Skip to Content

Årets konferens Folk och försvar hölls digitalt. Foto: Folk och försvar
INRIKES

Folk och försvars konferens: Komplexa hot, ryssen som skrämsel och gängkrig som minimeras

Digital utgåva

Förbundet Folk och försvar hade under andra veckan i januari sin årliga konferens. Den brukar hållas i Högfjällshotellet i Sälen, men pandemin gjorde att den istället hölls digitalt från huvudstaden. Som teman angavs ”Sveriges förmåga att möta hot och kriser i en omvärld under omdaning”. Svensk försvarspolitiken står inför en rad frågor och förändringar.

Publicerad: 6 februari, 2021, 14:00

  • Svenska

Läs även

Folk och försvar har till uppgift ”att främja debatten och diskussionen om säkerhets- och försvarspolitiken, samhällets säkerhet och frågor om fred, frihet och demokrati.” För att förstå läget idag är det nödvändigt att göra en kort tillbakablick. Berlinmuren föll i slutet av 1989 och den ryska statsledningen avskaffade sovjetsystemet steg för steg under 1990-talets första hälft. Warszawapakten upplöstes. I slutet av detta decennium kom Sveriges militära stöd till de nu självständiga baltiska länderna igång. Försvarsmakten skänkte stora mängder materiel till de baltiska länderna: vapen, fordon ammunition och med dessa donationer även svenska instruktörer.

En försvarsproposition presenterades i december 2004 under Göran Perssons (S) regering med förslaget att försvaret skulle omstruktureras. Istället för att ha försvaret av Sverige som huvuduppgift skulle den svenska krigsmakten bli ett ”insatsförsvar” som skulle delta i internationella insatser utomlands tillsammans med andra aktörer. Främst tänkte man på FN, EU och Nato. Försvarsbeslutet 2005 innebar en nedläggning av nästan hälften av de dåvarande regementena, och att 5 000 arbetstillfällen försvann inom försvaret och en mängd officerare pensionerades.

Moderaten Mikael Odenberg utnämndes efter den borgerliga valsegern 2006 till försvarsminister. Efter något år på den posten meddelade han på en presskonferens i september 2007 att han avgick och även slutade som riksdagsledamot. Anledning var den kommande budgetpropositionen med nedskärningar i försvarsbudgeten.

I december 2012 gjorde dåvarande överbefälhavaren Sverker Göranson i en intervju klart att försvaret med dåvarande anslag endast kunde försvara en begränsad del av Sverige under högst en vecka. Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade försvaret för ett ”särintresse” vid en pressträff i riksdagen i januari 2013. Många reagerade på dessa uttalanden och menade att försvaret är ett av våra viktigaste samhällsintressen, inte ett ”särintresse”. Försvarsdebatten fortsatte även om den inte spelade någon avgörande roll i valrörelsen 2014. En ny regering tillträdde och 2015 beslutade riksdagen att Sverige skulle lämna idén om ett så kallat insatsförsvar och istället återgå till sin normala doktrin med ett nationellt försvar.

Omvärldsanalysen och hotbilderna

Sverige står inför en bred, komplex och ”mångfasetterad hotbild” enligt flera av föredragshållarna. Ett femtontal stater bedriver verksamhet i Sverige, enligt Säpo-chefen Klas Friberg. Varje månad görs mer än 10 000 cyberattacker mot svenska intressen. Attackerna består i försök till intrång, hackning, inhämtande av information, industrispionage, spionage på regimmotståndare som finns i Sverige som flyktingar och liknande. Cyberspionage är inte bara inriktat mot flera olika områden som försvar, politiska institutioner och strategiskt viktig infrastruktur. Spionaget kan även vara riktat mot forskning i syfte att stjäla upptäckter, uppfinningar och nya tekniska konstruktioner.

Dessa kan sedan användas i produkter tillverkade i andra länder, till exempel Kina, där många aktörer hittills visat att man inte respekterar existerande patenträtt. Sverige riskerar att förlora miljardbelopp – och gör det redan enligt vissa bedömare – på grund av denna verksamhet.

Osäkerheten i världen har ökat, påpekade även chefen för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, Lena Hallin vid sin dragning om en bred och komplex hotbild.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Axel W. Karlsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Politiker i Filipstad besvikna: Blir ”tyvärr” folkomröstning om tvångsintegration i skolan

INRIKESI höstas lämnades ett initiativ om folkomröstning in i Filipstad sedan tillräckligt många invånare skrivit under för att riva upp kommunens planerade skolplan. Arga föräldrar vill förhindra att deras svenska barn tvingas gå på den mångkulturella Strandvägsskolan. De styrande partierna försökte in i det sista att stoppa initiativet, men lyckades inte få ihop två tredjedelar av kommunfullmäktige. Nu säger ett besviket socialdemokratiskt kommunalråd att det ”tyvärr” blir folkomröstning.

Kan bli olagligt att organisera sig mot invandring

INRIKESDet finns nu en riksdagsmajoritet för att kringgå grundlagen och göra det straffbart att organisera sig i invandringskritiska organisationer. Förbudet skulle kunna få långtgående konsekvenser om det genomförs, till exempel kan inte bara deltagande i NMR förbjudas, men potentiellt skulle även SD och alternativmedier kunna komma att drabbas.

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

För första gången på över hundra år – vargrevir i Skåne

INRIKESFör första gången på över hundra år har det nu bekräftats av Länsstyrelsen att det finns ett vargrevir med vad som kan bli starten på en skånsk vargflock. Det är ett par med en hane och en hona som markerat ut ett omfattande revir på cirka 100 000 hektar, vilket nu kallas Linderödsåsen-reviret av Länsstyrelsen Skåne.

Gå till arkivet

Send this to a friend