhetsmedia alltid vilken nationalitet brottslingen tillhörde, då med namn och bild. För alla som läser t.ex. amerikansk press känner till det, utan att reagera på informationen? Men i mitten av 70 talet kom en stor förändring där man undanhöll etnicitet och därmed namn, bild. Dock inte helt och hållet eftersom man behöll den utförliga inf. vad det gällde etniska svenskar där både namn och bild, även förstärktes med intervjuer av forna klasskamrater, med bilder på skola och hem. Det var knappast någon hemlighet att det var Bonnier-pressen som kategoriskt drev denna linje, som sedan SVT hakat på. Naturligtvis begrep svenskarna att det var icke svenskar som begått brottet, då inget signalement lämnades ut? När det rör svenskarnas oförmåga att agera så beror nog mycket på att svenne stirrar på om personen bredvid tänker göra något? Om inte? Ja, då går det som det brukar gå!

 • Lars-Erik Eriksson

  25% av oss människor i väst får vid omedelbar fara tunnelseende, blir extremt själviska men också väldigt målmedvetna och fokuserade på uppgiften att överleva. 50% blir oroliga men behåller lugnet och avvaktar medan den sista fjärdedelen bara blir passiva, sätter sig ned och låter paniken frysa dem till is. Undrar om inte svensken i allmänhet har färre av den första kategorin i sina led? Synes mig så.

  • latmask

   Vi har uppfostrats under flera generationer till att inte agera oavsett vad som händer.

 • burnedout

  Vi är ett demokratisk land, vi har valt vâra ledare i demokratiska val. Vi väntar därför pâ vad vâra folkvalda ledare beslutar för oss och vi hyser största förtroende för vâr landsfader. Att därför pâstâ att vi skulle vara passiva och fördummade är en stor skymf. Eh? Va?

 • birgerr

  KLOKA ORD AV STEFAN

Vår förlorade yttrandefrihet – 50 nyanser av brunt

OPINION: ARNE WEINZYttrandefriheten utgör grundbulten för fri samhällsdebatt och är nödvändig för att demokratin ska kunna fungera. I Sverige har den dock satts på undantag genom en journalistkår som trycker ner frågvisa medborgare så att politikerna går fria från kritik. Det hävdar veckans debattör, författaren och företagsledaren Arne Weinz, som också menar att om brunsmetningen från media inte räcker för att tysta medborgarna, så hotas man i stället med fängelse eller utsätts för våldsdåd.

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETHur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

BLM är på fel spår

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det att dessa människor är svarta, som är problemet? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja på grund av hudfärg över huvud taget?

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Sverige är ”västvridet”, olyckligtvis

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend